Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@14:13:17 GMT

به شماره افتادن نفس طبیعت با قاتل خاموش

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۸۳۸۲۳

به شماره افتادن نفس طبیعت با قاتل خاموش


۵تریلیون کیسه پلاستیکی هر ساله در جهان تولید شده و هر ثانیه در سراسر جهان حدود ۱۶۰هزار کیسه پلاستیکی استفاده می‌شود. ایجاد آلودگی‌های محیط‌زیستی ازجمله آلودگی‌های بصری و خسارت‌های جبران‌ناپذیر آن بر آب، خاک، هوا و جانداران ناشی از این هجمه مصرف پلاستیک است.

براساس اعلام برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد، تاکنون ۶۱‌ کشور جهان تولید و واردات کیسه‌های پلی‌اتیلن را ممنوع کرده‌اند و در ۸۳ کشور فروش آزادانه آنها ممنوع اعلام شده است اما در ایران نه‌تنها محدودیتی برای تولید پلاستیک اعمال نشده که روزبه‌روز بر میزان تولید و مصرف آن افزوده هم می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براساس تحقیقات، میزان مصرف این ماده در شهر تهران زیاد است و روزانه هر شهروند تهرانی ۲۵۰تا ۳۰۰گرم پلاستیک دورریز دارد که اگر سرانه زباله هر شهروند را بین ۹۰۰تا ۱۲۰۰گرم درنظر بگیریم چیزی حدود ۲۵تا ۳۰درصد این زباله‌ها، پلاستیک است که متأسفانه عدم‌تفکیک آن از مبدأ چه در بخش خانگی و چه صنعتی باعث شده بیشتر حجم آن برای دفع و پردازش انتقال یابد.

دفن بهداشتی پلاستیک به معنی دفن همیشگی است؛ چراکه این نوع پسماند تجزیه‌پذیر نیست و مدت زمان بسیار طولانی حدود ۵۰۰سال در طبیعت باقی می‌ماند.

مصرف پلاستیک در ایران بسیار بی‌رویه است و متأسفانه طبق آمارهای رسمی ایران در میان ۱۰کشور پرمصرف مواد پلاستیکی و نایلون‌ها قرار دارد. روزانه بیش از ۳ هزار تن و سالانه حدود یک میلیون تن مصرف کیسه پلاستیکی داریم. در کشورهای پیشرفته کیسه پلاستیکی به‌راحتی در اختیار افراد قرار نمی‌گیرد؛ به‌گونه‌ای که برای کیسه پلاستیکی از مشتری پول دریافت می‌شود؛ با این کار هم روی مدیریت مصرف آن کنترل دارند و هم کمک‌هزینه‌ای است برای صنایع بازیافت یا صنایع جمع‌آوری تا تشویق شوند پلاستیک را از سطح جامعه جمع‌آوری و دوباره بازیافت کنند.

پلاستیک‌ها، ظروف و انواع دیگر مواد پلیمری دور ریخته شده، جدا از مشکلات محیط‌زیستی، مشکلات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی ناشی از عدم‌اجرای الزامات قانونی و قوانین تدوین شده در زمینه تولید را در بردارند.

آلودگی‌های بصری ناشی از تلنبار شدن زباله‌های پلاستیکی در محیط‌زیست، انتشار گازهای خطرناک و آلودگی هوای ناشی از سوزاندن این مواد شامل کلرید، اسید کلریدریک، انواع فوران‌ها و فنیل‌ها و از همه مهم‌تر گاز خطرناک سمی و سرطان‌زای دیوکسین، گرفتگی کانال‌ها و نهرهای آب بر اثر تجمع زباله‌های پلاستیکی و در نتیجه آبگرفتگی معابر، شرایط نامطلوب و غیربهداشتی بازیافت پلاستیک در کشور و ورود محصولات تولید شده از مواد بازیافتی به‌عنوان ظروف آشپزخانه یا بسته‌بندی مواد غذایی، بی‌توجهی به ارتقای آگاهی و دانش شهروندان در مورد مضرات بهداشتی و محیط‌زیستی و صرف هزینه‌ها و نیروی انسانی زیاد جهت جمع‌آوری، پردازش و دفع این مواد، در دسترس قرار دادن پلاستیک به وفور در فروشگاه‌های زنجیره‌ای به‌صورت رایگان و نبود یک سیاست واحد و مشخص تشویقی و تنبیهی جهت کاهش مصرف آن و استفاده از جایگزین مناسب و نظایر دیگر، ازجمله مسائل و مشکلات استفاده از کیسه پلاستیکی در کشور است.

بدون تردید زمانی که همه مصرف‌کنندگان با آموزش صحیح، فرهنگسازی‌ مناسب از آلودگی پلاستیک بر محیط‌زیست و مضرات بهداشتی آن بر سلامت آشنا شوند خود می‌توانند منعکس‌کننده این جریان جهت کاهش مصرف باشند که البته نقش رسانه‌های جمعی به‌ویژه صداوسیما در این میان تأثیر بسزایی دارد؛ هر چند در این راستا باید گام‌های مؤثری جهت ترغیب و حمایت از تولیدکنندگانی که نسبت به روش جایگزین جهت ماندگاری کمتر پلاستیک در طبیعت دارند، برداشته شود.

با توجه به تجزیه آرام این ماده نفتی در طبیعت و زیست تخریب‌پذیر نبودن آن و آلوده شدن منابع آب، خاک و هوا، همه مسئولان اعم از دولت، مجلس شورای اسلامی، مدیران شهری و همه سازمان‌های متولی باید با عزم ملی جهت تصویب قانون، برنامه و راهکارهای کاهش تولید و مصرف کیسه‌های پلاستیکی در کشور به‌منظور جلوگیری از آسیب‌های بیشتر به سلامت شهروندان و تخریب محیط‌زیست تلاش کنند.

کد خبر 447485

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۸۳۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاکسازی ساحل رودخانه کارون از پسماند‌های پلاستیکی

 به دنبال فراخوان اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز و انجمن‌های محیط زیستی مبنی بر پاکسازی ساحلی رودخانه کارون و دعوت از عموم شهروندان اهوازی جهت مشارکت در این برنامه تعدادی از فعالان و دوستداران طبیعت نسبت به پاکسازی محیط اقدام نمودند.

صغری رستمی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز در ابتدای این مراسم ضمن تقدیر از حضور داوطلبانه دوستداران محیط زیست در این برنامه گفت: اجرای این گونه برنامه‌ها در راستای فرهنگ سازی برای توجه به مقوله پسماند و جلوگیری از آلودگی‌های محیط زیست است و خواستار مشارکت همه اقشار جامعه در این گونه حرکت‌های زیست محیطی شد.

وی افزود: امروزه یکی از مهمترین معضلات در بخش پسماند در استان، کشور و حتی جهان، پلاستیک است که باید برای کاهش آن و جایگزین با موادی که سریعتر تجزیه و آسیب کمتری به محیط زیست بزنند، اقدام کنیم.

رستمی ادامه داد: باید به کودکان یاد داد که ما نه تنها زباله‌ها را در طبیعت رها نمی‌کنیم، بلکه زباله‌های رها شده را هم جمع آوری می‌نماییم تا طبیعت زیبایمان را از وجود ناپاکی‌ها پاکسازی نماییم.

 این مراسم از کوچکترین فعال محیط زیست نیز با اهدای لوح تقدیر قدردانی شد.

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه
  • پاکسازی ساحل رودخانه کارون از پسماند‌های پلاستیکی
  • پاکسازی ۳ کیلومتر از حریم رودخانه در ساوجبلاغ
  • سلامت و محیط زیست؛ دستمایه تبلیغات میلیاردی
  • لزوم کاهش مصرف کیسه‌ها و ظروف یکبار مصرف پلاستیکی
  • جزییات طرح ممنوعیت عرضه رایگان کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای
  • لزوم ابلاغ ممنوعیت عرضه کیسه پلاستیکی رایگان در فروشگاه‌ها
  • اجرای طرح ممنوعیت عرضه کیسه پلاستیکی رایگان
  • توزیع ۳ هزار کیسه پارچه‌ای در نانوایی‌های شهرستان بروجرد
  • ممنوع شدن توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای