Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: طبق برآورد ها بالاترین تراکم رویش این گیاه در منطقه داماش است.

به گزارش ایسنا، قربانعلی محمدپور با بیان اینکه گیاه سوسن چلچراغ از تیره سوسنیان اولین بار توسط لدبوری شناسایی و نام علمی Lilium ledehbohri بر آن نهاده شد، گفت: از سال 1355 طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست با عنوان اثر طبیعی ملی تحت حفاظت قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: منطقه داماش عمارلو در ارتفاع یک هزار و  750 متری از سطح دریا قرار گرفته و به دلیل رویش گیاه نادر سوسن چلچراغ در زمره آثار طبیعی – ملی کشور ثبت شده است.

محمدپور ادامه داد: وسعت منطقه تقریبا" 6/0 هکتار است. تیره سوسنیان خاص نیمکره شمالی و بعضی گونه های آن جزء گیاهان متداول باغی محسوب می شود. این تیره شامل گیاهان علفی با گلهایی منفرد و یا خوشه ای اند. برگها به صورت فراهم و رگبرگها دراز و موازی است. گلها درشت و معمولا" پرچم ها شش عدداند.

وی خاطرنشان کرد: میوه کپسولی با سه شکاف بازشونده حاوی بذرهای قهوه ای است .این گیاهان تک لپه ای اند و بعضی از گونه های پیازدار و بعضی دارای ریزوم اند . بلندی ساقه که گاه تا 5/1 متر می رسد. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه سوسن چلچراغ  نمونه منحصر به فردی است که به غیر از عمارلو تنها در لنکران آذربایجان مشاهده شده است،  گفت: زمان رویش سوسن چلچراغ گیاه دو هفته پس از ذوب برفهای زمستانی است و زمان   و طول دوره گلدهی از اوایل خرداد تا اوایل تیر ماه بسته به دمای محیطی و شرایط جوی متفاوت است . هر چه دمای هوای بهاری کمتر و سردتر باشد آغاز گلدهی نیز همانقدر به تاخیر خواهد افتاد.   گلبرگ ها   تا 15 روز باقی مانده پس از نمایان شدن دانه درون گرز می ریزند اما ساقه تا شهریور باقی مانده و با رسیدن دانه ، شروع به خشک شدن می کند.

محمدپور تصریح کرد: آب و هوای معتدل   شیب   بین 20 تا 100 درصد   و ارتفاع خاص ( بالاتر از 1500 متر ) وجنس و بافت خاک سبب محدودیت رویش و پراکنش این گیاه است. بطوریکه در خارج از این منطقه بندرت می توان در گلخانه ها و تحت شرایط خاص   آن را پرورش داد. با اینکه گیاه سایه پسند است سایه اندازی مداوم درختان بر منطقه رویش، خزان زودرس گیاه را به دنبال دارد. به عبارت بهتر گیاه نیازمند نور کافی است ولی نباید در معرض تابش شدید آفتاب قرار گیرد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به بررسی های به عمل آمده در صورت فراهم بودن شرایط مطلوب زیستگاهی نظیر اقلیم، خاک، شیب و ارتفاع  مناسب و ... این گیاه می تواند در سایر نقاط استان نیز  رشد و نمو کند و در همین راستا گزارشاتی از مشاهده گیاه در سایر نقاط استان دریافت شده است که توسط گروه های کارشناسی این اداره کل مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته اند. این گیاه تنها گونه ایران تیره سوسنیان ایران است.

محمدپور گفت: طبق برآوردها بالاترین تراکم رویش این گیاه در منطقه داماش است. تاکنون تکثیر در شرایط گلخانه منجر به توفیق قابل توجه نبوده و پایه های گیاه در خارج از محیط طبیعی ضعیف، پتانسیل گلدهی پایین و گل های حاصل بسیار کوچکتر و ریزتر از محیط طبیعی بوده است.

وی افزود:  پیازهای این گیاه غذای مطلوبی برای گونه گراز است. چرای دام نیز می تواند سبب از بین رفتن گیاه شود.به همین دلیل اداره کل حفاظت محیط زیست استان اقدام به محدودسازی و فنس کشی محوطه تحت رویش سوسن چلچراغ در منطقه داماش کرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان ادامه داد: همچنین یک واحد پاسگاه در محل رویشگاه اثر طبیعی ملی واقع در روستای داماش احداث شده است.

وی افزود:تهیه و تدوین طرح مدیریت اثر طبیعی ملی سوسن چلچراغ، همکاری در  بررسی و تحقیق تکثیر طبیعی و گلخانه ای گیاه، نصب تابلوهای معرفی اثر طبیعی ملی سوسن چلچراغ در مسیردسترسی منطقه و جمع آوری مکانیکی سوسک برگخوار از روی پایه های گیاه، هرس فصلی گیاهان هرز مهاجم منطقه ، پایش و برسی های کارشناسی مداوم منطقه اثر طبیعی ملی از دیگر اقدامات این اداره کل برای حفاظت از سوسن چلچراغ های استان است. 

محمدپور با بیان اینکه زیبایی گیاه و نادر بودن آن هر ساله هزاران نفر را به سوی این منطقه جلب می کند، گفت: ظرفیت برد هر منطقه برای پذیرش گردشگر محدود و لازم است تا تراکم حضور گردشگران با توجه به ظرفیت برد اثر طبیعی ملی سوسن چلچراغ  انجام پذیرد. 

وی افزود: از سوی دیگر بازدید از منطقه با توجه به حساسیت گونه، ترجیحا از پشت فنس ها یا مسیر های تعیین شده انجام می گیرد و چیدن گل ها و نیز برداشتن پایه ها به شدت ممنوع است. 

محمدپور تصریح کرد: هر گونه فعالیت گردشگری در منطقه با توجه به طرح مدیریت اثر طبیعی ملی سوسن چلچراغ ، هدایت و ساماندهی خواهد شد.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سوسن چلچراغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۸۷۸۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید از برگزاری تورهایی که مسئولیتی در قبال حفاظت از طبیعت ندارند، جلوگیری شود

ایسنا/خراسان رضوی یک فعال محیط زیست گفت: باید از برگزاری تورهای متفرقه و بی‌شماری که فقط با هدف کسب درآمد فعالیت کرده و هیچ مسئولیتی در قبال حفاظت از طبیعت و محیط زیست نمی‌پذیرند، جلوگیری شود.

اسماعیل باقریان در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص تورهای طبیعت‌گردی و تاثیر آن‌ها بر محیط زیست اظهار کرد: طبیعت‌گردی که امروزه در فرهنگ عامه به هرگونه سفر به مناطق طبیعی با انگیزه‌های گوناگون به ویژه گلگشت و تفریح گفته می‌شود با اکوتوریسم یا طبیعت‌گردی اصولی تفاوت دارد.

وی افزود: اکوتوریسم سفری مسئولانه به عرصه‌های طبیعی است که اهدافی همچون حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست، آموزش و ارتقای سطح زندگی جوامع بومی را در برمی‌گیرد، به گونه‌ای که اکوتوریست‌ها (طبیعت‌گردان مسئولیت‌پذیر) ضمن لذت بردن و بهره‌مندی از مواهب طبیعت، حفاظت از طبیعت را در اولویت قرار می‌دهند، اثرات منفی بسیار کمی در محیط به جا می‌گذارند و شرایطی را نیز برای اشتغال و بهره‌مندی اقتصادی جوامع بومی فراهم می‌کنند.

باقریان با بیان اینکه در طبیعت‌گردی اصولی باید ظرفیت بُرد مناطق در نظر گرفته شود که متاسفانه در ایران به ندرت مورد توجه قرار می‌گیرد، عنوان کرد: ظرفیت بُرد یک منطقه طبیعی، به سطح استفاد مجاز از آن منطقه برای بازدید طبیعت‌گردان گفته می‌شود، به گونه‌ای که با کمترین تاثیر منفی روی منابع بیشترین رضایت را برای طبیعت‌گردان داشته باشد. ظرفیت بُرد بیانگر میزان محدودیت‌های طبیعی، اجتماعی و مدیریتی برای بازدید از یک منطقه است.

این فعال محیط زیست ادامه داد: بی‌توجهی به رعایت ظرفیت بُرد و حضور انبوه و پرتعداد مردم در مناطق بکر طبیعی که اغلب بدون مدیریت و نظارت درست توسط نهادهای دولتی مسئول انجام می‌شود، از یک سو به منابع طبیعی شامل خاک، پوشش گیاهی و... آسیب می‌زند، موجب آلودگی بیش از حد و غیر قابل پالایش در محیط می‌شود و زندگی حیات وحش آن مناطق را با اختلال مواجه می‌کند و از سوی دیگر باعث عدم بهره‌مندی درست و رضایت خود طبیعت‌گردان می‌شود.

وی با اشاره به پدیده زیانبار و رو به گسترش آفرود یا بیراهه‌نوردی در طبیعت تصریح کرد: این پدیده اغلب با هجوم پرتعداد خودروهای دو دیفرانسیل و موتورهای کراس به مناطق بکر و آسیب‌پذیر طبیعت همراه است که علاوه بر آسیب رساندن به پوشش گیاهی عرصه‌های طبیعی موجب فرسایش یا فشردگی خاک شده و امکان رویش دوباره گیاهان در خاک را از بین می‌برد.

باقریان اضافه کرد: این پدیده همچنین زیستگاه جاندارانی را که به آن پوشش گیاهی (گون‌ها، بوته‌ها و...)  وابسته‌ هستند، نابود می‌کند. سروصدای ناشی از ورود گروه‌های آفرود و موتورهای کراس به طبیعت و زیستگاه‌های حیات وحش می‌تواند ضمن ایجاد هراس و وحشت برای پرندگان و جانوران مختلف، در فرایندهای حیاتی مانند جفت‌گیری، لانه‌سازی و زادآوری آن‌ها نیز اختلال ایجاد کند.

این فعال محیط زیست گفت: افرادی که زحمت سفر به طبیعت را به خود می‌دهند اما به جای لذت بردن از سکوت و آرامش طبیعت یا گوش سپردن به موسیقی دلنشین آب، وزش نسیم، صدای پرندگان و... به صدای اغلب گوشخراش باندها و اسپیکرها گوش می‌دهند، درک درستی از طبیعت‌گردی ندارند.

وی خاطرنشان کرد: پخش موسیقی با صدای بلند در طبیعت نه تنها موجب هراس و وحشت پرندگان و حیوانات و دور شدن آن‌ها از لانه و زیستگاهشان می‌شود، بلکه ظلمی در حق سایر گردشگرانی است که برای بهره‌مندی از آرامش طبیعت، رنج سفر را متحمل شده‌اند.

باقریان با بیان اینکه جایگزینی طبیعت‌گردی معمول و زیانبار فعلی با اکوتوریسم یا گردشگری اصولی نیاز به آگاهی، آموزش و مدیریت دارد، عنوان کرد: باید قوانین و مقرراتی در این زمینه وضع و اجرا شود که براساس آن‌ها گروه‌های طبیعت‌گردی از طریق موسسات مجاز گردشگری و با همراهی راهنمایان آموزش‌دیده و مسئول وارد مناطق حساس و آسیب‌پذیر طبیعت شوند و از برگزاری تورهای متفرقه و بی‌شماری که فقط با هدف کسب درآمد فعالیت کرده و هیچ مسئولیتی در قبال حفاظت از طبیعت و محیط زیست نمی‌پذیرند، جلوگیری شود.

این فعال محیط زیست بیان کرد: در حال حاضر امکان آموزش تورگردان‌ها و راهنمایان طبیعت‌گردی از طریق موسسات و آموزشگاه‌های مختلف دولتی و غیر دولتی وجود دارد اما این آموزش‌ها هنگامی گسترش یافته و نتیجه‌بخش خواهند بود که با نظارت و مدیریت دقیق و درست دولت در مناطق طبیعی همراه شوند و افراد ناآگاه و غیر مسئول امکان برگزاری تور در این مناطق را نداشته باشند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کاشت مو بدون جراحی با خواب طبیعی
  • شکست مرز‌ها در مناطق چهارگانه محیط‌زیست
  • اقدام پالایشگاه گاز هاشمی‌نژاد برای مقابله با ریزگردها
  • پیشرفت فیزیکی ۹۲ درصدی پل سفیدرود
  • باید از برگزاری تورهایی که مسئولیتی در قبال حفاظت از طبیعت ندارند، جلوگیری شود
  • کشف ۲۴ میلیارد پوشاک قاچاق در رودبار
  • جلوگیری از حمله قلبی با خوردن عرق این گیاه
  • زنده گیری و رهاسازی سه سر تمساح در جنوب سیستان و بلوچستان
  • بافق دارای بالاترین میزان تراکم دانش آموزی در استان یزد
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد