Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

سرویس بین الملل- "دونالد ترامپ" رییس‌جمهوری آمریکا اقدامات تهاجمی متعددی را علیه ایران انجام داده است که ایران اکثر آن‌ها را خنثی کرده است. در حال حاضر او گزینه زیادی در مورد ایران در دست ندارد به جز حمله نظامی؛ دقیقا همان چیزی که او نمی‌خواهد.

به گزارش آفتاب‎نیوز؛ "معصومه طرفه" تحلیلگر مسائل ایران و افغانستان و جنوب غرب آسیا در مقاله‌ای در شبکه خبری دولتی "تی ار تی" ترکیه با اشاره به خالی‌شدن دست ترامپ در مقابله با ایران می‌نویسد: "کارزار فشار حداکثری علیه هیئت حاکمه ایران، وضع تحریم‌های شدید علیه ایران و مقام‌های ایرانی و اعزام ناوهای جنگی امریکا به خلیج فارس؛ این‌ها بخشی از اقدامات ترامپ علیه ایران بوده‌اند؛ اقداماتی فراتر از هجمه علیه اقتصاد ایران پس از وضع تحریم‌های تازه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مسائل از مه 2018 میلادی آغاز شدند؛ زمانی که امریکا با فرمان ترامپ از برجام خارج شد. این نقض برجام از سوی امریکا به عنوان یکی از امضاکنندگان آن توافق بود.

اخیرا "حسن روحانی" رییس جمهوری ایران به جامعه جهانی هشدار داد که ایران به زودی غنی‌سازی اورانیوم خود را افزایش خواهد داد. روحانی خواستار بازگشت آمریکا به برجام و پایبندی واشنگتن به تعهدات‌اش شد. ترامپ اما به وضوح با دست سنگین و با کارت‌های فراوان با ایران بازی کرده است و اکنون دست‌اش برای اعمال فشار بیشتر بر ایران خالی شده و تنها گزینه حمله نظامی برای او باقی مانده است که او بارها گفته مایل به انتخاب آن نیست.  "محمد جواد ظربف" وزیر خارجه ایران نیز گفته بود که تهران به طور کامل به برجام پایبند بوده است و این طرف امریکایی است که آن را نقض کرده است".

این تحلیلگر سیاسی در ادامه می‌نویسد: "ترامپ هرگز خط مشی روشنی درباره ایران نداشته است به استثنای لفاظی‌هایی که اعضای کابینه‌اش با موضعی تند درباره تغییر رژیم در ایران داشته‌اند. این اشتباهی از سوی اطرافیان ترامپ بود. ظریف در ماه آوریل در مصاحبه با "فاکس نیوز" به طور تاکتیکی از امریکا خواست تا کارزار فشار حداکثری علیه ایران را کاهش دهد. ترامپ ماه‌هاست که به جای عمل تنها حرف می‌زند و ایران را متهم می‌کند و تحت فشار قرار می‌دهد. آخرین مورد، متهم ساختن ایران به نقش داشتن در حمله به تانکرها در خلیج فارس بود".

"بی‌شک ترامپ به دنبال همان استراتژی‌ای است که موفقیت او را به عنوان یک دلال و فعال اقتصادی در حوزه املاک در دهه 90 میلادی رقم زد. او پیشتر در مصاحبه‌ای گفته بود: "من هر آنچیزی را که بتوانم به دست آورم طلب می‌کنم". او توضیح داده بود که چگونه در معاملات املاک سود میلیون دلاری داشته است. او در این راستا، درصدد گرفتن حداکثر امتیاز ممکن از ایران از طریق اعمال حداکثر فشار ممکن است. با این حال، در حالی که فشار تحریم بر اقتصاد ایران تشدید شده است ایران به تدریج در مقابل فشار، موضعی متفاوت در پیش گرفته و به آرامی از پایبندی خود به تعهدات‌اش در برجام عقب‌نشینی می‌کند".

این تحلیلگر سیاسی در ادامه می‌نویسد: "ایده تغییر رژیم در ایران که توسط "جان بولتون" مشاور امنیت ملی و "مایک پمپئو" وزیر خارجه امریکا ترویج می‌شد نیز رنگ باخته است. تظاهراتی در داخل ایران دیده نمی‌شود. گروه کوچکی ضدایران هستند که عمدتا در امریکا یا آلبانی فعالیت می‌کنند که "مجاهدین خلق" (منافقین) نام دارند. "رضا پهلوی" فرزند شاه سابق ایران نیز که خواستار تغییر رژیم است، در ایران حامی چندانی ندارد. تیم مورد علاقه بولتون نیز پس از حضور در آخرین همایش مجاهدین (منافقین) ناپدید شد. این برنامه به صورت زنده از تلویزیون فارسی‌زبان "ایران اینترنشنال" که گفته می‌شود مورد حمایت عربستان است پخش شد و به طور کامل توسط "رادیو فردا" که از سوی وزارت خارجه امریکا تامین مالی می‌شود بازتاب یافت. گروه دیگری به نام فرشگرد" نیز وجود دارد که عمدتا در شبکه‌های اجتماعی فعال است و در داخل ایران پایگاه نفوذ و هواداری ندارد".

طرفه در پایان می‌نویسد:"سیاست اشتباه ترامپ در قبال ایران کار را به جایی رسانده که ممکن است تهران از پیمان منع گسترش سلاح‌های کشتار جمعی (ان پی تی) خارج شود. ایران احتمالا هرگز حاضر به مذاکره با امریکا نخواهد شد و باید منتظر بی‌ثباتی طولانی‌تر در خاورمیانه باشیم".

منبع: آفتاب

کلیدواژه: برجام توافق هسته ای مذاکره ایران و آمریکا دونالد ترامپ جنگ فرشگرد رضا پهلوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۹۶۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داغ شدن زمزمه‌های ورود اژدهای سرخ برای مهار ایران؛ اهرم فشار پکن کجاست؟

واشنگتن خواهان مهار پکن در تهران است، اما کارشناسان می‌گویند این موضوع به این سادگی‌ها هم نیست.

نشریه فارن پالیسی در مقاله‌ای با عنوان «چین واقعاً چقدر بر ایران اهرم دارد؟» نوشت: حتی قبل از اینکه ایران صدها هواپیما بدون سرنشین و موشک را به سمت اسرائیل پرتاب کند، مقامات آمریکایی از چین خواسته بودند تا از نفوذ خود برای متقاعد کردن تهران برای مهار اقدامات تحریک‌آمیز خود و گروه‌های مقاومت در سراسر خاورمیانه استفاده کند.

حمله انتقام جویانه ایران که اولین حمله مستقیم این کشور به خاک اسرائیل بود، ایالات متحده را به استفاده بیشتر از اهرم بالقوه پکن در خاورمیانه ترغیب کرده است. چین مدت‌هاست که بزرگترین شریک تجاری ایران است و مقامات ارشد ایالات متحده از جمله رئیس جمهور جو بایدن، به طور علنی از پکن خواسته‌اند تا به کنترل تهران کمک کند، به ویژه در حالی که ماه‌ها حملات گروه انصارالله در دریای سرخ که توسط ایران تشویق می‌شوند، حمل و نقل جهانی را مختل کرده است. جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی گفت: «حدود یک سوم از کل تجارت ایران با چین شکل می‌گیرد و این کشور به یک محافظ مهم برای منافع ایران در شورای امنیت تبدیل شده است. به نظر من چین تنها کشوری است که بیشترین توانایی را برای نفوذ بر ایران دارد، اگر بخواهد.»

با افزایش تنش بین اسرائیل و ایران، قانونگذاران آمریکا فشار را بیشتر می‌کنند. در تازه‌ترین اقدام، مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قریب به اتفاق قانون تحریم‌های انرژی ایران و چین را تصویب کرد. این قانون برای هدف قرار دادن شرکت‌های چینی که نفت خام ایران را خریداری می‌کنند و در نتیجه پول را به اقتصاد ایران پمپاژ می‌کنند، طراحی شده است. این لایحه برای تصویب نهایی به سنا منتقل شده است.

جاش گوتهایمر، نماینده دموکرات کنگره گفت: «در حالی که ما اینجا هستیم، ایران از تجارت نفتی خود با چین برای آوردن درآمد ۱۵۰ میلیون دلاری در روز استفاده می‌کند. چین با واردات میلیون‌ها بشکه نفت در روز، ایران را در تجارت نگه می‌دارد و بودجه‌های مهمی را برای برنامه‌هایی چون توسعه موشکی و تسلیحات هسته‌ای فراهم می‌کند.

اگرچه ایالات متحده به طور فزاینده‌ای به دنبال چین برای تحت تأثیر قرار دادن ایران است، برخی کارشناسان هشدار می‌دهند که این موضوع به این سادگی‌ها نیست.

کمتر کشوری به اندازه چین با ایران روابط اقتصادی قابل توجهی دارد. چین برای بیش از یک دهه بزرگترین شریک تجاری ایران بوده است، یک رابطه طولانی مدت که عمدتا حول محور تجارت نفت بوده است. بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، شرکت‌های چینی واردات نفت ایران را بیش از سه برابر کردند و فروش را به بالاترین حد در ۱۰ سال اخیر رساندند.

اما روابط اقتصادی آن‌ها به لحاظ نفوذ نابرابر است. به عنوان مثال، سال گذشته بیش از ۹۰ درصد صادرات نفت خام ایران به چین بوده است. با این حال، چین تامین‌کنندگان بسیار دیگری فراتر از ایران دارد و عرضه تهران تنها ۱۰ درصد از کل واردات چین را تشکیل می‌دهد.

پاتریشیا کیم، یکی از همکاران موسسه بروکینگز، به فارین پالیسی گفت: پکن به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری و حامی قدرت بزرگ ایران، از کانال‌های ارتباطی ممتاز با تهران برخوردار است و بدون شک نفوذ بیشتری بر این کشور نسبت به ایالات متحده یا متحدانش دارد.

او افزود: «اگر رهبران چین تصمیم بگیرند رویکرد مداخله جویانه‌تری اتخاذ کنند، سخت است بگوییم که پکن چقدر می‌تواند تهران را مهار کند.»

ویلیام فیگوروآ، کارشناس روابط چین و ایران در دانشگاه گرونینگن هلند، گفت: در حالی که چین از نظر فروش و تجارت نفت دارای اهرمی است، استفاده از این اهرم هم از نظر سیاسی و هم از نظر لجستیکی چالش برانگیز است.

به عنوان مثال، پالایشگاه‌های خصوصی چین که در بازار سیاه فعالیت می‌کنند، به طور غیرقانونی بیشتر نفت ایران را خریداری می‌کنند، نه پالایشگاه‌های دولتی. او گفت که این پالایشگاه‌های خصوصی «به‌شدت دشوار است که کنترل شوند» و کنترل مستقیم واردات نفت ایران از چین را برای پکن چالش‌برانگیز می‌کند.

مقیاس سرمایه‌گذاری چینی‌ها در ایران که عمدتاً توسط شرکت‌های خصوصی هدایت می‌شود، همچنان یک موضوع آزاردهنده در روابط بین دو کشور است. فیگوئروا گفت که چین به طور مزمن در ایران سرمایه‌گذاری ناکافی کرده است، که شکایت‌هایی را از سوی تهران برانگیخته و بر تمایل آن‌ها برای تن دادن به فشار چین تأثیر می‌گذارد.

دیگر خبرها

  • اعتراف روزنامه غربگرا: ایران  سه بر صفر از آمریکا جلو است
  • ناگفته هایی از عملیات حماس و عملیات وعده صادق: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • پیشنهاد جنجالی ایلان ماسک علیه دانشجویان معترض امریکا | نتایج نظرسنجی میلیونی‌اش را ببینید
  • سردار رشید: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • رشید:۲۴۰جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل در وعده صادق کمک کرد
  • داغ شدن زمزمه‌های ورود اژدهای سرخ برای مهار ایران؛ اهرم فشار پکن کجاست؟
  • مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا
  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران، پکن اهرم فشار علیه تهران دارد؟
  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران/ پکن اهرم فشار علیه تهران دارد؟
  • ایران در مقابل هرگونه اقدام خصمانه‌ای ساکت نمی‌ماند