Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک راهور ناجا معتقد است: در کشورهای موفق در کنترل میزان سوانح رانندگی سه مقوله راه، عامل انسانی و وسیله تاثیر گذار است که اگر بخواهیم ایمنی را افزایش دهیم باید این سه عامل را به طور متوازن ارتقا دهیم. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، سرهنگ نادر رحمانی، در گفتگوی 18:30 و در تشریح خبر حضور 30 درصدی عابران پیاده در تصادفات درون شهری اظهار کرد: در قوانین کشور ما عابر بر راکب ارجحیت دارد  و این نشان از توجه قوانین کشور به رعایت مقررات و نکات ایمنی از جانب راننده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او با بیان اینکه در همه تصادفات راننده مقصر نیست، تصریح کرد: در مواردی اگر طبق بررسی های کارشناس صحنه، راننده حین تصادف، سرعت مجاز و واکنش به موقع داشته باشد، در اینجا مقصر به شمار نمی آید.   رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک راهور ناجا ادامه داد: عابران نیز برای حفظ خود وظایف مشخصی دارند و رعایت نکات لازم برای برای حفظ جان آنان الزامی است.  او گفت: میزان قصور عابران در تصادفات کمتر از 10 درصد است و در کل نباید کارهایی انجام دهند که منجر به تصادف شود؛ برای مثال از طول بزرگراه و خیابان برای تردد استفاده نکنند و در حد امکان از پیاده رو استفاده کنند و در جاهایی که محل های خط کشی در نظر گرفته شده فقط مجازند از این محل ها استفاده کنند.   
رحمانی اضافه کرد: یکی از علل بالابودن میزان تصادفات در کش ما بحث های ساختاری است در کشورهای موفق در کنترل میزان سوانح رانندگی سه مقوله راه، عامل انسانی و وسیله موثر است اگر بخواهیم ایمنی را افزایش دهیم باید این سه عامل را به طور متوازن ارتقا دهیم و استانداردهای موجود در ایمنی را در این سه مقوله بالا ببریم.

میثم مهدیار کارشناس جامعه شناسی میهمان تلفنی برنامه در ادامه به بررسی جامعه شناسانه پرداخت و گفت: عابران پیاده تنها مقصر حوادث رانندگی نیستند و این امر متاثر از دو وجه ساختاری و فرهنگی است.   او با بیان اینکه انسان در دنیای امروز سردرگم مانده تصریح کرد: انسان به لحاظ ویژگی هایی که دارد می تواند با تغییرات محیطی همراه  شود، اما رشد کلانشهرها باعث شده انسانها مبهوت این تغییرات شوند و نتوانند با اقتضائات زندگی شهری همگام شوند.  او با انتقاد از عملکرد وزارت اموزش و پرورش در این باره، خاطر نشان کرد: این ارگان بر اساس اقتضائات زندگی شهروندی تنظیم نشده و به طور ویژه به رفتارهای ترافیکی  بسیار کم پرداخته است.  مهدیار اضافه کرد: در شهرسازی و معماری شهرها هم باید ایمنی موارد د نظر گرفته شود و بحث فرهنگی و سرمایه اجتماعی نیز در نطر گرفته شود. او گفت: ناجا نیز برای نهادینه کردن این پیام ها به سرمایه اجتماعی بالاتری نیاز دارد و با این سازو کارها نمی توان در بدو امر عابر پیاده را به دلیل رعایت نکردن قوانین راهنمایی جریمه کرد.

منبع: شبکه خبر

کلیدواژه: تصادفات رئیس پلیس ناجا سرهنگ رحمانی جاده تردد ترافیک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبکه خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۳۶۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصادفات تهران در هفته گذشته

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرهنگ جهانبخت رئیس اداره تصادفات راهور تهران گفت:عجله در رانندگی و رعایت نکردن حق تقدم از جمله علل تصادف منجر به فوت است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • جنون در سرعت ، راننده را به آغوش مرگ کشاند
  • ترخیص دویست و هشتاد وسیله نقلیه توقیفی از پارکینگ
  • رکوردشکنی ایمنی هوایی در 2023
  • کیفیت بخشی به مقوله آموزش از اولویت‌های وزارت آموزش و پرورش
  • تصادفات تهران در هفته گذشته
  • بهره‌گیری از ظرفیت استادان در مقوله آراستگی و شئونات رفتاری دانشگاه‌ها
  • ۶۵ درصد تلفات جاده ای گیلان راکب موتورسیکلت و عابران پیاده هستند
  • طرح ویژه پلیس راهور برای موتورسواران و عابران پیاده
  • طرح ویژه پلیس برای کاهش مرگ موتورسواران و عابران پیاده
  • راننده نیسان زیر چرخ‌های کامیون در همدان جان باخت