Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، تالاب بین المللی هورالعظیم در غرب استان خوزستان و در انتهای رود کرخه در منطقه مرزی دشت آزادگان بین ۲ کشور ایران و عراق قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های ایران به شمار می‌رود.

این تالاب، به کلان تالاب یعنی تالاب بسیار بزرگ یا هورالرفیع به معنای تالاب رفیع و همچنین تالاب بزرگ رفیع نیز معروف است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین هورالهویزه هم نامیده می‌شود.

تالاب بین المللی هورالهویزه، در مرز ایران و عراق واقع شده و حدود یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم آن در کشور عراق بوده و از نظر منابع جانوری و گیاهی بسیار غنی است.

کلان تالاب هورالعظیم، مشترکاً در شهرستان‌های دشت آزادگان و هویزه در استان خوزستان واقع شده و در جنوب غرب شهرستان هویزه قرار دارد و شهر رفیع (کاوه) مرکز بخش نیسان در۳ کیلومتری آن واقع شده است.

راه آسفالته – سوسنگرد، بستان- چذابه، راه آسفالته هویزه رفیع، راه شنی نظامی پاسگاه‌های طبر- شط علی و راه آسفالته اهواز- جاده سید خلف به طلائیه، راه‌های دسترسی به تالاب بین المللی هورالعظیم هستند.

به منظور اطلاع از آخرین وضعیت تالاب بین المللی هورالعظیم، حدود ۱۵ کیلومتر از شهر رفیع واقع در هویزه رد شدیم تا به تالاب رسیدیم. با کارشناس اداره محیط زیست شهرستان هویزه گفتگو کردیم و حال تالاب را پرسیدیم.

سیل، به تالاب هورالعظیم جان داد

بوعذار، کارشناس اداره محیط زیست شهرستان هویزه در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: تالاب بین المللی هورالعظیم پیش از بارندگی‌های زمستان سال ۹۷، وضعیت نامطلوبی و حال وخیمی داشت و بسیاری از بخش‌های آن بدلیل خشکسالی سال‌های اخیر دچار خشکی شده بود.

وی بیان کرد: از روستا‌های اطراف تا تالاب، حدود ۱.۵ کیلومتر فاصله است که قبل از بارندگی‌ها کاملا خشک شده بود، اما با وجود بارندگی‌ها و همچنین وقوع سیلاب، مخزن شماره ۲ تالاب پر شد و با سرریز شدن آن به بخش‌های خشک تالاب، این قسمت‌ها دوباره جان گرفتند.

بوعذار افزود: قبل از پر شدن تالاب هورالعظیم، حتی گاومیش‌ها هم برای آب تنی باید ۳ الی ۴ کیلومتر از محل زندگی خود دور می‌شدند تا به آب برسند که خوشبختانه با پر شدن آن، مسافت برای آب تنی این حیوان نیز کمتر شد و درحال حاضر مسافتی حدود ۱۰۰ متر را برای رسیدن به آب طی می‌کنند و این نشانه‌ای از نعمت و رحمت الهی برای ساکنان تالاب است.

زندگی در حوالی تالاب

کارشناس اداره محیط زیست شهرستان هویزه اظهار داشت: در ۵ سال گذشته، باید ۳ الی ۴ کیلومتر طی می‌کردیم تا به آب برسیم، اما هم اکنون به واسطه بارندگی‌ها مطلوب سال گذشته و همچنین جاری شدن سیلاب‌های اخیر، صیادی، کشاورزی و دامپروری دوباره در شهر رُفَیِع و روستا‌های اطراف آن رونق گرفت.

وی تصریح کرد: بخاطر خشک شدن تالاب، بسیاری از اهالی روستا‌ها به شهر و سایر مناطق کوچ کردند تا بتوانند امرار معاش کنند، اما سیل باعث شد زندگی به روستا‌ها بازگردد و شاهد بازگشت اهالی و رونق کسب و کار و کشاورزی در این مناطق هستیم.

این مقام مسئول اذعان داشت: تالاب در حدی پر شده که به راحتی و وضوح می‌توان پس از خروج از شهر، بازگشت زندگی به تالاب را مشاهده کرد.

با اهالی روستا‌های شهر رفیع گفتگو کردیم و آخرین وضعیت معیشتی و کسب و کار آن‌ها را جویا شدیم.

پُر شدن تالاب، کشاورزی و دامپروری را رونق داد

جبار حمادی، یکی از اهالی روستا که در نزدیکی تالاب هورالعظیم روزگار می‌گذراند، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: این منطقه برای صیادی، کشاورزی، پرورش طیور و دامپروری مناسب است.

وی، مناسب بودن این منطقه برای تفریح و گردشگری را از دیگر ویژگی‌ها و ظرفیت‌های تالاب هورالعظیم عنوان کرد و اظهار داشت: در سال‌های گذشته بدلیل خشکسالی و کم شدن شدید آب، کسب و کار ما دچار مشکل شده بود.

حمادی تصریح کرد: اهالی این روستا از طریق صیادی، کشاورزی، دامپروری و پرورش طیور امرار معاش می‌کنند، اما خشک شدن تالاب سبب شد بسیاری از آن‌ها به شهر کوچ کرده تا بتوانند مخارج و هزینه‌های زندگی را تامین کنند.

این مرد روستایی و ساکن حوالی تالاب هورالعظیم بیان داشت: خوشبختانه با بارش‌های خوب سال گذشته و همچنین هدایت سیل به تالاب، کشاورزی و دامپروری دوباره رونق گرفت و زندگی به تالاب بازگشت.

سلیمه بالدی، یکی دیگر از اهالی روستا در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: قبل از بارندگی‌های سال گذشته، اصلا شرایط خوبی نداشتیم و به سختی کشاورزی می‌کردیم، چون آب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی نبود.

وی افزود: بدلیل خشک شدن مخازن تالاب، گاومیش‌ها برای رسیدن به آب باید مسافت زیادی را طی می‌کردند تا به آب برسند، چون این حیوان برای اینکه شیر خوب و با کیفیت بدهد باید ساعت‌های زیادی را در آب بماند و حیوانی است که به آب زیادی احتیاج دارد.

بالدی بیان کرد: اگر چه بارندگی‌های سال گذشته و بعد از آن وقوع سیل خسارت زیادی به روستا‌ها و اراضی کشاورزی وارد کرد، اما باعث پر شدن تالاب و رونق دوباره کشاورزی، دامپروری و صیادی شد.

این بانوی روستایی افزود: ما از این راه ها امرار معاش می‌کنیم، اگر آب نباشد نمی‌توانیم به کسب و کار ادامه دهیم و دچار مشکلات زیادی می‌شویم.

وی اذعان داشت: خداروشکر باران و سیل به کسب و کار ما رونق داد و بسیاری از مشکلات حل شد و توانستیم دوباره به کشاورزی بپردازیم.

گاومیش‌ها، زنده به آب تالاب

علی حمیدی، یکی از دامداران حوالی تالاب هورالعظیم در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: طبع گاومیش به این صورت است که باید در آب باشد، چرا که آب تنی کردن در افزایش شیردهی و کیفیت شیر این حیوان تاثیر دارد.

وی افزود: گاومیش به آب علاقه زیادی دارد، به همین دلیل مکان زندگی آن در نزدیک آب و تالاب ساخته می‌شود تا به راحتی بتواند در آب فرو رود و آب تنی کند.

این دامدار بیان داشت: بارندگی ها باعث شد پوشش گیاهی در این روستا غنی شود و برای تامین علوفه دام ها و چرای آن مشکلات کمتری داشته باشیم، این در حالی است که قبل از باران، بدلیل خشکسالی، زمین ها خالی از علف و گیاه شده بودند و چرای دام ها بخوبی انجام نمی‌شد.


تالاب هورالعظیم با وسعتی حدود ۱۱۸ هزار هکتار، راهی برای امرارمعاش و زندگی ساکنان و اهالی روستا‌های اطراف آن است. اگر این تالاب خشک شود، اهالی روستا مجبور به کوچ کردن به شهر‌ها و در نتیجه کاهش تولیدات کشاورزی و دامی و افزایش بیکاری ساکنان این مناطق خواهد شد.

برای رونق تولید ملی، خود کفایی در تولیدات دامی، کشاورزی و شیلات و همچنین رونق اشتغال و جلوگیری از افزایش بیکاری در استان خوزستان، لازم است مسئولان توجه بیش تری به روستا‌ها داشته باشند و به مطالبات اهالی آن توجه نمایند تا شاهد خودکفایی و رونق اشتغال و تولید در استان پهناور خوزستان باشیم.


گزارش از ملیحه گریزی نسب

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست منابع طبیعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۱۹۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب قنات؛ مهریه زنان طرشتی | ۵ قنات باغ‌های روستا را سیراب می‌کرد

همشهری آنلاین- سمیراباباجانپور: طرشتی‌ها وقتی از قنات صحبت می‌کنند گویی از یک دوست یا رفیق حرف می‌زنند، از شخصی خاص که بسیار باارزش و محترم است. البته احترام به قنات با فرهنگ ایرانی‌ها عجین است.

رضا طرشتی‌نژاد که نسل در نسل در طرشت زندگی کرده‌اند و از خاندان‌های بزرگ این محله با هویت محسوب می‌شوند، درباره اهمیت قنات در طرشت می‌گوید: «همه قنات‌ها وقف بود. قنات آن‌قدر اهمیت داشت که به‌عنوان مهریه زنان در عقدنامه ذکر می‌شد. سند ازدواج مادرم موجود است و مهر او بخشی از آب قنات درج شده است. بااین‌حال، اهمیتی که درگذشته برای قنات قائل بودند با توسعه شهرنشینی کم و بسیاری از قنات‌ها در جریان ساخت‌وساز بلعیده شدند. هنوز ۳ قنات طرشت یعنی قنات صدقی، قنات بالا و قنات اسکندری احیاست؛ وقتی می‌گوییم احیاست، یعنی جان دارد و زنده است. قنات آن‌قدر اهمیت دارد که به‌عنوان شخص و موجود زنده به آن نگاه می‌شد.»

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

اگر بخواهیم سرچشمه قنات‌های طرشت را بشناسیم، باید سراغ قدیمی‌های محله برویم. محمد حسین‌مردی، پیرمرد خوش‌نام و خوش‌حافظه، محله می‌گوید: «سرچشمه «قنات بالا» در دره نیزار بود که در حال حاضر پارک نهج‌البلاغه نامیده می‌شود. قبلاً چون نیزار زیادی در این محل رشد می‌کرد، در میان اهالی به دره نیزار معروف بود. سرچشمه «قنات صدقی» هم که هنوز زنده است در زیر توتستان‌های فرحزاد است و در میان باغ‌های مردی به نام حاج هاشم و در دره‌ای قرارگرفته که به دره پلنگ معروف بود. آسیاب کهک معروف منطقه ۲ هم در حوالی این قنات ساخت شد و هنوز هم قسمتی از آن باقی مانده است.»

قنات صدقی

آب «قنات کوچیکه» هم از کف رودخانه فرحزاد که در گذشته به «طرشت رود» یا «درشت رود» معروف بود جریان داشت. در حقیقت کف رودخانه مادرچاهش بود.

«قنات شاهک» از روستای حسن‌آباد در محدوده بلوار آیت‌الله کاشانی فعلی جان می‌گرفت و به سمت طرشت و محله‌های پایین دشت ادامه می‌یافت. کف رودخانه کن نیز مادرچاه «قنات اسکندری» است و همچنان جان دارد و زنده است. منظور از مادرچاه سرچشمه‌ای است که قنات از آن نشئت می‌گیرد و نخستین چاه است.

کد خبر 846862 برچسب‌ها هویت شهری همشهری محله

دیگر خبرها

  • روستایی که سهم لک‌لک‌ها شد
  • روستایی که سهم لک لک ها شد | لک لک هایی که روستاییان را مجبور به خانه سازی کردند
  • کارگاه آموزشی وسایل نقلیه کشاورزی ویژه رانندگان و کشاورزان فریدنی
  • این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند
  • تشکیل کمیته تخصصی «سبز و آبی» در راستای اهمیت امنیت غذایی در کشور
  • تشکیل زنجیره سبز برای تصمیم‌گیری در بخش کشاورزی
  • عزم کشت و صنعت مغان برای تبدیل شدن به مرکز تولید بذر صیفی‌جات
  • آب قنات؛ مهریه زنان طرشتی | ۵ قنات باغ‌های روستا را سیراب می‌کرد
  • مردی که «کمجان» را زنده کرد/ دیدار با سیروس زارع که زندگی‌اش را وقف نجات یکی از تالاب‌های کشورمان کرده است
  • تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم