Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-27@17:14:08 GMT

مراقب این خطرِ "گرم" باشید!

تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۰۸۸۷۳

مراقب این خطرِ 'گرم' باشید!

اما همین روز‌های گرم و دلچسب و همین آفتاب همیشه مهربان، می‌تواند چهره خطرناکی هم داشته باشد. وقتی در یکی از همین روز‌ها جلو تابش بی امان خورشید گرفتار شوید خطری "گرم" آرام آرام سراغتان می‌آید...

اولش همه چیز عادی است، کمی گرمتان می‌شود، کمی عرق می‌کنید و کمی هم بی حال می‌شوید، اما رفته رفته بی قراری سراغتان می‌آید و بعد طپش‌های قلبتان بالا می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدتی بعد عضلاتتان میگیرد و درد سراغتان می‌آید. بیشتر که بگذرد دچار وهم می‌شوید و هوشیاری تان پایین می‌آید و اگر در این زمان کسی به دادتان نرسد همین آفتاب سخاوتمند می‌تواند جانتان را بگیرد!

گرمازدگی عارضه‌ای شایع در روز‌های گرم تابستان است که میتوان با کمی مراقب و رعایت چند نکته از وقوع آن پیشگیری و یا آن را به راحتی درمان کرد. عارضه‌ای که به گفته رییس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در این روز‌های گرم باید جدی گرفته شود و با مشاهده علائم آن فرد باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کند.

حسین بیگلری در گفتگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به افزایش موارد گرمازدگی در فصول گرم سال، گفت: گرمازدگی به حالتی گفته می‌شود که در آن به علت دمای بالای هوا، مکانیسم تنظیم دمای بدن نمی‌تواند کارایی لازم را داشته و دمای بدن به بیش از ۴۰ درجه افزایش می‌یابد.

وی افزود: در این حالت که در اثر قرار گیری در نور مستقیم خورشید و یا نبود تهویه مناسب در برخی اماکن به وجود می‌آید، دمای بدن فرد بالا رفته و فرد دچار علائمی از جمله تعریق شدید، تشنگی، طپش قلب، بی قراری، تحریک پذیری و گرفتگی عضلانی می‌شود.

بیگلری تصریح کرد: در موارد شدید گرمازدگی احتمال کاهش هوشیاری فرد متحمل است و برای گروه‌های در معرض خطر از جمله کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد دارای بیماری زمینه ای، گرمازدگی حتی می‌تواند کُشنده باشد.

وی افزود: در همین راستا گرمازدگی باید جدی گرفته شود و با مشاهده علائم آن فرد باید هرچه سریعتر به مراکز درمانی منتقل شود.

بیگلری اولین اقدام در مواجه با فرد گرمازده را انتقال او به جای خنک و مسقف عنوان کرد وافزود: در این مرحله باید با استفاده از یک حوله خنک و مرطوب آهسته آهسته دمای بدن فرد را کاهش داد.

وی به برخی اقدامات اشتباه و خطرناک مردم در مواجه با افراد گرمازده اشاره کرد و افزود: برخی سریعا به افراد گرمازده آب قند و نوشابه می‌دهند که این کار بسیار خطرناک است، چرا که مصرف قند می‌تواند عملکرد مکانیسم‌های تنظیم دمای بدن را به هم بریزد.

بیگلری تصریح کرد: در این مواقع تنها باید از آب به همراه املاح معدنی استفاده کرد و در همین راستا استفاده از خاک شیر و تخم شربتی بسیار موثر است.

وی افزود: یکی از خوراکی‌های موثر در گرمازدگی "آبلیمو" است و توصیه می‌شود به فرد گرمازده حتما آب به همراه آبلیمو داده شود، اما توصیه می‌شود این نوشیدنی ساده بوده و بصورت شربت نباشد.

به گفته رییس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه استفاده از تخم شربتی، خاک شیر و آبلیمو باید به همراه آب ساده بوده و به هیچ عنوان نباید این خوراکی‌ها برای فرد گرمازده بصورت شربت مصرف شود، چرا که حال بیمار را وخیم‌تر می‌کند.

وی در ادامه با بیان اینکه گرمازدگی پنهان هم وجود دارد، گفت: برخی افراد از جمله کارگران و رانندگان به علت شرایط شغلی مجبور به فعالیت در هوای گرم هستند که در این شرایط علائم گرمازدگی از جمله بی قراری و کاهش آستانه تحمل در آن‌ها بروز پیدا کرده واین امر میتواند حوادث شغلی برای این افراد را افزایش دهد.

بیگلری افزود: در همین راستا توصیه می‌شود تمام افراد تا حد توان از انجام فعالیت در ساعت ۱۲ تا ۱۶ ظهر که اوج تابش نور خورشید است خودداری کرده و در صورت اجبار به فعالیت در این ساعات حتما به میزان کافی آب و املاح مصرف کنند.

وی تصریح کرد: در این شرایط باید استفاده از کلاه و کرم ضد آفتاب برای پیشگیری از آفتاب سوختگی استفاده کنند.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: تابستان گرمازدگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۰۸۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا برنامه سلامت خانواده بهتر از پزشک خانواده است؟

اجرای برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع، از سال گذشته با ۵۹ شهر کلید خورد و در ادامه بر تعداد شهرهای تحت پوشش برنامه افزوده شد.

این برنامه که وزارت بهداشت اصرار زیادی بر اجرای آن دارد، تا حدود زیادی شبیه برنامه پزشک خانواده است که گفته می‌شود برنامه سلامت خانواده جایگزین آن شده است. اما، روند اجرای برنامه سلامت خانواده در شهرهایی که کلید خورده است، نشان می‌دهد که تفاوت چندانی با برنامه پزشک خانواده ندارد. با این تفاوت که تغییراتی در ترکیب تیم مراقب سلامت به وجود آمده است.

حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در دفاع از برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع؛ معتقد است که با توجه به اهمیت مراقبت‌های بهداشتی اولیه PHC و آثار ارزشمند آن، دولت سیزدهم و وزارت بهداشت به دنبال توسعه این مدل هستند و با توجه به عدم پوشش مناسب خدمات سلامت خانواده در سطح شهرها، طرح پزشک خانواده در شهرها برای ما اهمیت دارد و متأسفانه پزشکان ما کوریکولوم درسی مناسب در این زمینه با محتوای آموزشی لازم را نداشته‌اند. لذا بهتر است مراقبان سلامت را از کارشناسان حوزه پرستاری یا مامایی در مراکز شهری داشته باشیم که بعد از دو سال طرح، آن گونه که پزشکان برنامه‌ریزی می‌کنند، قصد خداحافظی و رفتن به دوره تخصص را نداشته باشند و چنین افرادی، مسئول پیگیری و درمان ساکنان شهرها خواهند بود و followup را در حوزه درمان نیز به عهده خواهند داشت.

وزارت بهداشت مدعی است که اساس برنامه سلامت خانواده، بر این نکته قرار گرفته که هر شهروند ایرانی یک مراقب سلامت و هر خانم ایرانی نیز یک مامای مراقب داشته باشد و هر شهروند و خانواده‌اش، علاوه بر مراقب سلامت سطح اول، یک پزشک خانواده نیز داشته باشند که در صورت نیاز ارجاع به وی انجام شود و در صورت نیاز به سطوح بالاتر ارجاع داده و پیگیری‌ها صورت می‌گیرد.

در این طرح، مراقب سلامت به عنوان رکن اصلی است که می‌تواند کارشناس بهداشت یا پرستاری باشد و باید یک کارشناس مامایی نیز در ازای هر بلوک ۳۰۰۰ نفره در نظر گرفته شود و رکن دیگر این برنامه، یک پزشک خانواده با حداقل مدرک پزشکی عمومی و گذراندن آموزش‌های لازم است و در مرکز جامع سلامت دندانپزشک، کارشناسان ناظر، کارشناس سلامت روان، کارشناس تغذیه و دیگر حرفه‌های مورد نیاز نیز حضور دارند.

در سطوح اولیه ارائه خدمات سلامت، پایگاه‌های سلامت خانواده را خواهیم داشت و سپس با ظرفیت ۴ بلوک از چنین زیرمجموعه‌هایی؛ مرکز خدمات جامعه سلامت را داریم که در آن خدمات تجمیع می‌شوند و تعداد ۴۰ تا ۸۰ هزار نفر را پوشش می‌دهند و در این سطح کارشناسان بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و مدیریت سلامت هم جزو برنامه هستند.

منتقدان چه می‌گویند

محمدجواد کبیر، عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت، با عنوان این مطلب که حدود ۶۳ درصد بیمه شدگان کشور تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند، گفت: اجرای یکپارچه این طرح به نظر می‌رسد که قابل تحقق نباشد زیرا بیمه شدگان همگانی بیمه سلامت به خوبی قابل پوشش هستند، اما بیمه تأمین اجتماعی تکلیفش روشن نیست.

وی افزود: اگر به نظام ارائه خدمت در PHC توجه کنیم، به نقش عوامل محیطی مانند سالم‌سازی آب و…، نیز پرداخته می‌شد که در شهرها قابلیت اجرا ندارد. همچنین اگر بخواهیم بر خانواده متمرکز شویم؛ باید در شهرها به اختیارات و خواسته‌های مردم هم با توجه به گستردگی انتخاب‌های آنان در مقایسه با روستا توجه کنیم.

امیدوار رضایی، عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری نیز گفت: در نظام جمهوری اسلامی باید همه اقدامات و برنامه‌ها بر اساس سیاست‌های کلی نظام باشد و از ابلاغ سیاست‌های کلی سلامت ۱۰ سال می‌گذرد و در مجمع تشخیص مصلحت روی آن کار شده و در بند ۷ این سیاست‌های کلی آمده است که قانون به صورت مصوبات مجلس یا لوایح وزارتی باید زیربنای اصلی هر برنامه‌ای باشد که تاکنون در برنامه سلامت خانواده این نکته دیده نشده است.

حسین ملک افضلی، عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت گفت: باید در شهرها با توجه به سطح بالای تحصیلات مردم، برنامه را به جای مراقب محور بودن، در قالب پزشک محور بودن طراحی کنیم؛ زیرا پزشکان جایگاه والایی برای جلب اعتماد مردم در اجرای این برنامه دارند و مراقبان سلامت زیر نظر پزشکان فعالیت کنند.

وی افزود: پیشنهاد بنده تکمیل کار کارشناسی با کمک خبرگان این عرصه و داشتن صبر لازم قبل از آغاز عجولانه برنامه فعلی است که منابع را به‌هدر خواهد داد و این برنامه قرار نیست تمام مشکلات حوزه سلامت یا PHC را حل کند و باید منابع مالی و انسانی آن تأمین شود و در نگاه حداکثری باید مشکلات انباشته PHC در سنوات گذشته را با کمک آن حل کرد.

فاطمه درخشانی، عضو پیوسته و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت در بیان دیدگاه خود گفت: در این طرح به بحث پرداخت بیمه‌ها در مقایسه با دوره‌های گذشته که پزشک خانواده را اجرا می‌کردیم، کمتر توجه شده است.

وی افزود: در اجرای طرح پزشک خانواده در تجربه‌ای که ما داشتیم، مردم به پزشک عمومی اعتماد کافی نداشتند. اکنون که قرار است مراقب سلامت با مدرک کارشناسی، مسئولیت این برنامه را داشته باشد، باید ببینیم اعتماد مردم تا چه حد است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • هشدار به خریداران طلا؛ مراقب طلای تقلبی باشید
  • هشدار یه خریداران طلا؛ مراقب طلای تقلبی باشید
  • مراقب کلاهبردار‌ها باشید؛ بیمه سلامت با مردم تماس نمی‌گیرد
  • مهمترین علائم سگی که مبتلا به هاری است؛ مراقب باشید گازتان نگیرند! |‌ این حیوانات منتقل کننده هاری هستند | ویدئو
  • گفته بودم مراقب بازیکن لالیگایی باشید / مسئولان هم به ورزشگاه بیایند
  • آیا برنامه سلامت خانواده بهتر از پزشک خانواده است؟
  • آیا برنامه سلامت خانواده قوی تر از پزشک خانواده است
  • هنگام خرید از فروشندگان دور گرد مراقب کپی اطلاعات کارت بانکی خود باشید
  • (ویدیو) هشدار مهم سردار رادان به رؤسای پلیس؛ مراقب باشید!
  • مراقب باشید/ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند