Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@03:19:39 GMT

۴۰ درصد از درختان پارک ملی گلستان خشک شدند

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۱۷۶۴۰

۴۰ درصد از درختان پارک ملی گلستان خشک شدند

محمدرضا کاووسی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه علمی ایرنا اظهار کرد: پارک ملی گلستان مرز بین استان گلستان و خراسان شمالی است. در بازدید هر ماهه از درختان پارک جنگلی گلستان، مشخص شد بسیاری از آن‌ها گرفتار آفات و امراض شده‌اند.

وی ادامه داد: برخی کارشناسان به اشتباه علت خشکی را آب و هوا می‌دانند در حالی که چنین نیست و تا کنون برای درمان درختان اقداماتی صورت نگرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سال ۱۳۹۰ بیماری درختان گزارش شده و در آن زمان حدود سه هکتار از آنها گرفتار آفات بود. اما در حال حاضر کل پارک به سه بیماری قارچی آلوده است. زمانی که درخت به یک بیماری دچار می‌شود، در صورت عدم سیدگی به بیماری سایر آفات و امراض نیز به آن سرایت می‌کند.

کاووسی با اشاره به گونه‌های در معرض خطر این جنگل، اظهار داشت: عمده‌ترین و مهمترین آن‌ها درختان بلوط است که به بیماری ذغالی مبتلا شده اند. این بیماری در سال ۹۰-۸۹ برای اولین بار در ایران در جنگل‌های گلستان بر روی شاه بلوط‌های گونه Quercus castaneifolia گزارش شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه گرگان در توضیح این بیماری عنوان کرد: بیماری به‌ صورت پژمردگی شاخ و برگ‌ها و خروج شیرابه‌های سیاه رنگ از داخل تنه است.  به مرور زمان شیرابه افزایش یافته و حالت ذغالی شکل در روی تنه و سیاه شدن در زیر پوست قابل رؤیت است و در نهایت منجر به مرگ کامل درخت می‌شود.

کاووسی تصریح کرد: عامل بیماری دارای فاز اندوفیتی طولانی بوده و تا زمانی‌که درخت تحت تاثیر تنش واقع نشود، به فرم مهاجم و بیماری‌زا تبدیل نمی‌شود.  همچنین تنش خشکی و دمای بالا عوامل مهم در شیوع این بیماری در اغلب نقاط دنیا است.

این کارشناس منابع طبیعی تصریح کرد: همچنین گونه‌های آزاد درختان که تعداد پایه زیادی از آنها به صورت خشکیده مشاهده می‌شود، گونه‌های ملچ و اجا که گیاهان اُشکوی بالا است که این گونه‌ها مانند پرستار عمل می‌کنند و در قسمت زیرین آنها درختان، درختچه‌ها و علوفه‌ها زندگی می‌کنند و در صورت آسیب دیدگی این درختان، گیاهان زیرین آنها نیز آسیب می‌بیند.

کاووسی در ادامه گفت: گونه‌های توسکا و برگ‌های توسکا نیز در این جنگل دچار بیماری سفید بلد هستند. همچنین درختان ملچ و آزاد به  بیماری مرگ نارون و ذغالی مبتلا هستند.

این استاد جنگل‌شناسی و اکولوژی جنگل ادامه اد: بیماری مرگ نارون یا بیماری هلندی نارون از بیماری‌های مهم قارچی درختان نارون است. ملچ، درختی است از خانواده نارون که در میان بند و بالابند جنگل‌های شمال ایران وجود دارد و در اغلب جنگل‌های خزری از ارسباران، آستارا و طوالش تا نور و کجور و گرگان امتداد یافته است.

وی ادامه داد: ملچ اغلب به صورت انفرادی در جنگل‌های شمال دیده می‌شود و چون چوب خوش نقش و خوش کاری دارد، به شدت قاچاق شده است. حدود ۹۸ درصد پایه‌های ملچ  بر اثر بیماری "مرگ نارون" از بین رفته‌اند و بسیاری از پایه‌های سالم نیز، آثاری از بیماری را نشان می‌دهند.  ملچ در جنگل کاری‌ها استفاده نمی‌شود زیرا پرورش نهال آن در نهالستان مشکل است و همین سبب می‌شود نتوان با نهال کاری، حذف این درخت را جبران کرد.

کاووسی تصریح کرد: وضع پیش آمده برای ملچ یعنی در خطر انقراض قرار گرفتن بر اثر شیوع بیماری و نیز بهره‌برداری نامناسب است. بیماری "مرگ نارون" که عامل آن نوعی قارچ است، بسیاری از پایه‌های ملچ را درجنگل‌های شمال بیمار کرده و خشکانده است. 

وی اضافه کرد: قارچ وارد لایه مریستمی درخت و بین چوب و پوست می‌شود و آوندها را مسدود و انتقال آب و موادغذایی را متوقف می‌کند که در نتیجه، درخت می‌خشکد.  ورود این قارچ به ایران یا شیوع آن مربوط به دهه‌های ۳۰ و ۴۰ همزمان با آغاز بهره‌برداری مدون از جنگل‌های شمال می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه گرگان گفت: در مورد بیماری ذغالی بلوط در جنگل‌های شمالی و پارک گلستان کار بسیاری در کشور توسط دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی انجام شده است. همچنین به صورت بیولوژیک، فیزیکی، شیمیایی، بهداشتی و تلفیقی روش‌های کنترل وجود دارد و می‌توان از گسترش بیماری‌ها جلوگیری و گونه‌های باقی مانده را حفظ کرد.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۱۷۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۹ داروی جدید تحت پوشش بیمه قرار گرفت

محمدمهدی ناصحی درباره پوشش اقلام دارویی جدید بیماران خاص و صعب‌العلاج گفت: در سال جاری، ۲۲۹۰ دارو تحت پوشش بیمه‌ای قرار دارند و تعداد داروهای تحت پوشش بیمه‌پایه برمبنای مصوبه شورای عالی بیمه افزایش یافته است.

وی گفت: داروهایی که تحت پوشش بیمه‌ای قرارگرفته‌اند برای بیماری‌های دیابت، فشارخون و بیماری‌های روانی به خصوص اسکیزوفرنی کاربرد دارند. 

وی با بیان اینکه ۵۹ دارو براساس مصوبه شورای عالی بیمه تحت پوشش قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: داروهایی که به سبد پوشش بیمه‌ای اضافه شده‌اند شاید به شکلی دیگر یا در دوز دیگری تحت پوشش بوده‌اند. بنابراین تمام مراکز خصوصی و دولتی عرضه‌کننده دارو، ۷۰ درصد از هزینه‌ها را پوشش می‌دهند.

 مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: افراد مشمول صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج علاوه بر پوشش ۷۰ درصدی بیمه، مشمول پوشش مازاد به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد می‌شوند. گاهی اوقات، پوشش مازاد بیماران مشمول صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج نیز تا ۳۰ درصد افزایش می‌یابد. 

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • شاهکار جدید در پارک لاله؛ برنامه جدید شهرداری در بوستان‌ مملو از درخت | تصویر
  • جلوگیری از شهرک‌سازی در دل جنگل‌های توسکستان
  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد
  • مبارزه با طرح آفت جوانه خوار درختان بلوط در فلارد
  • افتتاح اولین مرکز نخستی‌سانان در ایران
  • مبارزه با طرح آفت جوانه خوار درختان بلوط در شهرستان فلارد
  • عملیات مبارزه با آفات در ۷۰ هکتار از جنگل‌های کامیاران
  • در این جنگل، چوب ها تبدیل به سنگ شدند! /درباره یکی از جالب ترین مکان های روی زمین (+تصاویر)
  • مشاهده یک قلاده پلنگ در پارک ملی گلستان
  • ۵۹ داروی جدید تحت پوشش بیمه قرار گرفت