Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@17:26:12 GMT

زیر سوال بردن برنامه موشکی ایران غیر منطقی است

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۳۶۱۹۴

زیر سوال بردن برنامه موشکی ایران غیر منطقی است

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل -جواد حیران نیا-الناز صفوی: کشورهای غربی ادعا می کنند که فعالیت های مربوط به برنامه موشکی ایران تهدیدی برای نظام بین المللی است. این در صورتی است که نوعی «هنجار بین المللی توافق شده» در این خصوص وجود ندارد.

قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از ایران می خواهد («Call upon») از توسعه نوع خاصی از موشک ها اجتناب کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«Call upon» هم یک قاعده از لحاظ قانونی الزام آور نیست. بنابراین ایالات متحده امریکا حق ندارد ادعا کند که ایران قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض می کند (همانطور که خودش این قطعنامه را نقض می کند)، یا مفاد آن را رعایت نمی کند.

در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با «مارک فینو» دیپلمات فرانسوی و محقق حوزه های تروریسم، خاورمیانه، کنترل تسلیحات، امنیت اروپا، حقوق بشر و … انجام داده که در ادامه می آید.

«مارک فینو» دیپلمات سابق فرانسوی که از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۳ در «مرکز سیاست امنیتی ژنو» (GCSP) فعالیت کرده است، اکنون یک عضو اجرایی این سازمان است. وی در حال حاضر فعالیت های مربوط به گسترش تسلیحات را رهبری می کند.

او در سال ۱۹۷۷ با ورود به وزارت خارجه فرانسه ابتدا در بخش همکاری های نظامی مشغول به کار شد. طی سال های ۱۹۷۷ تا ۱۹۷۸ مشاور کنسول در کنسولگری فرانسه در لنینگراد (شوروی سابق) بود. پس از بازگشت به پاریس و در سال های ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۲ در اداره اروپا (کنفرانس امنیتی و همکاری اروپا - CSCE) به فعالیت پرداخت و در سال های ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۳ نیز عضو هیئت نمایندگی فرانسه در نشست های این سازمان بود.

در این سال ها پیش از انتخاب به عنوان دبیر اول سفارت فرانسه در ورشو، همچنین به عنوان رئیس ستاد دبیرخانه وزارت خارجه خدمت کرد. در سال های ۱۹۸۷ تا ۱۹۸۸ وی دبیرکل هیئت نمایندگی فرانسه در نشست های CSCE در وین بود. در سال های ۱۹۸۹-۱۹۹۳ او به عنوان مشاور دوم در نمایندگی فرانسه در کنفرانس خلع سلاح در ژنو و عضو هیئت نمایندگی فرانسه در کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک خدمت کرد. از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶، او رئیس اداره اطلاع رسانی (و سخنگوی وزارت امور خارجه) در پاریس بود.

*با توجه به تحولات اخیر در برجام و عدم تعهد کشورهای اروپایی به تعهدات خود مواضع ایران در کاهش تعهدات را چگونه ارزیابی می کنید؟ کاهش تعهدات از این حیث بوده تا طرفهای مقابل هم متوجه تعهداتشان بشوند چون این توافقی دوجانبه است و نه یکجانبه.

موضع ایران شفاف است. ایران پس از خروج آمریکا از برجام مدت زمان زیادی صبر کرد و اکنون نیز برای هر گام خود زمان مشخصی را اعلام داشته است. با توجه به اینکه همه اقداماتی که ایران در جهت تعلیق تعهدات برجامی خود انجام داده است قابل برگشت است نمی‌توان گفت ایران برای رسیدن به خواسته خود طرف‌های برجام را تحت فشار گذاشته است.

این آمریکا است که موضع مشخصی ندارد چرا که گاهی از مذاکره بدون پیش شرط صحبت می‌کند و گاهی از مذاکره بدون هیچ پیش شرطی. نکته حائز اهمیت دیگر این است که تندروهایی که در زمان اوباما مخالف توافق هسته‌ای بودند اکنون در پی آنند که همه موارد از جمله برنامه موشکی و تروریسم را در برجام بگنجانند.

*در حالی برنامه هسته ای ایران زیر ذره بین کشورهای غربی است که اسرائیل سلاح هسته ای دارد و عربستان نیز تجهیزات حساس هسته ای از آمریکا دریافت کرده و برنامه هسته ای آن مرتبط با برنامه موشکی اش است. با وجود این موضوع ثبات در منطقه چگونه حاصل می شود؟

راه حل‌هایی وجود دارد که به ایجاد اطمینان نسبت به ایران کمک می‌کند. نخست آنکه توافقی توسط ایران، مصر و اسرائیل به امضا رسیده ولی هنوز تصویب و اجرایی نشده است. تصویب پیمان جامع منع آزمایش هسته ای (CTBT) توسط کشورهای منطقه یکی از راه حلهای دستیابی به ثبات در منطقه است.

این راه حل بسیار هم مهم است. این توافق توسط ۱۸۴ کشور امضا شده و ۱۶۸ کشور آن را تصویب کرده اند و برای اجرایی شدن نیاز است چند کشور دیگر آن را امضا کنند. البته همه دولت‌هایی که سلاح هسته‌ای دارند از تصویب آن سرباز زده اند.

*ایران برنامه موشکی دفاعی خود را در منطقه ای دارد که اسرائیل بمب اتمی دارد و عربستان و سایر کشورهای اطرافش موشک دارند. آیا تصور نمی کنید این خواسته که ایران موشک نداشته باشد موضوعی غیر منطقی در چنین منطقه ای است؟

در مورد برنامه موشکی باید بگویم نمی‌توان از ایران یا هر کشور دیگر خواست برنامه موشکی خود را محدود کند در حالی که آن محدودیت شامل کشورهای دیگر و به خصوص کشورهای آن منطقه نمی‌شود. برای مثال اگر از ایران بخواهیم محدودیتی را در برنامه موشکی خود اعمال کند عربستان یا اسرائیل نیز باید آن را رعایت کنند.

ایران موشک قاره پیما ندارد و برد موشکهایش نیز نهایتاً ۲ هزار کیلومتر است. در حالیکه کشورهای اطرافش موشک دارند و لذا اگر از ایران خواسته می شود برنامه موشکی خود را محدود کند همین خواسته باید از کشورهای اطراف ایران نیز صورت گیرد.

من مطمئناً مخالف سلاح هسته‌ای هستم ولی آنچه در عمل می‌بینیم این است که با کشورهایی مانند کره شمالی که چنین سلاحی در دست دارند مذاکره می‌شود ولی به کشوری که چنین سلاحی در دست ندارد مانند عراق یا لیبی (پس از خلع سلاح هسته‌ای) حمله می‌شود. اسرائیل نیز هرچند دارا بودن سلاح هسته‌ای را تأیید یا تکذیب نمی‌کند ولی همه می‌دانند که سلاح هسته‌ای دارد.

*یکی از مباحث مهم بعضاً مغفول در بحث ثبات منطقه ای سود ناشی از فروش تسلیحات به کشورهای منطقه از سوی قدرتهای بزرگ است. ثبات احتمالی این سود را به خطر می اندازد و لذا بحث ثبات منطقه ای از این حیث نیز باید نگریسته شود؛ چرا که آنارشی در منطقه بیشتر منافع آنها را تأمین خواهد کرد. نظر شما در این خصوص چیست؟

شاید در کوتاه مدت فروش سلاح به دیگر کشورها به سود کشور فروشنده باشد ولی این اقدام در بلند مدت تأثیر معکوس خواهد داشت. چرا که شاهد این هستیم که این سلاح‌ها به دست گروه‌های تروریستی می‌افتد و این گروه‌ها تبدیل به عامل ایجاد خطر برای همین کشورهای فروشنده سلاح می‌شوند.

*با کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران، اروپایی ها به صرافت افتاده اند تا یکی از تعهدات خود ذیل برجام را عملیاتی کنند. آیا آنها قادر به چنین کار خواهند بود؟

خروج از برجام به دلیل قطع همکاری شرکت‌های اروپایی و آمریکایی به ضرر اروپا، آمریکا و البته ایران است. نبود برجام تنها می‌تواند به سود رقبای آمریکا مانند هند، چین و روسیه باشد. چرا که در نبود آمریکا و اروپا در ایران می‌توانند بازار این کشور را به دست بگیرند.

علت مطرح شدن اینستکس از طرف اروپا هم دور زدن تحریم‌ها بود. چون با تحریم شرکت‌هایی که با ایران مبادله دارند در واقع اروپا هم مورد تحریم قرار می‌گیرد. ولی به علت آزاد بودن شرکت‌ها و اینکه بازار آمریکا اهمیت بیشتری برای آنها دارد از مبادله با ایران صرف نظر می‌کنند.

*به اعتقاد برخی طرح گفتگوی آمریکا با ایران چندان مورد خوشایند دموکراتهای آمریکایی نیست. چرا که آنها این اقدام ترامپ را عامل مهمی در پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ میلادی ارزیابی می کنند. نظر شما چیست؟

با توجه به اینکه اقتصاد آمریکا در شرایط خوبی هست و پیروزی ترامپ دور از ذهن نیست چرا که مردم بیشتر به مسائل اقتصادی اهمیت می‌دهند تا سیاست خارجی. ولی اتفاقات اخیر مانند برخورد با مهاجران یا برخوردی که به تازگی نسبت به نمایندگان کنگره آمریکا از وی دیده شد مطمئناً احتمال پیروزی وی را کاهش خواهد داد. ولی باید منتظر ماند و دید چه پیش خواهد آمد.

*آیا فرانسه می‌تواند تغییری در مواضع آمریکا در خصوص برجام به وجود آورد؟

هرچند ایران و فرانسه منافع مشترک و رابطه خوبی دارند بعید می دانم ماکرون این قدرت را داشته باشد. وجود شخصی مانند بولتون که هر توافقی را بد می‌داند و طرفدار اقدامات تهاجمی است این امر را تقریباً غیر ممکن می‌سازد. به ویژه که بولتون با نفوذی که در لابی‌های مختلف دارد می‌تواند سیاست‌های خود از جمله سیاست فشار حداکثری علیه ایران را پیش ببرد.

کد خبر 4668676

منبع: مهر

کلیدواژه: ایران ایالات متحده آمریکا اتحادیه اروپا برنامه موشکی عربستان برجام اسرائیل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۳۶۱۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش مسکو: به قطعنامه سلاح‌های هسته‌ای در فضا

به گزارش «تابانک» به نقل از ایرنا از تاس، زاخارووا تصریح کرد: ما به این دلیل با این پیش‌نویس مخالفت کردیم که آمریکا تلاش کرد در شورای امنیت سازمان ملل تعهدات حقوقی جدیدی درباره امنیت فضا ایجاد کند که فراتر از پیمان‌ها و توافقنامه‌های فعلی است؛ که مهمترین آنها پیمان ماورای جو ۱۹۶۷ است.

روسیه چهارشنبه شب قطعنامه پیشنهادی آمریکا و ژاپن درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا را در نشست شورای امنیت سازمان ملل وتو کرد.

۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی آمریکا و ژاپن رای مثبت دادند، چین یکی از اعضای دائم شورای امنیت رای ممتنع داد و روسیه دیگر عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مخالف داد و آن را وتو کرد.

شورای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا در واکنش به وتوی قطعنامه کشورش از سوی روسیه گفت که این وتو، نگرانی‌های جدی را در مورد برنامه‌های روسیه برای فضای ماورای جو ایجاد می‌کند.

این رای‌گیری پس از آن صورت گرفت که واشنگتن، مسکو را به ساخت سلاح هسته‌ای برای ارسال به فضا متهم کرد. آمریکا معتقد است که روسیه در حال استقرار یک جنگ‌افزار هسته‌ای ضد ماهواره در فضا است که انفجار آن می‌تواند در همه موضوعات از ارتباطات نظامی تا حتی خدمات مسافربری اینترنتی، خرابکاری ایجاد کند.

مسکو این ادعاها را رد کرده و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گفته است که مسکو مخالف استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا است.

دیگر خبرها

  • لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند
  • واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران
  • آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای
  • واکنش مسکو: به قطعنامه سلاح‌های هسته‌ای در فضا
  • سلاح اتمی؛ جزو برنامه ریزی امنیتی و دفاعی ایران است؟ /تمام «نه»های رهبر انقلاب به سلاح هسته ای +اینفو
  • روسیه قطعنامه آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا را وتو کرد
  • دبیر کل ناتو: برنامه‌ای برای استقرار سلاح هسته‌ای در لهستان نداریم
  • دکترین هسته ای ایران تغییر می کند؟
  • کالبدشکافی یک پیوند نامبارک