Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-07@03:13:25 GMT

قانونگرایی ساده‌انگارانه؟!

تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۹۹۰۰۲

قانونگرایی ساده‌انگارانه؟!

حاکمیت قانون، مدار اداره امور کشور و ضامن امنیت حقوق و تکالیف جامعه است. هر امری که اداره امور کشور را با مشکل مواجه سازد، حاکمیت قانون را در جامعه دشوار می نماید و نهایتا حقوق و تکالیف جامعه را به خطر می اندازد.

امنیت حقوق و تکالیف جامعه، محصول حاکمیت قانون است و حاکمیت قانون نیز به عملکرد صحیح و دقیق تقسیم کار ملی قانونگرایی در مراحل تدوین، تصویب، تایید، ابلاغ، اجرا، نظارت و تفسیر وابسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود هر گونه ضعف یا نقص در فرآیند قانونگرایی دارای عواقب و آثار جانبی مخربی است که عدم حاکمیت قانون و ناامنی حقوق و تکالیف جامعه از جمله مهم ترین آنهاست. مطالعات میدانی در جامعه موید این واقعیت است که مشکلات متعددی همچون تورم و گرانی، فقر، بیکاری، اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی، افزایش سن ازدواج، مشکل مسکن، قاچاق کالا، مهاجرت مغزها، مصرف گرایی، واردات بی رویه، آلودگی های زیست محیطی، ترافیک، رشوه، فساد اداری و مدرک گرایی و ... زندگی مردم را دشوار نموده است.

حجم و سطح مشکلات و افزایش روزافزون آنها نشان از عدم کارآمدی قوانین فراوان موجود در حوزه های یادشده دارد که نهایتا به عدم ناامنی حقوق و تکالیف و عدم حاکمیت قانون بصورت نسبی در جامعه منجر شده است که ناشی از عدم وجود قانون نیست بلکه به دلیل وجود حجم انبوه قوانین ناکارآمد و مکررا تغییر یافته است. در حسن نیت و دلسوزی تقسیم کار ملی قانونگرایی شامل تدوین (دولت ها)، تصویب (مجلس شورای اسلامی)، تایید (شورای محترم نگهبان)، ابلاغ (مجلس شورای اسلامی)، اجرا (دولت ها)، نظارت (قوه قضاییه)، تفسیر (شورای محترم نگهبان) و تدوین و تصویب اسناد فرادست (مجمع تشخیص مصلحت نظام) تردیدی نیست، لکن تاکنون تنها وجود حسن ظن و دلسوزی نتوانسته است از مشکلات متعدد در زندگی مردم بکاهد. 

از این رو بازبینی و بازمهندسی کامل فرآیند قانونگرایی بر اساس تقسیم کار ملی مندرج در قانون اساسی ضروری است. بررسی آسیب شناختی فرآیند قانونگرایی نشانگر این است که علیرغم تقسیم کار ملی قانونگرایی در قانون اساسی، روش و مکانیسم های مربوطه وابسته به تصویب هیچ آیین نامه یا دستورالعمل اجرایی نیست. سکوت قانونگذار در این زمینه، عملا روش جاری در تقسیم کار ملی را به قوا، دستگاه ها و نهادهای مربوطه واگذار نموده است. 

قانونگذاری برای سیستم های انسانی و اجتماعی با اتخاذ روش های سنتی بصورت قشری، سطحی، جزئی، ایستا، تک متغیره، ساده، ناپیوسته، مقطعی، غیرمرتبط باهم، تجزیه گرا، تفکیکی، قطعیت گرا، بخشی،تک لایه، غیرفعال، نقطه ای، خطی محدودنگر و سلیقه ای همواره ناقص و ابتر است و تجربه چهار دهه تجربه قانونگرایی گواهی می دهد که این دست روش ها در حل مشکلات زندگی مردم ناتوان است بعلاوه اینکه خود مشکلی افزون بر سایر مشکلات موجود است. عبور از روش های سنتی و تفکرات مبتنی آن اجتناب ناپذیر است. 

چهار دهه تلاش فرصت مناسبی برای اثبات توانایی و کارآمدی روش های سنتی، مرسوم و جاری تقسیم کار ملی قانونگرایی است. زمان پاسخگویی جناح های سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب که بصورت دوره ای و نوبه ای بر راس قوا، دستگاه ها و نهادهای تقسیم کار ملی قانونگرایی تسلط داشته و دارند فرا رسیده است.

حجم ناکارآمدی ها و مشکلات در زندگی مردم آنقدر زیاد شده است که همه آن را نمی توان با دسیسه های دشمنان و تحریم های ظالمانه استکبار جهانی و صهیونیسم بین الملل (که در اندازه واقعی قابل ملاحظه و دقت اند) توجیه نمود. باید از تهدید و ضعف بوجود آمده، فرصت و قوت ایجاد کرد.

شیوه سنتی نظام قانونگرایی بر اساس تقسیم کار ملی، بخش مهمی از جهل ما به قانون و قانونگرایی حقیقی است که در عمل هم تاکنون موفق عمل نکرده است. 

تحول در نظام قانونگرایی با اتخاذ شیوه ای نوین با روشی عمیق، کل نگر، سیال، فعال، پیوسته، پویا، بهم مرتبط، ترکیبی، جریانی، غیرخطی، چندمتغیره، جامع، مجموعه گرا، چندبعدی، شبکه ای، تکاملی، چندلایه ای، سیستماتیک، ارگانیک، سلسله مراتبی، فرابخشی، پیچیده، آشوبناک، فراگیر، کامل، انسانی و اجتماعی قابل تحقق است. با استفاده از شیوه نوین قانونگرایی در کشور، با شناخت کامل پدیده و جمع آوری همه اطلاعات مورد نیاز برای قانونگذاری به تعیین حدود، شرایط، اختیارت و تکالیف پدیده مورد نظر پرداخته می شود. 

در شیوه نوین قوانین از اساس تغییرات مکرر را برنمی تابند! قوانینی که قابلیت اجرایی نداشته باشند هیچگاه تصویب نمی شوند! قوانینی که هم راستا با چشم انداز بیست ساله و سیاست های کلی نظام نیستند امکان تصویب ندارند! قوانینی که امکان نظارت بر حسن اجرای آنها وجود ندارد هرگز نام قانون را به خود نمی بینند! آرزوها و اهداف فضایی و دست نیافتنی، جنبه قانونی نمی یابند! شبه قانون ها و قانون نماها قدرت ورود به عرصه قانون را نخواهند داشت! در شیوه نوین قانونگرایی، از بازی های زبانی و زبان بازی خبری نیست! در این شیوه تورم قانون وجود ندارد و قوانین بر اساس الگوی تنقیح شده از قبل تصویب و اجرا می شوند!

 

منبع: سیاست روز

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۹۹۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران ظرفیت پذیرش مهاجرین جدید را ندارد

مدیر کل امور اتباع ومهاجرین خارجی وزارت کشور در مراسم شهادت امام صادق (ع) در جمع مهاجران گفت: جمهوری اسلامی ایران دیگر ظرفیت پذیرش مهاجرین جدید را ندارد و حاکمیت افغانستان باید زمینه فعالیت های اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، معیشتی و امنیت مردم را تأمین کند تا مهاجرین افغانستانی به کشور خود بازگردند.

اصغر بلوکیان افزود: مهاجرین مقیم جمهوری اسلامی ایران در همه عرصه ها و حوزه های اقتصادی، علمی، پزشکی توانایی لازم را دارند تا بتوانند آبادی را در افغانستان به ارمغان آورند و حاکمیت فعلی افغانستان باید با ایجاد شرایط برگشت آبرومندانه از ظرفیت و توانمندی های مهاجرین برای سربلندی افغانستان استفاده کند.

بلوکیان بیان کرد: تعدادی از افراد سودجو به دنبال ایجاد تنش در بین مهاجرین و مردم ایران هستند که مهاجرین باید هوشیار باشند.

آقای بلوکیان درپایان این مراسم از مهاجرین خواست قوانین جمهوری اسلامی ایران رعایت کنند واز تردد غیر قانونی به شهر های مختلف ایران خودداری کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • اولین انتخابات ریاست جمهوری چاد پس از حاکمیت نظامیان
  • حقوق فرهنگی خانواده در نظام حقوقی ایران
  • درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده
  • فرابورس برای پذیرش شرکت‌ها شرط گذاشت
  • تصویب قانون رفع تحریم‌های ظالمانه از کارهای مهم مجلس است
  • تعجب رئیس دیوان عالی کشور از آمار پرونده‌های خانواده
  • استقرار حاکمیت شرکتی برای پذیرش در فرابورس الزامی شد
  • ایران ظرفیت پذیرش مهاجرین جدید را ندارد
  • حاکمیت نگاه ویژه‌ای در تأمین نیاز‌های حرفه‌ای ماماها داشته باشد
  • رئیس انجمن جامعه شناسی ایران: پروژه یکدست‌سازی همه جا شکست خورده است/ هر روز شکاف‌های عمیق‌تری بین ایدئولوژی حاکمیت با مردم می‌بینیم/ گروه‌های مختلف مردم به همدیگر احترام می‌گذارند