Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@00:07:43 GMT

پرداختن به موضوع معراج، نیازمند نثر درام است

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۹۹۴۹۴

پرداختن به موضوع معراج، نیازمند نثر درام است

اسماعیل بنی اردلان روز سه شنبه در نقد و بررسی کتاب، «تا خداوند معراج ها، واکاوی ماهوی معراج در نگاشته‌ها و نگاره‌ها» به قلم زهرا عبدالله  در پژوهشکده فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد، گفت: کتاب موجود دارای ارزش‌های زیادی است ولی چون برگرفته از رساله دکتری است برخی از شرایط کتاب را ندارد و اگر قرار بود تبدیل به کتاب شود باید تغییراتی در آن را انجام می شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این که انتقال پیام معراج کار بسیار عظیمی است، افزود: توجه به موضوعات متعدد و شاخ و برگ بیش از حد به آن به موضوع کتاب خدشه وارد می کند همچنینن با توجه به این که مبانی هستی شناسی در معراج پیامر اسلام با دیگر  معراج ها که در  اساطیر و ادیان ابراهیمی وجود دارد، ‌متفاوت است کنار هم قرار دادن این ها با یکدیگر متفاوت است.

بنی اردلان یکی دیگر از نقدها به این کتاب را درگیر نشدن احساسات خواننده طی مطالعه کتاب عنوان کرد و افزود: باید با روش و نگاه خودمان که مملو از احساسات و عواطف است به موضوع معراج نگاه شود.

این استاد دانشگاه رسیدن پیامبر به مقام حیرت نزد پروردگار در زمان معراج را بی‌نظیر دانست و گفت: دیالوگ هایی که آن زمان بین پیامبر و خدا مطرح شده بسیار لطیف و احساساتی است که می توان با بیان آن خواننده به وجد آید. مهمترین رکن زیبا شناسی معراج است که از عظمتش هوش از سر می برد.

وی با بیان این که با تفکر جدال نداریم، افزود: برای انتقال مفاهیم و اتفاقات معراج نیازمند نثر درام هستم.

محمد علی رجبی پژوهشگر و هنرمند هنر نگارگری  یکی دیگر از اساتید این نشست نقد کتاب، کتاب حاضر را بسیاری علمی و کارشناسایی شده ارزیابی کرد و افزود: نگارگری جایگاه عظیمی در انتقال مفاهیم معراج دارد. و ملاک بسیاری از مفاهیم و زیبایی ها از عالم غیب به هنرمندان الهام می‌شود.

وی افزود: متاسفانه بسیاری می گویند این موضوعات محتوای علمی ندارد؛  قرار نیست همه موضوعات و مفاهیم با نگاه علمی عرضه شود در حال حاضر چون غرب بر همه جا حاکم شده چنین برداشتی وجود دارد در حالی که باید برای انتقال از مفاهیم فرهنگ خودمان استفاده شود.

عضو هیات علمی دانشگاه هنر افزود: بسیاری از نویسندگان بخاطر دانشگاه و منتشر شدن، کتابشان از نگاه و روش علمی برای بیان مفاهیم استفاده می کنند.

زهرا عبدالله نویسنده کتاب «تا خداوند معراج ها، واکاوی ماهوی معراج در نگاشته‌ها و نگاره‌ها» با بیان این که معراج پیامبر از واقعیت‌های شگرف تاریخ اسلام است که فهم آن  برای افراد ممکن نیست، گفت: در این کتاب با رویکردی پدیدار شناسی به موضوع معراج پیامبر نگاه شده است.

وی شناخت زیرساخت های فکری نقاشی های معراج و تک نگاره های را از اهداف انتشار این کتاب دانست و گفت:  بخشی از نگارگری معراج که بخش مهمی از تاریخ  هنر نگارگری  است.

عبدالله افزود: پژوهش بروی روایت معراج پیامبر اسلام و ادیان ابراهیمی، معراج در تمدن های میانی که شامل ایران، بین النحرین، مصر، چین و مصر می شود همچنین تمدن غرب که شامل یونان و روم است از جمله بخش های کتاب حاضر است.

این نویسنده اضافه کرد: شناخت رموز تصویر پردازی معراج  و اثبات پیوند وسیع نگارگری با حکمت و عرفان از جمله نتایج این کتاب است.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۹۹۴۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأملاتی درباب بومی نبودن نظریه‌ها در میدان جامعه‌شناسی کشور

 به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیشتر پژوهش‌هایی که در اجتماع علمی ایران صورت گرفته و می‌گیرد، مبتنی بردستاورد‌های دانشمندان غربی است و  این دست‌آورد‌ها چه در نظریه‌ها و چه در روش‌ها و فنون پژوهش‌های تجربی، دارای دقت و اعتبار بالایی هستند. 

سیدحسین نبوی (استادیار جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی) در مقاله‌ای به عنوان «بومی نبودن نظریه‌های غربی و مدرن‌نبودن تفکرات اجتماعی ایرانی و اسلامی» به این موضوع می‌پردازد که تئوری‌ها و روش‌ها با دقت تقریباً وسواس‌گونه‌ای توسط دانشمندان و پژوهشگران غربی، ابداع و ساخته و برخی از آنها به وفور در جامعۀ خودشان به کار گرفته می‌شوند.

* دلایل خطای شناختی در پژوهش‌های تجربی جامعه‌شناختی

به زعم این پژوهشگر مفاهیم و تبیین‌ها و اِسناد‌های آن نظریه‌ها، برای جامعه‌شناسی و پژوهش‌های تجربی جامعه‌شناختی در جامعۀ ایران ممکن است نوعی خطای شناختی شکل بدهد و احتمالا داده است، از آنجا که جامعۀ آمریکا، آلمان، فرانسه و دیگر جوامع غربی که نظریه‌پردازان در آن زمینه و مبتنی بر آن جوامع، به برساختن نظریه‌های خود اقدام کرده‌اند و می‌کنند.

این استاد جامعه‌شناسی در ادامه می‌نویسد؛ به رغم شباهت‌های انسانی ما آدمیان، از نظر دین و اعتقادات، از نظر ارزش‌ها و هنجار‌ها و رمزگان تفسیر معنا، از نظر شیوه توزیع قدرت، از نظر کمّوکیف وقایع و رویداد‌هایی که در دوره‌های تاریخی گذشته در جوامع آنها روی داده و اثرات و پیامد‌های آن باقی است، از نظر رشد و توسعۀ اقتصادی، از نظر محیط طبیعی و جغرافیایی و نیز از نظر برخی عوامل دیگر، با جامعۀ ایران بطور معناداری متفاوت است واین خطای شناختی شکل می‌گیرد.

نظریه‌های برساخته‌شده در جوامع مدرن غربی برای جامعه‌ای که در برخی بخش‌ها کاملا و اساساً متفاوت است، موجب فهم و تبیین اشتباه می‌شود

* عواقب حل مسائل با مفاهیم عاریتی

این پژوهش توضیح می‌دهد که کاربست نظریه‌های برساخته‌شده در جوامع مدرن غربی برای جامعه‌ای که در برخی بخش‌ها کاملا و اساساً متفاوت است، موجب فهم و تبیین اشتباه می‌شود. گرچه به عنوان جامعه‌شناس موظف هستیم - به قول گیدنز- به فرازبان جامعه‌شناسی سخن بگوییم، اما نگرانی این است که اطمینانی نیست که مفاهیم عاریتی، بتوانند شناخت دقیق و صحیحی را برای ما شکل دهند و ما را در حل برخی از مسائلمان، اجتماعی یا فرهنگی به‌طور مؤثری یاری دهند.

نبوی ادامه می‌دهد که احتمالا بسیاری از پژوهشگران مفاهیم و نظریه‌ها را فقط برای هدفی کارفرماپسند یا داورپسند، به کار می‌گیرند، و به ژرف‌اندیشی و بازاندیشی در مفاهیم و نظریه‌های رایج نمی‌پردازند. تعداد بیشتری از پژوهشگران نیز به علت آشنایی ضعیف با نظریه‌ها، اساساً در موقعیتی نیستند که بتوانند به نقد و بازاندیشی در نظریه‌ها بپردازند.

* زمینه‌مند نبودن نظریه‌های جامعه‌شناختی 

به زعم این پژوهشگر خطای شناختی به باور و یقین درستی و صحّت پژوهش انجام‌ گرفته می‌انجامد و مانع از نقد و بازاندیشی و ساخت نظریه‌ای جدید می‌شود. بماند از اینکه برخی از پژوهشگران بنا به دلایل اجرایی، فرهنگی یا بخش اقتصادی، حتی همان اصول علمی را در نقدنشده‌های مختلف پژوهش خود رعایت نمی‌کنند.

خطای شناختی به باور و یقین درستی و صحّت پژوهش انجام‌ گرفته می‌انجامد و مانع از نقد و بازاندیشی و ساخت نظریه‌ای جدید می‌شود

نبوی بیان می‌کند که زمینه‌مند نبودن نظریه‌های جامعه‌شناختی از دو سو مبدل به مسأله شده است:

نظریه‌های برساخته‌شده در جوامع غربی برای کاربست در پژوهش‌های بومی، مناسبت کمتری دارند و ممکن است ما را دچار خطای شناختی کنند، اما ما از آن آگاه نیستیم یا اگر آگاه باشیم تلاش جدی برای اصلاح نظریه‌ها و بومی‌سازی آن آنجام نمی‌دهیم. نظر‌های ساخته وپرداخته شده توسط اندیشمندان بومی به علت ناآشنایی با فرازبان جامعه‌شناسی، دارای ماهیت جامعه‌شناختی نیستند و در اجتماع علمی جامعه‌شناختی به رسمیت شناخته نمی‌شوند.

این پژوهشگر در نهایت اینگونه جمع‌بندی می‌کند که در میدان مطالعات جامعه‌شناسی کشور ما با مسأله و چالشی به نام مفاهیم و نظریه‌هایی که برساختۀ پژوهشگران و جامعه‌شناسان بومی نیست مواجه‌ایم و این وضعیت، آنقدر عادی و طبیعی شده است که مسأله‌بودن آن را درنمی‌یابیم. چه بسا بخش قابل ملاحظه‌ای از بحران‌ها و ابربحران‌ها، ناشی از سوءمدیریت نباشد و در اثر تشخیص نادرست یا نادقیق که به علت خطای شناختی روی می‌دهد، شکل گرفته باشد.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تأملاتی در بومی‌نبودن نظریه‌های جامعه‌شناسی کشور
  • تأملاتی درباب بومی نبودن نظریه‌ها در میدان جامعه‌شناسی کشور
  • استادان مفاهیم روز جهان را به دانشجویان آموزش دهند
  • هوش مصنوعی به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان
  • فیلم/ حضور خادمین مسجد جمکران در معراج شهدای تهران
  • نرمخویی و مدارا از خصوصیات پیامبر (ص) بود
  • انتقاد از سریال «حشاشین» به رسانه‌های عرب‌ زبان رسید
  • آخرین وضعیت سعید آقاخانی بعد از سقوط از ارتفاع
  • خط قرمزی که به «نون.خ» کمک کرد/ ماجرای شکایت آقای خواننده چه بود؟
  • سفری به دنیای توپولوژی