Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- فائزه زنجانی: «آمپول، سرنگ و خون»، اینها از جمله زباله‌ها و پسماندهای تولید شده در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی هستند؛ زباله‌هایی که اگر به درستی امحاء، دفع و دفن نشوند، هر یک همچون تیری خواهند بود که سلامتی انسان‌ها را نشانه می‌روند.

عفونت‌های منتقل شده توسط پسماندهای پزشکی که به درستی بی خطرسازی نشده اند، مسأله‌ای است که نگرانی‌های زیادی را در سراسر جهان به وجود آورده و اینکه سالانه چند میلیون نفر در جهان، جان خود را به دلیل مدیریت ناصحیح پسماندهای بیمارستانی از دست می‌دهند، خبری است که نگرانی‌ها را بیشتر می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید سال‌ها پیش کمتر کسی به مسائل زیست محیطی همچون عاقبت پسماندهای پزشکی اهمیت می‌داد اما امروزه مردم خواستار روشن‌تر شدن وضعیت این نوع پسماندها هستند به خصوص با منتشر شدن اخباری مبنی بر عدم مدیریت درست این پسماندها و دفع آنها همراه با زباله‌های عادی، نگرانی‌های مردم در این زمینه بیشتر شده است.

اختلاف بین استانداردهای وزارت بهداشت و محیط زیست در دفع پسماند

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گفتگو با مهر، تفاوت در استانداردهای وزارت بهداشت و محیط زیست در دفع پسماند را مشکل ساز دانسته و می‌گوید: بیمارستان‌ها طبق بخش نامه‌های وزارت بهداشت عمل می‌کنند اما در خصوص دفع زباله‌های بیمارستانی یکسری اختلاف مابین محیط زیست و وزارت بهداشت وجود دارد.

حجت پورفتحی ادامه می‌دهد: با وجود اینکه ما در زیرمجموعه وزارت بهداشت فعالیت می‌کنیم اما چون می‌بینیم، نوع بخش نامه‌ها و استانداردهای محیط زیست اصولی‌تر و منطقی‌تر است، تن به این استانداردها داده ایم.

تا آخر خرداد مشکلات بیمارستان‌ها حل می‌شود

تخلف چند بیمارستان تبریز در زمینه دفع نامناسب پسماندهای پزشکی از جمله موضوعاتی بوده است که در ماه‌های گذشته مورد توجه فعالان محیط زیست و اصحاب رسانه قرار گرفته است و اطلاع از وضعیت و زمان برطرف شدن مشکلات آنها، شاید دغدغه بسیاری باشد.

۸ ۸ بیمارستانی را که از سال گذشته اخطار گرفته بودند، فراخوانده و در جریان مشکلات آنها قرار گرفتیم. ۴ بیمارستان خصوصی و ۴ بیمارستان، دولتی بودند که با تک به تک مسئولان بیمارستان‌ها جلسه گذاشته ایم و همانطور که قول داده ایم تا آخر خرداد وضعیت دفع پسماندها در بیمارستان‌ها اصلاح خواهد شد. پورفتحی در این خصوص می‌گوید: ۸ بیمارستانی را که از سال گذشته اخطار گرفته بودند، فراخوانده و در جریان مشکلات آنها قرار گرفتیم. ۴ بیمارستان، خصوصی و ۴ بیمارستان، دولتی بودند که با تک به تک مسئولان بیمارستان‌ها جلسه گذاشته ایم و همانطور که قول داده ایم تا آخر خرداد وضعیت دفع پسماندها در بیمارستان‌ها اصلاح خواهد شد.

وی ادامه داد: در وضع نامساعد مالی دانشگاه، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون برای خرید دستگاه‌های بی خطرسازی زباله اختصاص داده ایم که مراحل خرید دستگاه‌ها در حال طی شدن است.

پورفتحی، دفع مناسب پسماند در بیمارستان‌ها را به تنهایی کافی ندانسته و معتقد به توسعه تمامی زیرساخت‌ها به همراه یکدیگر است. می‌گوید: پسماند که تنها در بیمارستان تولید نمی‌شود، چرا که بیمار ممکن است تنها دو روز مهمان بیمارستان باشد اما پس از دو روز به خانه منتقل شده و همان پسماندهای خطرناک را در خانه نیز خواهیم داشت؛ پس باید فکری به حال دفع پسماند شهرمان داشته باشیم.

حاشیه سازی ها کنار گذاشته شود

انتشار برخی عکس و فیلم‌ها در خصوص وضعیت نامناسب دفع پسماند در بیمارستان‌ها نیز موضوع دیگری است که پورفتحی در خصوص آن واکنش نشان می‌دهد.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز می‌گوید: نباید تنها روی پسماندهای بیمارستانی متمرکز شده و نسبت به آن حساسیت داشته باشیم به گونه‌ای که حتی برخی حاشیه سازی و جوسازی‌ها را در این مورد ایجاد کنیم بلکه باید با همگرایی بیشتر به فکر دفع اصولی پسماند شهر باشیم.

وی می‌افزاید: اینکه در یک بیمارستان، یک فرد به طور مثال اقدام به جداسازی زباله‌های مختلف بیمارستانی از یکدیگر نکرده و قوانین این حوزه را رعایت نمی‌کند نباید به همه کارکنان بیمارستانی تسری یابد.

کسی پسماندهای شیمیایی را از بیمارستان‌ها تحویل نمی‌گیرد

نبود متولی برای تحویل گرفتن پسماندهای شیمیایی از بیمارستان‌ها برای دفع و دفن مناسب از دیگر چالش‌هایی است که بیمارستان‌ها با آن روبرو هستند و مثل اینکه چند سالی می‌شود که بیمارستان‌ها، مجبور به نگهداری از این نوع پسماندها در ظروف غیرقابل نفوذ شده اند و شخص یا نهاد مسئولی برای تحویل این نوع پسماندهای خطرناک وجود ندارد.

پورفتحی در این خصوص می‌گوید: تنها یک مرکز آن هم در قزوین در زمینه دفع پسماند شیمیایی کار می‌کرد که یک یا دو سالی می‌شود که آن شرکت هم دیگر فعالیت نمی‌کند. می‌گویند پسماندهای شیمیایی را در محفظه‌های مطمئن نگهداری کنید اما مشخص نیست که متولی تحویل این محفظه‌ها چه کسی است؟

۳۰ درصد بیمارستان‌ها خارج از چارچوب عمل می‌کنند

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیز در گفتگو با مهر اشاره‌ای به تخلف بیمارستان‌ها در دفع اصولی زباله‌ها کرده و می‌گوید: در زمینه زباله‌های شبه خانگی مشکلی در بی خطرسازی و دفع نداشته و تمامی بیمارستان‌ها این کار را منطبق با ضوابط انجام می‌دهند اما مشکلی که در بیمارستان‌ها وجود دارد، بی خطر سازی و دفع پسماندهای عفونی، شیمیایی و زباله‌های تیز و برنده پزشکی است.

دفع پسماند در ۷۰ درصد از بیمارستان‌ها را مطابق با ضوابط دانسته اما ۳۰ درصد مابقی را خارج از چارچوب می‌داند. حسن عباس نژاد دفع پسماند در ۷۰ درصد از بیمارستان‌ها را مطابق با ضوابط دانسته اما ۳۰ درصد مابقی را خارج از چارچوب می‌داند.

وی ادامه می‌دهد: در شهر تبریز ۲۲ بیمارستان داریم که در طول سال گذشته بررسی‌های لازم برای دفع استاندارد پسماند در این بیمارستان‌ها صورت گرفت که به تعدادی از آنها که مشکل داشتند، تذکراتی داده شد که برخی اقدام به اصلاح روند خود کردند اما در نهایت در سه ماهه چهارم سال گذشته ۹ بیمارستان را به دستگاه قضائی معرفی کردیم.

وضع دفع پسماند در مطب‌ها خوب نیست

وجود شش هزار و ۹۰۰ واحد کوچک درمانی اعم از مطب، کلینیک و آزمایشگاه‌ها و نحوه دفع پسماندهای پزشکی ایجاد شده در آن نیز از جمله موضوعاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد که طبق گفته عباس نژاد تنها ۱۰ درصد از این تعداد یعنی ۷۰۰ واحد موفق به مدیریت پسماند از طریق بخش خصوصی شده اند، اما سایر واحدها با مشکل مواجه هستند.

به گفته معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست، در مجموع به جز شهرستان‌های مراغه، بناب، مرند و هریس، سایر شهرهای استان فاقد مدیریت لازم در زمینه پسماندهای پزشکی برای مطب‌ها و واحدهای خصوصی هستند.

اکثر بیمارستان‌ها فاقد پیش تصفیه فاضلاب

عباس نژاد می‌گوید: در حال حاضر پنج بیمارستان دارای سیستم پیش تصفیه بوده اما بقیه فاقد این سیستم هستند اما طبق بخشنامه‌های صادره، سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه مسئولیت و وظیفه‌ای ندارد بلکه سازمان آب و فاضلاب موظف است بر روی فاضلاب بیمارستان‌هایی که وصل به شبکه فاضلاب شهری هستند، نظارت کند و استاندارد بودن آنها را تأیید کنند.

به گفته او، تشخیص اینکه بیمارستانی به پیش تصفیه نیاز دارد یا ندارد، تنها بر عهده آب و فاضلاب است و سازمان محیط زیست در نهایت بر روی فاضلاب کلی شهر نظارت خواهد داشت.

فاضلاب بیمارستان‌ها، بار آلودگی آن‌چنانی ندارند

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان ادامه می‌دهد: فاضلاب این بیمارستان‌ها اگر مشکلاتی داشته و اثرات زیست محیطی و بهداشتی به همراه داشته باشد، پاسخگو شرکت آب و فاضلاب خواهد بود که البته همکاری خوبی بین این شرکت و محیط زیست استان وجود دارد و طی اعلام سازمان آب و فاضلاب نمونه برداری‌های انجام شده از فاضلاب بیمارستان‌ها نشان می‌دهد، اینها بار آلودگی آن چنانی که نیاز به تصفیه ویژه داشته باشد را ندارند.

همچنین طی اعلام عباس نژاد، میزان پسماندهای عفونی در استان روزانه پنج هزار و ۷۰۰ کیلو، پسماندهای تیز و برنده ۸۷ کیلو و پسماندهای شیمیایی ۳۴ کیلو است.

آنچه از سخنان مسئولان مربوطه می‌توان دریافت، عدم رعایت نکات لازم در دفع پسماندهای پزشکی است؛ زباله‌هایی که هر تکه و قطعه آن می‌تواند به عنوان قاتلی خاموش برای شهروندان تبریزی و مردم آذربایجان شرقی محسوب شود. زباله‌هایی که اگر به درستی بی خطر سازی نشوند، می‌تواند بیماری‌های عفونی بی شماری در پی داشته باشد.

اما حال دفن نشدن اصولی پسماندهای شیمیایی و انباشتن این نوع زباله‌ها در خود بیمارستان‌های تبریز در طول دو سال گذشته، پیگیری تخلفات بیمارستان‌ها در دفع نادرست پسماندهای پزشکی، چگونگی دفع پسماند در واحدهای کوچک پزشکی همچون مطب‌ها، چگونگی فعالیت شرکت‌های خصوصی بی خطرسازی و دفع پسماندها، محل دفن پسماندهای عفونی، وضعیت سیستم‌های پیش تصفیه بیمارستان‌های استان و سلامت فاضلاب ورودی این مراکز به فاضلاب شهری از جمله موضوعاتی است که با ابهامات زیادی روبرو بوده و نیاز به شفاف سازی های بیشتری دارد.

کد خبر 4642247

منبع: مهر

کلیدواژه: سازمان محیط زیست وزارت بهداشت مدیریت پسماند بیمارستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۸۶۹۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا

ایسنا/گیلان مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های گیلان با بیان اینکه در تمام دنیا یکی از روش‌های شناخت شهروند نمونه، میزان همکاری در حوزه مدیریت پسماند است، گفت: جمع آوری زباله به روش هوشمند می‌تواند عامل ترغیب مردم برای تفکیک زباله از مبدا و مشارکت در استفاده از سامانه‌های هوشمند شود و تا حد زیادی در رفع معضل زباله گردی موثر است.

شهرام توانا امروز چهارشنبه، پنجم اردیبهشت در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ما مثل تمام کشورهای دنیا به ناچار با توجه به افزایش حجم استفاده مردم از سامانه‌ها و سکوها در فضای مجازی باید به سمتی می‌رفتیم که شهروندان به روش‌های هوشمند زباله را تفکیک کنند. لذا در چند شهر ایران این مساله به صورت آزمایشی انجام شد و بعد از آن در قالب یک دستورالعمل اجرایی، روش‌های هوشمند جمع آوری پسماند خشک توسط وزارت کشور به تمام شهرداری‌ها ابلاغ شد.

وی افزود: در بندرانزلی نیز این امر طی دوره یکساله به صورت آزمایشی آغاز شد تا آرام آرام و با گام‌های مشخص پیش برویم که خوشبختانه شاهد همکاری خوب شهروندان بودیم به طوری که در اوایل سال گذشته کمتر از ۵۰۰ نصب سامانه بهروب را شاهد بودیم ولی الان ۴ هزار نصب داریم.

وی با بیان اینکه میانگین تولید زباله در شهرستان بندرانزلی روزانه تا ۱۲۰ تن است، افزود: ۱۰ تن آن خشک است که همه این زباله‌های خشک ارزش بازیافتی و اقتصادی ندارد از جمله پارچه، چوب، خاک روبه، زباله‌های بهداشتی، و ... اما موادی از جمله پلاستیک، پت، آهن، لاک، آلومینیوم، مشما ارزش بازیافتی دارد.

توانا در خصوص میزان جمع آوری پسماند و زباله خشک تفکیک شده توسط سامانه بهروب در بندرانزلی گفت: از ۱۰ تن زباله خشک؛ ۷ تن قابل ارزش است اگر این مقدار زباله را به عنوان سقف میزان با ارزش‌ها در نظر بگیریم بهروب در هر مرحله جمع آوری در روز بین ۸۰۰ تا هزار کیلو جمع آوری می‌کند یعنی یک هفتم زباله ها و این عدد قابل توجهی است.

مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های استان گیلان تصریح کرد: البته نباید از این مساله غفلت کرد که مابقی زباله‌های خشک توسط زباله گردها جمع آوری می‌شود.

توانا به اهمیت جلوگیری از پدیده زباله‌گردی اشاره کرد و گفت: این امر مقوله‌ای است که به دلیل تبعات منفی همچنین تعداد بالای گاراژهای ضایعاتی که باعث پلشتی و چهره بد شهری می‌شود، دادستانی محترم نیز به برخورد با این مساله به عنوان مدعی العموم ورود پیدا کرده و احساس می‌شود جمع آوری زباله به روش هوشمند عامل ترغیب مردم برای تفکیک زباله از مبدا و مشارکت در استفاده از سامانه های هوشمند می‌شود و تا حد زیادی در رفع معضل زباله گردی موثر است.

وی با بیان اینکه نکته مهم در فعالیت بهروب این است مردم تا جایی که می‌توانند این زباله ها را در منزل تفکیک کنند زیرا با این کار زباله کثیف و بی‌ارزش نمی‌شود، گفت: تفکیک زباله در مبدا، روش‌های هوشمندسازی و حتی روش‌های منظم جمع آوری هفتگی به ما کمک می‌کند که بدانیم در چه ساعتی و چه زمانی این زباله را تحویل بدهیم و یا با استفاده از این سکوها و اعلام آمادگی برای تحویل زباله، مسئولین این امر در اسرع وقت جهت تحویل زباله ها مراجعه می‌کنند.

توانا با بیان اینکه هزار کاربر هر هفته با ما همکاری می‌کنند، تصریح کرد: با توجه به استقبال خوب مردم در بندرانزلی از سامانه بهروب، مساله را با جناب آقای استاندار مطرح کردیم و ایشان عین این مطلب را برای تمام شهرداری‌های استان گیلان ابلاع کردند و هم اکنون تمام شهرداری‌های گیلان به صورت نظام‌مند این سامانه را در اختیار دارند.

مدیر پسماند شهرداری‌های استان گیلان با تاکید بر اینکه مردم علاوه بر استفاده از سکوی بهروب برای تحویل زباله های خشک، جهت کارهای دیگر هم می توانند از این سامانه استفاده کنند که از آن جمله کمک های نیکوکاری است، گفت: چون کسانی که در این حوزه همکاری می‌کنند پول گزینه اول آنها نیست هر چند مهم هست ولی می‌خواهند یک کار روشمند انجام دهند لذا این موارد در سامانه بهروب تعریف شده است.

توانا تصریح کرد: در تلاش هستیم دو سکوی دیگر ایجاد کنیم که انحصار برای یک گروه نباشد تا علاوه بر ایجاد فضای رقابتی مردم هم به راحتی با سکوهایی که در اختیار دارند زباله‌های خود را مبادله کنند.

وی افزود: در تمام دنیا یکی از روش‌های شناخت شهروند نمونه، میزان همکاری در حوزه مدیریت پسماند است و از سال ۹۹ که وزارت کشور به تمام شهرداری‌ها این مساله را در قالب دفترچه عوارض بهای خدمات مدیریت پس‌ماند، ابلاغ و تعیین کرد شهرداری‌های به شهروندانی که در حوزه تفکیک از مبدا کمک کرده و مشارکت دارند تخفیف دهد، با این شیوه می‌توانیم میزان همکاری شهروندان در خصوص تفکیک زباله از مبدا را رصد و بر اساس آن تخفیفات لازم را در حوزه نوسازی و عوارض به فعالان این عرصه اعطا کنیم.

مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های استان گیلان با بیان اینکه مشارکت در این کار نیاز به فرهنگ سازی دارد، گفت: باید تلاش کنیم با افزایش میزان توسعه و کاربری در این فضا مردم بتوانند با راحت‌ترین، ساده‌ترین و کم انرژی ترین روش؛ بهترین خروجی را از این همکاری داشته باشند.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • معضل جدی مدیریت پسماند در گناباد
  • رفع تهدیدهای خطرناک زیست‌محیطی؛ اولویت شهرداری کرمان در مدیریت پسماند
  • فقط ۳ درصد از پسماندهای خانگی یزد تفکیک می‌شوند
  • تولید سالانه ۲.۵ میلیون تن پسماند پزشکی در هرمزگان ‌
  • تنفس زمین نیازمند آگاهی/ ردپای انسان در نابودی محیط زیست
  • تنفس زمین نیازمند آگاهی/ ردپای انسان در نابوی محیط زیست
  • مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا
  • گسترش مشکلات مدیریت پسماند در استان چهار محال و بختیاری
  • زباله سوزهای مدرن چطور کار می کنند؟ | تجربیات کشورهای مدرن در زمینه مقابله با پسماندهای به درد نخور
  • معضل مدیریت پسماند چهارمحال و بختیاری بدون راهکار مانده است