Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@16:14:34 GMT

همت بانوی میبدی در احیای هنر کاربافی

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۲۲۷۹۲

همت بانوی میبدی در احیای هنر کاربافی

میبد، شهر هنر صنایع کم نظیر و حتی بی نظیر همراه با نقش و نگارهایی برگرفته از ذوق، سلیقه، ابتکار و هنر دست هنرمندانی سخت کوش است.

میبد با توجه قدمت خود، همه ساله پذیرای میهمانان، مسافران و گردشگرانی از اقصا نقاط کشور و خارج از مرزهای ایران است و آنچه بیشتر مورد علاقه گردشگران و سازگار با روحیه آنهاست، بردن سوغات از صنایع دستی این شهر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بانوی کارآفرین میبدی در ابتدا به دلیل اشتغال خانواده همسرش به صنعت سفال در ۱۹ سال پیش به فراگیری این هنر در کارگاه سفالگری پدرشوهرش عباس قنبر پرداخت و تمام فوت و فن این هنر را فرا گرفت و در کار خود کار کشته گردید.

فاطمه شریف زاده می‌گوید: به دلیل واقع بودن محل کارگاه و فروشگاه سفال در محلی نامناسب و دور از بازار سفال میبد، برای فروش محصولات به شرکت در نمایشگاه‌ها روی آورده و سپس به مرور در کاروانسرای شاه عباسی غرفه‌ای دایر کردیم.

وی افزود: در آن زمان دغدغه گردشگران برای بردن محصولات سفال به همراه خودشان به عنوان سوغات، بیم شکستن بود با وجود آن‌که بسیار دوست داشتند ره آوردی از سفر از صنایع دستی میبد با خود همراه داشته باشند.

کارآفرین موفق میبدی ادامه داد: این موضوع نگاهم را به سمت پدر و مادرم جلب می‌کرد، زمانی که پدرم در خانه زیلو بافی می‌کرد و مادرم نیز از خاطرات خود و مشغول بودنش به هنر کاربافی در سال‌های گذشته برایمان می‌گفت.

وی در ادامه اظهار داشت: به مرور زمان احیای کاربافی که در آن زمان فقط در چند مکان در میبد با تولید پارچه‌هایی سفید و زمخت انجام می‌گرفت، در ذهنم شکل گرفت و با تغییر کاربری، دستگاهی ابتدایی از کاربافی که وسایل کار با آن نیز هلمین، جیکوک، شنجیره، پوشال، توغروک، برگیر و… نام دارد با استفاده از دو تیر و تخته و چوب در منزل برپا کردم.

شریف زاده یادآور شد: در ابتدا پارچه سفید می‌بافتم و بعداً در طول ۱۵ سالی که از آن زمان می‌گذرد، چهار دستگاه طراحی کرده و با حفظ ماهیت کار یعنی استفاده از وسایل چوبی و تولید محصول به صورت کاملاً دستی و به سبک قدیم و درعین حال امروزی با تولید پارچه در تیراژهای مختلف و به شکل‌ها و طرح‌های گوناگون برای شال، کیف، کفش و… کارم ادامه دادم.

وی افزود: در سایه حمایتی که شد در محلات مختلف مانند حسن آباد، مهرآباد، بی ده، یخدان و… با برگزاری کارگاه به کار آموزش دادن به بانوان پرداختم و با تأمین جا و مکان توسط فرمانداری و کمک در برپایی دستگاه‌ها توسط میراث دستگاه‌های در محلات برپا شد و به خانه‌ها راه پیدا کرد و به غیر از چند کارگاه دایر در خانه‌ها نیز بانوان مشغول به کار شدند به گونه‌ای که در حال حاضر بیش از ۴۰۰ نفر با بافت محصولات کاربافی مشغول هستند.

این کارآفرین که هم اکنون خود با تأمین مواد اولیه برای کاربافان و فروش محصولات تولید شده به دست هنرمندانی که به صورت مزدی و به گونه‌ای  مطلوب کاربافی را انجام می‌دهند به فعالیت مشغول هست گستره فروش محصولات خود را به صورت برند به بیشتر شهرهای ایران و خارج از کشور نیز توسعه داده است.

وی بزرگترین مشکل خود را در حال حاضر نبود جای مناسب برای کارگاه که باید در محلات باشد عنوان کرد و گفت: از مسئولین انتظار است که در این زمینه حمایت کرده و جایی مناسب و بزرگ‌تر از مکان فعلی که مکانی کوچک است و بیم آن می‌رود به دلیل تنگی فضا برای هنرآموزان خطری ایجاد شود در اختیارم برای آموزش و توسعه کاربافی که به غیر از کاربافی به امر آموزش زیلو نیز با همکاری مربیان مشغول است قرار دهند.

شریف زده همچنین با اشاره به اینکه قبلاً دستگاه‌های کاربافی به صورت چاله‌ای بوده است، مراحل کار کاربافی را نیز گرت کشی، تاکشی نخ‌ها و پارچه پیچی دستگاه و شروع بافت بیان کرد که هرکارآموزی با فراگیری آن به عنوان اصل کار نساجی در ۱۰ جلسه می‌تواند بافت هر پارچه‌ای مانند کرباس، دارایی بافی، پلاس و… را انجام دهد.

وی تصریح کرد: تهیه مواد اولیه در حال حاضر افزایش قیمت یافته اما سعی کرده‌ام در تهیه مواد و ارائه آن به تولید کنندگان و دادن مزد به آنها به گونه‌ای تعادل برقرار کنم.

احیا کننده کاربافی در میبد به آن دلیل که خود بهتر می تواند با تجربیاتش معرفی کننده کاربافی به گردشگران باشد، به کار فروش محصولات کاربافی در محل کاروانسرای شاه عباسی میبد نیز مشغول است و در کنار تمام دغدغه‌ها و مشکلاتش بارها از کوره به در رفته است و بسیار خوشحال است که هنری که روزی مادرش به آن مشغول بوده به این صورت احیا کرده و تا زمانی که عمر مادرش به دنیا بود رضایت خاطر را در چشمانش دید و نیز احساس رضایت دارد از اینکه فرزندانش هم از کار و فعالیت او با افتخار سخن می‌گویند.

هم اکنون در میبد کارگاه‌های دیگری نیز تحت عنوان کاربافی در میبد دایر است که بیشتر بانوان در آنها مشغول به کار هستند.

از جمله این کارگاه‌ها، کارگاه کاربافی ایجاد شده توسط مؤسسه اشتغال تحت نظارت بهزیستی است که به تازگی با استفاده از دستگاه‌های جدید به صورت بیشتر فلزی شروع به کار کرده است که در آن بانوان مدد جوی بهزیستی به فراگیری و تولید پارچه‌هایی از نوع کاربافی و با تراکم نخ بیشتر از آن مشغول هستند.

در مجموع کاربافی با حفظ هویت سنتی کار و همچنین نساجی با بهره گیری از تکنولوزی روز و با استفاده ازدستگاه های جدید هنری است که هم بانوان و هم آقایان میبدی به آن مشغول هستند و در کنار بافت آنکه بیشتر به دست بانوان انجام می‌شود، در آماده سازی دستگاه و ابزارآلات چوبی و فلزی آن آقایان نیز نقش آفرین بوده و این هنر صنعت وسیله اشتغال آنها را فراهم آورده است.

میبد مهد هنرهای صنعتی چون زیلو، سفال و سرامیک، موتابی و … است.

مرکز شهرستان ۱۰۴ هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.

۹۹۳۴/ 6197

منبع: ایرنا

کلیدواژه: میبد صنایع دستی یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۲۲۷۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام کارگردان‌ها مشغول ساخت سریال هستند؟

آفتاب‌‌نیوز :

این روز‌ها در شبکه نمایش خانگی از نظر ژانری با سریال‌هایی مواجه هستیم که اغلب مضمونی پلیسی، معمایی و اجتماعی دارند. سریال «ازازیل» ساخته حسن فتحی، فصل سوم از سریال «زخم کاری»، «بی عاطفه» کمال تبریزی و سریال «پوکر» به کارگردانی رضا دادویی، از جمله آثاری هستند که با مضامین اجتماعی این روز‌ها در شبکه نمایش خانگی در حال تولید هستند.

در این بین ساخت سریال‌های «در انتهای شب» آیدا پناهنده، «بلیط یک طرفه» به کارگردانی پوریا حیدری و «بازنده» به کارگردانی امین حسین‌پور نیز به اتمام رسیده و هنوز وضعیت انتشار آن‌ها در شبکه نمایش خانگی مشخص نشده است.

«زخم کاری۳» و تاکید بر حضور جواد عزتی و شخصیت‌های اصلی

سریال «زخم کاری» این روز‌ها به کارگردانی محمدحسین مهدویان در حال تولید است و به‌زودی بعد از دریافت مجوز انتشار در سبد محتوایی شبکه نمایش خانگی قرار می‌گیرد. به گفته‌ی این کارگردان همه شخصیت‌های اصلی از جمله جواد عزتی در این فصل حضور دارند.

با تاکید مهدویان بر حضور بازیگران اصلی این سریال در فصل سوم، به نظر می‌رسد مخاطب در فصل جدید دیگر شاهد حضور سایه‌وار مالک (جواد عزتی) در جریان قصه نباشد؛ روندی که در فصل دوم انتقاد‌های زیادی به همراه داشت.

جواد عزتی، رعنا آزادی‌ور، کامبیز دیرباز، الناز ملک از بازیگران اصلی فصل سوم «زخم کاری» هستند.

اما بر اساس آنچه منتشرشده داستان فصل سوم «زخم کاری» همچون فصل اول و دوم، بر اساس یکی از نمایشنامه‌های ویلیام شکسپیر طراحی شده و گفته شده منبع اقتباس فصل سوم نمایشنامه «ریچارد سوم» است. محمدحسین مهدویان فصل اول این مجموعه را بر اساس نمایشنامه «مکبث» و فصل دوم را بر اساس نمایشنامه «هملت» ساخت.

انتشار فصل نخست «زخم کاری» از خرداد ۱۴۰۰ در شبکه نمایش خانگی شروع شد که سانسور‌ها در مقاطعی صدای اعتراض سازندگان و بیننده را درآورد و حتی وقفه‌ای در انتشار را موجب شد.

پس از پایان فصل نخست، گمانه‌زنی‌ها دربارهٔ ساخت فصل دوم مطرح شد. در خرداد ۱۴۰۲ فصل دوم تحت عنوان «بازگشت» به تهیه‌کنندگی محمدرضا تخت‌کشیان و کارگردانی محمدحسین مهدویان تولید و منتشر شد و کامبیز دیرباز، مهران غفوریان و الناز ملک هم از جمله هنرپیشه‌های جدیدی بودند که به جمع بازیگران قبلی پیوستند.

با توجه به فاصله زمانی تولید و تدوین، گویا قرار است «زخم کاری ۳» در تابستان سال ۱۴۰۳ پخش می‌شود. ضمن اینکه همانند فصل دوم که زخم کاری؛ «بازگشت» نام داشت، فصل سوم هم زیرعنوان دیگری خواهد داشت، ولی هنوز نهایی نشده است.

«ازازیل» حسن فتحی پلیسی است؟

سریال «ازازیل» حسن فتحی نیز این روز‌ها بعد از حواشی جزئی در بدو کار، طبق اعلام عوامل در حال تصویربرداری است و اخیرا هم از سوی ساترا مجوز تولید گرفته است.

حسن فتحی که چندسالی را به کارگردانی سریال تاریخی «جیران» گذراند، حالا در حال تولید «ازازیل» در شبکه نمایش خانگی است و هنوز زمان انتشار آن اعلام نشده است.

از پریناز ایزدیار و مریلا زارعی به عنوان بازیگران این سریال یاد شده است. ایزدیار پس از «شهرزاد»، «جیران» و «زمانه» در چهارمین همکاری با حسن فتحی نقش اصلی زن سریال را بازی می‌کند و مریلا زارعی پس از حضور در «جیران» و فیلم «کیفر»، سومین همکاری‌اش با حسن فتحی را تجربه می‌کند. همچنین پیمان معادی، بهرنگ علوی، بابک حمیدیان از جمله بازیگران اصلی این سریال هستند.

«بی‌عاطفه» کمال تبریزی در دست تولید

کمال تبریزی که تا چندی قبل سریال «سرزمین مادری» را روی آنتن تلویزیون داشت، این روز‌ها هم سریال جدیدی با عنوان «بی عاطفه» را در دست تولید دارد.

این سریال توسط امیرعباس پیام نگارش شده و تهیه‌کنندگی آن را محمدصادق میرکریمی برعهده دارد. رضا کیانیان، مریلا زارعی، بهاره افشاری، بهاره کیان افشار و حامد بهداد از جمله بازیگرانی هستند که در این سریال به ایفای نقش می‌پردازند.

مجموعه «ابله» به کارگردانی کمال تبریزی اولین تجربه این کارگردان سینما و تلویزیون در شبکه نمایش خانگی محسوب می‌شود؛ سریالی که در آن مجموعه بازیگرانی، چون مهران احمدی، هانیه توسلی، احمد مهرانفر، بهنام تشکر، شبنم مقدمی، بهادر مالکی، محسن تنابنده، سیامک صفری، یکتا ناصر و مجید صالحی به ایفای نقش پرداختند با این حال با اقبال زیادی مواجه نشد.

«پوکر» رضا دادویی

سریال «پوکر» به کارگردانی رضا دادویی و تهیه‌کنندگی مجید مولایی در دست تولید است.

به گفته‌ی مجید مولایی سریال «پوکر» در مرحله‌ی پیش تولید است و هنوز کلید نخورده. پیش از این حضور شهاب حسینی، لاله مرزبان و میرسعید مولویان در این سریال قطعی شده بود. امین حیایی و نیکی کریمی نیز به گروه بازیگران سریال «پوکر» اضافه شده‌اند.

رضا دادویی کارگردانی «چشم سوم»، «لونه شغال»، «تعبیر خواب»، «مواجهه» و نمایش «به مناسبت ورود اشکان» ... را برعهده داشته است.

آیدا پناهنده و سریال «در انتهای شب»

سریال «در انتهای شب» به کارگردانی آیدا پناهنده و بازی پارسا پیروزفر، هدی زین‌العابدین به‌زودی از شبکه نمایش خانگی پخش شود. سریال ۹ قسمتی «در انتهای شب» اولین حضور آیدا پناهنده در شبکه نمایش خانگی است.

آیدا پناهنده و ارسلان امیری نویسندگان فیلمنامه و محمد یمینی تهیه‌کننده «در انتهای شب» هستند.

ساخت این مینی‌سریال ۹ قسمتی به پایان رسیده، اما هنوز خبری از انتشار آن نیست.

آیدا پناهنده پیش از این فیلم‌های «ناهید»، «اسرافیل»، «تی تی» و... را کارگردانی کرده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • کام شیرینی فروش میبدی تلخ شد
  • ۵۳ سال تدریس و مهری ماندگار
  • حمایت دانشجویان و استادان دانشگاه میبد از ملت مظلوم غزه
  • احیای واحدهای تولیدی راکد در دستور کار دولت است
  • کدام کارگردان‌ها مشغول ساخت سریال هستند؟
  • نامه رئیس دانشگاه میبد به رئیس دانشگاه کلمبیا/ به دانشجویان غیور خود فرصت اعتراض بدهید
  • نامه رئیس دانشگاه میبد به رؤسای تعدادی از دانشگاه‌های آمریکا
  • شهری با ۱۷ گود مقدس/ پرحاشیه‌تر از فوتبال!
  • گندمکاران یزد نگرانی بابت تحویل گندم نخواهند داشت
  • برپایی نمایشگاه آثار هنرجویان هنر‌های زیبای دختران میبد