Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-05@20:34:54 GMT

ظرافت های قصه در قرآن کریم

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۳۳۷۴۵

ظرافت های قصه در قرآن کریم

زبان قرآن، زبان دین و ایمان است و رسالت اصلی آن هدایت معنوی می باشد و با اینکه در صدد قصه ­گویی نیست و زبان قصه هم ندارد اما در بهترین وجه از عناصر و روش قصه گویی برای رساندن پیام خود استفاده کرده است.

با مراجعه به آیات قرآن مشاهده می کنیم که آیات مختلف داستان مردمان و امت­ ها و پیامبران پیشین را بیان می کند و نظر به کاربرد گسترده قصه در قرآن، در باره ویژگی­های قصه هایقرآن، پژوهش­های بسیار صورت گرفته و عمده پرسش­ها به تفاوت و تمایز سبک قصص قرآنی با قصه­ های بشری ارتباط پیدا می ­کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۲۰۸ قطعه داستانی در قرآن مجید آمده است که برخی ادامه برخی دیگر است و بعضی از آنها نیز کامل و مستقل هستند و از ۱۱۴ سوره قرآن کریم ۶۳ سوره به نوعی حاوی قصه و حکایت است.
 

واقعی بودن ویژگی مهم قصص قرآنی است 

یک پژوهشگر قرآنی و مدرس حوزه و دانشگاه گفت: قرآن کریم کتاب داستان نیست بلکه کتاب هدایت است و با نگاهی که به انسان به عنوان یک موجود با شعور و مختار دارد او را هدایت می کند، قصه های قرآنی، ویژگی­های مخصوص به خود دارد که آنها را باید طبق شاخص های برگرفته از فرهنگ قرآن ارزیابی کرد.

حسن حکیم باشی با بیان اینکه قصه در قرآن مفهوم خاص دارد افزود: می توان گفت قصص قرآنی عبارت است از روایت و رخدادهای واقعی که با هدف و پیام مشخص بیان شده اند و به روش قصه گویی رایج و مرسوم نیست.

وی اظهار داشت: قصه های قرآنی ویژگی هایی دارند که آن­ها را از داستان­های بشری متمایز می کند که از جمله آنها واقعی بودن، طرح ناگهانی و بی مقدمه قصص، خلاصه گویی و شکسته شدن وحدت زمانی است.

وی گفت: قرآن کریم در راستای هدایت انسانها با بهره گیری از عنصر تاریخ و برای عبرت گیری از نسل های پیشین، قصه ها و سرگذشت های مختلف را بیان می کند که در هیچ زمانی کهنه نمی شود.

قصه های قرآن سرگرمی نیست

عضو هیات علمی گروه قرآن دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد هم گفت: افسانه در قرآن کریم نداریم. قصه های قرآن به منظور سرگرمی نیست بلکه همه آنها دارای پیام است و تکرار برخی از قصه ها نیز به منظور یادآوری و تذکر است.

حجت الاسلام سید محمد امامزاده افزود: اهداف شناختی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی از جمله دلایل استفاده از قصه در قرآن است و می توان به ضرورت دین و نبوت، بیان علت پیروزی و شکست اقوام پیشین و گرفتار شدن آنها به عذاب الهی و همچنین معرفی شیطان به عنوان عامل انحراف به عنوان برخی از اهداف شناختی، اجتماعی و تربیتی قرآن اشاره کرد.

وی با اشاره به تکرار برخی قصص قرآنی در سوره های مختلف قرآن اظهار داشت: پدیده تکرار در قرآن به ویژه در قصص آن به فراوانی دیده می شود که به منظور تبیین حقایق دینی و هدایت بشر است.

وی گفت: برخی مفاهیم آیات و قصص به منظور تاکید تکرار شده است که این تکرار مربوط به بخش هایی از یک داستان است و نه همه آن ضمن اینکه مطالب جدید و اضافه هم در ادامه تکرار قصه ها بیان می شود بطوریکه تکرار داستانهای حضرت نوح و موسی در هر مرتبه مرتبط با موضوع خاصی است.

حجت الاسلام امامزاده با بیان اینکه در قصه های امروزی به منظور جذابیت دادن بیشتر به داستانها از شخصیت های زن به وفور استفاده می شود افزود: در قرآن کریم بر خلاف داستان های امروزی حضور زنان در قصه ها کمرنگ است هر چند که در برخی سوره ها از زنان عزیز مصر، عمران، زکریا و مادر حضرت موسی (ع) نام برده است اما نام اصلی آنها بیان نشده به خصوص در مواردی که حضور آنها منفی بوده است بطوریکه در قصه حضرت نوح از همسر نوح و لوط مثال زده شده است.

وی اظهار داشت: از میان شخصیت‌های زن در قرآن، نام اصلی مادر حضرت عیسی (ع) بیان شده است زیرا حضرت مریم (س) شخصیت اصلی و مثبت است و باید نام او زیاد به گوش بخورد، چرا که نماد عفت، پاکدامنی و عبادت است.

اختصاص بیشتر قصص به زندگی پیامبران

رئیس اداره فرهنگی و تربیتی جامعه المصطفی مشهد هم گفت: یکی از شاخصه های قصص قرآن کریم واقعی بودن آنهاست. این قصه ها از سوی خدای حکیم و عالم مطلق برای مخاطبان بیان می شود و در عین کوتاهی برخی از آنها هر کدام الگو سازی و پیام خاص خود را دارند.

محسن پیشاهنگ افزود: با نگاه به قصه نوح و فرزند او یکی از بهترین گزینه ها به منظور تربیت فرزند و بیان اثر همنشینی با افراد غیر صالح بیان می شود که در همه زمانها صدق می کند و با توجه به کم اثر بودن نصیحت مستقیم، قرآن در بیان مطالب هدایت آمیز خود از قصه بهره گرفته است.

وی اظهار داشت: همه کسانی که در امور روان شناسی فعالیت می کنند معتقدند یکی از راههای رساندن پیام استفاده از ظرفیت قصه گویی است و امروز هم قصه درمانی در کنار بازی درمانی جای خود را باز کرده است.

وی گفت: قرآن کریم، موعظه، درس گرفتن انسانها از گذشته و اطمینان دادن به پیامبر (ص) در خصوص نصرت الهی را از جمله دلایل بیان قصص خود معرفی می کند و می گوید خردمندان از اینها عبرت می گیرند.

پیشاهنگ افزود: بیشتر داستان‌ های قرآن، درباره زندگی پیامبران است. قرآن به ویژه در باره پیامبرانی از جمله حضرت ابراهیم (ع)، موسی (ع)، یوسف (ع) و پیامبر (ص) به صورت مفصل و در باره برخی اقوام و گروهها نیز به صورت خلاصه سخن گفته است.

وی اظهار داشت: بیشترین قصه ‏های قرآنی در سوره های اعراف، بقره و سوره آل عمران است و در مجموع عبرت از گذشته و تفکر در سرگذشت اقوام پیشین، حفظ آرامش خاطر پیامبر اسلام (ص) و مومنان در کنار وعده نصرت الهی و هدایت بشر و پیوند با خدا از جمله اهداف قصه های قرآنی است.

۷۵۰۷/۶۰۵۳

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت دلار نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال استفاده از ظرفیت بازی شاخص قرآن کریم مشهد قیمت خودرو قیمت دلار نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۳۳۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور قاریان ایرانی در نمایشگاه کابل جلوه‌ای از همدلی دو ملت

رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دیدار از نخستین نمایشگاه ملی قرآن در افغانستان اظهار داشت حضور قاریان ایرانی در نمایشگاه کابل جلوه‌ای از همدلی دو ملت است. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «سید روح الله حسینی» رایزن فرهنگی ایران در کابل در بازدید از نخستین نمایشگاه ملی قرآن کریم در افغانستان، با اشاره بر اشتراکات زبانی، تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، نژادی و زبانی بین ایران و افغانستان تصریح کرد، در این نمایشگاه یکی از بارزترین نقاط اشتراک دو کشور که قرآن کریم است، به نمایش گذاشته شده است.

وی افزود: حضور پررنگ گروه‌های قرآنی و قاریان ایرانی در این نمایشگاه که جلوه دیگری از نزدیکی بیش از پیش ایران و افغانستان را به نمایش گذاشت، نویدبخش شروع تازه‌ای از وزش نسیم روح‌بخش قرآن در دوره حاکمیت جدید، به عنوان ریسمان مستحکم الهی بین دو کشور ایران و افغانستان خواهد بود.

حسینی ادامه داد: این امیدواری اکنون به‌وجود آمده که نمایشگاه قرآن شروعی پربرکت برای استمرار نمایشگاه‌های دیگر در ولایات مختلف افغانستان باشد.

افغانستان| با عمل به قرآن ملت سرافراز باقی می‌مانیمگشایش بزرگترین نمایشگاه قرآنی در افغانستان

نخستین نمایشگاه ملی قرآن کریم در افغانستان، عصر چهارشنبه(12 اردیبهشت 1403) با حضور فرهنگیان، اساتید حوزه و دانشگاه و شماری از مقام‌های حکومتی در کابل گشایش یافت.

این نمایشگاه با شعار «جامعه افغانی، تربیت قرآنی» به مدت هفت روز از ساعت 10 صبح الی 4 بعدازظهر آغاز به کار کرده است. در این نمایشگاه 25 غرفه قرآن کریم و آثار مرتبط با آن به نمایش گذاشته شده است.

انتهای پیام/.

 

دیگر خبرها

  • جلوگیری از ناهنجاری‌های جامعه با بهره‌گیری از آموزه‌های قرآن
  • غوغای «فرشته‌های کابلی» در «قصر دارالامان»
  • مرتضوی: عمل به قرآن در جوامع اسلامی سبب اتحاد بیشتر می‌شود
  • رقابت‌های قرآنی دانش‌آموزی استان مرکزی
  • فضای قرآنی در جامعه رو به گسترش است
  • ۱۲ درصد شرکت‌کنندگان قرآنی مدرک دریافت می‌کنند
  • حضور قاریان ایرانی در نمایشگاه کابل جلوه‌ای از همدلی دو ملت
  • سابقه دیرینه دارالقرآن الکریم حرم رضوی در زمینه ترویج قرآن کریم
  • دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی، منادی قرآن و معارف اهل بیت(ع)
  • برگزاری آزمون‌های تخصصی حافظان قرآن کریم در اهواز