Web Analytics Made Easy - Statcounter

قدس آنلاین- در طی سال‌های گذشته استقرار فعالیت‌های صنعتی به‌ویژه پتروشیمی درخورهای بندر ماهشهر، بوشهر و خلیج نایبند و رعایت نکردن معیارهای زیست‌محیطی و نبود سیستم‌های فاضلاب متأسفانه به مشکلات زیست‌محیطی این مناطق دامن زده است.

قدس آنلاین- گروه استان ها: خور موسی واقع در سواحل شمال غربی خلیج‌فارس، از مجموعه‌ای شامل چندین خور بزرگ و کوچک نظیر خور موسی، «خورغزلان»، «خور مرموس» و همچنین تعدادی جزایر تشکیل‌شده است که یکی از معابر مهم ارتباطی ایران با دریا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنادر مهمی ازجمله بندر امام خمینی و بندر ماهشهر در امتداد دو کناره سواحل همین شریان بناشده‌اند.

متأسفانه بی‌توجهی به میزان آلایندگی‌ها موجب شده تا میزان جیوه ناشی از فعالیت‌های صنعتی به‌ویژه پساب‌های پتروشیمی در آب‌های ساحلی ماهشهر ۱۰برابر بیش‌ازحد مجاز است.

افزایش میزان جیوه ، سرب و وضعیت دیگر عناصر آلاینده ناشی از پساب‌های صنعتی نظیر کروم در بندرعباس، آرسنیک در بوشهر و عسلویه و نیکل در ماهشهر، بوشهر و بندرعباس و بیش‌ازحد مجاز را دو سال پیش معاون دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست رسانه‌ای کرد اما باوجود به صدا درآوردن این زنگ خطر اقدام چندانی برای رفع آن نشده است.

نکته‌ای که این روزها بسیاری از مردم را نگران کرده است این عناصر با ورود به آب‌های ساحلی علاوه بر خطرزا بودن برای زیست‌بوم‌های دریایی، در مناطقی ازجمله خورهای موسی که ۱۵ واحد پتروشیمی در آن فعال است چرخه غذایی شهروندان را تهدید می‌کند.

به‌خصوص ورود جیوه به بسترهای گلی این خورها به دلیل بسته بودن این منطقه، ماندگاری بیشتری دارد و از طریق آبزیان تجاری به چرخه غذایی ساکنان منطقه راه می‌یابد و سلامت آنان را با خطر مواجه می‌سازد. 

بی‌مبالاتی در خوزستان

استاندار خوزستان ازجمله افرادی است که در همین راستا بارها از میزان آلودگی خور به جیوه انتقاد داشته و اظهار می‌کند: ماهی‌های صیدشده در منطقه خور موسی آلوده هستند و تغذیه مردم از این ماهی‌ها نگران‌کننده است.

غلامرضا شریعتی با اشاره به اینکه سازمان محیط‌زیست باید برای جلوگیری از این آلودگی راهکاری ارائه دهد، می‌افزاید: در خوزستان در مقطعی آن‌قدر بی‌مبالاتی صورت گرفته که جیوه، فاضلاب پتروشیمی و مواد سمی وارد منبع آبی این استان شده و اکنون سواحل ما را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

خلأ پرسنلی و تجهیزات

بارها اعلام‌شده که میزان جیوه «خور موسی» در منطقه ماهشهر در جنوب خوزستان بالاتر از میانگین جهانی است و حتی ماهی‌ها و آبزیان این منطقه نیز به جیوه آلوده هستند. این موضوع در سخنان معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور در هفته گذشته در شیراز نیز مورداشاره قرار گرفت.

احمدرضا لاهیجان زاده با استناد به پژوهشی از دانشگاه شیراز، آلوده‌ترین منطقه به جیوه در دنیا را خور موسی در منتهی علیه شمال غربی خلیج‌فارس اعلام کرد و گفت: رفع این آلودگی امکان‌پذیر است و سازمان حفاظت از محیط‌زیست نیز از اهرم قانونی آن برخوردار است.

خور موسی شاخه مثلث شکلی است در انتهای شمال غربی خلیج‌فارس، که در شمال آن بندر امام خمینی، بندر ماهشهر و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی قرار دارد. بیشترین پراکنش ماهی حلوا سفید (زبیدی) در خلیج‌فارس، در منطقه خور موسی و جزیره قشم است و مردم بومی زیادی با صیادی از این محل ارتزاق می‌کنند.

معاون سازمان محیط‌زیست در ادامه به معضلات زیست‌محیطی همچون افزایش شوری آب خلیج‌فارس و نابودی مرجان‌ها، ورود فاضلاب پتروشیمی‌ها به دریاچه‌ها و تالاب‌ها، خشکاندن تالاب هورالعظیم در زمان صدام، ایجاد ریز گرد و گردوغبار براثر فعالیت‌های نفتی و تب استفاده از آب‌شیرین‌کن‌ها اشاره کرد و گفت: دانشگاه باید اهرم‌های قانونی و علمی را برای رفع این معضلات فراهم کند.

لاهیجان زاده تأکید کرد: سازمان محیط‌زیست باید از خلأ پرسنلی و تجهیزاتی خارج شود. این سازمان اکنون ۵ تا ۶ هزار نفر نیرو در کل کشور دارد که از این تعداد ۳ هزار و ۵۰۰ نیرو محیط‌بان است.

خطرات جیوه

نیروگاه‌های زغال‌سنگی، جیوه را به‌طور مستقیم به جو زمین وارد می‌کنند و سپس جیوه از این راه، به‌صورت گاز و یا مایع، وارد زنجیره غذایی می‌شود. ماهی‌های آلوده به جیوه، بیشترین خطر را برای سلامتی انسان دارند و حتی ورود کمی جیوه به بدن انسان می‌تواند پیامدهای ناگواری به دنبال داشته باشد. جیوه به مغز، کبد، ریه و سیستم عصبی انسان آسیب‌هایی جدی وارد می‌کند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: جیوه صید ماهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۶۷۵۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در سنندج

اقبال حمیدی اظهار کرد: ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان سنندج با رصد و شناسایی محل نگهداری کبک ها، با اخذ حکم قضایی و همکاری نیروی انتظامی و بازرسی از منزل یک شکارچی غیرمجاز، ۳۷ قطعه کبک که قصد قاچاق را کشف و ضبط کردند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان افزود: محیط بانان افزون بر این کبک ها؛ ۳۵ قفس چوبی و یک شبکه نگهداری پرندگان هم کشف کردند.

وی بیان کرد: واحد حقوقی نسبت به تشکیل پرونده در این رابطه و معرفی فرد خاطی به مراجع قضایی اقدام کرده است. 

حمیدی ادامه داد: پرندگان کشف شده به اداره حفاظت محیط زیست انتقال داده شده اند و پس از بررسی‌های جسمانی، تغذیه و مراقبت‌های لازم در زیستگاه‌های طبیعی این شهرستان رها سازی می‌شوند.

کبک‌ها که در مناطق کوهستانی زندگی می‌کنند ارزش اکولوژیکی بالایی در چرخه حیات دارند.

 در فصل پاییز و زمستان که حشره سن به زیر بوته گیاهانی مانند گون و درمنه روی می‌آورند کبک‌ها از این حشره تغذیه کرده و با کنترل بیولوژیکی آن که آفت محصولات گندم و جو است کمک شایانی به حفظ کیفیت محصولات کشاورزی می‌کنند.

کردستان دارای پنج منطقه حفاظت شده شامل منطقه چلچمه و سارال با ۹۷ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده بیجار با وسعت ۳۲ هزار هکتار، منطقه بدر و پریشان قروه با وسعت ۴۳ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان با وسعت ۵۷ هزار هکتار و منطقه عبدالرزاق سقز با وسعت ۳۹ هزار هکتار است.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در شهرستان سنندج
  • انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در سنندج
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • پاکسازی ۳ کیلومتر از حریم رودخانه در ساوجبلاغ
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر
  • ممنوعیت چیدن ریواس در منطقه حفاظت شده پلنگ دره قم
  • رفع تصرف ۱۰۰۰ متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن
  • رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان