Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ مرکز اطلاع‌رسانی معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کرد: پس از دو تجربه ناموفق مدیریت پارک حاشیه‌ای توسط پارکبان‌ها و پارکومتر‌ها در دوره مدیریت شهری سابق که باعث نارضایتی و شکایت‌های مکرر شهروندان شده بود، اکنون مدیریت شهری شکل نوینی از ساماندهی فضا‌های پارک حاشیه‌ای به روش هوشمند را در دستور کار قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



طرح مدیریت هوشمند پارک حاشیه‌ای از امروز به طور رسمی در منطقه ۲ تهران آغاز شد. این منطقه، اولین منطقه‌ای است که طرح مدیریت هوشمند پارک حاشیه‌ای در آن اجرا می‌شود.

در این طرح، حاشیه خیابان‌ها علاوه بر خط‌کشی جدید، با تابلو‌های آبی‌رنگی متمایز می‌شود که نشان می‌دهد هزینه پارک کردن در کنار این خیابان‌ها به شکل هوشمند دریافت می‌شود. بدین ترتیب نه تنها ارتباط مالی مستقیم بین پارکبان با راننده که غیرقانونی است قطع می‌شود، بلکه به تجهیزات هزینه‌ساز و کم‌اثری همچون پارکومتر هم نیاز نخواهد بود.

در طرح مدیریت هوشمند پارک حاشیه‌ای، متقاضیان باید برای ثبت‌نام و درج مشخصات خودرو در سامانه «تهران من» اقدام کرده و سپس حساب شهروندی خود را شارژ کنند. پس از آن نیاز به هیچ کار دیگری نیست؛ چرا که اطلاعات مدت پارک خودرو و هزینه آن توسط خودرو‌های مجهز به دوربین که در طول روز معابر را کنترل می‌کنند، ثبت و محاسبه می‌شود و هزینه آن به‌صورت خودکار از حساب شخص در «تهران من» برداشت خواهد شد.

البته رانندگان خودرو‌هایی که در حاشیه خیابان پارک کرده‌اند، می‌توانند پس از پارک کردن، محل و مدت توقف را در همین سایت روی نقشه اعلام کنند و از تخفیف‌های خوداظهاری بهره‌مند شوند.

معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران امروز در توضیح به یکی از اعضای شورای شهر تهران که از تأخیر در ساماندهی پارک حاشیه‌ای در تهران انتقاد کرده بود، موانع قانونی اجرای این پروژه را که باید از سوی کمیسیون حمل و نقل شورا پیگیری و برطرف می‌شد، یادآور شده است.

در متن پاسخی که از سوی معاونت ترافیک شهرداری برای رئیس شورای شهر ارسال شده، آمده است که برخلاف اظهارات رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورا، قانون اجازه نمی‌دهد که بابت پارک در همه معابر شهر از خودرو‌ها عوارض گرفته شود و این تصور که شهرداری می‌تواند از یک میلیون محل پارک کسب درآمد کند، علاوه بر آنکه تبعات اجتماعی گسترده‌ای برای مردم دارد، با واقعیت و قانون هم مغایر است.

بر اساس ماده دوم آیین‌نامه اجرایی تبصره یک ماده ۱۵ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که در سال ۱۳۹۴ به تصویب هیأت وزیران رسیده است، برای تعیین یک معبر به عنوان فضای پارک حاشیه‌ای، سه شرط تعیین شده که بسیاری از خیابان‌های اصلی را از شمول آن خارج می‌کند. بر اساس این محدودیت قانونی، در بسیاری از معابر فرعی و محله‌های مسکونی نمی‌توان و نباید مردم را متحمل هزینه پارک حاشیه‌ای کرد.

بدین ترتیب این برآورد رئیس کمیسیون مذکور که شهرداری باید سالانه ۶۰۰ میلیارد تومان از مردم تهران به عنوان پارک حاشیه‌ای دریافت کند، نه تنها با واقعیت‌های اجتماعی و معیشتی جامعه سازگار نیست، بلکه اساسا با واقعیت‌های جغرافیایی و قانونی هم مغایر است. خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 پارک حاشیه ای هوشمند شهرداری تهران حمل و نقل و ترافیک شهرداری شورای شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۱۰۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه+فیلم

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه که در قالب تور رسانه‌ای از تالاب‌های حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه در شهرستان نقده بازدید کردند گفت:  ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه ۱۱ تالاب حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه در سال آبی جاری رهاسازی شده است که این میزان ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر از حقابه مصوب این تالاب‌ها بوده است.

سعید شهند با بیان اینکه امسال پس از ۲۰ سال تالاب‌های طالقان، قوپی باباعلی و گرده قیط و ممیند آبگیری شده و شاهد جریان یافتن حیات و بازگشت پرندگان به این تالاب‌ها هستیم، افزود: امسال نیز همانند سال گذشته وضعیت محیط زیستی تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه مطلوب است و با شرایط موجود این تالاب‌ها در زمره زنده‌ترین اکوسیستم‌های طبیعی کشور شاهد تنوع زیستی و گونه‌ای در این تالاب‌ها هستیم.

این مقام زیست محیطی ادامه داد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده و بر اساس مصوبه کارگروه مدیریت زیست بومی تالاب‌های استان، تابستان امسال نیز حقابه محیط زیستی سه تالاب شورگل حسنلو، سولدوز و کانی‌برازان تامین و رهاسازی خواهد شد.

وی اظهار کرد: با رهاسازی حقابه تالاب‌های حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه هم اکنون این تالاب‌ها از وضعیت بسیار مطلوبی برخوردار هستند، به عنوان نمونه بسیار موفقی در سطح کشور به شمار می‌آیند.

جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه آذربایجان غربی در قالب تور رسانه‌ای از تالاب‌های حاشیه پارک ملی دریاچه ارومیه در شهرستان نقده بازدید کردند.

شهریستان نقده دارای ۱۷ تالاب فصلی و دایمی است که سالانه میزبان هزاران قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی بوده و از بین تالاب‌های این شهرستان، تالاب‌های درگه‌سنگی یا سیران گولی، حسنلو و یادگارلو جزو تالاب‌های بین‌المللی (کنوانسیون رامسر) است.

تالاب‌های بین‌المللی و فصلی نقده با پوشش گیاهی و نیزاری و شرایط مساعد زیست‌محیطی، همواره به عنوان یکی از مراکز مهم مهاجرت، تخمگذاری و جوجه‌آوری پرندگان آبزی و کنار آبزی در کشور به شمار می‌رود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان غربی ارومیه

دیگر خبرها

  • رهاسازی حقابه کامل تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه+فیلم
  • ۵ اتفاقی که شهرداری تهران پای درختان ایستاد | دیه قطع درختان شهر کجا هزینه شد؟
  • ابلاغ یک مصوبه مهم در حوزه ایمنی پایتخت | تهران امن‌تر می‌شود؟
  • شهر هوشمند را تبدیل به تجربه عملیاتی کردیم
  • هوشمندسازی به خوبی در شهر تهران پیش نرفت/ آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری است
  • چرا مدیریت پرسپولیس را به شهرداری تهران واگذار کردند؟
  • مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران رسید
  • غافلگیرکننده؛ مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران رسید
  • شیوه ناپسند برخی از آزمایشگاه‌ها برای فرار از ورشکستگی!
  • تهران بزرگ‌تر شد