Web Analytics Made Easy - Statcounter

خرداد؛ استاد دانشگاه ام آی تی و نویسنده کتاب درباره برنامه هسته‌ای ایران، سازوکار مالی اینستکس را اگرچه تحولی رو به جلو دانست اما در عین حال گفت: اینستکس نشان می‌دهد قدرت‌های اروپایی نمی‌توانند تعهدات خود به برجام را پاسخ بدهند و انتظارات ایران را برآورده کنند.
«جیم والش» استاد و کارشناس مؤسسه برنامه مطالعات امنیت فناوری در دانشگاه ام آی تی ماساچوست روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا درباره عملیاتی کردن سازوکار مالی اروپا برای تجارت با ایران (اینستکس) افزود: نه ایرانی‌ها و نه اروپایی‌ها خواستار فروپاشی برجام نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما یکی دو ماه آینده، ویژه خواهد بود به این معنی که فشارها از سوی همه طرف‌ها، اروپایی‌ها، آمریکایی‌ها و ایرانی‌ها افزایش خواهد یافت.
وی با ابراز تردید درباره توان اینستکس گفت: آمریکایی‌ها به اروپایی‌ها فشار می‌آورند، اروپایی‌ها به ایران، و ایران هم به آمریکا و اروپا. در واقع سرعت تحولات در این دوره سریع‌تر از گنجایش اینستکس خواهد بود.
** دولت‌های اروپایی باید جبران کنند
نویسنده کتاب «برنامه هسته‌ای ایران: دلایل، پیامدها و گزینه ها» درباره ارزیابی خود از عملیاتی شدن اینستکس اظهار داشت: من کارشناس تحریم و تحلیلگر مسائل مالی نیستم که بگویم چقدر این سازوکار مالی توان دور زدن تحریم‌ها علیه ایران را دارد اما مشخص است که چالش‌های جدی در برابر اینستکس وجود دارد و به ثمرنشستن آن، متأسفانه زمان بر خواهد بود.
والش تصریح کرد: حدس من این است که دولت‌ها باید در مرحله‌ای مستقیم ورود کرده و صرفاً کار تبادل مالی را به شرکت‌های خصوصی که ریسک پذیری ندارند، نسپارند. دولت‌ها باید برای جبران خسارت این شرکت‌ها وارد شوند.
وی اجرایی شدن این سازوکار ویژه مالی را مهم و ستودنی دانست و ادامه داد: اما این گام رو به جلو، برای ایران کفایت نخواهد کرد. پرسش اینجاست که تا چه حد این گام‌های کوچک و رو به جلو می‌توانند رضایت ایران را به دست آورند.
این کارشناس مسائل هسته‌ای اضافه کرد: اروپایی‌ها در جای بدی گیر کرده‌اند. از یک سو با فشار ایالات متحده روبرو هستند و از سوی دیگر با انتقادهای ایران. آنها در شرایطی بسیار سخت در حال تلاش برای اجرایی کردن یک تجربه بدیع و بی سابقه هستند.
** تحریم‌ها، رویکردی دیوانه وار
والش در پاسخ به این سوال که آیا اظهارات هوک مبنی بر اینکه اروپا باید بین تجارت با ایران و آمریکا یکی را برگزیند، تهدیدی برای تحریم اینستکس است؟ گفت: ایالات متحده هر چه را نپسندد تحریم می‌کند و حد و مرزی نمی‌شناسد. رویکردی که دیوانه وار است. برای همین نباید از چیزی شگفت زده شد.
وی افزود: سخنان برایان هوک بسیار ناامیدکننده است زیرا این سخن خطاب به اروپا، دون شأن متحدان نزدیک ایالات متحده است. با وجود عملکرد دولت ترامپ، اتحاد ایالات متحده و اروپا مهمترین اتحاد امنیتی ایالات متحده از هنگام جنگ دوم جهانی به این سو است. این لحن در برابر اروپا واقعاً ناراحت کننده و غیرسازنده است.
نویسنده کتاب «برنامه هسته‌ای ایران: دلایل، پیامدها و گزینه ها» اضافه کرد: منطق اینکه اروپایی‌ها را میان دو گزینه مخیر کنیم، نادرست است. آنها حق تجارت آزاد با هر کشوری را دارند. آنها عضو برجام هستند که در شورای امنیت تصویب شده و مورد تأیید قانون بین المللی است. سخنان برایان هوک تنها به بدتر شدن شرایط کمک می‌کند.
** چگونگی حل و فصل برجام
والش در خصوص تازه‌ترین سخنان مقام‌های چینی درخصوص ضرورت مقابله با تحریم‌های غیرقانونی آمریکا و صفر کردن صادرات نفت ایران و قصد چین برای ادامه خرید نفت خام از این کشور، گفت: قطعاً امنیت انرژی جز اولویت‌های چین است که موضوع مهمی است.
وی افزود: در کنار آن، چین درگیری و مسائل بسیاری با ایالات متحده دارد. کره شمالی، جنگ تجاری، تعرفه‌ها و شرکت «هواوی» و تایوان، دریای چین جنوبی و مجموع جزایر آن، همه جزئی از کشمکش چین با واشنگتن است.
کارشناس برجسته هسته‌ای آمریکایی تصریح کرد: به نظر من مجموع این مشکلات، انگیزه چین را برای به چالش کشیدن تحریم ایران کم می‌کند. در واقع ایران در سپهر روابط چین و ایالات متحده اولویت ندارد. مسائلی که ذکر کردم در روابط دو جانبه آنها چنان بزرگ هستند که جایی برای توجه فوری به برجام نمی‌گذارد.
والش ادامه داد: نقش چین و هر طرف دیگری در ادامه برجام و حفظ آن مهم است اما در نهایت این مساله بین ایران و ایالات متحده باید حل فصل شود.
** ترامپ به دنبال کسب اعتبار از طریق ایران
وی به این سوال که با وجود ادعای دولت ترامپ برای علاقه به گفت وگو، سیاست‌ها و تحریم‌های آن هیچ زمینه‌ای برای دیپلماسی فراهم نکرده است، ترامپ واقعاً به دنبال مذاکره است؟ اینگونه پاسخ داد که این پرسشی بسیار جالب است و پاسخ من به آن هم بله و هم خیر است.
استاد دانشگاه ام آی تی توضیح داد: ترامپ رفتاری را ندارد که یک فرد عادی علاقمند به مذاکره نشان می‌دهد. شما اگر مذاکره بخواهید، طرف مذاکره و مسئول دیپلماسی یا ارتش نظامی یک کشور را تحریم نمی‌کنید. ما در وضعی هستیم که نه سیاست ورزی ترامپ و نه شخصیت فردی وی عادی نیست.
والش با بیان اینکه فکر می‌کنم ترامپ می‌خواهد موضوع ایران را پشت سر بگذارد، اظهار کرد: او می‌خواهد طوری هم تمام شود که به جنگ نکشد و درعین حال حرفش را به کرسی بنشاند که تیر خلاص را به «توافق وحشتناک» اوباما زده باشد. او تنها می‌خواهد اعتباری از این راه به دست آورد.
وی تاکید کرد: ترامپ واقعاً به یک معامله و توافق می‌اندیشد و کاری هم ندارد محتوای آنچه باشد. می‌خواهد فقط بگوید که من خوبم و اوباما بد بود. اما این مسیر را همچون یک فردی که زبان و رفتار محترمانه داشته باشد، طی نمی‌کند. در کنار این، او در محاصره افرادی تندرو قرار دارد که تصمیم گیری را برای وی محدود می‌کنند. برچسب ها: اینستکس ، اروپا

منبع: خرداد

کلیدواژه: اینستکس اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۳۳۷۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد/ پول نمی‌دهیم

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا در مصاحبه‌ای با مجله «تایم» که سه‌شنبه منتشر شد، بر اصرار ماه گذشته خود مبنی بر اینکه تل‌آویو باید «جنگ را به پایان برساند» قبل از آنکه هرگونه حمایت بین‌المللی را از دست بدهد، ایستاد.

ترامپ گفت: «فکر می‌کنم که اسرائیل یک کار بسیار بد در حوزه روابط عمومی انجام داده است. فکر می‌کنم ارتش اسرائیل نباید هر شب تصاویری از ساختمان‌های فروریخته و بمباران بفرستد.»

او در پاسخ به این سوال که آیا او تعلیق یا اعمال شروطی برای کمک نظامی ایالات متحده به رژیم صهیونیستی را به منظور پایان دادن به جنگ در نظر دارد، گفت «خیر.»

تهدید ناتو

در جریان گفت‌وگو با مجله تایم، ترامپ همچنین خطاب به اعضای ناتو گفت آنها را به حال خود رها می‌کند، مگر اینکه آنها هزینه‌های نظامی خود را افزایش دهند.

دونالد ترامپ به اعضای ناتو هشدار داده است که در صورت پیروزی در دور دوم ریاست‌جمهوری، آن‌ها «دست تنها» خواهند بود، مگر اینکه هزینه‌های نظامی خود را افزایش دهند. رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده و نامزد سال ۲۰۲۴ گفت که پیام او به این ائتلاف نظامی این است: «اگر نمی‌خواهید هزینه کنید، پس خودتان هستید و خودتان.»

ترامپ که مدت‌هاست شکایت می‌کند که «ایالات متحده بار مالی ناروایی را در ناتو به دوش می‌کشد»، قبلا ماده پنج این معاهده، یعنی اصل دفاع جمعی ائتلاف را زیر سوال برده است.

در اوایل سال جاری، او بیشتر از این پیش رفت و گفت روسیه می‌تواند با متحدان ناتو که به اندازه کافی برای دفاع جمعی هزینه نکرده‌اند، «هر کاری که می‌خواهد انجام دهد.» ترامپ در مصاحبه مفصل خود با مجله تایم گفت هنوز روی حرفش هست.

یک اقیانوس فاصله

این سیاستمدار ۷۷ ساله گفت، اگر در انتخابات نوامبر دوباره کاخ سفید را به دست بگیرد، ادامه کمک‌های ایالات متحده به اوکراین مشروط به این خواهد بود که اروپا با این کمک‌ها مطابقت کند. واشنگتن تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار، با حمایت جو بایدن و حمایت دو حزب اصلی کنگره، کمک به اوکراین ارسال کرده است.

ترامپ می‌گوید: «ما یک اقیانوس بین خودمان داریم، آنها هیچی.»

ترامپ نگفت که آیا به همه کمک‌های مالی آمریکا پایان می‌دهد یا خیر، اما گفت: «تا زمانی که اروپا شروع به برابری نکند، پول نمی‌دهیم. اگر اروپا قرار نیست پول بپردازد، چرا ما باید پرداخت کنیم؟ آنها بسیار بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. ما یک اقیانوس بین خودمان داریم، آنها نه.»

رئیس‌جمهور سابق آمریکا همچنین اشاره کرد که در صورت پیروزی در دور دوم ریاست جمهوری، در حمایت نظامی دیرینه آمریکا از تعدادی از متحدان کشورش تجدیدنظر خواهد کرد. او پیشنهاد کرد که می‌تواند نیروهای آمریکایی را که با هدف بازدارندگی علیه نظام کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی در کره‌جنوبی مستقر هستند، خارج کند.

ترامپ گفت که تدابیر فعلی «هیچ معنایی ندارد. چرا ما باید از کسی دفاع کنیم؟ و ما در مورد یک کشور بسیار ثروتمند صحبت می‌کنیم.»

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901651

دیگر خبرها

  • وزیر دفاع انگلیس به تحریم ایران واکنش نشان داد
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • حسن رنگرز: دعوت نشدن چند کشتی گیر به اردو؟ انتظارات را برآورده نکردند
  • تحریم ۱۳ فرد و شرکت آمریکایی توسط ایران
  • دلایل دعوت نشدن چند کشتی گیر به اردو/ انتظارات را برآورده نکردند
  • فشار آمریکا و متحدانش به امارات برای جلوگیری از دور زدن تحریم‌های روسیه
  • کره شمالی تازه‌ترین تحریم‌ها علیه تهران را غیرقانونی و غیرانسانی خواند
  • واکنش کره شمالی به تازه‌ترین تحریم‌ها علیه تهران
  • ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد
  • ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد/ پول نمی‌دهیم