Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-09@16:33:12 GMT

جلسات قرآن بهبهان از قاجار تا انقلاب اسلامی

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۷۲۴۴۷

جلسات قرآن بهبهان از قاجار تا انقلاب اسلامی

جلسات قرآن در بهبهان پیشینه بلندی دارد؛ مطالعات انجام شده درباره بخشی از تاریخ این شهرستان؛ یعنی دوره قاجار نشان می‌دهد قاریان برجسته‌ای در آن دوران می‌زیسته‌اند که جلسات قرائت قرآن برپا می‌کرده، قرآن‌های خطی متعددی داشته‌ و در تاریخ نامشان به ثبت رسیده است.

خیرالله محمدیان، نویسنده کتاب آیین‌ها و سوگواری‌های مذهبی در دارالمؤمنین بهبهان، در گفت‌وگو با ایکنا از خوزستان، درباره جلسات قدیمی قرائت قرآن در بهبهان، اظهار کرد: ختم قرآن در بهبهان از دیرباز مرسوم بوده و به ویژه در ماه مبارک رمضان که فصل بهار قرآن است، در بسیاری از مساجد، امام‌زاده‌ها، حسینیه‌ها و منازل شخصی از شب اول این ماه تا آخرین شب آن یک دوره قرآن را ختم می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: محافل ثابت قرآنی هم از گذشته تاکنون در بسیاری از منازل شخصی با حضور قاریان و تالیان در شب‌های خاص هر هفته برپا بوده است که سابقه‌ بعضی از آن‌ها از 50 و 60 سال نیز بیشتر است.

محمدیان گفت: جلسات قرائت قرآن در منازل مؤمنین و متدینینی همچون مرحوم حاج علی‌شاه روئین‌تن، مرحوم حاج شیخ مرتضی، مرحوم حاج عبدالرحیم منیری دهدشتی، مرحوم شیخ فتح‌الله روحی‌پور، مرحوم حاج سید عبدالنبی سعادت، مرحوم حاج شکرالله شریعتی، مرحوم حاج محمد هاشم سعادت، مرحوم حاج شیخ خلیفه غفوری، حاج حسین تدین، حاج علی حجت‌نژاد، علی مرادی عباباف، بشارتیان، عاشوری، اسدیان، صمیمی، حاج حبیب نصیرخانی و ... برپا بوده است. در این مجالس عده زیادی از قاریان به قرائت پرداخته و گاه مسائل صرفی و نحوی و علم تجوید و حتی تفسیر نیز بیان می‌شد.

این نویسنده کتب آیینی بیان کرد: معمولاً در هر مجلس چند استاد پیشکسوت وظیفه‌ اداره‌ آن را بر عهده داشته و هنگام قرائت قاریان اگر احیاناً اشتباهی صورت گیرد، با گفتن کلمه‌ «اعاده» (به معنی برگرد و درست بخوان) او را به اشتباهش آگاه می‌کند و از او می‌خواهد که صحیح آیه را بخواند. در این گونه مجالس گاهی نیز توضیح یا تفسیری کوتاه در مورد بعضی آیات داده شده و یا شأن نزول آیه و نکات مهم دیگر بیان می‌شود.

وی افزود: علاوه بر ماه رمضان، در مراسم ختم، سوم، هفتم و چهلم متوفی که در مساجد و حسینیه‌ها برگزار می‌شود، ضمن دعوت از یک نفر قاری سی جزء قرآن نیز به فاتحه‌دهندگان داده می‌شود تا هر کدام در حد توانایی خود مقداری از آن را قرائت کرده و ثواب آن را هم نثار روح مرحوم می‌کنند. همچنین همه روزه در مساجد بعد از نماز جماعت مغرب و عشاء یک صفحه از قرآن تلاوت می‌شود تا ختم آن کامل شود و پس از ختم، دوره‌ جدید تلاوت دوباره آغاز می‌شود.

محمدیان اظهار کرد: در بهبهان معروف است که مرحوم آقامیر عبدالله حسن‌الحسینی مرتضوی، پدر مرحومان آقا سید محمدحسن حسن‌الحسینی مرتضوی و آقا سیدعلی حسن‌الحسینی مرتضوی و آقا سیدرحیم حسن‌الحسینی مرتضوی و آقا سید مجید حسن‌الحسینی مرتضوی، قرآن جلد سیاهی داشت که معمولاً همیشه آن را همراه خود داشت و مدام آن را قرائت می‌کرد. این عالم دینی بسیار مورد احترام عموم مردم و قرآنش میان مردم حجت بود و آن‌قدر به او و قرآنش اعتقاد داشتند که در ضمن معاملات و سخن گفتن‌هایشان به آن استناد کرده و روی آن قسم می‌خوردند و وقتی به همدیگر می‌گفتند که «به قرآن جلد سیاه آقا میرعبدالله» دیگر کسی حرف روی حرف آن‌ها نمی‌زد.

آیت‌الله آخوند ملاعلی اصغر روحی‌پور و چند جلد قرآن خطی 

وی ادامه داد: از  دیگر قاریان برجسته بهبهان در گذشته آیت‌الله آخوند ملاعلی اصغر روحی‌پور (زنده به سال 1274 ه.ق) امام جماعت امام‌زاده پیرحیدر(ع) در عصر ناصرالدین شاه قاجار بود که گاهی به «علی‌اصغر خوش‌نویس» و یا «علی‌اصغر قاری» در کتاب‌ها از ایشان نام برده می‌شود. ایشان فرزند ملا محمدباقر و او فرزند ملا عبدالرحیم و او فرزند علامه روح‌الدین است. علامه روح‌الدین اهل شهرری بوده و به همین جهت به او «روح‌الدین رازی» می‌گویند. در اواخر دوره‌ صفویه می‌زیست و از ری به دهدشت و پس از مدتی به بهبهان می‌آید و در محل امام‌زاده حیدر(ع) ساکن می‌شود. بعد از او فرزندانش ریاست علمی محل امام‌زاده حیدر(ع) را داشته‌اند. بعد از ملا محمدباقر ریاست علمی بین دو فرزندش ملا علی‌اصغر روحی‌پور و ملاعبدالله تقسیم می‌شود.

جلسه قرآن با حضور فرزند ناصرالدین شاه قاجار 

محمدیان گفت: آیت‌الله ملاعلی اصغر روحی‌پور را باید از شاگردان محمدحسین صاحب جواهر و شیخ اعظم مرتضی انصاری دانست. در کتاب تاریخ فارس نامه ناصری آمده است: «ظل‌السلطان پسر ناصرالدین‌شاه به بهبهان که جزء ولایت فارس بود آمد و در عمارت کلاه فرنگی، تمام قاریان قرآن را جمع نمود و همه آمدند. آخوند ملا علی‌اصغر روحی‌پور هم آمد. چون آخوند وارد شد، همه‌ قاریان به احترام آخوند قرآن‌ها را بستند. ظل‌السلطان متعجب شد و چون جویای حال گردید، به او گفتند آخوند اول قاری بهبهان است. ظل‌السلطان از آخوند خواست قرائت کند و آخوند دست در جیب برده و قرآنی را که به خط خود نوشته بود، بیرون آورده و شروع به خواندن کرد. ظل‌السلطان و همراهان از نحوه‌ قرائت او لذت بردند و ظل‌السلطان به او هدیه‌ای داد.» (نقل از کتاب شجره طیبه، حاج غلامرضا خادمی، ص 112 و 113).

وی ادامه داد: از آخوند ملاعلی اصغر روحی‌پور چند جلد قرآن خطی به خط خود ایشان موجود است: یکی قرآن کامل و چند نسخه قرآن 60 پاره و در آخر بعضی به خط خود نوشته «علی‌اصغر قاری». نمونه‌ای از این خط در کتاب فارس نامه ناصری به چاپ رسیده است. آخوند ملاعلی اصغر روحی‌پور در حدود 90 سالگی از دنیا رفت و در حیاط امام‌زاده حیدر(ع) دفن شد. بعد از آن مرحوم، فرزندش آخوند ملا فتح‌الله روحی‌پور به همراه دیگر برادرانش یعنی ملامحمد تقی و کربلایی مهدی روحی‌پور ریاست علمی امام‌زاده حیدر(ع) را بر عهده داشتند که ملامحمد هاشم فرزند ملا عبدالله روحی‌پور نیز به آنان کمک می‌کرد. از آخوند ملا فتح‌الله نیز قرآن‌های زیادی موجود است که همگی به خط خود ایشان است و یک نمونه از آن در موزه‌ ملک تهران موجود است.

شهید حبیب‌الله جوانمردی و دفاع از قرآن

وی با اشاره به شخصیت «شهید حبیب‌الله جوانمردی» گفت: در اینجا لازم است از جان‌نثار راه قرآن شهید حبیب‌الله جوانمردی فرزند نجف (تولد 15/6/1341 شهادت 23/5/1357) به عنوان اولین شهید بهبهان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی یاد کنیم که برای دفاع از اسلام و حمایت از قرآن، ناجوانمردانه به دست مزدوران خداناشناس رژیم پهلوی به فیض شهادت نائل آمد.

قضیه از این قرار بود که در گرماگرم مبارزات مردمی علیه شاه دست‌نشانده و ظالم پهلوی که مردم انقلابی بهبهان همگام با ملت غیور ایران به فرمان رهبر و امام خود به پا خاسته بودند، در عصرگاه نهمین روز از ماه مبارک رمضان که مردم انقلابی و روزه‌دار بهبهان در مرکز شهر تظاهرات باشکوهی به راه انداخته و مزدوران رژیم پهلوی به آن‌ها یورش برده و آن‌ها را متفرق کرده بودند، شهید جوانمردی به همراه گروهی از تظاهرکنندگان در خیابان فردوسی سابق (خیابان شهید جوانمردی امروز) به مسجد مصلا (مسجد خروار سابق و مسجد امام جعفرصادق(ع) امروزی) پناه می‌برند. مزدوران رژیم به مسجد حمله‌ور شده و با شکستن در و پنجره وارد مسجد می‌شوند و شروع به تیراندازی به هر طرف می‌کنند. آنان قرآن‌ها و کتاب‌های دعا را پاره پاره و به هوا پرتاب می‌کنند و بدین وسیله نهایت بی‌احترامی خود را به کتاب خدا و شعایر دینی نشان می‌دهند.

در این میان حبیب‌الله با نشان دادن غیرت و شجاعت و جوانمردی که در ذات خود داشت، به طرف سربازان مزدور رفته و ضمن درگیر شدن با یکی از آن‌ها فریاد می‌زند که: «شما با ما طرفید، بلندگو و قرآن‌های مسجد چه کرده‌اند که آن‌ها را هدف گلوله‌های خود قرار می‌دهید و پاره پاره می‌کنید؟ سینه‌ ما آماده‌ پذیرش گلوله‌های شما مزدوران است...» آن مزدور نیز ناجوانمردانه حبیب‌الله را هدف قرار داده و او را با لبان تشنه و زبان روزه به فیض عظمای شهادت که آروزیش بود، می‌رساند.

وقتی مردم برای تحویل جسد و خاکسپاری آن به بیمارستان هجوم آوردند، مأموران رژیم حتی حاضر نبودند جسد شهید را هم به خانواده‌اش تحویل دهند زیرا او را فردی آشوبگر می‌دانستند!... لذا بعد از چند روز با اخذ ده هزار ریال بابت حرام شدن گلوله (!) خودشان بی‌اطلاع مردم و خانواده‌ی شهید، شبانه پیکر مطهر شهید را در احمدآباد به خاک سپردند تا مبادا تظاهرات مردمی ادامه یابد و شجاعت و جوانمردی شهید سرمشقی برای دیگران باشد و آرامگاهش زیارتگاه یاران و مردم انقلابی بهبهان قرار گیرد... اما شهادت جوانمردی خون مردم بهبهان را بیش از پیش به جوش آورد و بالاخره خروش موج‌های دریای متلاطم ملت ایران به رهبری امام خمینی(ره)، صخره‌های سست حکومت پهلوی را درهم شکست و خداوند نیز نصرت وعده داده شده‌ی خود را به آنان نشان داد و در بیست و دوم بهمن همان سال به آنان هدیه نمود.

بر مزار این شهید جاوید اشعار زیر که از سروده‌های استاد حاج بشیر تجلی است، نقش بسته است:

در این صدف که تو بینی دُری گران خفته/ اول شهید گرانقدر بهبهان خفته

مجاهدی که برای حمایت از قرآن/ به کف گرفت ز اخلاص نقد جان خفته

کسی که در ره آزادگی فدایی گشت/ به ضرب تیر مخالف در این مکان خفته

شهید تشنه «حبیب‌الله جوانمردی»/ زبان روزه به حق گشته میهمان خفته

کسی که در صف پیکار دشمنان خدا/ شد از گلوله‌ی دشمن تنش نشان خفته

به احترام گذر کن از این مزار شریف/ که گنج غیرت و ناموس دین در آن خفته

هزار و سیصد و پنجاه و هفت در شمسی/ نه صیام در این غرفه لاله‌سان خفته

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا خوزستان قاریان بهبهان قاجاریه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۷۲۴۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه کتاب حاشیه‌نگاری‌ از دیدارهای رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب

به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی) با ۲۰۷ عنوان کتاب شامل ۴۰ عنوان کتاب جدید در سی‌وپنجمین دوره‌ی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور پیدا می‌کند.

این ۴۰ عنوان کتاب جدید انتشارات انقلاب اسلامی شامل کتاب‌هایی است که از اردیبهشت ۱۴۰۲ به بعد چاپ شده‌اند و ۱۴ عنوان نیز برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۳ در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.
«حدیث زندگی» عنوان مجموعه‌ای ۶ جلدی از انتشارات انقلاب اسلامی است که ۳ جلد از آن در نمایشگاه کتاب امسال در دسترس مخاطبان قرار می‌گیرد. این مجموعه شامل شرح احادیث حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای است که در ابتدای جلسات درس خارج فقه از سال ۶۹ تا ۹۵ مطرح شده و برای نخستین بار مجموعه این احادیث منتشر می‌شود.گزیده احادیث «مکارم‌الاخلاق»، «النوادر» و «امالی الصدوق» به انتخاب و شرح حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی) عناوین کتاب‌هایی هستند که در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود.

کتاب «گنجینه بی‌پایان» مجلد جدید مجموعه‌ ۴ جلدی «شرح نهج‌البلاغه» است که دربرگیرنده‌ شش گفتار از بیانات حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی) می‌باشد که به مسأله‌ شناخت و بررسی جایگاه، اهمیت و ویژگی‌های نهج‌البلاغه می‌پردازد. ۳ عنوان دیگر این مجموعه، «منشور حکومت علوی»، «راه روشن مدیران» و «نبوتها» را شامل می‌شود که پیش از این منتشر شده بودند و در حال حاضر، با ویرایش، صفحه‌آرایی و طرح‌ جلد جدید ارائه شده‌اند.

«مروری بر بیانات حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای مدظله‌العالی درباره موسیقی» نوشته حجت‌الاسلام مهدی گرامی‌پور، «روایت تولید؛ سیره‌ی اقتصادی معصومین (ع) در اندیشه‌ حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته‌ حجت‌الاسلام حمید سبحانی‌صدر، «درآمدی بر نظریه‌ تعلیم و تربیت در بیانات حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته‌ حسن‌ ملکی، «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه‌ حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته‌ حجت‌الاسلام سیدمهدی موسوی و «بازسازی انقلابی در ساختار فرهنگی در اندیشه‌ حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» نوشته‌ مهدی جمشیدی، دیگر عناوین تازه‌ انتشارات انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب تهران هستند.

«روایت اوّل‌شخص از شخصِ اوّل» نوشته مهدی قزلی است که شامل حاشیه‌نگاری‌های این نویسنده از دیدارها و برنامه‌های رهبر معظّم انقلاب طی سال‌های ۸۸ تا ۹۸ است که برخی از آنها در پایگاه KHAMENEİ.IR منتشر شده بود و سیزده روایت نیز برای نخستین بار در این کتاب منتشر شده است.

کد خبر 6099390 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • انقلاب اسلامی ایران مظهر ایمان، هجرت و جهاد است
  • جمعی از قاریان قرآن عازم حج تمتع با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند
  • جمعی از قاریان قرآن عازم حج تمتع با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند+ فیلم
  • رویکرد دولت ادامه گفتمان امام و رهبری است
  • توئیت بارزانی بعد از دیدار با رهبر انقلاب + عکس
  • آیت‌الله جوادی آملی: فریب، راه نیست و با آن نمی‌توان زندگی کرد
  • اراده تحول‌گرایی و تمدن‌سازی در گام دوم انقلاب اسلامی
  • عرضه کتاب حاشیه‌نگاری‌ از دیدارهای رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • ظرفیت استقبال از گفتمان انقلاب اسلامی در دنیا بی نهایت است
  • فعالیت در زمینه گام دوم انقلاب؛ توقعی به جا از تهران تایمز است