Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش فارس، به‌تازگی اسنادی محرمانه از دولت انگلیس به بیرون درز کرده که نشان می‌دهد رئیس وقت سازمان جاسوسی بریتانیا موسوم به «ام‌آی‌6» در سال 1973 با «محمدرضا پهلوی» شاه معدوم ایران دیدار کرده و خواستار تامین نفت اروپا درپی تحریم نفتی کشورهای عربی شده بود.

در سال 1973 میلادی (مصادف با 1352 شمسی) اتحادیه کشورهای عربی صادرکننده نفت تصمیم گرفتند که کشورهای غربی حامی رژیم صهیونیستی در جنگ همان سال با اعراب (معروف به جنگ یوم‌کیپور) را تحریم کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدین سبب بحران نفتی بزرگی در جهان شکل گرفت و بهای جهانی طلای سیاه به میزان زیادی افزایش یافت.

به نوشته وبگاه «میدل‌ایست آی» اسنادی که از نهادهای امنیتی بریتانیا منتشر شده نشان می‌دهد که «دیک وایت» رئیس پیشین سازمان ام‌آی‌6 در سال 1352 به تهران سفر و با پهلوی دوم دیدار کرد. هدف از این دیدار مطمئن شدن از صادرات حداکثری و البته ارزان نفت خام ایران به اروپا برای مقابله با تحریم نفتی اعراب بود.

بر این اساس، فردی به نام «شاپور ریپورتر» یک مامور ایرانی عضو ام‌آی‌6 که نقش مهمی در کودتای انگلیسی 28 مرداد علیه دولت مصدق داشت، دیک وایت را در این دیدار خصوصی و محرمانه با پهلوی دوم همراهی می‌کرد.

درپی تحریم نفتی کشورهای عربی بر انگیس، بهای نفت در این کشور به شدت افزایش یافته بود، بازار سهام سقوط آزاد کرده و تورم و نرخ بیکاری بیداد می‌کرد. اتحادیه‌های کارگری انگلیس از دولت خواستار افزایش حقوق‌ها برای پوشش دادن گرانی کالاها بودند که همین امر منجر به درگیری‌های متعددی بین معدنچیان و کارفرمایان شده بود. این بحران نفتی در آن سال، دولت انگلیس را واداشت که مصرف انرژی را به سه روز در هفته جیره‌بندی کند.

طبق این اسناد محرمانه که امروز (پنجشنبه) منتشر شدند، رئیس وقت ام‌آی6 در دیدار با محمدرضا پهلوی «وضعیت بحرانی انرژی در بریتانیا بر اثر قانون ممنوعیت اضافه‌کاری معدنچیان و دیگر مشکلات کارگران که با بحران تحریم نفتی اعراب نیز ترکیب شده بود را برای او شرح داد» و از او خواسته که طی قراردادی، تامین نفتی انگلیس را تقبل کند.

این دیدار، که افراد بسیار کمی در دولت انگلیس از آن مطلع بودند، به پیشنهاد «لُرد روتشیلد» یکی از اعضای ارشد خاندان یهودی متنفذ و بانکداران قدیمی انگلیس پیشنهاد شده بود. البته این ایده روتشیلد نیز بعد از دیدار وی با راپورتر (مامور ایرانی ام‌آی‌6) به ذهن وی رسید که در آن زمان گفته بود ایران بازهم توانایی ارائه بیشتر نفت خام به این کشور را دارد.

لُرد روتشیلد سپس در نامه‌ای محرمانه به «جان هانت» وزیر وقت کابینه بریتانیا می‌نویسد: «به نخست‌وزیر پیشنهاد دادم، دیک وایت (رئیس وقت ام‌آی6)‌ را که فردی شناخته شده برای شاه (پهلوی دوم) و دارای روابط خوبی با اوست را به جای من (به ایران) بفرستد. شاپور راپورتر نیز حقیقتا توجه ویژه‌ای به این دیدار کرده و بهترین شرایط را برای آن فراهم کرد».

بر اساس این اسناد، دیدارهای متعاقبی نیز بعد از دیدار اولیه (بین محمدرضا پهلوی، وایت و راپورتر) نیز برگزار شد. در دیدارهای بعدی، نمایندگان شرکت ملی نفت ایران نیز حضور داشته و دو طرف توافق کردند این دیدارها و مباحثات در سطح «فوق محرمانه» طبقه‌بندی شوند. پهلوی دوم نیز در این دیدار ضمن ابراز همدردی با مشکلات اقتصادی که دامن‌گیر انگلیس شده بود، ابراز امیدواری کرد که «در چارچوب روابط خوب بین بریتانیا و ایران، بتوانند مقدمات افزایش فروش نفت ایران به انگلیس» را فراهم کنند.

بعد از سه روز مباحثات فشرده بین طرف‌های انگلیسی و ایرانی، قرارداد خفت‌باری تنظیم شد که درپی آن سلطنت پهلوی دوم، حجم زیادی از نفت خام ایران را به انگلیس «قرض» داده که پول آن بعدا (زمان آن مشخص نشده بود) پرداخت می‌شد و انگلیس نیز لطف کرده و به ایران اجازه می‌داد که بخش کوچکی از سهام یک پالایشگاه این کشور را (فقط تا زمان تسویه حساب) در اختیار بگیرد.

این اسناد البته نشان می‌دهد که توافق ایران و انگلیس ثمره‌ای نداشت زیرا تهدید وخیم‌تر شدن کمبود نفت عملی نشد و از طرفی «پیتر واکر» وزیر صنعت و تجارت انگلیس نیز مذاکرات محرمانه دیگری با شرکت ملی نفت ایران داشت که از دید روتشیلد پنهان بود.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۴۹۱۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای پویش ملی اهدای اسناد و منابع کهن

مردم می‌توانند با اهدای اسناد، دست نوشته‌ها، دستخط ها، فیلم ها، عکس ها، اعلامیه ها، کتاب‌های خطی، چاپ سنگی یا سربی، کتاب‌های نادر و نفیس و مجموعه‌های خانوادگی در این پویش مشارکت کنند.

تسهیل در دسترسی پژوهشگران داخلی و خارجی به منابع، فعالیت‌های علمی و پژو هشی و تقویت تعامل جمهوری اسلامی ایران با جامعه فرهنگی و علمی خارج از کشور و فدراسیون‌های بین المللی علمی و تخصصی از اهداف راه اندازی این پویش است.

سامانه https://nlai/crowdsourcing و شماره تلفن ۰۲۱۲۲۲۵۸۷۳۵ و ۰۲۱۸۱۶۲۵۳۲۰ برای اهدای منابع سندی و شماره تلفن‌های ۰۲۱۸۱۶۲۳۲۴۰ یا ۰۲۱۸۱۶۲۳۱۵۴ برای اهدای منابع کتابخانه‌ای در نظر گرفته شده است.

اسناد ملی هر کشور گنجینه‌ای گرانبها و پلی میان گذشته و آینده آن کشور است، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هم امین و حافظ تاریخ تمدن ایران زمین است.

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • سفر به ایران قدیم؛ این مرد خلبان مخصوص بالگرد اشرف پهلوی بود (+عکس)
  • ایران جزو ۱۰ کشور صادرکننده سند الکترونیکی است
  • ایران به جمع ۵ کشور دارنده یک فناوری هایتک نفتی پیوست
  • توقیف ۳۴ دستگاه شوتی با ۷۵ هزار لیتر سوخت قاچاق در هرمزگان
  • گفت و شنود/ پاره آجر!
  • توصیف عجیب خاخام اسرائیلی درباره ایرانی‌ها
  • ۳۰۷ کالای راهبردی نفتی شناسایی‌ شد/ ۷ پروژه در محله نهایی سازی
  • آمار هولناک از فوت بیماران ایرانی به دلیل نبود داروهایشان!
  • اجرای پویش ملی اهدای اسناد و منابع کهن
  • دهه ۹۰؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»