Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ ساز و کار ویژه مالی ایران و اروپا موسوم به اینستکس، مسکنی است که در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران توسط سه کشور اروپایی عضو توافق هسته ای ابداع شد اما تا امروز چیزی جز خبرهای جسته و گریخته از اجرایی شدن و نشدن آن به گوش نخورده است.

همزمان با سالروز خروج آمریکا از برجام، رییس جمهور ایران از کاهش تعهدات برجامی ایران خبر داد؛ خبری که به سرعت با اعلام انجام اولین تراکنش مالی در اینستکس همراه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این وجود واکنش مقامات ایران به اولین تراکنش بیش از اینکه ناشی از ذوق زدگی آنها باشد، نشان دهنده نا امیدی‌شان بود.

محمدجواد ظریف و عبدالناصر همتی وزیر خارجه و رییس بانک مرکزی کشور از لزوم واریز شدن پول نفت به این سامانه حرف زدند. این انتقادات در نهایت در نشست بروکسل میان وزرای کشورهای اروپایی بررسی شد و به بیانیه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتهی شد. او از امکان اضافه شدن کشور ثالث به این ساز وکار خبر داد.

چندی پیش محمدرضا مودودی سرپرست سازمان توسعه تجارت، توضیحی درباره سازوکار اینستکس داده بود. به گفته او آن سوی قضیه اصلا بانک‌ها نیستند، بلکه شرکتی است که مدیریت عامل آن با آلمان است، محل آن در فرانسه است و انگلیس به عنوان ناظر در آن فعالیت خواهند داشت. این یعنی ترکیبی از سه کشور که به نسبت مساوی قرار است در اینستکس سهم داشته باشند.

به گفته او این ساختار به هیچ وجه یک ساختار بانکی نیست که قرار باشد در آن پولی جابجا شود بلکه بیشتر یک ساز و کار برای مبادلات تجاری در قالب تهاتر با اقلام غیرتجاری است و هدف اروپا هم این نبوده که بانک‌های خودش را درگیر آن کنند.

همزمان با تحولات مربوط به اینستکس، نفتکش ایرانی در جبل الطارق به توقیف بریتانیا در آمده و در مقابل ایران یک نفتکش بریتانیایی را در تنگه هرمز توقیف کرده است. وزیر خارجه بریتانیا در واکنش به توقیف نفتکش انگلیسی خواستار برقراری دیالوگ شده اما همزمان ایران را تهدید به کاهش تنش‌ها کرده است.

حال سوال این است که در شرایط کنونی، اینستکس چقدر می تواند خواسته های ایران تامین کند؟

محمود جامساز اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد۲۴ می‌گوید: در حال حاضر شرایط دیپلماسی کشور مطلوب نیست؛ هر چند کشور‌های اروپایی ساز و کار اینستکس را برای تهاتر با ایران راه اندازی کرده‌اند، اما این موضوع هم نمی‌تواند دردی از اقتصاد نابسامان کشور دوا کند.

او ادامه می‌دهد: در این میان دولت تصمیم گرفته تا برخی از مفاد برجام را اجرا نکند و اعلام کرده که غنی سازی را از ۳.۶۷ به ۵ درصد و پس از آن به ۲۰ درصد افزایش خواهد داد و این تصمیم دولت باعث نگرانی کشور‌های اروپایی نظیر فرانسه، آلمان و انگلیس شده است.

جامساز می‌گوید: انگلیس هم پس از اعلام افزایش غنی سازی از سوی ایران، هشدار‌هایی داده و انتظار دارد ایران غنی سازی را متوقف کند، اما همان طوری که شواهد نشان می‌دهد اروپا در حالی ادعای همکاری با ایران و اجرای تعهدات خود را دارد که در مقابل آمریکا هم تمکین می‌کند. آمریکا تقاضا کرده شورای حکام علیه ایران تشکیل جلسه دهند و طبعا نتیجه جلسه شورای حکام به نفع ایران نخواهد بود.

به گفته جامساز، آنچه مسلم است اینکه اینستکس تنها برای سست کردن ایران در تصمیماتش طراحی شده است؛ ضمن آنکه ایران اینستکس را به این صورت که مطرح شده نمی‌پذیرد زیرا این معاملات شامل فروش نفت و معاملات فراورده‌های نفتی نمی‌شود و برای اقتصاد ایران کارساز نیست.

جامساز می‌گوید: هر چند وزیر نفت گفته آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها نمی‌فهمند که ما نفت خود را چطور می‌فروشیم و راه دور زدن تحریم‌ها را نمی‌دانند اما شاهد توقیف نفتکش ایران در جبل الطارق از سوی بریتانیا بودیم پس می بینیم عزم بسیار قوی وجود دارد تا ایران نفت خود را نفروشد.

او می‌گوید: با این مشکلات در فروش نفت راه‌های ورود دلار به کشور بسته می‌شود و دولت ناچار به چاپ اوراق قرضه شده و پایه پولی هم بالا خواهد رفت و باز هم شاهد تورم بیشتر در کشور خواهیم بود.

خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 اینستکس مودودی تجارت با اروپا کانال مالی فرانسه انگلیس المان تحریم های امریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۶۶۰۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور

سید علی مرتضوی کارشناس انرژی در رابطه با خسارت سنگین خودروسازی انحصاری به صنعت انرژی کشور و تحمیل ناترازی انرژی بر کشور اظهار کرد: آمارهای ارائه شده از سوی ستاد نوسازی سازمان حمل و نقل کشور، تصویری تلخ از وضعیت خودروسازی ایران ترسیم می کند. با تردد بیش از 35 میلیون خودرو، توجه به اینکه 37 درصد از این خودروها در گروه فرسوده قرار می گیرند، نگران کننده است. این خودروهای فرسوده نه تنها به دلیل افزایش آلاینده ها برای محیط زیست مضر هستند، بلکه به میزان قابل توجهی در مصرف سوخت نیز کمک می کنند. ارقام سرسام آور مصرف روزانه 46 میلیون لیتر بنزین و 17.5 میلیون لیتر گازوئیل توسط خودروهای فرسوده نیاز مبرم به مداخله در صنعت خودروسازی کشور را نشان می دهد.

وی گفت: پیامدهای این مصرف ناپایدار وخیم است. خسارات وارده به صنعت خودروسازی کشور صرفاً از استفاده از خودروهای فرسوده بالغ بر 9 میلیارد دلار است. این یک بار اقتصادی قابل توجه است که کشور نمی تواند از آن چشم پوشی کند. علاوه بر این، کیفیت پایین تولید خودرو در ایران با افزایش مصرف بنزین، بسیار فراتر از سطح مورد انتظار مرتبط است. با پیش بینی مصرف 60 میلیون لیتری در روز، واقعیت کنونی بیش از 130 میلیون لیتر در روز نشان دهنده مشکلی جدی است که نیاز به رسیدگی فوری دارد.

وی ادامه داد: همچنین کیفیت نامناسب تولید خودروهای داخلی پیامدهای گسترده ای فراتر از مصرف سوخت دارد. همچنین به مشکلات کمبود انرژی کمک کرده و واردات بنزین به میزان 4 میلیارد دلار در سال آینده را ضروری کرده است. این موضوع نه تنها بودجه کشور را تحت فشار قرار می دهد، بلکه سیاست ها و عملکردهای نادرست در صنعت خودروسازی داخلی را نیز برجسته می کند.

 کمبود بنزین در سال های آینده تهدیدی جدی برای اقتصاد 

وی گفت: بازار انحصاری در صنعت خودروی ایران نقش بسزایی در تشدید این مسائل داشته و فضای غیررقابتی ایجاد کرده است که باعث شده تا محصولات زیر مجموعه بر بازار مسلط شوند. پیامدهای این وضعیت فراتر از ضررهای اقتصادی است. کمبود انرژی و افزایش واردات بنزین، پیشرفت کشور را به خطر می اندازد و درآمد نفتی آن را تضعیف می کند. پتانسیل کمبود بنزین در سال های آینده تهدیدی جدی برای اقتصاد ایران و ثبات کلی آن است. نیاز به اصلاحات فوری در صنعت خودرو را نمی توان نادیده گرفت، زیرا عدم رسیدگی به این مسائل پیامدهای گسترده ای برای کل کشور خواهد داشت.

این کارشناس انرژی به لزوم تنوع بخشیدن به سبد سوختی اشاره کرد و گفت: برای رسیدگی موثر به این چالش ها، یک رویکرد چند وجهی مورد نیاز است. اولاً، باید تلاشی هماهنگ برای جایگزینی خودروهای فرسوده با مدل‌های استاندارد و کم‌مصرف‌تر صورت گیرد. این نه تنها مصرف سوخت را کاهش می دهد، بلکه باعث صرفه جویی قابل توجهی در روز می شود. علاوه بر این، باید با تمرکز بر سوخت های جایگزین مانند CNG یا گاز مایع (LPG) به عنوان جایگزین بنزین، می توان وابستگی به بنزین سنتی را کاهش داد و استفاده از منابع انرژی پاک تر و پایدارتر را ترویج کرد. انتقال به سمت خودروهای دوگانه سوز که از CNG یا LPG در کنار بنزین سنتی استفاده می کنند، می تواند به طور قابل توجهی مصرف سوخت کلی وسایل نقلیه را کاهش دهد و به ترکیب انرژی متعادل تر در بخش حمل و نقل کمک کند.

مصرف بنزین کشور به 130 میلیون لیتر در روز رسیده است

وی گفت: وضعیت صنعت خودروی ایران چالش مهمی است که نیاز به اقدام فوری دارد. مصرف ناپایدار سوخت در کنار کیفیت پایین تولید خودروهای داخلی، پیامدهای گسترده ای دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. کیفیت پایین تولید خودروهای ایران، سبب افزایش مصرف بنزین شده است به نحوی که باید مصرف کشور حدود ۶۰ میلیون لیتر در روز باشد ولی متاسفانه به دلیل کیفیت پایین خودروها به بیش از ۱۳۰ میلیون لیتر در روز رسیده است که این موضوع نیز خسارت بزرگی دیگری بر کشور زده است.

وی افزود: تعمیم مشکلات بی کیفیتی و بازار انحصاری در صنعت خودروی ایران، به ناترازی انرژی و در نتیجه واردات بنزین به میزان ۴ میلیارد دلار در سال آتی، سبب کسری بودجه دولت نیز شده است و مقصر اصلی این وضعیت صنعت انحصاری و غیررقابتی خودروسازی داخلی است که باید سریعا در این روند اصلاح شود وگرنه ناترازی بنزین در طی سال‌های آتی و تشدید واردات بنزین، کل درآمد نفتی کشور را نابود خواهد کرد.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • آیا اعراب در مقابل ایران، هوای اسرائیل را دارند؟
  • کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند
  • تحریم مشترک سه کشور علیه ایران | از اشخاص تا هواپیما و کشتی!
  • مصباحی مقدم: آمریکا بدنبال تدابیر جدید برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی است
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • اولین گل کوین دی بروین در لیگ برتر انگلیس با ضربه سر
  • انگلیس درصدد راه اندازی گنبد آهنین
  • انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین
  • ضربه به تولید با تصمیم‌گیری برای خاموشی چاه موتورهای کشاورزی
  • سراب هنام الشتر؛ چشمه‌ای در دل یک خانه تاریخی