Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-26@15:19:26 GMT

سرانه مصرف غذا با افزایش جمعیت کاهش یافت؟

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۸۷۰۵۷

فارس نوشت: سالهاست دانشمندان اینگونه استدلال می‌کنند که افزایش جمعیت سبب افزایش نیاز به تولید مواد غذایی می شود، از سوی دیگر تولید مواد غذایی توان پاسخ گویی به حجم تقاضا را نخواهد داشت و سبب افزایش قیمت مواد غذایی و کاهش مصرف مردم خواهد شد و در بلند مدت قحطی، فقر و گرسنگی به بار خواهد آورد. اما واقعیت چیست؟

از منظر برخی دانشمندان، حتی فن آوری هم توان پاسخگویی به این سطح از تقاضا برای مواد غذایی را ندارد، علاوه بر این زیر ساخت های لازم مانند خاک، آب و شرایط تولید غذا در بسیاری از کشورها وضعیت پایدار ندارد و در دوره های مختلف بر تولید مواد غذایی تاثیر خواهد گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این استدلال ها سبب شد تا سیاست مداران و دانشمندان جهان در دهه های ۶۰ و ۷۰ به این قطعیت برسند که افزایش جمعیت، گرسنگی را به همراه خواهد داشت و باید سدی محکم در مقابل سیل افزایش جمعیت تهیه کرد. آنها اینگونه پیش بینی می کردند که سرانه ی مصرف مواد غذایی مخصوصا در کشورهای در حال توسعه با افزایش جمعیت کاهش خواهد یافت، زیرا آنها توان تامین سرمایه و تکنولوژی لازم برای تولید مواد غذایی را در اختیار ندارند . حال ما می خواهیم صحت این گفته را طی سال های ۱۹۴۶ تا ۲۰۱۵ بررسی کنیم و  بفهمیم که آیا افزایش میزان جمعیت سبب کاهش نرخ سرانه ی مصرف غذا در کشور ها می شود؟

*بررسی پیش بینی های دانشمندان 

در یادداشت حاضر کشورها را به سه دسته تقسیم شده اند تا از آمار سازمان جهانی غذا(FAO) بر اساس تقسیم بندی و مدل FAO استفاده شود. دراین دسته بندی کشور ها را به سه دسته کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و کشورهای دارای اقتصاد در حال گذار تقسیم بندی شده اند. کشور های در حال گذار کشورهایی هستند که اقتصاد آنها از اقتصاد کمونیستی به سمت بازار آزاد پس از فروپاشی شوروی حرکت کرده است. کشور های توسعه یافته کشور های اروپای غربی و آمریکای شمالی به علا وه ژاپن هستند و سایر کشورها در دسته کشورهای در حال توسعه قرار می گیرند.

از سال های ۱۹۴۶ تا سال ۲۰۱۵ نرخ رشد جمعیت در کره زمین مثبت بوده و تنها رشد این روند بوسیله برنامه های کنترل جمعیت سازمان ملل کنترل شده است. این نرخ رشد مثبت در کشور های هر سه دسته وجود داشته و به بیان دیگر جمعیت کشور ها به طور میانگین طی سال های ۱۹۴۶ تا ۲۰۱۵ افزایش یافته است.

بر اساس آنچه که پیش بینی ها می گفتند، نرخ رشد جمعیت می بایست برروی سرانه مصرف غذا تاثیر می گذاشت و سرانه مصرف را کاهش می داد. اما همانطور که نمودار زیر نشان می دهد سرانه مصرف غله(غله غیر دامی) در هر سه دسته افرایش یافته است. تنها در کشور های در حال گذار به دلیل سیاست های اشتباه نظام های کمونیستی نرخ مصرف سرانه طی چند دهه روندی کاهش دارد و پس از آن با فروپاشی اقتصاد های کمونیستی سرانه مصرفشان روندی افزایشی داشته است. سرانه مصرف مواد غذایی حرکتی کاملا منطبق با سرانه مصرف غله در جهان داشته است. اطلاعات مربوط به سرانه مصرف غذا نیز در جدول زیر وجود دارد: 

*پاسخ به یک پرسش مهم

حال این پرسش مطرح می شود که چرا پیش بینی های دانشمندان جمعیت شناس و اقتصادانان نئو مالتوسی در دهه های اخیر محقق نشده است؟ گرچه عوامل متعددی در این بین دخالت داشته اند اما به نظر می رسد عمده دلایل عبارتند از: بهبود در روند تجارت جهانی طی دهه های اخیر و رشد فناوری های تولید محصولات کشاورزی.

کشور ایران نیز از این وضعیت مستثنی نیست، تجربه دهه های اخیر نشان داده که کشورها با توسعه تجارت و بهبود فناوری های تولید غذا، می توانند پاسخگوی نیاز جمعیتی خود باشند. این مهم می تواند پاسخی برای دوگانه جمعیت و مواد غذایی باشد. در واقع نرخ رشد جمعیت نه تنها تاثیر منفی بر سرانه مصرف مواد غذایی ندارد بلکه می تواند در صورت ایجاد بسترهای مناسب به عنوان عامل افزایش دهنده تولید نیز نقش ایفا نماید.  

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۸۷۰۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید

آفتاب‌‌نیوز :

برنج سفید از مواد غذایی محبوب مردم قاره آسیا است به طوری که مردم این قاره ۹۰ درصد برنج دنیا را مصرف می‌کنند. در ایران نیز استفاده از این برنج متداول بوده و جزو پر مصرف‌ترین مواد غذایی است.

برنج سفید منبع متراکم کربوهیدرات‌ها است و گلایسمی بالایی دارد بنابراین پس از خوردن آن قند خون افزایش می‌یابد. این ماده غذایی فاقد پروتئین و دارای چربی اندکی است. اگر علاقمند به خوردن برنج هستید و هر روز از این غذای خوشمزه استفاده می‌کنید، بهتر است با عوارضی که استفاده زیاد از برنج سفید برای شما ایجاد می‌کند، در این بخش آشنا شوید.

عوارض مصرف زیاد برنج سفید

چربی شکم

مطالعات بر روی افرادی که خیلی کم از کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنج سفید استفاده می‌کنند، نشان داد این افراد چربی شکمشان کمتر از آن‌هایی است که بیشتر از کربوهیدرات‌های تصفیه شده استفاده می‌کنند بنابراین افرادی که بیش از حد از برنج استفاده می‌کنند، به چاقی شکمی مبتلا خواهند شد.

در صورتی که شما بدون تحرک باشید، پس از خوردن برنج گلوکز وارد سلول‌های عضله می‌شوند تا به صورت چربی ذخیره شوند. خوردن برنج بعد از تمرین و ورزشی سخت که بدن گلوکز کمی دارد، سبب افزایش ذخیره گلوکز در عضلات که به آن گلیکوژن می‌گویند، کمک می‌کند.

برای جلوگیری از چاقی شکمی به جای برنج سفید و کربوهیدرات‌های تصفیه شده، برنج قهوه‌ای و غلات سبوس‌دار استفاده نمایید.

افزایش قند خون

پس از خوردن برنج قند خون افزایش می‌یابد و انسولین از پانکراس ترشح می‌شود. انسولین، ذخیره گلوکز و همچنین اندوخته چربی را بیشتر می‌کند. خوردن مقدار زیاد برنج سفید منجر به افزایش ریسک دیابت نوع دوم می‌شود.

میزان قند خون پس از خوردن برنج قهوه‌ای، به اندازه برنج سفید، افزایش نمی‌یابد. بعد از خوردن برنج قهوه‌ای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است.

سندرم متابولیک

خوردن زیاد برنج سفید باعث افزایش ریسک سندرم متابولیک می‌شود. چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا از دیگر عوامل ایجاد کننده سندرم متابولیک هستند.

ابتلا به چربی خون و فشار خون

افرادی که در برنامه غذایی خود برنج فراوانی جای داده‌اند و بیشتر از بقیه برنج سفید می‌خورند، فشار خون و تری گلیسیرید بالایی از دیگر افراد دارند.

اختلالات عصبی

خوردن زیاد برنج سفید اختلالات عصبی بوجود می‌آورد به خاطر همین بهتر است که مقداری شلتوک برنج را داخل یک پارچه ریخته در برنج قرار دهید که همراه آن پخته شود.

معایب خوردن برنج در دوران بارداری

مصرف بیش از حد برنج در دوران بارداری سبب بالا رفتن وزن خانم باردار می‌شود.

برنج سفید دارای شاخص گلیسمی بالایی است بنابراین سبب ابتلای خانم باردار به دیابت بارداری می‌شود.

برنج دارای مقدار قابل توجهی از آرسنیک است که مصرف بیش از حد برنج ممکن است منجر به مرگ زودرس یا تولد زود هنگام جنین شود.

طبع برنج

طبع برنج سرد و خشک است و مصلح آن زعفران، شوید، زیره سیاه و خیساندن در آب نمک می‌باشد.

مضرات خوردن برنج نپخته

برنج نپخته حاوی تخم باکتری‌هایی است که می‌توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. این باکتری‌ها سمومی تولید خواهند کرد که موجب اسهال یا استفراغ می‌شوند.

مضرات برنج تاریخ مصرف گذشته

تاریخ بهترین زمان مصرف آن دو سال بعد از شالیکوبی است. از مهمترین علایم برنج‌های تاریخ مصرف گذشته تغییر رنگ مایل به قهوه‌ای، شکننده بودن برنج‌ها، کپک زدگی، کرم زدگی، رطوبت و تغییر طعم است.

اگر تاریخ مصرف بهینه برنج گذشت، آن را تست کنیم و اگر این برنج‌ها از نظر سلامت تائید نشدند باید خوراک دام شده و مورد مصرف صنعتی قرار گیرند یا اینکه به طور کل معدوم و به کود زیستی تبدیل شوند.

علت سالم ماندن مردم آسیای شرقی با وجود خوردن برنج فراوان

مردم آسیای شرقی با وجود مصرف برنج دچار چاقی و مضرات مصرف بیش از حد برنج نمی‌شوند، زیرا:.

زیرا به محض احساس سیری از خوردن دست می‌کشند.

تحرک زیادی دارند و اوقات خود را به استراحت تلف نمی‌کنند.

در یک رژیم آسیایی میوه جات، سبزی جات، چای سبز و... از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

برای در امان ماندن از مضرات مصرف زیاد برنج، چقدر برنج بخوریم؟

یک ظرف کوچک برنج در کنار یک وعده غذایی سالم که حاوی مقدار متعادلی پروتئین و چربی است، بخورید.

اگر به خوردن برنج علاقمند هستید حتما از نوع دیگر آن یعنی برنج قهوه‌ای استفاده نمایید.

برنجی که می‌خورید باید از نوع سالم‌ترین منبع برنج باشد، زیرا بعضی از انواع برنج، بیشتر از حد مجاز آرسنیک دارند.

سبک زندگی فعال داشته باشید و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

از خوردن بیش از حد برنج سفید بپرهیزید.

فقط به جای خوردن برنج سفید از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس‌دار استفاده کنید.

افرادی که نباید از برنج سفید استفاده کنند

افراد دچار چاقی بیش از حد بهتر است به جای برنج سفید از غلات سبوس دار استفاده نمایند.

افراد دچار دیابت از مقدار کمتری برنج استفاده کنند تا قند خونشان بالا نرود.

افرادی که یبوست دارند باید برنج کمتر بخورند.

برنج کته یا آبکش، کدام بهتر است؟

برای پاسخ به این سوال چندین واقعیت را از زبان متخصصان تغذیه برایتان عنوان می‌کنیم تا به جواب مورد نظر خود برسید:

هر قدر برنج بیشتر به صورت کته طبخ شود و کمتر آبکش شود، ارزش غذایی موجود در آن بیشتر خواهد بود.

می‌دانید که حرارت باعث جذب املاح موجود در مواد غذایی شده و به دلیل انکه برنج آبکش در معرض حرارت بیشتری قرار می‌گیرد، پس جذب قند آن بیشتر بوده و انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی به شمار نمی‌آید.

زمانیکه برنج به صورت کته طبخ می‌شود، ویتامین‌های موجود در آن طی مراحل پخت حفظ شده و به همین دلیل ارزش غذایی بیشتری دارد.

منبع: سایت نمناک

دیگر خبرها

  • سه تن مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته در زاهدان معدوم شد
  • شاخص شدت انرژی در کشور رو به افزایش است
  • افرادی که فشار خون بالا دارند ماست را با این ماده غذایی ترکیب کنند
  • ۲۰ دلیل برای این‌که تخم‌مرغ و پنیر را باهم نخورید
  • عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید
  • لاغری در یک هفته ؛ نکات مهم برای کاهش وزن در یک هفته
  • هفت نکته برای کاهش وزن اگر فکر می‌کنید «ژن چربی» را دارید
  • غذا‌هایی که شکم تخت به شما هدیه می‌دهد
  • تولید آرد بدون گلوتن توسط پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی
  • سرانه مصرف برنج به ازای هر ایرانی ۳۵ کیلو است