Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-28@05:00:37 GMT

بحران میان ترکیه و آمریکا به کجا ختم خواهد شد؟

تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۲۵۹۵۴

 بحران میان آمریکا و ترکیه، بر سر خرید سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ از روسیه مراحل جدیدی را تجربه‌ می‌کند. واشنگتن در نامه‌ای به آنکارا دولت ترکیه را به تحریم تهدید کرده و وزیر دفاع ترکیه نیز خواستار گفت‌و‌گو برای حل تنش شده است.

اخبار بین الملل- به نوشته پایگاه خبری شبکه المیادین، هر روز که به موعد تحویل این سامانه دفاع موشکی از روسیه به ترکیه نزدیک می‌شویم، نگرانی‌ها میان ترکیه و پیمان آتلانیتک شمالی ( ناتو ) نیز افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید بزرگترین نگرانی آمریکا این است که اجرایی شدن قرارداد میان روسیه و ترکیه، برای هیمنه و تسلط آمریکا در ناتو یک تهدید اصلی به شمار رود و در همین بتواندراستا تسلط آمریکا در ساختار تک قطبی قدرت جهانی را از بین ببرد.

در این میان برخی از اعضای ناتو با نگرانی آمریکا در این راستا شریک نیستند. خبرگزاری آلمان در تاریخ یکم ژوئن گذشته به نقل از یک فرمانده بلندپایه اروپایی نوشت که ناتو نمی‌تواند ترکیه را به عدم خرید سامانه روسی مجبور کند؛ سامانه‌ای که در مرز مشترک با سوریه مستقر خواهد شد. اما اگر آنکارا تصمیم به این کار گرفته می‌بایست همزمان با ارائه اطلاعات امنیتی، قراردادهای دفاعی دیگری نیز امضاء کند.

عوامل دخیل در افزایش بحران

به نوشته المیادین، در این میان تصمیم ترکیه برای استخراج گاز از آب‌های مدیترانه در نزدیکی جزیره قبرس، به عامل اختلاف دیگری با این کشور تبدیل شده است که موجب بحرانی‌تر شدن منطقه می‌شود.

«مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ششم ژوئن گذشته گفت که واشنگتن با نگرانی عمیقی اهداف اعلامی ترکیه در خصوص آغاز حفاری دریایی در منطقه مورد ادعای قبرس را دنبال می‌کند.

ترکیه سال گذشته نیز از ایجاد یک پایگاه دریایی در بخش شمالی جزیره قبرس خبر داد که با محکومیت شدید کشورهای غربی همراه شد. این اقدام با افزایش بحران میان ترکیه و یونان همراه بود.

فشارها و تهدیدات آمریکا علیه ترکیه در چند وجه صورت می‌گیرد: از لحاظ اقتصادی جنگ برای کاهش ارزش پول ملی ترکیه و لغو سیستم تجارت بین دو کشور صورت می‌گیرد و از لحاظ نظامی، آمریکا تهدید کرده است که سطح همکاری نظامی فی مابین را کاهش دهد و ترکیه را از برنامه جنگنده اف-۳۵ خارج سازد و همچنین آموزش خلبانان ترکیه‌ای اف-۳۵ را متوقف کند.

از لحاظ سیاسی نیز آمریکا تلاش خواهد کرد تا روند انتخابات شهرداری‌ها در استانبول را از نزدیک پیگیری کرده و برای شکست اردوغان در این انتخابات تلاش کند.

 امکان توسعه این سامانه با مشارکت روسیه و سپس صادرات آن نیز وجود دارد؛ امری که به گفته اردوغان در شراکت با هیچ یک از اعضای ناتو شدنی نیست.

موضوع حتی فراتر ازین نیز رفته و «تاد کانتربری» سرهنگ آمریکایی و مسئول آموزش شش خلبان ترکیه در پایگاه هوایی «لوک» در ایالت آریزونا نه تنها برنامه آموزش این خلبانان را متوقف کرده بلکه از حرکت و رفت آمدشان در داخل پایگاه و دسترسی آن‌ها به اطلاعات سری مربوط به جنگنده اف-۳۵ نیز جلوگیری می‌کند.

با وجود این تهدیدات، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه در ۱۲ ژوئن گذشته با بیان اینکه کشورش قرارداد خرید سامانه اس-۴۰۰ را از روسیه در ژوئیه آتی اجرا خواهد می‌کند؛ تأکید کرد که ترکیه این سامانه را با قیمت و شروط بهتری در مقایسه با خرید سامانه «پاتریوت» آمریکایی خریداری کرده است.

او همچنین گفت که امکان توسعه این سامانه با مشارکت روسیه و سپس صادرات آن نیز وجود دارد؛ امری که به گفته اردوغان در شراکت با هیچ یک از اعضای ناتو شدنی نیست.

رئیس‌جمهور ترکیه همچنین گفته است که سعی دارد در دیدار با ترامپ در نشست صنعتی آتی در ژاپن، از بحران ایجاد شده بکاهد و اینکه ترکیه فقط مشتری جنگنده‌ اف-۳۵ نیست، بلکه در تولید آن نیز شریک است.

از سوی دیگر «کارکوش اردوغان» از فرماندهان نیروی هوایی ترکیه به رسانه‌ها گفته است که ترکیه پیش از این برای خرید سامانه دفاع هوایی از چین برنامه‌ریزی می‌کرد اما آمریکا دخالت کرده و مانع شده است و اکنون نیز برای توقف معامله با روسیه دخالت می‌کند.

به نوشته روزنامه ینی شفق، پرونده کردهای شمال سوریه نیز به بحران ترکیه و آمریکا افزوده است. آمریکا «یگان‌های مدافع خلق» را که زیر مجموعه حزب «کارگران کردستان» است تروریستی نمی‌داند. ترکیه همچنین از اینکه آمریکا حاضر به فروش هفت هزار کامیون نظامی و دو هزار محموله سلاح به این کشور نشده و در عوض آن‌ها را به کردهای سوریه تحویل داده عصبانی است.

آیا ترکیه از ناتو خارج می‌شود؟

المیادین در ادامه می‌نویسد: با این حال به نظر نمی‌رسد که اختلافات دو کشور، ترکیه را به خروج از ناتو مجبور کند. این کشور برای خود وظایف تاریخی متصور است که به نفع ناتو و افزایش نفوذ غرب در منطقه نیز است و دو طرف برای قطع این رابطه تلاش نمی‌کنند.

در این میان به نظر می‌رسد نمونه ترکیه همچون رابطه فرانسه در زمان «شارل دوگل» با ناتو است که به دستور وی نیروهای فرانسوی در تاریخ ۲۱ ژوئن ۱۹۶۶ از ناتو خارج شدند اما پاریس عضویت خود را در این سازمان لغو نکرد. پس از آن فرماندهی اروپا مجبور شد مقر خود را از فرانسه به آلمان منتقل کند. «رابرت الزورث» نماینده وقت آمریکا در ناتو نیز فرانسه را به تلاش برای نابودی ناتو متهم کرد اما سه سال بعد فارنسه نیروهای نظامی خود را بار دیگر وارد ناتو کرد.

اما از آن سوی ماجرا، روسیه در مفهوم سیاسی، ترکیه را یک حلقه در برابر گسترش نفوذ آمریکا می‌داند و از این کشور در رقابت و مقابله با آمریکا بهره می‌برد و چه بسا می‌تواند روند چند قطبی‌سازی جهانی را تشدید کند. اختلافات ترکیه با ناتو همچنین باعث کاهش نفوذ نیروهای ناتو در مرز با روسیه در اروپای شرقی نیز شده است.

ائتلاف‌های جدید

با توجه به این تحولات و برخی اطلاعات درز یافته از ارتش ترکیه، آمریکا قصد دارد لهستان را جایگزین ترکیه در ناتو از حیث تعداد و بزرگی نیروی نظامی بکند.

طبق نوشته پایگاه خبربی شبکه المیادین، در این راستا آمریکا و لهستان در ۱۲ ژوئن گذشته قراردادی برای اعزام ۱۰۰۰ نظامی آمریکایی به این کشور امضاء کردند تا تعداد نیروهای آمریکایی به عدد ۴۰۰۰ نفر برسد. لهستان همچنین با خرید ۳۵ جنگنده اف-۳۵ موافقت کرده است. قابل ذکر است که لهستان پس از روسیه بیشترین تعداد نیروهای نظامی را در قاره اروپا دارد

با توجه به این تحولات و برخی اطلاعات درز یافته از ارتش ترکیه، آمریکا قصد دارد لهستان را جایگزین ترکیه در ناتو از حیث تعداد و بزرگی نیروی نظامی بکند.

المیادین در پایان می‌نویسد که آیا ائتلاف‌های جدید از سوی دو قدرت بزرگ یعنی روسیه و آمریکا در حال شکل‌گیری است؟ به‌گونه‌ای که ترکیه به سمت روسیه می‌رود و لهستان نیز متحد آمریکا می‌شود؟

به نوشته خبرگزای آلمان در تاریخ یکم مارس ۲۰۱۸، آمریکا چشم از روسیه در منطقه غرب آسیا بر نمی‌دارد. مسکو از آن زمان که وارد بحران سوریه شد از یک بازیگر اصلی و مؤثر در توازن‌های استراتژیک به قدرتی که بر خاورمیانه تسلط دارد، تبدیل شده است.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: اس ۴۰۰ روسیه ناتو آمریکا ترکیه دولت رجب طیب اردوغان کشورهای غربی ناتو اس ۴۰۰ ترکیه و آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۲۵۹۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله گسترده انصارالله یمن به کشتی های آمریکایی و اسرائیلی/ واکنش مداخله جویانه آمریکا به حکم اعدام توماج صالحی/ امضای تفاهم‌نامه امنیتی میان ایران و روسیه/ ادامه مأموریت‌های مستشاران ایرانی در سوریه

بین الملل تابناک: حمله گسترده انصارالله یمن به کشتی های آمریکایی و اسرائیلی، واکنش مداخله جویانه آمریکا به حکم اعدام توماج صالحی، امضای تفاهم‌نامه امنیتی میان ایران و روسیه، ادامه مأموریت‌های مستشاران ایرانی در سوریه و برگزاری مانورهای فضایی مشترک آمریکا و کره جنوبی از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

حمله گسترده انصارالله یمن به کشتی های آمریکایی و اسرائیلی

سخنگوی نیروهای مسلح یمن از سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی خبر داد.

سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد نیروهای یمنی در دفاع از فلسطین یک کشتی آمریکایی با نام ( MAERSK YORKTOWN )  را در اقیانوس هند هدف قرار دادند.

وی افزود: «نیروهای مسلح یمن همچنین یک ناو آمریکایی را در خلیج عدن و یک کشتی اسراییلی با نام (MSC VERACRUZ )  را در اقیانوس هند مورد حمله قرار دادند.»

واکنش مداخله جویانه آمریکا به حکم اعدام توماج صالحی

 معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنشی مداخله جویانه به صدور حکم دادگاه بدوی برای توماج صالحی خواننده رپ زیر زمینی و یکی از متهمان ناآرامی های سال ۱۴۰۲ ایران، آن را نقض فراگیر حقوق بشر از سوی ایران خواند.

ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوالات خبرنگاران درباره حکم بدوی اعدام توماج صالحی اتهام افساد فی الارض در اظهاراتی مداخله جویانه گفت: «ما این گزارش های نگران کننده را دیده ایم. این نمونه دیگری از نقض وحشتناک و فراگیر حقوق بشر توسط حکومت ایران است.»

این مقام آمریکایی مدعی شد: ما بار دیگر استفاده حکومت ایران از حکم اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب حقوق بشر و آزادی های اساسی مردم را محکوم می کنیم. ما همچنان گزارش‌های مربوط به وضعیت توماج صالحی را از نزدیک دنبال می‌کنیم.

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد: ابزارهای مختلفی برای اعمال فشار بر حکومت ایران به منظور مقابله با «نقض جدی و فاحش حقوق بشر» وجود دارد.

دفتر نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز عصر چهارشنبه به وقت محلی در حساب کاربری این دفتر در شبکه ایکس یا همان توئیتر سابق مدعی شد: «حکم اعدام توماج صالحی و حکم ۵ سال زندان برای سامان یاسین، خواننده رپ کرد ایرانی را قویا محکوم می‌کنیم. ما خواستار آزادی فوری آنها هستیم. اینها آخرین شواهد از آزار بیرحمانه حکومت علیه شهروندان خود و نشانه نادیده گرفتن حقوق بشر و هراس از مطالبات مردن ایران برای تغییرات دموکراتیک است».

بر اساس گزارش های رسانه ای، دادگاه توماج صالحی را به اتهام افساد فی الارض به اعدام و مجازات‌های تکمیلی محکوم کرده است که این حکم بدوی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

براساس حکم صادره از سوی دادگاه، به دلیل اظهار ندامت و پشیمانی و همکاری متهم، دادگاه وی را مستحق تخفیف دانسته به همین جهت در صورت فرجام خواهی احتمالی متهم و وکلای او و در صورت تایید حکم اعدام در دیوان عالی کشور، موضوع تخفیف مجازات در کمیسیون عفو و بخشودگی بررسی خواهد شد.

گفتنی است در صورت موافقت کمیسیون عفو و بخشودگی با تخفیف مجازات و طی همه فرایند قانونی، حکم توماج صالحی با یک درجه تخفیف به حبس طول المدت تبدیل و مجازات‌های تکمیلی در مورد متهم اجرا خواهد شد. سایر اتهامات این متهم نیز در حال رسیدگی قضایی است.

امضای تفاهم‌نامه امنیتی میان ایران و روسیه

دبیران شورای عالی امنیت ملی ایران و روسیه در حاشیه دوازدهمین اجلاس بین‌المللی نمایندگان مقامات عالی کشورها در امور امنیتی یادداشت تفاهم امنیتی امضا کردند.

 علی اکبر احمدیان در حاشیه اجلاس بین المللی مقامات عالی امنیتی در سن پترزبورگ با همتای روسی خود دیدار و گفتو گو کرد.

در جریان این دیدار دو طرف یک تفاهم نامه امنیتی مشترک امضا کردند.

شایان ذکر است دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در دیدارهای جداگانه با مقامات و همتان خود در کشورهای عراق، چین و برزیل دیدار کرد.

ادامه مأموریت‌های مستشاران ایرانی در سوریه

یک مسئول محور مقاومت از ادامه مأموریت و وظایف مستشاران ایرای در سوریه خبر داد و تأکید کرد با حمله رژیم صهیونیستی به سفارت ایران در دمشق، این مأموریت‌ها متوقف نخواهد شد.

شبکه خبری المیادین به نقل از این مسئول محور مقاومت گزارش داد: مستشاران ایرانی همچنان طبق وظایف توافق شده با دمشق، هر جا که لازم است در سوریه به طور عادی مأموریت خود را انجام می دهند و هیچ گونه عقب نشینی (در پی حمله رژیم صهیونیستی به سفارت ایران در دمشق) صورت نگرفته است.

منبع مذکور افزود: اساسا هیچ نیروی ایرانی در سوریه وجود ندارد، بلکه مستشاران نظامی به صورت قانونی و با توافق و هماهنگی دولت سوریه در این کشور حضور دارند.

وی گفت: آنچه در رسانه‌های بین المللی و سایت‌های عربی درباره تخلیه منطقه جنوب سوریه توسط ایرانیان و کاهش تعداد نیروها منتشر می شود، صحت ندارد.

برگزاری مانورهای فضایی مشترک آمریکا و کره جنوبی

 آمریکا و کره جنوبی مانورهای فضایی مشترک برگزار کردند.

رسانه های کره جنوبی روز چهارشنبه به نقل از نیروی هوایی این کشور اعلام کردند که کره جنوبی و آمریکا مانورهای فضایی مشترکی را اجرا کردند. هدف از انجام این مانورها آمادگی برای حملات احتمالی کره شمالی به سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) و دیگر تهدیدات فضایی اعلام شد.

خبرگزاری یونهاپ هم به نقل از منابع خود گزارش داد که اسکادران عملیات فضایی نیروی هوایی کره جنوبی و نیروی فضایی آمریکا کره، در طول این مانورها سناریوهایی را برای مقابله در برابر تداخل ارتباطی ماهواره ای و افزایش دقت سیستم موقعیت یاب جهانی در برابر تهدیدات کره شمالی شبیه سازی کرده اند.

دیروز هم خبرگزاری دولتی کره شمالی(KCNA) نوشت که ارتش پیونگ‌یانگ برای نخستین بار، با هدف شبیه‌سازی ضدحمله هسته‌ای زیر نظر «کیم جونگ اون» رهبر این کشور، رزمایش ترکیبی برگزار کرد.

خبرگزاری کره شمالی نوشت: نیروهای کره شمالی در این رزمایش‌ها آرایش ضدحمله هسته‌ای را تمرین و کلاهک‌های هسته‌ای مشقی را شلیک کردند تا در صورت صدور هشدار بحران هسته‌ای آمادگی داشته باشند.

 

دیگر خبرها

  • حمله گسترده روسیه به زیرساخت های انرژی اوکراین در سه منطقه
  • روسیه تسلیحات غربی را قبل از تحویل به ارتش اوکراین نابود می‌کند
  • اردوغان: رادار ناتو در ترکیه موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل را رهگیری نکرد
  • رادار ناتو در ترکیه موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل را رهگیری نکرد
  • وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • هشدار روسیه درباره استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان
  • وانگ یی: آمریکا به سیاست غلط بر حذر داشتن چین ادامه می‌دهد
  • مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود
  • انتقاد رهبر حزب رفاه ترکیه از اردوغان: آیا شایسته ترکیه است که علیه ایران با اسرائیل همکاری کند؟
  • حمله گسترده انصارالله یمن به کشتی های آمریکایی و اسرائیلی/ واکنش مداخله جویانه آمریکا به حکم اعدام توماج صالحی/ امضای تفاهم‌نامه امنیتی میان ایران و روسیه/ ادامه مأموریت‌های مستشاران ایرانی در سوریه