Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-26@13:09:26 GMT

آق‌قلا؛ 26 روز در آب

تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۶۱۵۱۴

آق‌قلا؛ 26 روز در آب

از لحاظ ماندگاری سیلاب در منطقه؛ سیل فروردین ماه 1397در استان گلستان قابل مطالعه است. به سبب دشت هموار و با شیب بسیار اندک، خروج آب از دشت به دریای مازندران، بسیار زمان‌بر بود.

به گزارش ایمنا، اواخر اسفند سال گذشته تا پایان فروردین‌ماه امسال، بارش‌های سیل‌آسا در نواحی مختلف ایران باعث رخداد سیلاب‌های بسیاری شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استان‌های گستان، لرستان و خوزستان در این میان با سیل‌های ویرانگرتری مواجه شدند.  از بامداد 72 اسفند این بارش‌ها در گلستان به اوج رسید. در دو روز بارندگی در بندر ترکمن 941 میلی‌متر، در گرگان 551 میلی‌متر، در گنبد کاووس 731 میلی‌متر گزارش شد. این بارش‌ها حدود 1/8 میلیارد متر مکعب آب را در حوضه آبریز گرگان رود و قره سو به پهنه دشت گلستان سرازیر کرد، منطقه‌ای که شهرهای گنبد، آق‌قلا و گمیشان را در خود دارد. طی مطلبی که آن را در ادامه می‌خوانید؛ وضعیت بارشی آق‌قلا پیش از سیل و هنگام آن بررسی و به علل زمان‌بر بوده تخلیه آن منطقه از سیلاب پرداخته شده است. در نهایت هم میزان بارش‌های دوروزه در حوضه گرگانرود و ظرفیت سدهای آن با هم مقایسه شده. این مطالب پیش‌تر در ویژه‌نامه سیل مجله الکترونیک «شهرگاه»؛ که نشریه‌ای تخصصی در مدیریت شهری است انتشار یافته است.

گراف‌های زیر روند وقوع سیل در آق‌قلا را در 26 اسفندماه 97، 4،9 و 21 فروردین 98 نشان می‌دهند

از لحاظ ماندگاری سیلاب در منطقه؛ سیل اخیر در استان گلستان قابل مطالعه است. به سبب دشت هموار و با شیب بسیار اندک، خروج آب از دشت به دریای مازندران، زمان‌بر است. زه‌کش‌ها آب را به آق‌قلا باز گردانده و نیز تبخیر آب سیل در منطقه در این بازه زمانی چیزی در حدود روزانه تنها 1/5 سانتی‌متر بوده است.

در پروفایل ارتفاعی دریا - گمیشان - آق قلا - کوهستان‌های جنوب شرقی گلستان؛ از دریای مازندران تا 75 کیلومتر از این مسیر، شیب حتی از 0/2 درصد هم کمتر است. این شیب ناچیز یکی از دلایل ماندگاری طولانی مدت سیلاب در منطقه بود. 

گراف زیر پروفایل ارتفاعی کمیشان- آق‌قلا- کوهستان جنوب شرقی گلستان از دریاست

در مجموع حدود 800 کیلومتر مربع از مساحت استان گلستان در فروردین‌ماه امسال درگیر سیل شد. 

طی بارش های 26 و 27 اسفند ماه در حوضه گرگانرود 1844 میلیون متر مکعب (میلیون تُن) بارندگی در این منطقه صورت گرفت که نسبت به ظرفیت سدهای این حوضه بسیار بیشتر بود. البته لزوما تنها بخشی از بارش‌ها به صورت رواناب به سمت رودخانه جاری می‌شوند که به هر روی این میزان را در این حوضه ‌شاید بتوان حدود 400 میلیون متر مکعب تخمین زد.  ظرفیت سدها در حوضه گرگانرود 233 میلیون متر مکعب است که در شرایط وقوع سیلاب تنها 144 میلیون متر مکعب ازین مخازن ظرفیت مفید آنها به حساب می آمد و از این میزان نیز کمتر از 10 میلیون متر مکعب پیش از بارش ها خالی و قابل دسترس بود.

یک روز پیش از وقوع بارندگی در پی اخطار هواشناسی، مخزن سد گلستان با سرعت 50 متر مکعب در ثانیه تخلیه شد که چیزی حدود کمتر از 5 میلیون متر مکعب در 24 ساعت بود. حال آنکه ساعاتی بعد در اوج بارش سیلاب ورودی سد به 700 متر مکعب بر ثانیه رسید و خروجی از آن با دبی 545 متر مکعب بر ثانیه از روی سد سر ریز می شد.   با وقوع این بارش اندوخته برف زمستانی کوه‌های خراسان شمالی نیز رفته رفته آب شد و به جریان سیل پیوست.

تهیه کننده تصاویر و گراف‌ها گروه نقشه‌نگاری شهرگاه است
source : GIBS, NASA, Terra/MODIS

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سیل آق قلا سیل گلستان نشریه الکترونیکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۶۱۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت بیشترین باران در شیرآباد

به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز گلستان، براساس اعلام هواشناسی گلستان، در شیر آباد خان ببین ۱۰۴ میلیمتر باران ثبت شده است.

نوده ملک گرگان با ۹۳ میلیمتر، مازیاران رامیان با ۸۹ میلیمتر و افراتخته علی آبادکتول و النگدره گرگان با ۸۵ میلیمتر بعد از شیرآباد بیشترین میزان باران دیروز و امروز را دریافت کرده اند.

ایستگاه‌های توماچلر گمیشان و آق تقه مراوه تپه با ثبت ۶ میلیمتر کمترین میزان بارش‌های این دو روز را دریافت کرده اند.

فعالیت سامانه بارشی موثر از بامداد دیروز در گلستان فعال شده بود که بارش برف در قلل مرتفع، بارش باران و سیلاب از پیامد‌های این سامانه بود.

فعالیت این سامانه بارشی تا عصر امروز ادامه دارد.

بارش باران شدید محور گنبدکاووس- کلاله محدوده پل بایلر را مسدود کرده است.

آبگرفتگی خطوط ریلی در بندرترکمن سبب شده مسافران تهران – گرگان در ایستگاه بندرگز پیاده شوند و با اتوبوس رهسپار گرگان شوند.

بارش برف هم چنین در توسکستان گرگان – شاهرود را سفید پوش کرد و رانندگان برای رفت و آمد در این مسیر در محدوده گردنه چالچیان باید از زنجیر چرخ استفاده کنند.

دیگر خبرها

  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • فواید و مضرات باران ۴۸ ساعته مازندرانی‌ها
  • افزایش ذخایر آبی سدهای مازندران
  • همه جاده‌های گلستان باز است/تردد در محور توسکستان فقط با زنجیرچرخ
  • بارش برف در ارتفاعات گلستان/ زنجیره چرخ الزامی است
  • ثبت بیشترین باران در شیرآباد
  • تامین آب شرب، صنعت و کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد/سدها پر شد
  • ثبت ۱۳۳۰ میلی‌متر باران در کهگیلویه و بویراحمد
  • احداث ۴۰ چشمه سرویس بهداشتی در بوستان‌های منطقه ۲۱ در سال ۱۴۰۳/ احداث ۴ هزار متر مکعب مخزن بتنی در منطقه
  • شدت بارش‌ها همچنان ادامه دارند