Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، با آغاز تحریم های اقتصادی ایران از سوی آمریکا، صادرات نفت کشور نیز با کاهش مواجه شد. هر چند تحریم های اقتصادی برای ایران مقوله تازه ای نیست و طی ۴۰ سال پس از انقلاب اسلامی وجود داشته است. در دوره جدید تحریم های اقتصادی، سیاست های تقریبا جدیدی برای صادرات روی میز وزارت نفت قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیاستی که با مجوز سران سه قوه جامه عمل  پوشید. در نتیجه این مجوز، نفت خام روانه رینگ بین المللی بورس انرژی شد. این اقدام که با هدف متنوع سازی روش های فروش نفت ایران ایجاد شد، راهی بود تا بخش خصوصی با شفافیت بیشتری وارد عرصه خرید و فروش نفت خام شود. یکی از امتیازاتی که طی این مجوز به خریداران نفت از بورس داده شد، امکان خریدارانی غیر از پالایشگاه داران بود. چرا که پیش از این نفت ایران تنها به پالایشگاه ها فروخته می شد.

چندی پیش خبرگزاری بلومبرگ طی خبری اعلام کرد که شرکت دولتی نفت آذربایجان برای تامین نفت مورد نیاز پالایشگاه جدید ۶.۳ میلیارد دلاری خود در ترکیه ، قادر به خرید از ایران نشد و به روسیه روی آورد .پالایشگاه استار توافق کرد یک میلیون تن نفت اورال روسیه را از شرکت رزنفت خریداری کند. این مقدار تقریبا یک دهم نفتی است که به صورت سالانه در این پالایشگاه فرآوری می شود.

شرکت نفت دولتی آذربایجان (سوکار) در ماه اکتبر پالایشگاه استار را با ظرفیت ۲۰۰ هزار بشکه در روز راه‌اندازی کرد تا در بحبوحه محدود شدن واردات نفت، نیاز روز افزون ترکیه را به نفت پالایش شده تامین کند. این در حالی است که ترکیه هنوز مقصد اصلی گاز طبیعی آذربایجان است.

ترکیه به لطف این پالایشگاه جدید، واردات دیزل را تا ۴۰ درصد نسبت به ۶۰ درصد سال گذشته کاهش می دهد. پالایشگاه استار می‌تواند تمام نیاز سوخت جت داخلی این کشور را تأمین کند. ولی رشد آینده تقاضا برای محصولات نفتی بیشتر بر محصولات پتروشیمی متمرکز خواهد بود تا سوخت حمل و نقل. بنابراین این پالایشگاه بر اساس نیاز های بلندمدت ترکیه به  محصولات پتروشیمی ساخته شده است.

فرصتی که سوخت

مراسم افتتاح پالایشگاه نفت استاردر تاریخ ۱۹ اکتبر ۲۰۱۸ میلادی (مهر-آبان ۹۷) در ازمیر ترکیه برگزار شد. کل ظرفیت تصفیه خانه پالایشگاه ۱۰ میلیون تن خواهد بود و شرکت دولتی نفت آذربایجان سوکار تامین کننده اصلی نفت برای پالایشگاه است. این پالایشگاه وابستگی ترکیه به واردات محصولات پتروشیمی را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.

پالایشگاه STAR به منظور تصفیه روغن آذری ، نفت کرکوک و URALS به منظور تولید ۴.۸ مگابایت سوخت دیزل گوگرد فوق العاده کم ، ۱.۶۳ مایت سوخت جت و ۳۲۰،۰۰۰ تن LPG در سال ساخته شده است.

صادق کریمی، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ایران روابط مناسبی با جمهوری آذربایجان دارد، گفت: با توجه به روابط خوبی که با این کشور داریم و همچنین با در نظر گرفتن نزدیکی ترکیه به ایران (پالایشگاه تبریز) چنین فرصت حضوری می توانست برای ایران مغتنم باشد.

وی مهم ترین جز تامین نفت مورد نیاز این پالایشگاه ها را انتقالات مالی عنوان کرد و ادامه داد: ایران با وجود شرایط تحریم قادر به انتقال مالی است. به ویژه در کشور ترکیه که روابط تجاری با آن بر قرار است.

وی گفت:  بورس انرژی و عرضه نفت خام در این بورس که امکان خرید و حضور بخش خصوصی را فراهم کرده است می تواند فرصت مناسبی برای حضور بخش خصوصی در این عرصه باشد؛ حال اینکه چرا نفت مورد نیاز پالایشگاه استار نه از بخش دولتی و نه از طریق بورس انرژی تامین شده است، پرسشی قابل تامل است. به نظر می رسد با وجود اینکه شرایط تحریم هوشمندی و هوشیاری بالایی را می طلبد، مجموعه امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران و همچنین بخش خصوصی فعال در این زمینه، اقدامات به موقعی انجام نداده اند.

کد خبر 4687029 عرفانه تاجیکی

منبع: مهر

کلیدواژه: صادرات نفت پالایشگاه نفت تولید نفت پالایشگاه تبریز نفت ترکیه جمهوری آذربایجان روسیه وزارت صنعت معدن و تجارت بانک مرکزی ایران قیمت دلار وزارت جهاد کشاورزی جنگ تجاری بورس بازار سهام قیمت نفت دلار 4200 تومانی قیمت سکه بهار آزادی دلار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی قیمت ارز قیمت یورو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۸۷۱۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بسیاری از مدیران صنعت پتروپالایشگاهی به دنبال سرمایه گذاری «دولتی» هستند تا «مردمی»

مصطفی نخعی به خبرگزاری صدا و سیما همچنین گفت: در حدود ۴ سال گذشته اتفاق خاصی که کشور در صنعت پتروپالایشگاهی به آن نیاز داشته، رخ نداده؛ در حالیکه «این صنعت می‌تواند ارزآور باشد و کشور را در تولید بنزین و فرآورده‌های مورد نیاز دیگر خودکفا کند.»  «پتروپالایشگاه‌ها» مجموعه‌های پالایشگاهی به‌روز و پیچیده‌تر از صنعت پالایشگاهی هستند که محصولات و فرآورده‌های پتروشیمی گسترده‌تری با ارزش افزوده بیشتر تولید می‌کنند.  تبدیل نفت خام به فرآورده‌های سوختی مانند بنزین، نفت گاز تنها هدف پتروپالایشگاه‌ها نیست و فرآورده‌هایی مثل خوراک‌های مورد نیاز مجتمع‌های پلیمری و شیمیایی هم در این مجتمع‌ها تولید و عرضه می‌شوند.  پیشتر و در مجلس دهم، نمایندگان پیش نویس قانونی را برای توسعه صنعت پتروپالایشگاهی با استفاده از «سرمایه گذاری مردمی» به تصویب رسانده بودند.  «قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی» که بخشی از آن در مجلس یازدهم هم اصلاح شد، فرصتی را به پتروپالایشگاه‌های تازه تأسیس می‌دهد که بدون هزینه، خوراک اولیه را برای تولید محصولاتشان دریافت کنند و بعد با دولت تسویه کنند.  معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت بهمن پارسال گفته بود که با ساخت طرح‌های پتروپالایشگاهی، ظرفیت پالایشی کشور با افزایش ۳۰ درصدی از ۲.۳ میلیون بشکه به ۳ میلیون بشکه می‌رسد. به گفته هوشنگ فلاحتیان، با قانونی که مجلس برای حمایت از سرمایه‌گذاری مردمی در صنایع پایین‌دستی نفت و گاز تصویب کرده، حدود یک میلیون و ۴۸۰ هزار بشکه ظرفیت پتروپالایشگاهی جدید تعریف شده است.   با این حال سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از اینکه «برخی مدیران به سرمایه گذاری دولتی در صنعت پتروپالایشگاهی بیشتر از سرمایه گذاری مردمی اهمیت می‌دهند»، انتقاد کرد و گفت: «باید آینده حوزه انرژی و این صنعت به مردم معرفی شود و ضمانت سودآوری از سوی دولت باید وجود داشته باشد تا مردم برای سرمایه گذاری در صنعت پتروپالایشگاهی مشارکت کنند.»  آقای نخعی همچنین گفت که دولت در حدود ۳ سال گذشته از مجلس برای احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی استان هرمزگان مجوز گرفته، اما این طرح رشد خاصی نداشته است.  او گفت : یکی از علت‌های رشد نکردن طرح احداث پترو پالایشگاه شهید سلیمانی، «بی توجهی به سرمایه گذاری مردمی» است.

دیگر خبرها

  • بسیاری از مدیران صنعت پتروپالایشگاهی به دنبال سرمایه گذاری «دولتی» هستند تا «مردمی»
  • افزایش ۵۰۰ هزار بشکه‌ای تولید نفت ایران
  • انفعال رژیم اردن در برابر جبهه مقاومت
  • غفلت ایران از سریلانکا بازار نفت آن را از ایران گرفت و به عربستان سپرد / لزوم توجه ایران به خلیج فارس در جاده نوین ابریشم
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • اجلاس امنیتی سن‌پترزبورگ؛ فرصتی برای تبیین اهداف ایران بعد از «وعده صادق»
  • رئیس‌جمهور: بازدید از اکسپوی تهران فرصتی بسیار ارزشمند برای آشنایی آفریقا با ظرفیت‌های ایران است
  • تامین سوخت مورد نیاز کشاورزان جغتای با استفاده از فناوری نوین
  • اسلام‌آباد: سفر رئیس جمهور ایران فرصتی برای تعمیق همکاری‌ها بود
  • راز لگد تاریخی کلینزمن: مقابل تراپاتونی گریه کردم!