Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بیتوته»
2024-04-26@14:47:56 GMT

فریدون مجلسی:روسیه به ایران دید ارباب‌رعیتی دارد

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۶۲۹۳۶



ایام شلوغ دستگاه دیپلماسی کشور با حضور ایران در نشست شانگهای، شلوغ‌تر و پرخبرتر شد.

نوزدهمین نشست شانگهای در حالی برگزار شد که در آن علاوه بر حضور سران کشورهای عضو، کشورمان ایران نیز به همراه افغانستان، بلاروس و مغولستان به عنوان عضو ناظر در آن شرکت دارد. درباره درباره اهمیت و ابعاد نشست شانگهای برای ایران با فریدون مجلسی، دیپلمات سابق گفت‌وگو کردیم که در ادامه شرح آن می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهمیت نشست شانگهای را چگونه ارزیابی می کنید؟

اهمیت این کنفرانس در درجه نخست از جانب کشورهایی است که به لحاظ اقتصادی ذی‌نفع هستند که عموما کشورهای آسیای شرقی بوده و دارای شباهت‌های مشترکی می‌باشند. به عقیده من حضور ایران در بیشتر از این لحاظ دارای اهمیت است که بستری فراهم می‌شود که در عرصه بین‌الملل حضور فعال داشته و در انزوای بین‌المللی قرار نگیرد. مساعی هم شده که ایران به عضویت این کنفرانس دربیاید. اما به دلایلی با این امر موافقت نشده است.

تلاش کشورهای عضو بیشتر معطوف به بهبود مناسبات تنگانگ اقتصادی و روابط فی می‌باشد در حالی که ایران در این مسائل با این کشورها شریک نیست و نکته مهم‌تر آنکه ایران که در حال حاضر با کشورهای مختلفی در منطقه و عرصه بین المللی دچار چالش بوده و کشورهای عضو از این جهت تمایل چندانی ندارند که در چنین چالش هایی با ایران شریک شوند.

در سخنرانی که آقای رئیس‌جمهور تلاش شد با لحنی ملایم، مسائل و مشکلات خاص ایران با آمریکا، جهان عرب، فلسطین و اسرائیل و از این دست مسائل مطرح شود اما از نظر من طرح چنین مباحثی در این در این کنفراس حساسیت و توجه لازم را بدنبال نخواهد داشت.

شما در توضیحات خود به نوعی پاسخ سوال دوم من را مبنی بر اینکه ایران چرا تاکنون به صورت رسمی به عضویت کشورهای عضو این نشست در نیامده را دادید، پرسش این است که اساسا چقدر واقع‌بینانه است که ما به دنبال چنین عضویتی باشیم؟ خصوصا با توجه به تنش‌هایی که در منطقه با آن‌ها روبرو هستیم، چنین توقعی می‌توان داشت؟

خیر، به نظر من این توقع نابجایی است. حداقل تا زمانی که ما نتوانیم در منطقه و با همسایگان خود در سازگاری باشیم .

مشخص است که کشورهای عضو شانگهای چندان استقبالی به این وضعیت نشان نخواهند داد .

ایران مدت‌ها است که به دنبال برقراری ساز و کار مالی ویژه‌ مشترکی با کشورهای اروپایی موسوم به اینستکس است و البته برقراری آن با سنگ‌اندازی‌هایی نیز مواجه شده است، آیا شما امکان برقراری چنین قابلیتی را با کشورهای عضو شانگهای امکان‌پذیر می‌دانید؟

امکان آن وجود دارد و به تدریج کشورهای دیگری نیز علاقمند هستند که جایگزینی برای دلار در مراودات مالی خود بیابند. البته ارزهای بسیاری از کشورها برای چنین امری اعتبار لازم را ندارند.

ارز کشورهایی مثل چین، کره جنوبی، ژاپن، تایلند و مالزی دارای اعتبار لازم بوده و امکان اینکه در آینده بتوانند واحد پولی خود را جایگزین دلار کنند وجود دارد.

در میان کشورهایی مثل هند و چین و روسیه و برزیل و آفریقای جنوبی پیش از این ساز و کار مشابهی به نام بریکس برقرار بوده است.

از طرفی بریکس خیلی مشتاق است که ایران به عضویت این سازمان درآمده و از طرفی اشتیاقی برای راه‌یابی مشکلات و مسائل بین‌المللی ایران به این سازمان ندارد.

به عقیده من در آینده، ایران می‌بایست تلاش کند تا به جای عضویت در شانگهای وارد سازمان بریکس شده که مهمترین هدف آن توسعه مبادلات مالی است بین کشورهایی که با ارز های غیردلاری تجارت می‌کنند.

البته باید توجه داشته باشیم که کشورهای عضو این سازمان علیرغم اینکه دارای اقتصاد های بزرگ و توسعه یافته می باشند، همچنان پس از پنج سال موفق به عملی نمودن چنین سازوکار مالی نشده‌اند .

از بعد رسانه‌ای، بیشترین توجه در این اجلاس بر دیدار دو جانبه آقای روحانی و پوتین متمرکز بوده است و با توجه به اینکه چند وقت اخیر مناسبات ایران و روسیه شرایط سینوسی پیدا کرده، از طرفی شاهد هستیم که روسیه در مواردی به ایران نزدیک شده و از طرف دیگر، روابط نزدیک پوتین و نتانیاهو و همکاری روسیه در حملات هوایی به مواضع متحدان ایران در سوریه سوال برانگیزاست.شما آینده رابطه ایران و روسیه را چگونه ارزیابی می فرمایید؟

من آینده رابطه ایران و روسیه را مثل گذشته این رابطه می‌دانم .

روسیه نسبت به ایران دیدی ارباب رعیتی دارد و تمایلات توسعه‌طلبانه این کشور نسبت به آب‌های جنوبی ایران داشته و خواهد داشت.

روسیه به لحاظ تاریخی هیچ گاه حرمت ایران را حفظ نکرده است .

هرگاه ارتباط با ایران برای روسیه منافعی داشته باشد این کشور با ایران خوش رفتاری کرده و هر گاه ارتباط با ایران برای آن مقرون به صرفه نباشد با ذکر مطالبی چون: «مسائل ایران به ما ارتباطی ندارد» و یا ما «آتش نشانی ایران نیستیم» و از این دست عبارت ها، هیچ گونه مسئولیتی به عهده خود نگرفته است کشور روسیه به لحاظ اقتصادی، صنعتی و نظامی در عرضه جهانی آینده‌ای درخشان خواهد داشت اما عجالتاً این امر، دردی از ایران نمی‌تواند دوا بکند.

روسیه در سوریه از موقعیت ایران استفاده‌هایی کرد و در جاهای دیگر نیز به دنبال منافع خود است اما مبادلاتی که در نهایت تعیین‌کننده است بین ایران و روسیه رقم چشمگیری را تشکیل نخواهد داد که ما انتظار آن را داشته باشیم که این کشور برای ما از خود هزینه کند.

مذاکراتی که ایران در حاشیه این کنفرانس با روسیه داشت ارتباطی به مسائل اساسی و مهم کنفرانس شانگهای ندارد.

این مذاکرات تلاش‌های از طرف رئیس‌جمهوری است برای جلب حمایت روسیه، خصوصا با توجه به فشارو چالش هایی است که ایران در حال حاضر در عرصه بین‌المللی متحمل شده است. چالش‌هایی که روس‌ها چندان تمایلی برای ورود به آن نخواهد داشت.

باید بپذیریم که برای روسیه در درجه اول بقای اسرائیل است که اهمیت دارد .

در حالی که در ایران، اولویت و در درجه اول، فنا و نابودی اسرائیل دارای اهمیت است.

بیانیه پایانی این نشست و اولویت بخشی بر حفظ برجام را چگونه ارزیابی می‌فرمایید؟

برجام یک تعهد نامه بین‌المللی است که با قطعنامه شورای امنیت رسمیت و سندیت یافته است که این سند بین‌المللی بسیاری از منافع ایران را تامین می‌کند و البته از همان آغاز بعضی نهادهای خاص با آن به مخالفت برخاستند و ایران روابط تجاری خود را با آمریکا محدود کرد و در نهایت دیدیم که آقای ترامپ از آن خارج شد اما با وجود همه این حرف‌ها از آنجا که معاهده ایران را متعهد به عدم فعالیت‌هایی در جهت ساخت بمب هسته‌ای می‌کند، همه تلاش بین‌المللی مبتنی بر این است که ایران به هر شکل ممکن در این توافق بماند، حتی با وجود اینکه بعضی کشورها به تعهدات خود عمل نکند . شاهدیم که برخی کشورها از جمله اروپایی‌ها، عدم پایبندی به تعهدات خود در برجام را به گردن شرکت‌های خصوصی می اندازند.

آنچه که مسلم است این است که به هر حال ایران در شرایط فعلی و برای جلوگیری از انزوا و ورود به هرگونه تنش و چالش جدید بین‌المللی، بهتر است به ضوابط برجام پایبند باشد و خروج از آن قطعا منافع ملی ما تامین نخواهد کرد.

همدلی

منبع: بیتوته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.beytoote.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بیتوته» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۶۲۹۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولین تصاویر از امضای توافقنامه امنیتی بین ایران و روسیه + جزئیات

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، در تداوم دیپلماسی فعال امنیتی و همکاری‌های امنیتی منطقه‌ای، عصر امروز (چهارشنبه) یادداشت تفاهم امنیتی بین «علی اکبر احمدیان» دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و «نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه به امضا رسید.

بر اساس این یادداشت تفاهم، سطح مناسبات و همکاری‌های ۲ کشور در حوزه‌های مختلف راهبردی افزایش خواهد یافت.

دوازدهمین اجلاس بین‌المللی نمایندگان عالی کشورها در امور امنیتی امروز با حضور دکتر علی اکبر احمدیان نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی در سن‌پترزبورگ روسیه برگزار شد.

بنا بر اعلام نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه، در این اجلاس،‌ دبیران شورای امنیت، مشاوران امنیت ملی، معاونان نخست وزیر، روسای سرویس های امنیتی و اطلاعاتی ۱۰۶ کشور جهان حضور داشتند.

در اجلاس سن‌پترزبورگ، همچنین چهار نشست با عناوین «تضمین امنیت اطلاعات در جهان نوظهور چند قطبی ( تهدیدها و فرصت ها)» ، «حفظ هویت ملی و ارزش های سنتی برای حفظ امنیت صلح و ثبات بین المللی»، «همکاری های بین المللی برای مقابله با مهاجرت غیرقانونی» و «مسائل حفاظت از جمعیت در درگیری‌های نظامی و شرایط اضطراری با ماهیت طبیعی و غیرطبیعی» برگزار شد.

همچنین در حاشیه این اجلاس، نمایشگاهی از محصولات و تولیدات نظامی، فناوری های پیشرفته، امنیت اطلاعات و مقابله با چالش های جدید و انرژی هسته ای نیز برپا شده بود.

کد خبر 847098 برچسب‌ها خبر ویژه ایران و روسیه

دیگر خبرها

  • وزرای دفاع عضو شانگهای حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق را محکوم کردند
  • تعیین مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان و ۳ سناریوی پیش رو
  • محکومیت حمله به کنسولگری ایران در دمشق در اجلاس وزرای دفاع عضو شانگهای
  • دیدار وزرای دفاع کشورهای عضو شانگهای در آستانه
  • امیر آشتیانی عازم قزاقستان شد
  • آغاز به کار نشست تحولات خاورمیانه بریکس در مسکو
  • وزیر دفاع عازم قزاقستان شد
  • آغاز به کار نشست معاونان وزرای خارجه بریکس با محوریت بررسی تحولات منطقه
  • اولین تصاویر از امضای توافقنامه امنیتی بین ایران و روسیه + جزئیات
  • نشست نمایندگان ملی بریکس در روسیه