Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-03@20:38:28 GMT

سعدی از مردم گفت و با مردم ماندگار ماند

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۴۴۸۶۰

سعدی از مردم گفت و با مردم ماندگار ماند

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، یک سال از فعالیت گردهمایی برخوان سعدی می‌گذرد در این مدت ۵۰ جلسه از سلسله نشست‌های ادبی «بر خوان سعدی» به همت انجمن فرهنگ و ادب شیراز، مرکز سعدی‌شناسی و مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس برگزار شده است. علاوه بر شیراز، جلساتی از این همایش ادبی درنی‌ریز استان فارس و تفلیس گرجستان و تورنتو کانادا، میزبانان برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرکت چهره‌های مردمی که ادبیات به شغل و زندگیشان گره محکمی نخورده در این همایش از نکات قابل تامل است.

بعد از پایان یکی از نشست‌های برخوان سعدی، موقعی که تقریبا همه شرکت کنندگان از سالن خارج شده بودند و برخی هنوز مشغول گفتگو با یکدیگر و در حال خداحافظی بودند بانوی جوانی که حدودا ۲۰ سال داشت به طرفم آمد و گفت: من دیر رسیدم به نظرتان من هم می‌توانم در این جلسه هفتگی حضور داشته باشم؟ پاسخ دادم بله شرکت برای عموم آزاد است. گفت: مشکل این است تحصیلات دانشگاهی ندارم، یعنی روزگار فرصت ادامه تحصیل را از من دریغ کرد، احساس کردم کسانی که در این جلسه حضور داشتند تحصیلات دانشگاهی دارند می‌خواهم بدانم نشست‌ها در چه سطحی برگزار می‌شود من به ادبیات علاقه دارم، اما اطلاعاتم اندک است.

سعدی کسی است که کلامش را سهل و ممتنع می‌خوانند، چون هر کسی می‌تواند با آثار او ارتباط برقرار کنند و خوشه چین کلامش باشد هر چند کسی نمی‌تواند کلامی، چون او بگوید. گرچه بعد از او بسیاری از بزرگان ادبیات خواستند در عرصه سخن وری با او زور آزمایی کنند اما! آثاری که به تقلید از او نوشته شد هیچ گاه در آن سطح نشد که قابل قیاس با آثار سعدی شیرازی باشد. با بقین برای بانو شرح دادم هرکس با هر سطح سواد می‌تواند از کلام و سخن سعدی بهره و لذت ببرد.

او در تایید من گفت: قهرمان‌های مردمی سعدی به گونه‌ای هستند که گویی همه آن‌ها را می‌شناسند گویی خودش به خوبی مردم کوچه و بازار را می‌شناخته با آن‌ها هم کلام و همنشین بوده است. به نظر من باید هر کسی را که مقام و منصبی از نظر علمی، ادبی و سیاسی دارد، اما خودش را از مردم جدا نمی‌داند محترم شمرد، از نظر من سعدی این گونه است.

سعدی را با حکایت هایش می‌شناخت و با گلستانش آشنا بود. دلش می‌خواست کسی باشد که مفاهیم یا تلفظ کلمه‌هایی را که مشکل دارد برایش بگوید. وقتی پی برد که نشست‌ها با محوریت خوانش و تحلیل آثار سعدی برپا می‌شود خوشحال و مطمین شد که شرکت در چنین همایشی می‌تواند برای او هم سودمند باشد.
استقبال مردمی انگیزه ارزشمند تداوم برخوان سعدی شد
از مرداد پارسال همایش ادبی برخوان سعدی با سخنرانی پژوهشگران و ادیبان از شاخص‌های اندیشه و آثار استاد سخن آغاز شد و از بهار امسال خوانش و تحلیل آثار سعدی با گلستانش آغاز شده است.

علی مدرسی پژوهشگر و کارشناس تربیت بدنی که عنوان ورزشکار پیشکسوت را در چند رشته را دارد. خوشحال است که شرکت در برخوان سعدی به او فرصتی برای پرداختن به ادبیات که زمینه مورد علاقه است می‌دهد. به مولوی، سعدی و حافظ عشق می‌ورزد.

علت علاقه اش به ادبیات را پدرش می‌داند و خودش در عرصه ادبیات و الهیات تحصیل کرد و زمینه آشنایی و علاقه را برای فرزندانش به وجود آورد و معتقد است وجود چنین نشست‌هایی می‌تواند سبب ساز آشنایی بیشتر جامعه به ویژه جوانان با بزرگانی، چون سعدی باشد. از نظر او برخوان سعدی فرصتی برای آموزش و بهره از کلام ارزشمند سعدی برای همگان است، چون او به زیبایی از بهترین راهکار‌های تربیتی فردی و اجتماعی سخن گفته است.

بنفشه پیشنماز بازنشسته آموزش و درمان دانشگاه علوم پژشکی شیراز خود را از مهمانان همیشگی برخوان سعدی می‌خواند. برای این بانوی دوستدار ادبیات که دیوان حافظ همیشه جایگاه ویژه‌ای در زندگیش داشته و خرسند است که این همایش ادبی فرصتی برای آشنایی با آثار سعدی برایش به وجود آورد. به نظر او کلام پر اندرز سعدی شگفت انگیز است.

هر کسی می‌تواند خوشه چین کلام سعدی باشد

فرح نیازکار سعدی پژوه و دبیر انجمن فرهنگ و ادب شیراز که از بانیان برگزاری این همایش است استقبال از برپایی همایش ادبی برخوان سعدی را فوق العاده خواند و گفت: در زمان شروع برپایی همایش برخوان سعدی فکر نمی‌کردیم که یکسالگی را جشن بگیریم و استقبال چنین باشد. او استقبال مردمی در کنار حضور اندیشمندان و پژوهشگران را ارزشمندترین دلگرمی برای ادامه این مسیر برخواند و علت روی آوردن به خوانش آثار سعدی را چنین شرح داد بعد از آنکه اساتید ادبیات و پژوهشگران از اندیشه و آثار سعدی گفتند به این نتیجه رسیدیم زمان آن رسیده که خود مردم متن را بخوانند و قضاوت کنند که سعدی کیست و چه گفته است.
هر فردی از زاویه دید خود می‌تواند خوشه چین آثار شیخ اجل باشد.

این سعدی پژوه خوانش چندباره متن آثار سعدی را برای خودش هم بسیار لذت بخش خواند و گفت: سحر و موسیقی کلام سعدی و ارتباط با متن چنان است که با هر خوانش گویی می‌شود نکته‌ای تازه دریافت برای همین در برخوان سعدی می‌توان حضور و همراهی کسانی راهم دید که خودشان در عرصه ادبیات صاحب نظر هستند.

ما به سعدی مدیونیم و نیازمند او هستیم

کمالی سروستانی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس و مدیر مرکز سعدی‌شناسی که یکی از بانیان برگزازی این همایش ادبی است جایگاه سعدی را چنین شرح داد او از شاعران بزرگ کلاسیک ایران و جهان است و هر نسلی، با باور‌ها و داشته‌ها و نگاه‌های تازه، به خوانش آثارش می‌پردازد و سعدیِ خود را می‌آفریند. کسی است که زبان فارسی را روحی تازه بخشید و به نثر و شعر فارسی را غنایی ماندگار داد و دوستی و رواداری و کم‌آزاری را ترویج کرد. سعدی به حکمت عملی و نظری در حکایات زیبا نقشی ماندگار و کارآمد بخشید و در غزل‌های نابش عشق به پروردگار و عشق به انسان را به ما آموخت، گوهر انسانی را یگانه یافت و کرامت انسانی را ارج نهاد. اگر ما تاثیرات اجتماعی و کارکرد فردی ادبیات را بپذیریم، می‌توانیم باور داشته باشیم که این ادبیات می‌تواند کاربردی و در پیوند با ساختار اجتماع منجر به تحول شود. آموزه‌های نوع‌دوستانه سعدی می‌تواند در این طوفان زندگی راهی به دوستی و عشق و شادی بگشاید و گم گشتگی و سرگشتگی نوع بشر را اندکی التیام بخشد؛ پس ما را گزیری از آن نیست؛ بلکه نیازمند آنیم.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی ادبیات ماندگار جهان را در تعالی انسان، عشق، صلح و آزادی تاثیرگذار برشمرد و آثار سعدی را جزوی از این گروه خواند که باعث می‌شود محفلی با نام «بر خوان سعدی» شکل گیرد و تداوم یابد تا گام بلندی برای پرورش و توسعه فرهنگ و ادب در شیراز باشد.

انتهای پیام/چ

 

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: شعر معرفی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۴۴۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادی از اسکوییِ فقید؛ صدای ماندگار ورزش

آخرین وضعیت جسمانی مسعود اسکویی گوینده خاطرانگیز رادیو ورزش سلامتی او را رو به بهبودی نشان می‌داد و همه منتظر بودند صدایِ‌او را یک بار دیگر از موجِ رادیو ورزش بشنوند اما روز معلم خبر آمد صدایِ ماندگار دارفانی را وداع گفت. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ صدایش صلابت بسیاری داشت و هر شنونده‌ای را میخکوب می‌کرد. کافی بود مخاطب پای گزارش‌های ورزشی او بنشیند، آن وقت بود که از هیجان گزارش‌های ورزشی استاد اسکویی به وجد می‌آمد. بیراه نیست بگوییم که ورزش دوستان و دوستداران ورزشی از چند دهه قبل با صدای استاد اسکویی عجین شده‌اند و به عشق او گزارش‌های ورزشی را می‌شنیدند.

امروز این استاد که به صدای خاص در رادیو شهره بود را از دست دادیم و اهالی رادیو به سوگ نشستند. شادروان شاگردان بسیاری را در رادیو تربیت کرد و به حرفه‌ای بودن در رادیو زبانزد بود.

مسعود اسکویی درگذشت

به رسم یادبود با چند همکاران و دوستان قدیمی اش گفت‌وگو کردیم که در ادامه از نظرتان می‌گذرد:

به جوانان آموخت

خسرو والی‌زاده، گزارشگر و کارشناس ورزش فوتبال در رادیو ورزش ضمن تسلیت به اهالی رادیو گفت: درگذشت استاد را به اهالی رادیو تسلیت می‌گویم. وقتی این خبر را شنیده‌ام خیلی ناراحت و متأثر شدم. روز گذشته با اینکه ساعت ملاقات تمام شده بود اما به دیدن استاد اسکویی به بیمارستان رفتم. شاید آخرین فردی بودم که قبل از فوت استاد به دیدنش رفتم. خیلی متأسفم که این هنرمند را از دست دادیم.

وی که از نزدیکان استاد اسکویی است، درباره این گوینده فقید می‌گوید: آشنایی ما با استاد به اواخر سال 1358 بعد از انقلاب اسلامی برمی‌گردد. زمانی که وارد کار رسانه شدم، استاد اسکویی را می‌شناختم. از همان سال‌ها با یکدیگر دوست بودیم. استاد یکی از مشوق‌های من برای ورودم به رادیو بود. یکی از برنامه‌هایی که افتخار داشتم نزد استاد باشم «صدای وزش» رادیو تهران بود که بعدها از رادیو جوان پخش شد. پس از افتتاح رادیو ورزش هم از سال 1378 از این شبکه روی آنتن می‌رفت. حدود 25 سال با برنامه «صدای ورزش» در کنار استاد اسکویی بودم. البته برنامه‌های دیگر هم در خدمت استاد بودم. به شخصه خیلی از استاد آموختم، به عنوان بزرگترین و قدیمی‌ترین عضو رادیو خیلی از استاد آموختیم.

والی‌زاده با اشاره به ویژگی‌های اخلاقی استاد اسکویی، تأکید کرد: بسیار محترم و خانواده دوست بود. خیلی به همکاران به ویژه به جوانان کمک می‌کرد. بیش از 30 سال با استاد کار کردم. او تجربیاتش را به همه منتقل می‌کرد. امروز که روز معلم است استاد دارفانی را وداع گفت. استاد اسکویی آدم بی‌حاشیه‌ای بود و صدایش به عنوان گزارشگر و گوینده همیشه ماندگار خواهد ماند.

چشم امید به بازگشت او داشتیم

در پی درگذشت مسعود اسکویی، گوینده پیشکسوت رادیو و تلویزیون، رییس سازمان صداوسیما در پیامی درگذشت وی را تسلیت گفت. در پیام پیمان جبلی آمده است: چشم امید به بازگشت و بهبود استاد مسعود اسکویی داشتیم تا بار دیگر با صدای جادویی و سحرانگیز خود، گوش‌هایمان را بنوازد.

در گفت‌و‌گو با استاد که روی تخت بیمارستان بود جز امید به آینده و انرژی فراوان شنیده نمی‌شد. دوست داشتیم خبرهای خوش موفقیت‌های جوانان‌مان در المپیک پیش‌رو و مسابقات جهانی را از زبان او بشنویم اما در برابر تقدیر الهی چه می‌شود کرد.

درگذشت استاد مسعود اسکویی را به خانواده، دوستان و اهالی رادیو تسلیت گفته و برای آنان صبر الهی و برای آن مرد محترم و باوقار، رحمت الهی مسئلت می‌کنم.

اسکویی، شاگردان بسیاری را برای صدا تربیت کرد

علی بخشی‌زاده معاون صدا در پیامی درگذشت مسعود اسکویی را تسلیت گفت. در پیام او آمده است: مرحوم مسعود اسکویی عزیز که عمر پربرکت خود را وقف خدمت به مردم و انعکاس شور و هیجان رویدادهای ورزشی به مخاطبان رادیو کرد، با صدایی گرم و گیرا و لحنی صمیمی و به یاد ماندنی، خاطرات ماندگاری را در اذهان شنوندگان به یادگار گذاشت.

تعهد، اخلاق حرفه‌ای، شور و اشتیاق وصف‌ناپذیر ایشان به ورزش و عشق بی‌حد و مرز به رادیو، الگویی ارزشمند برای نسل‌های آینده گویندگان و اهالی رسانه خواهد بود.

درگذشت این گوینده پیشکسوت و پرتلاش ضایعه‌ای جبران‌ناپذیر برای جامعه رسانه و ورزش کشور است. از خداوند متعال برای ایشان رحمت واسعه و علو درجات و برای خانواده محترم، صبر و شکیبایی آرزومندیم.

او تا آخرین نفس در رادیو ورزش به عشق مخاطبان زندگی کرد و یاد و خاطره او همواره در قلب‌هایمان زنده خواهد ماند.

عاشق ورزش و رادیو بود

علی شاکری، کارشناس والیبال و هندبال رادیو ورزش از دوستان و همکاران قدیمی این گوینده فقید، خاطرنشان کرد: کارم را با آقای اسکویی از سال 1372 شروع کردم. من که تازه کار بودم و استاد هم پیشکسوت ما. در برنامه «عصرانه» با استاد اسکویی آشنا شدم. البته از قبل سابقه و آوازه شان را شنیده و شناخت داشتم. تا اینکه کم‌کم با گزارشگری والیبال کارم را در کنار او شروع کردم. این همکاری تا شروع رادیو ورزش ادامه داشت اما با افتتاح این شبکه ارتباط ما خیلی جدّی‌تر شد. «جهان ورزش والیبال» یا «صبح ورزش» را در کنار هم بودیم. گاهی شادروان اسکویی مجری و من هم کارشناس بودم و بالعکس. قبل از این که او در بستر بیماری بیفتد با هم کار می‌کردیم.

وی ادامه داد: او خیلی انسان رئوف، مهربان، دوست، مشوق و متواضع بود. غرور و تکبر نداشت و بی‌ریا کارش را با عشق انجام می‌داد. عاشق میکروفن بود. رابطه پدر و پسری داشتیم. خیلی خوب ارتباط برقرار می‌کرد. خیلی از استاد آموختم. استاد اسکویی بزرگتر و راهنمای خوبی برای ما بود. 

جایش همیشه سبز خواهد بود

میرزا شفیع، کارشناس ورزش و یکی از دوستان قدیمی مرحوم استاد اسکویی تصریح کرد: مرحوم اسکویی از پیشکسوتانی بود که این افتخار نصیب من شد که در نشریات همکاری داشته باشیم. در رادیو ورزش هم 22 سال با هم همکار بودیم. حتی همسفر هم بودیم. استاد دو فرزند پسر داشت که هر دو فرزندش هم در کانادا زندگی می کنند. زمانی که استاد اسکویی برای دیدن فرزندانش به کانادا رفته بود با همدیگر همسفر بودیم.

وی با اشاره به ویژگی‌های اخلاقی پیشکسوت خوش صدای رادیو ورزش، بیان کرد: استاد علاقه مند بود همه در کارشان پیشرفت کنند. او یاری صمیمی و یک پدر برای همه بود. بدون تردید استاد اسکویی در رسانه ملی اسطوره بود. همه خاطرات خوبی از استاد دارند. همیشه با روی باز و انرژی مثبت با همه صبحت می‌کرد. خیلی پرتلاش بود، هیچ وقت از کار دست نکشید و عاشق کارش بود. با رفتن او خلا بزرگی در رادیو ورزش به وجود می‌آید. صدای مسعود اسکویی برای همیشه ماندگار است و جایش برای همیشه سبز خواهد بود.

با تجربه همراه با صدایی خاص

صدرالدین کاظمی، کارشناس همه رشته های ورزشی که به عنوان گزارشگر کشتی با مرحوم اسکویی برنامه «صبح و ورزش» را به مدت دو ساعت اجرا می‌کرد، گفت: تقریبا به مدت 40 سال است که همدیگر را می شناسیم. روابط ما صمیمی بود و با استاد انس و الفت داشتیم.

کاظمی در ادامه اضافه کرد: مرحوم اسکویی شخصیت منحصر به فردی داشت. از نظر جنس صدا، تک و خاص بود.هر فردی این قدرت، حجم صدا و شیرینی صدا را نداشت. با تجربه بود و همه مراحل آکادمیک کار را در داخل و خارج از کشور فرا گرفته بود. صدایش متفاوت بود. همچنین معلومات و اطلاعات لازم را در رشته ورزشی خصوصاً چند رشته ورزشی و درصدر آنها والیبال داشت. ضمن اینکه گزارش‌های ورزشی را خیلی عادلانه قضاوت می‌کرد. 

مسعود اسکویی مجری و مفسر ورزش رادیو وتلویزیون امروز در 85 سالگی دارفانی را وداع گفت. وی مدتی پیش به دلیل شکستگی ناحیه پا و لگن در بیمارستان لاله عمل جراحی شده و مدتی در بخش مراقبت های ویژه به سر می‌برد. وی از سال 1345 به استخدام تلویزیون ملی ایران درآمد و سابقه حدودا 57 سال گزارشگری و فعالیت در رادیو و تلویزیون را داشت. اسکویی از جمله پیشکسوتان خوش نام و خوش صدای رسانه ملی به شمار می‌رفت که تعصب و غیرت تحسین برانگیزی به رادیو و خصوصاً حوزه ورزش داشت.

مریم رستمی مدیر رادیو ورزش بانوان زمان مراسم تشییع استاد فقید مسعود اسکویی را یکشنبه 16 اردیبهشت از مسجد بلال صدا و سیما اعلام کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برنامه‌های جدید کانون پرورش فکری برای بچه‌ها
  • خاموشی صدای ماندگار ورزش
  • میزبانی مردم دارالعباده یزد از لاله خوشنام
  • یادی از اسکوییِ فقید؛ صدای ماندگار ورزش
  • اینزاگی در اینتر ماندگار است
  • یادی از یک صدای ماندگار
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند
  • یادی از معلم های ماندگار سیما
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • شخصیت‌های ماندگار در دنیای انیمیشن‌های نوستالژیک