Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، صدا و سیما از آندسته دستگاه هایی است که همیشه جماعت زیادی را منتقد خود می بیند، بیشترین نقد هم به این دستگاه عریض و طویل، به کاهش مخاطبان آن و در نتیجه افزایش مخاطبان رسانه های مخرب خارجی برمی گردد.

بررسی کارشناسی نشان می دهد صدا وسیما نتوانسته مسیرش را درست طی کند، این را دو جامعه شناس در گفتگو با برنا می گویند و شما میتوانید در زیر بخوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 ملت ایران از بلوغ فکری و اجتماعی کافی برخور دار هستند

علی نجفی توانا جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی گفت: تولیدات رسانه ملی با پوشش و برنامه ریزی که مسئولان محترم این رسانه انجام می دهند در طول چهار دهه گذشته، آن گونه که مطلوب است نتواسته  مخاطبین را جذب و آنها را حفظ کند.

توانا خاطرنشان کرد: بهترین ابزار ارزیابی این تحلیل مراجعه مخاطبین بالقوه ایرانی به رسانه های خارجی و در سالهای اخیر فضای مجازی است. ای کاش مدیران محترم این رسانه به جای ذهنیت گرایی و پذیرش  برنامه های دستوری برای اثر گذاری بیشتر به میان جامعه و مردم می رفتند که اگر اینگونه  می شد،  اخبار و برنامه ها را به صورت گزینشی پخش نمی کردند. نتیجه این اقدامات گزینشی و این ذهنیت گرایی فرار مخاطبان ایرانی از رسانه ملی است.

وی افزود: این مسأله امر مطلقی نیست، مراد به صورت نسبی بحث فرار مخاطبین به ویژه جوانان از تولیدات ملی است. برای اثبات این امر کافی ست بدانیم هر زمان که رسانه ملی سعی در تولید برنامه هایی داشت که در آن واقعیت ها، نیاز سنجی ها و عینیت ها انجام شده بود سیل مخاطبین به ویژه در مورد سریال ها  به رسانه ملی  برگشت داده شد.

این جامعه شناس گفت: اما اگر بخواهیم این برنامه ها را طبقه بندی کنیم و  بر اساس آن به آسیب شناسی و در حقیقت ارزیابی بپردازیم باید ابتدا به سریال‌ها توجه کنیم، معمولا سریال‌ها با وجود محدودیت هایی که  در خصوص  حضور زنان  در برخی از سکانس ها دارند نسبت به سایر برنامه ها از جلب مخاطب بهتری برخوردار بوده که ما نمونه های آنها را در سریال های مختلفی در ماه محرم و ماه مبارک رمضان و ... دیده‌ایم که با استفاده از بازیگران مطرح و هنرمندان مخاطبان را جذب می کرد.

وی گفت: دومین مساله مربوط به بحث اخباری است که صدا و سیما پوشش می دهد. باید اذعان کرد که در سالهای اخیر به دلیل اینکه مخاطبین ایرانی از طریق رسانه های خارجی  و فضای مجازی  در جریان لحظه به لحظه اخبار دنیا قرار می گیرند رادیو و تلویزیون مجبور شد خود را بیشتر به مردم و نیازهای آنها  نزدیک کند. 

توانا با بیان اینکه ملت ایران از بلوغ فکری و اجتماعی کافی برخور دار هستند گفت: اگر به ملت ایران حقیقت گفته شود و اگر بیان مبارزه با فساد در این حقیقت باشد و مبارزه با مساله خویشاوند گرایی و جناح گرایی در این حقیقت باشد، مسلم بدانید هیچ رسانه‌ای بهتر از رسانه ملی در ایجاد ارتباط با ملت نمی‌تواند پیشرو باشد.

وی تصریح کرد: همه ما می دانیم که رسانه‌های بیگانه برای ملت ایران دلسوزی نمی کنند، رسانه های بیگانه با پول و اعتباری که کشورهای امپریالیستی و کشورهای استعمار گر قوی و جدید هزینه می‌کنند به دنبال اهداف خودشان بوده که به واسطه وابسته ها و نوکران خود در صدد رسیدن به آن هستند.

این آسیب شناس اجتماعی افزود: این را همه می دانند، که رسانه ملی باید صادقانه با مردم روبرو شود و در این ارتباط مردم را در جریان امور کشور قرار دهد. به عنوان یک آسیب شناس و جرم شناس معتقد هستم که اگر رسانه ملی از مشاورین مستقل استفاده کند و به آسیب شناسی و مخاطب شناسی بپردازد مردم قطعا رسانه ملی را بهتر از رسانه های برون مرزی می دانند که گردانندگان آن استعمارگرانی هستند که در جهت منافع خود گام بر می دارند.

 وی در تحلیلی  سومین ایراد صدا و سیما را  تبلیغات نامناسب دانست و گفت: ملتی که به عنوان مسئولین انقلاب  قول مستضعف نوازی و مبارزه با استکبار به آنها داده شده و قرار بوده انقلاب آنها انقلاب مستضعفین باشد، امروز کماکان بیش از نود درصد آنانی که حتی حقوق بگیر هستند زیر خط استضعافند. آنانی که به عنوان مدیر قرار بود با مستکبرین  مبارزه کنند خودشان مستکبر شدند، بنابراین مردم وقتی می بینند که اطلاعاتی که درباره مستضعف نوازان دیروز و مستکبرین و مستضعف سازان امروز در حقیقت اطلاعات واقعی نیست فاصله می گیرند.

وی گفت: من وقتی می‌بینم در تلویزیون زمانی که در برنامه‌های تبلیغی ارائه شده از تصویر خانواده‌های متمول و سطح بالا استفاده می‌شود، اشک ریخته و اندوهگین می‌شوم. چگونه شما  انتظار دارید خانواده‌ها و فرزندان‌شان که زیر خط فقر زندگی می‌کنند با دیدن این صحنه‌ها  دچار و درگیر امیال ارضا نشده نشوند.

این جامعه‌ شناس تصریح کرد: صدا و سیمای ملی که قرار بود از مردم مستضعف حمایت کند و حکومت مستضعفی را حاکم کند با این برنامه‌های تبلیغی که نمایش می‌دهد بیش از هر چیز خود را از مردم دور می‌کند. از این جهات و با این اوضاع من صدا و سیما را موفق نمی‌بینم. صدا و سیما بویژه در بحث تبلیغ ناموفق است، این تبلیغات برای حمایت سرمایه سالاران و معرفی سرمایه‌دارهایی است که بعضاً با خرید کارخانه‌ها و موسسات ملی به این جایگاه رسیده و امروز در حقیقت به جامعه فقیر ایرانی فخر می‌فروشند. 

توانا چهارمین بحثی که در این زمینه مطرح می‌شود را بحث مربوط به برنامه‌هایی دانست که با نگاهی جناحی پخش می‌شود و گفت: صدا و سیما هیچوقت نتوانسته مستقل از جناح‌ها عمل کند همیشه تحت تاثیر یک جناح خاص بوده است. این عدم استقلال باعث شده مردم به ویژه آنهایی که در راس تفکرات متفاوت در مورد اداره کشور نگاه دیگری دارند، به عنوان دگراندیشان به این رسانه اعتماد نکنند. رسانه ملی نباید در جهت اجرای دستور هیچ مقامی در کشور باشد. صدا و سیمای مناسب و  ملی صدای و سیمایی است که با آسیب شناسی وظایف و شرایط جامعه مبادرت به تولید برنامه کند. 

توانا گفت: اگر صدا و سیما استقلال خود را به دست بیاورد مخاطبین خود را باز خواهد یافت و در غیر این صورت  آمارها نشان می‌دهد، که بخش عمده ای از مردم نگاهی به صدا و سیما ندارند مگر در موارد خاص.

وی در پایان با اشاره به علت گرایش مردم به رسانه‌های بیگانه گفت: این گونه است که مردم به رسانه‌های بیگانه  متمایل شده و مراجعه به رسانه‌های بیگانه موجب ایجاد تفکر جدید خواهد بود، تفکری که موجب می‌شود مردم از منافع و مسائل ملی فاصله بگیرند.  فراموش نکنیم ارزیابی و نیاز سنجی امور در گرو استفاده از  کارشناسان مستقل است.

 هشتاد درصد سریال‌ها و برنامه‌های امروز صدا و سیما تناسبات اجتماعی ندارد

منیره توکلی در یک اظهار نظر کلی تاکید کرد؛ تلویزیون آنقدر که در انتقال ترویج خشونت و رفتارهای نامناسب اجتماعی تلاش می‌کند در ابراز و آموزش رفتارهای عاطفی کوتاهی کرده و موفق نبوده که این یکی از علل موجب پدید آمدن آسیب‌های زیاد اجتماعی در جامعه است.

وی درباره علل کاهش مخاطبان سریال‌ها و برنامه‌های  تلویزیونی گفت: من نمی‌خواهم همه برنامه‌های صدا و سیما را زیر سوال ببرم، در رسانه ما هستند برنامه‌هایی که ارزش‌های جامعه مدنی را به درستی منتقل می‌کنند، ارزش‌هایی که با جامعه امروز ایران تناسب دارد. جامعه‌ای که امروزه  در مرحله‌ای است که نیاز به قانون مندی و اعتماد سازی داشته و مردم آن نیاز دارند که بدانند در حمایت هستند و پشتیبان دارند که البته تعداد این برنامه‌ها محدود و کافی نیست.

وی گفت: می‌توان گفت هشتاد درصد سریال‌ها و برنامه‌های امروز صدا و سیما نه با جامعه امروز ایران تناسب دارد، نه منعکس کننده حقیقت و واقعیات آن است و نه منعکس کننده ارزش‌های مثبت آن. باید گفت در شرایط حساس ایران که در محاصره نیات منفی کشورهایی است که به وسیله صلاح نرمی همچون فضاهای مجازی و غیره به دنبال منافع خود در صدد دست‌یابی به تخریب هویت و اعتبار فرهنگی مردم ایران هستند لازم است رسانه‌های داخلی با طرق مختلف در بالا بردن سطح کیفی و کمی تفکر افراد اجتماع باید پیشرو و همگام باشند. 

توکلی افزود: در مجوزهای صدا و سیما که در قاموس رسانه ملی ما قرار دارد ابراز خشونت در برنامه‌ها و سریال‌های آن در مقابل ابراز محبت و عاطفه ارجعیت دارد و به همین دلیل است که نمی‌تواند در جذب مخاطب موفق باشد. نمایش موضوعاتی همچون قتل، دزدی، ریا، و نفرت انگیزی بخش زیادی از موضوعات سریال‌های رسانه ما را تشکیل می‌دهند که می‌تواند کمک بسیاری به دور شدن خانواده‌ها از این جعبه رنگی کند.

این جامعه‌شناس دیدگاه نادرست و تربیت غلط افکار عمومی را در برخی از مسائل، مهم دانست و افزود: خطرناکترین مساله‌ای که در حال حاضر وجود دارد این است که مردم عامی که در سطح جامعه به صورت متعارف در آمد و شد هستند به‌خصوص زنان فعال و شاغل در جایگاه منفی قرار داده می شوند. در  برخی از سریال‌ها بعضی از مفاهیم چنان ضد و نقیض و غلو شده بیان می شوند که از حقیقت جامعه دور شده و به شکل کلیشه موجب تخریب افکار  عمومی می شوند. 

توکلی در پایان گفت: صداوسیما باید آینه تمام نمای واقعیت‌های جامعه باشد و تمامی ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی اجتماع را با شناخت میزان آسیب‌پذیری آنها در نظر گرفته و در جهت انتقال درست مفاهیم برای پیشبرد آنها گام بردارد.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: جامعه شناس مخاطبان سیما تولیدات رسانه ملی جناح گرایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۰۵۹۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

مهرداد لاهوتی منتخب مردم شهرستان لنگرود در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی امروز با حضور در صدا وسیمای مرکز گیلان با مدیر کل این مرکز دیدار و گفتگوکرد.

مهرداد لاهوتی در این دیدار ضمن قدردانی از ابتکارعمل رسانه ملی در ایجاد کانال‌های تلویزیونی و افزایش مشارکت آگاهانه مردم در انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ ، از صدا و سیما خواست مثل همیشه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی را در حل مشکلات استان به ویژه در بخش‌های کشاورزی از جمله محصولات استراتژیک استان همچون برنج، چای و ابریشم یاری کند.

منتخب مردم لنگرود در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با اشاره دغدغه‌های مردم استان و شهرستان لنگرود در سه بخش کشاورزی، برنج، چای و ابریشم افزود: تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی برنج، باغ‌های چای و توت به علت حمایت نکردن کشاورزان، واردات بیش از حد این محصولات، نبود سد‌های کافی و مدیریت ضعیف منابع آبی در فصل بارش ها، بخشی از مشکلات استان و شهرستان است.


وی همچنین به کم توجهی به صنایع در گیلان از جمله صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: تکمیل بندر گردشگری شمال کشور در چاف و چمخاله و بهره برداری از تله کابین لنگرود می‌تواند در اقتصاد استان اثر گذار باشد.

مهرداد لاهوتی مهاجرت به گیلان را از دیگر موارد مهم و قابل توجه دانست وافزود: با توجه به مهاجرت پذیر بودن گیلان باید در فراهم کردن زیر ساخت‌های استان تجدید نظر کرد تا در آینده مردم دچار مشکل نشوند.

مهرداد لاهوتی همچنین حل تداخل زمین‌های مردم با دولت ، در چاف و چمخاله و بخش اطاق ور لنگرود را از دیگر دغدغه‌های این شهرستان عنوان کرد.

وی با بیان اینکه مشکلات و راهکار‌های حل آن را در مجلس مطرح و پیگیری خواهیم کرد گفت: از صدا و سیمای گیلان هم به عنوان حلقه واسط بین حاکمیت و مردم می‌خواهیم مثل همیشه با تولید برنامه‌های مختلف ما را در رسیدن به اهداف یاری کنند تا مشکلات مردم این استان کشاورزی را حل کنیم.


مدیر کل صدا و سیمای مرکز گیلان نیز در این نشست با بیان اینکه صداوسیما، صدای مردم به مسئولان است، گفت: هم اکنون برنامه‌های خبری و تولیدی بسیاری با رویکرد حل مشکلات مردم و پیگیری مطالبات آن‌ها در این مرکز در حال تولید و پخش است و برنامه‌ی جدید تلویزیونی «پاسخ» با رویکرد پیگیری مطالبات مردم از مسئولان که هر چهارشنبه ساعت ۳۰: ۲۱ از شبکه باران پخش می‌شود از جمله این برنامه هاست.

تقی ربانی انعکاس توانمندی‌ها و مشکلات همه‌ی شهرستان‌ها از جمله لنگرود با رویکرد «عدالت گستری»، «هویت محوری» و «شتاب دهی در پیشرفت» را از برنامه‌های الویت دار این مرکز و سازمان عنوان کرد و افزود: برای ادامه این روند و پخش این برنامه‌ها از قاب شبکه استانی و شبکه‌های ملی ، استقبال و اعلام آمادگی می‌کنیم.

مهدی محمودی معاون خبر صدا وسیمای مرکز گیلان هم در این نشست، توجه به حل مشکلات بخش کشاورزی و پیگیری دقیق و کارشناسانه آن را از مطالبات به حق مردم دانست و گفت: با تولید و پخش خبر و گزارش در بخش‌های مختلف استان و کشور در تلاش هستیم تا مسائل استان را با کمک مسئولان با محوریت خودکفایی در تولید حل کنیم و شاهد صادرات انواع محصولات تولیدی استان در بازار‌های دیگر کشور‌ها باشیم.

باشگاه خبرنگاران جوان گیلان رشت

دیگر خبرها

  • ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد
  • در معرفی انقلاب به جهانیان ضعیف عمل کردیم
  • برخی به دنبال فراموش شدن امام خمینی(ره) هستند
  • تاثیر فرهنگ ‌بر سلامت خانواده ‌
  • تاثیر فرهنگ فرهنگ ‌بر سلامت خانواده ‌
  • زیرساخت‌های فرهنگی در مناطق ساحلی استان بوشهر تقویت شود
  • برنامه‌های تولیدی رادیو بوشهر کیفی شود
  • مقابله با معضلات فرهنگی به کمک کاربردی‌سازی سیره حضرت عبدالعظیم(ع)
  • زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی
  • مدیریت آبرسانی به زمین های کشاورزی پایین دست سد زیردان چابهار سرعت می‌گیرد