Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-26@14:31:36 GMT

راهبرد جدید آمریکا برای خاورمیانه

تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۰۵۶۴۴

روزنامه خراسان در یادداشتی به قلم امیرعلی ابوالفتح نوشت: برای 70 سال ، خاورمیانه ، به ویژه خلیج فارس و تنگه هرمز از اصلی ترین مناطق جهان در سیاست خارجی آمریکا بوده است . دلایل متعددی هم برای این اهمیت ذکر شده است ؛ از تسلط بر منابع نفتی تا تضمین امنیت اسرائیل، فروش سلاح ، مهار قدرت های منطقه ، بازداشتن قدرت های فرامنطقه ای و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. .

با این حال ، دولت کنونی آمریکا به ریاست دونالد ترامپ رویکرد متفاوتی را در قبال منطقه خاورمیانه در پیش گرفته است . رئیس جمهور آمریکا سال گذشته اعلام کرد نیروهای آمریکایی باید از سوریه خارج شوند، سپس از کشورهای ثروتمند خاورمیانه از جمله عربستان خواست هزینه امنیت خود و همچنین هزینه حمایت های امنیتی خود از سوی آمریکا را پرداخت کنند .

در روزهای اخیر نیز که التهاب در منطقه در پی سرنگون شدن پهپاد متجاوز آمریکایی به بالاترین حد رسیده است ، دونالد ترامپ در توئیتی نامعلوم و جنجالی نوشت: "چین 91 درصد، ژاپن 62 درصد و بسیاری از کشورهای دیگر هم به همین منوال نفت خود را از این تنگه (هرمز) دریافت می کنند به همین دلیل ما (سال هاست) از این خطوط کشتیرانی برای کشورهای دیگر در ازای هیچ حفاظت می کنیم. همه این کشورها باید از کشتی های خودشان که همواره در سفری خطرناک هستند محافظت کنند. ما حتی نیازی نداریم در این جا باشیم ... "

این مواضع و اظهارنظرها بیانگر آن است که آمریکا رویکردی متفاوت با گذشته را در قبال منطقه خاورمیانه و تنگه استراتژیک هرمز در پیش گرفته است . این رویکرد نیز مبتنی بر سبک کردن بار امپراتوری ، درآمد زایی برای امپراتوری و مشکل آفرینی برای رقبای آمریکاست .

به گفته دونالد ترامپ ، هزینه جنگ های پسا 11 سپتامبری در خارومیانه به 7 تریلیون دلار رسیده است که با احتساب هزینه های جنگ 1991 با عراق و دیگر هزینه ها در سال های پیش از 2001 ، این رقم چه بسا به 10 تریلیون دلار نزدیک شود . ادامه چنین هزینه هایی ، حفظ امپراتوری آمریکا را به خطر می اندازد ، از این رو اغلب دولتمردان آمریکایی اعتقاد دارند زمان هزینه کردن برای خاورمیانه با توجه به عمق مشکلات و معضلات منطقه سپری شده است و تمرکز بیش از اندازه بر آن ، فرساینده خواهد بود .

با این حال ، هنوز منطقه خاورمیانه از ظرفیت درآمدزایی برای آمریکا برخوردار است . تا کنون این درآمد از طریق جلب دلارهای نفتی برای سرمایه گذاری و فروش کالا و خدمات ، از جمله تسلیحات تامین می شد . اکنون آمریکا شیوه جدیدی را به کار گرفته و آن این است که به متحدان خود امنیت را می فروشد . به عبارت دیگر ، کشورهای خاورمیانه ، به ویژه کشورهای ثروتمند این منطقه باید علاوه بر خرید سلاح از آمریکا ، بابت حفظ چتر امنیتی آمریکا نیز پول پرداخت کنند. هزینه این امنیت اکنون باید از ذخایرغنی کشورهای ثروتمند منطقه تامین شود و تا زمانی که مسئولیت تامین امنیت بر دوش منطقه گذاشته نشود ، بابت آن کشورهای منطقه هزینه ای پرداخت نخواهند کرد .

در نهایت ، آمریکا در حال انتقال از دوره آرامش بخشی به خاورمیانه  در راستای منافع متحدان خود به آرامش زدایی در خاورمیانه است . به عبارت دیگر ، اگر تاکنون آمریکایی ها تامین امنیت و حفظ منافع متحدان فرامنطقه ای خود همچون اروپا و ژاپن را رسالت اصلی خود می دانستند ، حالا قصد دارند با ایجاد بحران های مدیریت شده در خاورمیانه ، هزینه سر بار را به متحدان تحمیل و رقبا را وادار کنند برای حفظ منافع حیاتی خود ، هزینه بپردازند . بر اساس این رویکرد  در رقابت جهانی میان آمریکا با رقبای نوظهور ، خاورمیانه باید برای کشورهایی همچون چین، ژاپن یا حتی اروپا هزینه داشته باشد تا توان ملی آنان برای کسب برابری یا حتی پیشتازی از آمریکا تضعیف شود .

به هر حال ، آمریکای کنونی زیر لوای شعار " اول آمریکا " در حال واگذاری بخشی از مسئولیت های سنگین خود در خاورمیانه است تا هم هزینه های زاید خود را کاهش دهد  هم زمینه برای کسب درآمدهای جدید از راه فروش امنیت حاصل شود و هم هزینه هایی را به رقبا تحمیل کند.اما این رویکرد بدون مخاطره نخواهد بود زیرا  هرگونه تغییر در معادله قدرت در خاورمیانه ، به ویژه از جانب آمریکا ، توازن قوا را میان قدرت های منطقه ای برهم می زند و بر ناامنی و آشوب در خاورمیانه می افزاید تا زمانی که خلأ حضورهژمونیک آمریکا از سوی کشوری ، یا ائتلاف منطقه ای یا حتی قدرت های فرامنطقه ای پر شود.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۰۵۶۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترامپ: با بایدن، صلح در خاورمیانه وجود نخواهد داشت

دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا اعلام کرد که با جو بایدن، صلح در خاورمیانه به دست نخواهد آمد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، ترامپ نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری 2024 که با بایدن رقابت می‌کند، گفت که با رئیس جمهوری مثل جو بایدن صلح در خاورمیانه به دست نخواهد آمد.

ترامپ امروز سه‌شنبه هنگام حضور در دادگاه برای رسیدگی به پرونده موسوم به «حق السکوت»، گفت که بایدن بدترین رئیس جمهور در تاریخ ایالات متحده آمریکا است.

وی با اشاره به برگزاری اعتراضات حامیان فلسطین در دانشگاه‌های بزرگ آمریکا، بیان کرد: آنچه در دانشگاه‌های کلمبیا، نیویورک و سایر آنها می‌گذرد، مایه شرمساری است. این واقعاً تقصیر بایدن است. او لحن اشتباهی دارد. او کلمات اشتباهی دارد. نمی‌داند از چه کسی حمایت می‌کند و این یک آشفتگی است.

ترامپ بایدن را به مناظره تلویزیونی فراخواند

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بلینکن: چین می‌تواند نقش میانجی‌گر را در خاورمیانه ایفا کند
  • اوضاع غزه، موضوع مذاکرات وزرای خارجه بریکس در مسکو
  • باقری: بریکس برای تحرک کشورهای عضو در چارچوب چندجانبه گرایی ابتکار عمل دارد
  • آغاز به کار نشست تحولات خاورمیانه بریکس در مسکو
  • آغاز یک راهبرد فرهنگی با سفر رئیس‌جمهور به پاکستان و سریلانکا
  • طعنه سردار سلیمانی به کشورهای منطقه /هیچ پرنده خارجی نمی‌تواند از آسمان ایران عبور کند
  • فیلم| کارشناسان عرب‌زبان: حب و بغض را در مورد ایران کنار بگذاریم،راهبرد منطقه‌ای ایران باید در دانشگاه‌ها تدریس شود
  • بهینه‌سازی مصرف انرژی، مهم‌ترین راهبرد صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳
  • «بمبی که آمریکا در خاورمیانه نمی بیند»: واشنگتن در حال تکرار اشتباه نادیده گرفتن افکار عمومی جهان عرب است/ آمریکا دود برخاسته از آتش زیرخاکستر غزه را ندید/ انقلاب رسانه های اجتماعی در جنگ غزه
  • ترامپ: با بایدن، صلح در خاورمیانه وجود نخواهد داشت