Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-26@00:30:56 GMT

حاج محمد جوادی، کهنسال‌ترین روزنامه نگار گیلانی

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۳۲۸۰۲

حاج محمد جوادی، کهنسال‌ترین روزنامه نگار گیلانی

۲۱مرداد دومین سالگرد درگذشت حاج محمد جوادی، مدیر نشریه طالب حق است که از سال ۱۳۳۱ طی ۲۷ سال این نشریه را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، طالبِ حق بود و ۲۷ سال از عمرش را در این راه گذاشت. از این رو بود که نام جریده‌اش را «طالب حق» گذاشت.

حاج محمد جوادی «کهنسال ترین روزنامه نگار گیلانی» لقب گرفته بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افزون بر ۹۶ سال عمر کرد، یک سالی بود که در بستر بیماری بود ولی ظهر روز شنبه ۲۱مرداد ۱۳۹۶ دعوت حق را لبیک گفت و به دیدار حق رفت.

کارنامه وی را که مطالعه می‌کنی، پرکار است و پرتوان؛ بیش از ۲۷ سال (پیش از انقلاب ۱۳۵۷) توانست روزنامه خود را منتشر کند. آن‌هم با چندین شماره ویژه نامه ضمیمه.

چاپخانه زربافی رشت، قدیمی‌ترین چاپخانه گیلان، طالب حق را منتشر می‌کرد. «تاریخ جراید و مجلات گیلان از آغاز تا انقلاب مشروطه» را که می‌خوانی، در مورد این جریده اینگونه نوشته است: « طالب حق از رونامه‌های بسیار خوب و متین و مورد تایید جامعه گیلان بود که «سال اول، شماره اول- تاریخ دوشنبه هشتم اردیبهشت ماه ۱۳۳۱، سوم شعبان ۱۳۷۱» را با قطع کوچک ۵/۳۴ در ۲۵ سانتی متر در چهار صفحه منتشر می شد.»

شادروان «فریدون نوزاد» درباره عنوان اولین سرمقاله طالب حق می‌نویسد:« هدف ما تحکیم مبانی حق و حقیقت است». به گفته وی، طالب حق در چایخانه زربافی رشت چاپ می‌شد و صاحب امتیاز از همان صفحات کوچک حداکثر استفاده را می‌کرد، هرچند بعدها توانست قطع جریده‌اش را بزرگتر کند.

بر اساس نوشته‌ی نوزاد، مقالات منتشر شده در این جریده می‌تواند در حوزه‌های مختلف سیاسی، دینی و اجتماعی به عنوان مرجع محققان باشد. این مورخ، برخی از نویسندگان طالب حق را نیز نام می‌برد؛« از جمله نویسندگان صاحب عقیده که در طالب حق قلم می زدند؛ حاج سید محمد تیاب، حاج محمد انشایی حاج حسن حجتی، ابراهیم فخرایی، اسحاق شهنازی، کیخسرو، ثباتی، سرهنگ، خوروش، دیلمانی، دکتر هادی جلوه، احمد هومن، ابراهیم جفرودی و محمود پورصالح بودند.»

جریده‌ای که بیش از ۲۷ سال پیش از انقلاب منتشر می‌شد، توانست در ۲۱ دی ماه ۱۳۵۷ طی انتشار یک آگهی به تعطیلی نشریه اش اشاره کرده و نوید انتشار دوباره آن را دهد. در این آگهی اشاره دارد که عامل تعطیلی نشریه، «هویدا» بوده است.

نوزاد همچنین می‌نویسد که روزنامه «طالب حق» از سال ۱۳۳۵ به همت جوانان صاحب ذوق توانست سه ماهنامه ضمیمه به نام‌های راه حق، پیشاهنگ و پادنگ منتشر کند.

این اطلاعات به همراه دو سرمقاله و معرفی محتوای ضمیمه‌ها در چند صفحه، مختصر اطلاعاتی بود که در کتاب «تاریخ مطبوعات گیلان» می‌توان در مورد طالب حق مطالعه کرد.

خوشبختانه سری کامل روزنامه طالب حق در کتابخانه شخصی آن مرحوم موجود بود. اما روزنامه نگاری، تنها فعالیت اجتماعی جوادی نبود. حاج جوادی، در سال ۱۳۲۹ خورشیدی از طرف انجمن شهر خمام به عنوان شهردار این شهر انتخاب شد.

 

یاداشت از مهری شیرمحمدی

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: روز خبرنگار دعای عرفه خطبه نماز جمعه طرح ملی هوای تازه خبرنگار خبرگزاری شبستان مسجد خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۳۲۸۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فیلم «درخت گردو» فاقد نگاه سیاسی و حاکمیتی است

طالب رجب پور استادیار دفاع مقدس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب در نشست نقد و تحلیل فیلم سینمایی " درخت گردو " که در سالن شیخ بهایی مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب و با حضور دانشجویان، استادان، کارکنان، تهیه کنندگان سینما و تلویزیون، وتعدادی از رزمندگان و سرداران دفاع مقدس برگزار شد با اشاره به عملیات نصر ۴ در ۳۱ خردادماه سال ۱۳۶۶ گفت: ارتش رژیم بعث عراق در قبال عملیات رزمندگان ایرانی که متهورانه موجب تصرف شهر استراتژیک ماووت عراق شدند جزانتقام از مردم بیگناه‌ اندیشه‌ای نداشت و لذا نیروی هوایی ارتش بعث در۱۳۶۶/۰۴/۰۷ بر سر مردمان بی دفاع سردشت و اهالی روستای رش هرمه آن منطقه بمب شیمیایی انداخت.

طالب رجب پور استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب با اشاره به برخی از ناگفته‌های دوران دفاع مقدس افزود: ارتش رژیم بعث عراق در طول هشت سال جنگ تقریبا درمدت ۶ سال آن، بیش از سه هزارتن مواد شیمیایی استفاده کرد وفقط دریک ونیم سال پایانی جنگ ۲۰۰۰ تن استفاده کرد که ۸۰۰ تن آن گاز خردل بودکه از آب و هوا سنگین‌تر وحتی در آب حل نمی‌شد درحالیکه شورای امنیت ملل متحد هرگز یک بیانیه علیه کشور‌های تجهیز کننده و استفاده کننده صادر نکرد.

وی افزود: نیروی هوایی ارتش حزب بعث عراق طولانی‌ترین بمباران بعد از جنگ جهانی در سال ۶۵ با ۵۴ فروند هواپیما و بمدت یکساعت و چهل وپنج دقیقه در اندیمشک قصابی راه انداخت و در آنجا هم ۳۰۰ نفر شهید و ۷۰۰ نفر از غیرنظامیان مجروح شدند.

طالب رجب پور با قدردانی ازمحمدحسین مهدویان کارگردان جوان فیلم سینمایی "درخت گردو" که محصول سال۱۳۹۸ ایشان است اظهار کرد: قصه تلخ ومظلومیت سردشت و روستای رش هرمه زادگاه اوس قادر مولان پور در حال فراموشی بود که عوامل این فیلم با هنرمندی متعالی خود، صدای مظلوم را همگانی کردند تا خواب زده‌ها بخود آیند و چشم شان باز شود.

طالب رجب پور استاد دانشگاه آزاد اسلامی تهران غرب در خصوص چرایی ورودسینما و هنرمندان به عرصه جنگ بیان کرد: مطالعه تاریخ ایران نشان می‌دهد که مردمان سرزمین ایران به رغم اینکه متمدن و صلح طلب بوده ولی بار‌ها مورد تعدی و تجاوز بیگانگان قرار گرفته وهنر سینما نه برای توسعه جنگ بلکه با نشان دادن زشتی‌ها و خسارت‌های جنگ از وقوع آن پیشگیری می‌کند و لذا هنر برای مهرورزی و توسعه همگرایی است و کارهنرمند نیزبازنشر زیبایی هاست هرچند در جنگ زیبایی نیست ولی سرتاسر دفاع، زیبایی و مدافعان از سرزمین خود بخشی از زیبایی‌های یک سرزمین اند.

این رزمنده و جانباز دوران دفاع مقدس با اشاره به برخی از سکانس‌های فیلم درخت گردو گفت: روایت نفسگیر وتلخی به صحنه سینما راه یافت که هم قاب هایش ساده و قابل فهم اند و هم قصه آن غمگنانه‌تر و دردناک‌تراست بنابراین هروقت تماشا می شود، تماشاگر بیشتر بفکرمی رود و متأثر‌تر می گردد که گویی فیلم "درخت گردو "هرگز خط پایانی ندارد؟!

رجب پور ضمن برشماری سکانس‌های فیلم درخت گردو گفت: یکی از ویژگی‌های منحصر بفرد فیلم "درخت گردو" فقدان هرگونه نگاه سیاسی و حاکمیتی توسط کارگردان جوان در آن است ومی توان گفت که پیمان معادی ایفاگر نقش مام قادر مولان پور به قصه تلخ و شیرین فیلم هویت بخشیده است هرچند بربرخی از سکانس‌های فیلم و محتوای فیلمنامه نقد‌هایی وارد است.

طالب رجب پور گفت: متن خوانی و نریشن خانم ساداتی ایفاگر نقش هما بخاطر تأثیر شگرف موسیقی فیلم که کاملا براساس صحنه‌ها تنظیم شده، لزومی نداشت و به نظرمن انتخاب مهران مدیری در نقش دکتر احمد هم نتوانست لحظات خوبی را برای فیلم رقم بزند.

الناز رحیم خویی استاد حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب گفت: ارتش رژیم بعث عراق با حمایت‌های تسلیحاتی همه جانبه جامعه جهانی و سلطه شرق و غرب و حمایت مالی شیوخ اعراب حوزه خلیج فارس و چراغ سبز سازمان‌های حقوق بشری با استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی، مردم بی دفاع شهر‌های مرزی مان خصوصآ شهر سردشت را شهید کردند و به عنوان جانیان قرن اخیر نامیده شدند.

استاد حقوق دانشگاه آزاد اسلامی افزود فیلم سینمایی "درخت گردو" به روشنی مظلومیت مردمان غیرنظامی را در میان کشاکش سلاح‌های ویرانگر کشتار جمعی و عدم دسترسی به مراجع قانونی بین المللی نشان داد.

رحیم خویی با اشاره به حضور قادر مولان پور به نمایندگی از مردم بیگناه سردشت و روستای "رش هرمه" با نشان دادن غیرت مردمان کرد در دادگاه لاهه اظهار کرد: چنین دادگا‌ه‌هایی صرفا فرمایشی و برای سرپوش گذاشتن اقدامات جنایت کارانه جنگی تشکیل می‌شود. 

حضرت حجت‌الاسلام دکتر اسعدی معاون دفتر نمایندگی نهادمقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی گفت؛ کارگردانانی همچون مهدویان و مرحوم سلحشور با ساخت چنین فیلم‌های فاخر، رسالت ارزشمند خود را در آگاهی بخشی‌های اجتماعی به نیکویی انجام می‌دهند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر

دیگر خبرها

  • تاریخ مطبوعات ایران در برابر انظار عموم قرار گرفت
  • مقاومت سخت برای عزل وزیر اقتصاد؛ افاضات قبل از تکیه بر صندلی را ببینید | فیلم
  • آیت الله جوادی آملی: بهشت و جهنم محصول کار ما در همین دنیاست
  • فیلم «درخت گردو» فاقد نگاه سیاسی و حاکمیتی است
  • اجرای حکم یک روزنامه‌نگار
  • نازنین بیاتی و نگار فروزنده در یک قاب صمیمی
  • مدیر حوزه های علمیه با آیت الله جوادی آملی دیدار کرد+تصاویر
  • ملت که نباید همیشه در شعب ابی طالب زندگی کنند
  • اعتقادات مرحوم نادر طالب‌زاده از زبان ده‌نمکی + فیلم
  • روزنامه جمهوری اسلامی: ملت که نباید همیشه در شعب ابی طالب زندگی کنند