Web Analytics Made Easy - Statcounter

سیدمحمدرضا فاضل هاشمی، کارشناس‌مسئول بخش مخطوطات آستان قدس رضوی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان رضوی، بیان کرد: بیش از 700 نسخه خطی و چاپ سنگی، از آثاری همچون «احتجاج» با موضوع مجموعه‌ای از مناظرات امام صادق(ع)، «توحید مفضّل» که شامل بخشی از مجالس درس ایشان به قلم شاگرد امام ششم، «مفضّل بن عمر جُعفی» است، کتاب «اصول کافی» با موضوع امامان شیعه، صفات آن‌ها، دلایل امامت ایشان و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. و چند اثر دیگر منسوب به امام صادق(ع) در کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.
وی با بیان اینکه امام جعفر صادق(ع) پس از مجلس درس روزانه خود به مناظره با افراد مختلف از جمله خداناباوران می‌پرداخت، ادامه داد: مفضل‌بن‌عمر جعفی در کتابی که به «توحید مفضل» مشهور شده، مباحثی را به نقل از ایشان در چهار مجلس نوشته است که از دیدگاه کالبدشناسی و تن‌‌کارشناسی (آناتومی و فیزیولوژی)، فلسفی و جهان‌شناسی به تحکیم پایه‌های خداباوری طرف مباحثه می‌پردازد و در متن بعضی از این مناظرات به مسائل علمی همچون گردش خون که در آن زمان ناشناخته بوده، اشاره شده است.
وی با اشاره به اینکه برخی نام دیگر این کتاب را «کتاب الأهلیلجه» می‌دانند، بیان کرد: بیش از 113 نسخ خطی و چاپ سنگی از این اثر نفیس و ترجمه آن در کتابخانه آستان قدس رضوی موجود است که بیشتر آن‌ها مربوط به قرون 11 و 12 هجری قمری می‌شود.
فاضل هاشمی با اشاره به کتاب ارزشمند «احتجاج» گفت: «احمدبن علی طبرسی» در این کتاب مجموعه‌ای از مناظرات امام صادق(ع) را گرد آورده است که بیش از 135 نسخه خطی و چاپ سنگی از آن در کتابخانه نگهداری می‌شود.
وی ادامه داد: از جمله مناظراتی که در این کتاب آمده، مناظره با یکی از منکران خدا درباره وجود خدا، مناظره با ابوشاکر دَیصانی و ابن ابی العوجاء درباره وجود خدا، مناظره با ابن ابی العوجاء دربارۀ حدوث عالم، مناظره با یکی از منکران وجود خدا درباره مسائل مختلف دینی، مناظره با ابوحنیفه درارتباط با شیوه استنباط احکام فقهی به‌ویژه قیاس و مناظره با برخی از علمای معتزله درخصوص شیوه انتخاب حاکم و برخی احکام فقهی است.
کارشناس‌مسئول بخش مخطوطات آستان قدس رضوی اضافه کرد: همچنین در «اصول کافی» اثر شیخ کلینی که از منابع اصلی حدیث شیعه است، مطالب و گزارش‌های زیادی از امام جعفر صادق(ع) نقل شده و 90 نسخه ارزشمند از آن در گنجینه موجود که بیشتر آن‌ها در قرون 11 تا 14هجری قمری کتابت شده است.
وی عنوان کرد: «مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه» منسوب به امام جعفر صادق(ع) مشتمل بر روایاتی اخلاقی و عرفانی در 100 باب است که 85 نسخه خطی و چاپ سنگی از آن به قدمت قرن دهم هجری قمری به بعد در کتابخانه موجود است و از کتاب ارزشمند «کشف الغُمّه فی معرفه الأئمه(ع)» نوشته علی‌بن عیسی اربلی با موضوع سرگذشت‌نامه و فضایل و معجزات ائمه اطهار(ع)، 14 نسخه خطی و چاپ سنگی موجود است که قدمت برخی نسخه‌ها به قرن هفتم هجری قمری برمی‌گردد.
فاضل هاشمی کتاب «اختیارات الأیام» را عنوان چندین رساله کوتاه و بلند از محمدباقر مجلسی در شناخت سعادت و نحوست ایام و پاره‌ای مسائل جغرافیایی و نجومی دیگر برشمرد و افزود: مؤلف کتاب، در باب‌های مربوط به اختیارات ایام که حجم عمده رساله را دربر گرفته، به روایت رضی‌الدین ابن‌طاووس و دیگران از امام صادق(ع) در بسیاری از علوم خفیه و رساله‌های این‌چنینی می‌پردازد که 100 نسخه خطی و چاپ سنگی از آن در کتابخانه موجود است.
کارشناس‌مسئول بخش مخطوطات آستان قدس رضوی به نسخه‌هایی از دعای هفت حصار روایت‌شده از امام جعفر صادق(ع) اشاره کرد و گفت: یکی از نسخه‌های موجود، در قطع طوماری، صدر نسخه دارای سرلوح مذهّب و منقّش زرپوش با گل‌های ختایی و اسلیمی‌های دهان‌ازدری با حاشیه زنجیره‌ای الوان منقّش به گل و برگ که ذیلا دارای کتیبه قلمدانی زرپوش منقّش در زمینه لاجورد و درون آن عنوان نسخه به خط ثلث به زر که در ابتدای هر حصار آیه کتیبه تکرار شده است.
وی در تشریح این اثر اضافه کرد: «بین‌السطور زراندازی مضرس» با طلای پخته و جدول‌کشی‌شده به تحریر مشکی و زر(درون معنی آیات به نسخ خفی و شنگرف)، فواصل بین آیات با گوی زرین ساده، جداول به زر و سیلو شنگرف و تحریر مشکی، در حاشیه آیات به شنگرف است.
وی ادامه داد: 85 نسخه خطی و چاپ سنگی از «قصص الإنبیاء» روایت‌شده از امام جعفر صادق(ع) به قلم محمد تبریزی که یکی از نسخه‌ها در سال 999 ق. قرن دهم کتابت شده، عناوین به شنگرف، دارای یک سرلوح مزیّن و مرصّع، اوراق مجدول به سرخی، شنگرف، زر و سیاهی است.
فاضل هاشمی گفت: آثاری منسوب به امام صادق(ع) با نام «کتاب الوصیه»، «فال‌نامه امام جعفر صادق(ع)»، «کتاب الیوم واللیله»، «کتاب علل الشرایع» و «بحارالعلوم» روایت‌شده از امام صادق(ع) در اخبار و حدیث است که نسخه‌هایی از آن‌ها در کتابخانه نگهداری می‌شود.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان رضوی فرهنگی امام صادق توحید مفضل کتابخانه حرم رضوی قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۹۸۰۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود

نماینده مردم شهرستان‌های کاشمر، خلیل‌آباد، بردسکن و کوهسرخ،گفت: شست‌وشوی مغز و عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود و به عبارتی دیگر کتاب موجب می‌شود انسان نمیرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشمر،حجت الاسلام جواد نیک بین در آیین افتتاح کتابخانه عمومی برکتِ حاج سید مجتبی حسینی که در روستای شفیع آباد شهرستان بردسکن برگزار شد، گفت: دوست خوب، آدم را در مسیر خوب و رفیق بد، انسان را به مسیر بد هدایت می‌کند.

وی تصریح کرد: انسان برای حرکت در یک مسیر ابتدا باید هدف و سپس همسفر خود را انتخاب کند، به عبارتی همسفر نقش به سزایی در انجام کارها و موفقیتهای کلان ایفا می‌کند.

نیک بین ادامه داد: شستشوی مغز و عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود و به عبارتی دیگر کتاب موجب می‌شود انسان نمیرد. اگر از کتاب دوری کنیم بدون شک بدانید که از دایره عقل خارج می شوید؛ لذا برای به روز رسانی اطلاعات و دانش خود نیازمند مطالعه مستمر هستیم.

نماینده مردم شریف شهرستان‌های کاشمر، خلیل‌آباد، بردسکن و کوهسرخ توصیه کرد: برای جلوگیری از زوال عقل و افزایش دانایی و آگاهی شهریار، حافظ، سعدی و مثنوی و در آخر کتاب خوب بخوانید.

حجت الاسلام جواد نیک بین، ضمن تقدیر از بانیان افتتاح کتابخانه در منطقه ترشیز اظهار امیدواری کرد در آینده شاهد حضور جمعیت کثیری از کتابخوانان در این کتابخانه باشیم.

حسین نوربخش، سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی نیز ضمن ابراز خرسندی از افتتاح کتابخانه در منطقه ترشیز کهن، گفت: این دومین کتابخانه عمومی است که در سال 1403 افتتاح شده است.

وی تصریح کرد: جهش کتابخوانی و کتابخانه سازی را از این منطقه شروع کرده ایم و امیدوارم این جهش با حضور شما در این کتابخانه امتداد پیدا کرده و رشد کند.

نوربخش با بیان اینکه امروز شاهد 153مین کتابخانه عمومی استان هستیم، اظهارکرد: کتابخانه های عمومی امروز با هویت ایرانی و اسلامی نقش ارشادی را در جامعه ایفا می کنند. هدف ما بر این است تا با ارائه خدمات کتابخانه ای بتوانیم نسلی آگاه و دانا را پرورش دهیم.

وی افزود: امیدواریم هر روز بیش از پیش بتوانیم در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی گامهای موثرتر و مفیدتری برداریم.

علی دهقان زاده، فرماندار و رئیس انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان بردسکن نیز گفت: بنای کتاب و کتابخوانی، مسئله ای است که در دین اسلام به آن تاکید شده است و خداوند به واسطه یکی از شایسته ترین بندگان خود انسانها را به کتابت و کتاب راهنمایی کرد.

وی با بیان اینکه باید به کتاب، غذای روح نیز توجه شایسته و بایسته داشته باشیم، افزود: به عنوان خادم مردم این شهرستان، سپاسگذار فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی هستم.

دهقان زاده عنوان کرد: ما قدردان حضور پررنگ خیرین بومی در حوزه های مختلف فرهنگی و عمرانی در حوزه کتابخانه‌ها هستیم و امیدواریم در آینده شاهد افزایش بیش از گذشته تعداد کتابخانه در این خطه فرهنگ دوست باشیم.

مهدی زارعی، رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان بردسکن نیز گفت: تلاش ما بر این است تا این کتابخانه را به مرکزی برای اجرای برنامه ها و فعالیتهای متنوع فرهنگی در راستای حمایت از کسب و کارهای کوچک، برگزاری دوره های آموزشی، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و ... تبدیل کنیم.

گفتنی است؛ کتابخانه عمومی برکتِ مرحوم حاج سیدمجتبی حسینی با مساحت 1500مترمربع و زیربنای 265مترمربع و بخشهای کودک، مخزن کتاب، دو سالن مطالعه ویژه خانمها و آقایان، نشریات و ... در شهرستان بردسکن، روستای شفیع آباد، خیابان ولیعصر(عج) 13 واقع شده است.

انتهای پیام/282

دیگر خبرها

  • ناذران از راه دور و نزدیک در تأمین نیازهای حرم مطهر رضوی شریک‌اند
  • امتداد «زیارت» با تدارک ۳۸۰ برنامه / «با شما سربلندیم»؛ شعار محوری دهه کرامت ۱۴۰۳
  • امتداد «زیارت» با تدارک 380 برنامه در دهه کرامت / «با شما سربلندیم»؛ شعار محوری دهه کرامت 1403
  • شرایط حفاظت از اسناد تاریخی در خانه‌ها مناسب نیست
  • کتابخانه‌ای به وسعت ایران
  • جشن مومنانه‌ همراه با پیوست علمی و فرهنگی در دهه کرامت
  • برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نمایشگاه تشریح شد
  • دو کتاب تازه انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند