Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@10:02:59 GMT

نظام پاداش مدیران بانکی

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۴۳۵۳۴

نظام پاداش مدیران بانکی

روزنامه دنیای اقتصاد در سرمقاله‌ای به قلم نیما نامداری، آورده است: یکی از این ضعف‌ها به شیوه پاداش‌دهی و ارزیابی عملکرد مدیران و کارکنان بانک‌ها برمی‌گردد. بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۷ در آمریکا و کشورهای دیگر این سوال به‌صورت جدی مطرح بود که چرا بانک‌ها وارد فعالیت‌هایی شدند که به وضوح ریسک زیادی به بانک‌ها و نهادهای مالی و مؤسسات اعتباری تحمیل می‌کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بعدها معلوم شد یکی از دلایل این ریسک‌پذیری غیرمتعارف به اشکالات نظام جبران عملکرد و پاداش‌دهی (Compensation and Remuneration system) مدیران برمی‌گشت. مدیران ارشد بانک‌ها معمولاً بابت کاهش ریسک پاداشی نمی‌گرفتند و سهامداران نیز بیشتر به‌صورت‌های مالی و نسبت‌های سودآوری بانک توجه داشتند و پاداش مدیران عامل را بر اساس چنین شاخص‌هایی تعیین می‌کردند. این مساله باعث شده‌بود که مدیران بانک‌ها و نهادهای مالی بیشتر به منافع مالی کوتاه‌مدت توجه داشته باشند.

در نتیجه این تجربه تلخ در دنیا مدیریت ریسک در بانک‌ها اهمیت بیشتری پیدا کرد و رگولاتورهای پولی و مالی در اغلب کشورهای دنیا ضوابط سختگیرانه‌تری برای مدیریت ریسک وضع کردند. بخشی از این سختگیری به نظام جبران عملکرد و پاداش‌دهی بانک‌ها برمی‌گشت. هم اکنون در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته ضوابط و توصیه‌های جدی درخصوص پاداش مدیران وجود دارد و در برخی موارد تعیین پاداش‌های مالی براساس منابع جذب شده به بانک با محدودیت‌های جدی روبه‌رو است. هدف از این محدودیت‌ها پیشگیری از مفاسد ناشی از همسویی منافع شخصی مدیران بانک با مشتریان ثروتمند است. هنگامی که پاداش مدیر ارشد یک بانک به سهل‌گیری در مدیریت ریسک مشتریان گره خورده باشد، طبیعی است که ضوابط تحلیل ریسک به‌صورتی خوش‌بینانه تفسیر شده و بدنه بانک تمایل (خواسته یا ناخواسته) بیشتری برای نادیده گرفتن زمینه‌های ریسک در مشتریان دارد. در عوض رگولاتورهای پولی و مالی پیشنهاد می‌کنند از معیارهایی نظیر کاهش هزینه، مشتری‌مداری، ارتقای بنیه مالی و اعتبار بانک، کاهش تخلفات و عدم‌تطبیق‌ها و… در نظام جبران عملکرد و پاداش‌دهی بانک‌ها استفاده شود.

معمولاً کارکنان عملیاتی بانک‌ها که در ارتباط با مشتریان قرار دارند، ریسک‌پذیرتر از سهامداران بانک‌ها هستند؛ به همین دلیل واگذاری مسؤولیت تحلیل و مدیریت ریسک، تنها به خود این افراد اشتباه است. تفکیک نقش مدیریت ریسک از نقش‌های عملیاتی و ارتباط مستقیم این نقش با هیأت‌مدیره به همین دلیل ضرورت دارد.

اما متأسفانه در ایران و در اغلب بانک‌ها اساساً نقش خود هیأت‌مدیره نیز صوری و غیرواقعی است. یعنی عموماً حرف‌شنوی مدیرعامل از هیأت‌مدیره اندک است و حتی گاهی هیأت‌مدیره از مدیرعامل حساب می‌برد. در چنین شرایطی ارتباط مستقیم مدیر ریسک با هیأت‌مدیره به شوخی می‌ماند. البته این واقعیت را هم باید در نظر داشت که بسیاری از افرادی که به‌عنوان عضو هیأت‌مدیره بانک‌های ایرانی منصوب می‌شوند مهارت‌ها و توانایی‌های لازم را ندارند و همین طور افرادی که دانش و مهارت کافی برای مدیریت ریسک‌های مالی و بانکی داشته باشند هم بسیار نادر هستند. به ندرت در بانک‌های ایرانی برای اعتبارسنجی دقیق و علمی و مبتنی بر ضوابط رایج مدیریت ریسک (از جمله مقررات بازل ۲ یا ۳) ابزار و فرآیند وجود دارد و مدیریت ریسک به نوعی بوروکراسی ظاهری و دست‌وپاگیر تقلیل یافته‌است. یعنی بسیاری از چیزهایی که درباره مدیریت ریسک در بانک‌های ایرانی گفته می‌شود روی کاغذ معنا دارند و وقتی در عمل قرار است اجرا شوند در «بانکداری به سبک ایرانی» اساساً قابل اجرا و تحقق نیستند.

نظام جبران عملکرد و پاداش‌دهی بانک‌های ما هم اشکال پیش‌گفته را دارد. تقریباً در همه بانک‌های ما مهم‌ترین عامل ارزیابی عملکرد کارکنان (به خصوص در شعبه) میزان منابعی است که برای بانک جذب کرده‌اند. یعنی کارکنان بانک هر قدر بتوانند مشتریان با نقدینگی بیشتری جذب کنند و این مشتریان پول خود را بیشتر در بانک نگاه دارند پاداش بیشتری می‌گیرند. در برخی بانک‌ها حتی آبدارچی شعبه هم به همین شیوه پاداش می‌گیرد. یعنی اگر شعبه منابع بیشتری جذب کند همه کارکنان شعبه سود می‌کنند. چنین شیوه‌ای نتیجه‌ای جز شل شدن مکانیزم‌های مدیریت ریسک و سهل‌گیری و مسامحه در تحلیل ریسک ندارد. در نتیجه چنین وضعیتی است که بانک بدون داشتن تضامین کافی و بدون اعتبارسنجی مطلوب به مشتری تسهیلات و خطوط اعتباری ارزان‌قیمت می‌دهد. وقتی پاداش کارکنان و مدیران منوط به جذب مشتریان پرپول است طبیعی است که برای جذب چنین مشتریانی، قواعد تحلیل ریسک زیر پا گذاشته شود.

جالب اینجا است که در بانک‌های ایرانی، ریسک سیاسی مهم‌تر از ریسک اعتباری تلقی شده و به همین دلیل برای افرادی که پشتوانه سیاسی قدرتمند دارند همین تحلیل ریسک نصفه و نیمه هم انجام نمی‌شود. یعنی مدیران بانکی برای ریسک سیاسی اهمیت بیشتری قائل هستند و ترجیح می‌دهند با افراد سیاسی درنیفتند حتی اگر به قیمت نادیده گرفتن ضوابط بانک مرکزی و منافع سهامداران باشد.

در همین ایامی که اخبار متعددی از مشکلات بانک‌ها و ریسک‌ها و تخلفات آنها منتشر می‌شود کماکان در بر همان پاشنه چرخیده و پاداش‌های مدیران ارشد نظام بانکی بر اساس معیارهای با ریسک بالا محاسبه و پرداخت می‌شود. همان گونه که تجربه دنیا نشان داده بهبود نظام جبران عملکرد و پاداش‌دهی بانک‌ها یکی از ابزارهای مدیریت ریسک است که رگولاتور یعنی بانک مرکزی باید در آن مداخله کند. اگرچه در نظام بانکی رانتی و دولتی ایران بحث میزان پاداش عملکرد هم می‌تواند مورد بحث باشد؛ اما مساله اصلی این نوشته، مبلغ پاداش و حقوق مدیران بانکی نیست بلکه مکانیزمی است که برای محاسبه آن وجود دارد. مکانیزمی که بتواند میان منافع مشتریان و کارکنان و سهامداران بانک به نحوی تعادل ایجاد کند که مدیریت ریسک قربانی نشود.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مفاسد اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۴۳۵۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حدادی: به واگذاری پرسپولیس به ۶ بانک خوش‌بین هستم

عضو هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس گفت: من خوش‌بینم که اگر همین شش بانک مدیریت باشگاه را بر عهده بگیرند، روزهای خوبی خواهیم داشت. - اخبار ورزشی -

به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، پیمان حدادی در حاشیه مراسم واگذاری مالکیت استقلال و پرسپولیس اظهار داشت: امروز یک روز تاریخی برای باشگاه بزرگ و مردمی پرسپولیس است. هر کدام از بانک‌ها از مجموعه‌های توانمندی برخوردار هستند. بانک شهر به‌عنوان سهام‌دار اصلی است و قطعاً می‌توانیم از پتانسیل شهرداری در بحث زیرساختی استفاده کنیم. قطعاً همه بانک‌ها در حوزه‌های مختلف شرکت‌هایی دارند و در زمینه‌های مختلف می‌توانند به باشگاه کمک کنند.

وی ادامه داد: باید ببینیم سهامداران محترم در روزهای آینده درباره مدیریت باشگاه چه تصمیمی خواهند گرفت. نکته مهم این است که باشگاه پرسپولیس از امروز یک باشگاه خصوصی است. این باشگاه قطعاً می‌تواند در بحث درآمدزایی نسبت به گذشته قدم‌های جدیدی بردارد و شاید بروکراسی کمتری داشته باشد. به هر حال یکسری مقرراتی شامل شرکت‌های دولتی بود که کارهای ما را زمان‌بر می‌کرد. قطعاً سهامداران محترم باید در جریان باشند که هواداران میلیونی باشگاه پرسپولیس زندگی‌شان این باشگاه است و باید کسانی را انتخاب کنند که متخصص هستند.

مدیرعامل پرسپولیس تا پایان فصل ماندنی شد

عضو هیئت مدیره پرسپولیس تصریح کرد: بعضی از هواداران نگران بودند که چرا سهام باشگاه پرسپولیس برای رد دیون به برخی بانک‌ها منتقل شده است. 10 درصد نقدی را که روز گذشته بانک‌ها واریز کردند،  بحث اینکه خرید نقدی باشد یا رد دیون در مالکیت باشگاه اثرگذار نیست. پس چه بهتر که این واگذاری برای رد دیون باشد، چون اگر قرار بود اقساط بعدی هم نقدی پرداخت شود باید بودجه کمتری برای باشگاه می‌گذاشتند. نکته مهم دیگر این است که قطعاً پول و شرایط مالی یکی از عوامل موفقیت تیم‌هاست، ولی پرسپولیس در سال‌های گذشته نشان داده با بدترین شرایط مالی هم توانسته است قهرمانی‌های متوالی داشته و آبروی فوتبال کشور باشد. خیلی از تیم‌ها بیشتر از پرسپولیس هزینه کردند ولی موفقیتی کسب نکردند. در تمام زمینه‌ها از جمله ورزش، مدیریت حرف اول را می‌زند. قطعاً نبود پول خیلی صدمه می‌زند، ولی این را هواداران بدانند که صرفاً پول عامل موفقیت نیست. من خوش‌بین هستم که اگر همین شش بانک مدیریت باشگاه را بر عهده بگیرند روزهای خوبی خواهیم داشت، البته اگر این شش بانک با هم توافق کنند و مدیریت را به نهادی خارج از این بانک‌ها واگذار کنند. این شش بانک با هم به توافقاتی هم رسیدند که هر کدام از این بانک‌ها کدام یک از اعضای هیئت مدیره را تعیین کنند.

حدادی درباره بدهی پرسپولیس به بانک شهر توضیح داد: یک نکته دیگر این بود که گفتند چون پرسپولیس به بانک شهر بدهکار بوده این بانک آن را خریده است. فکر می‌کنم استقلال هم به بانک شهر بدهکار است و تسهیلاتی که دادند برابر بوده است. اقساط ما از سپرده‌ای که داریم واگذار می‌شود. وام دو میلیون دلاری ما هم قرض‌الحسنه هست. ما سعی می‌کنیم از این به بعد هم با همکاری سهامدارن از بانک مرکزی مجوز این را بگیریم که از سه و‌ نیم میلیون دلاری که در AFC داریم را دو میلیون دلارش را با بانک شهر تهاتر کنیم.

وی خاطر نشان کرد: روال باشگاه تغییر نخواهد کرد. اگر قرار است تمدیدی با بازیکن و مربیان انجام شود باشگاه کارش را انجام می‌دهد. تعهدات مالی به بازیکنان و سایرین باید انجام شود. نکته اینجاست که باید ببینیم آیا تغییر مدیریتی خواهیم داشت یا خیر. با توجه به اینکه کمتر از دو ماه به پایان سال مالی و فصل لیگ برتر مانده است، فکر می‌کنم اگر تغییرات به بعد از این فصل موکول شود، با توجه به حساسیتی که در مقطع کنونی وجود دارد اثر بهتری داشته باشد.

عضو هیئت مدیره پرسپولیس در مورد تمدید قرارداد با اوسمار عنوان کرد: درویش با او و مدیر برنامه‌اش صحبت کرده است و ان‌شاءالله در روزهای آینده نهایی می‌شود. موارد ورزشی را بیشتر آقایان بادامکی و درویش در جریان هستند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی
  • نخستین برات الکترونیکی صادر شد
  • صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره توسط شبکه بانکی
  • نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد
  • صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین
  • معرفی توانمندی‌های نظام بانکی ایران در نشست با مدیران بانک مرکزی پاکستان
  • مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران رسید
  • حدادی: به واگذاری پرسپولیس به ۶ بانک خوش‌بین هستم
  • اولین اثر بانکی شدن پرسپولیس: تهاتر پاداش AFC
  • معرفی توانمندیهای نظام بانکی ایران در نشست با مدیران بانک مرکزی پاکستان.