Web Analytics Made Easy - Statcounter

«جعفر حق‌پناه» استادیار مدعو مطالعات خاورمیانه دانشگاه تهران در تشریح وضعیت فعلی ترکیه با گذشت سه سال از کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: با گذشت سه سال از کودتای ترکیه عده‌ای بر این عقیده هستند که این واقعه توانسته است تغیرات شگرفی در ساختار سیاسی ترکیه به وجود آورد اما معتقدم که کودتای ۲۰۱۶ تغییر شگرفی در وضعیت این کشور به وجود نیاورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باید متوجه بود که کودتای ۱۵ جولای، معلول یک سری از علت‌هایی بود که از سال ۲۰۰۳ و پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه روی هم انباشت شد و نهایتاً موجب شد این کودتا در تاریخ ترکیه ماندگار شود. به عبارت دیگر حتی اگر کودتا در ترکیه رخ نمی‌داد تجمیع این مولفه‌ها باعث به وقوع پیوستن یک واقعه سیاسی – اجتماعی می‌شد.

وی ادامه داد: مسائل زیادی در این رابطه می‌تواند مورد سنجش قرار بگیرد که هر کدام از آنها را می‌توان به عنوان یک لایه از لایه‌های انباشت مشکلات مورد اشاره قرار داد. به عنوان مثال اعتراض‌هایی که در سال ۲۰۱۳ بر سر تخریب پارک گزی استانبول اتفاق افتاد و به سایر شهرهای ترکیه سرایت کرد یا شکست آک‌پارتی در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۵ که حزب عدالت و توسعه مجبور به ائتلاف شد از جمله مسائلی است که می‌توان آنها را دلیلی بر خیزش و نارضایتی دانست. چالش دیگر این سال‌های اردوغان، جامعه کردی بود که شیب برخورد با آنها از سال ۲۰۱۴ و پس از به بن‌بست رسیدن مذاکرات دولت با پ.ک.ک تند شد و تا به امروز این چالش به قوت خود باقی است. بنابراین برای درک ابعاد کودتای ۲۰۱۶ و همچنین شرایط کنونی ترکیه باید برآیندی ۱۶ ساله (از اواخر ۲۰۰۲) از اوضاع و احوال این کشور را مورد بررسی قرار دهیم.

این تحلیلگر مسائل ترکیه با بیان اینکه سیاست اردوغان توانست انفجار انباشت‌ها را به تعویق بیاندازد، گفت: به اعتقاد من برای اینکه بفهمیم در ترکیه چه گذشته و چه می‌گذرد باید به جامعه‌شناسی سیاسی رجوع کنیم اما سابقه تاریخی ترکیه به خوبی نشان می‌دهد که وقوع کودتا در این کشور موضوعی است که بارها تکرار شده اما نکته مهم این است که حرفه‌ای گری اردوغان و تیمش باعث شد تا انفجار مشکل‌ها به تعویق بیافتد. بدیهی است یکی از دلایلی که موجب تعویق و نهایتاً کودتای ۲۰۱۶ شد، کارنامه مثبت اقتصادی عدالت و توسعه بود. در این راستا انتخابات شهرداری استانبول به خوبی نشان داد که جامعه ترکیه مخالف گفتمان هژمونیک آک‌پارتی است اما کلیت سیاست‌های اردوغان را مورد خطاب قرار نمی‌دهد.

حق‌پناه افزود: عده‌ زیادی معتقدند که پس از کودتای ۲۰۱۶ فضای ترکیه به سمت امنیتی شدن رفته است اما باید بپذیریم که بخشی از امنیتی‌سازیِ محیط ترکیه به مسائل خارج از این کشور بر می‌گردد. به عنوان مثال دولت ترکیه در مواجهه با پ.ک.ک با سیاست مشت آهنین برخورد کرد و در راستای آن، عملیات‌های متعددی در شمال عراق انجام شد که ریشه تاریخی داشت و جمع این موضوعات باعث شد تا خروجی نقیض به بار بیاید. از این جهت امنیتی شدن فضای ترکیه پس از جولای ۲۰۱۶ را باید دارای مولفه‌های متعدد داخلی و خارجی دانست که البته ضررهای اقتصادی زیادی برای آنکارا به همراه داشت و در این مورد آک‌پارتی مجبور است به اصلاحات اقتصادی روی بیاورد که تغییر رئیس بانک مرکزی ترکیه توسط اردوغان اولین قدم آن به حساب می‌آید.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به نظرم کودتای ۱۵ جولای ۲۰۱۶ منجر به تعیین و تکلیف رابطه نظامیان با دولت شد و به خوبی نشان داد نه تنها رویکرد جامعه تغییر پیدا کرده بلکه ارتش هم دچار پوست‌اندازی شده و دیگر نمی‌تواند خود را حافظ نظام کمالیستی بداند. به همین دلیل است که ما شاهد معجون جدیدی از گفتمان کمالیستی و اردوغانیسم هستیم که نهایتاً مدلی از «ناسیونالیسم مذهبی» را خلق کرده است.         

منبع: ایلنا

کلیدواژه: رجب طیب اردوغان حزب عدالت و توسعه ترکیه آک پارتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۵۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد محافل سیاسی رژیم صهیونیستی از طرح حمله به «رفح»

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، با افزایش گمانه زنی‌ها در خصوص احتمال حمله رژیم صهیونیستی به شهر رفح انتقادات در محافل سیاسی از حمله مذکور افزایش یافته است.

در همین راستا اسرائیل زیو رئیس سابق شعبه عملیات رژیم صهیونیستی تاکید کرد: ورود به رفح منجر به تحقق پیروزی نخواهد شد. ترس من این است که این حمله به سلسله شکست‌های دیگری بیانجامد.

از سوی دیگر عیران عتسیون معاون سابق رئیس شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی تصریح کرد: ورود به رفح از لحاظ راهبردی هیچ اهمیتی ندارد. این عملیات موفقیت آمیز نخواهد بود.

روز گذشته رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد چند تیپ از نیروهای لشکر ۹۹ ارتش این رژیم مجدداً به بخش‌های مابین جنوب و شمال نوار غزه بازگشتند تا جایگزین نیروهای تیپ موسوم به ناحال شوند.

رسانه‌های عبری در روزهای اخیر گفته‌اند که تیپ ناحال همان تیپی است که در حال آمادگی برای حمله به رفح است.

این در حالی است که در روزهای اخیر برخی از تیپ‌های ارتش رژیم صهیونیستی از برخی منطقه‌های غزه از جمله خان یونس خارج شده بودند.

کد خبر 6088722

دیگر خبرها

  • تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان
  • انتقاد محافل سیاسی رژیم صهیونیستی از طرح حمله به «رفح»
  • استقلال سیاسی کشور ایران بی‌مثال است / تداوم جدی در اجرایی شدن طرح نور
  • مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز:صدای امثال علی نژاد ها در غرب برای بی حجاب کردن دختران معصوم این مملکت صدای کودتای سازمان سیا است
  • «عملیات وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه
  • تمجید چهره های سیاسی ترکیه از عملیات ایران علیه اسرائیل؛ سپاه ابرهه توسط ابابیل آهنین ایران مورد هدف قرار گرفتند ...
  • کابینه نتانیاهو در آستانه فروپاشی
  • مراسم روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در ترکیه
  • تاکید سفیر ایران بر نقش قوای مسلح ایران و ترکیه در حفظ امنیت
  • ترامپ به فساد در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا متهم شد