Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@04:44:08 GMT

آیا حواس‌تان هست؟

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۵۲۳۲۹

آیا حواس‌تان هست؟

«متوسط ضریب بازیافت جهانی نفت حدود ۳۵ درصد است. برای آزادگان چقدر بود؟ ۴.۵ (چهار و نیم) و ۵.۱ (پنج و یک دهم) درصد. حالا خودتان مقایسه کنید که با ثروت ملی چه می‌کنیم! اینها ممکن است به چشم امروزمان نیاید اما در آینده بخشی از منابع ارزی کشور به استخراج این نفت وابسته است. باید به نسل‌های آینده هم پاسخگو باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

به گزارش ایسنا، رضا زندی، خبرنگار انرژی، در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «روزمره اقتصادی کشور سخت می‌گذرد؛ چنان‌که می‌بینید و می‌دانیم. در این شرایط آیا گوش شنوایی هست تا از «ثروت پنهان» کشور که به حال خود رها شده است، برایتان بنویسم؟ ثروتی که حواس‌مان نباشد همسایه‌مان به مرور آن را برداشت می‌کند. من رییس‌جمهور را خطاب قرار می‌دهم. وزیر نفت، معاون علمی، فناوری ریاست‌جمهوری و سازمان برنامه و بودجه را خطاب قرار می‌دهم. از نمایندگان محترم مردم هم درخواست می‌کنم موضوع را جدی تلقی کنند. مطلبی که اتفاقا آمار و روایتش از سخنان مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت، برداشت شده است. (سخنان کریم زبیدی، مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی نفت ایران را این هفته سایت وزارت نفت منتشر کرده است.) یعنی نهاد مسئول رسمی. در همین شرایط شاید بتوان تمهیداتی در نظر گرفت تا جایی که می‌شود از ثروت ملی محافظت شود.

١- میدان نفتی آزادگان (متشکل از دو بخش شمالی و جنوبی) با بیش از ۴۵ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا، یکی از بزرگ‌ترین میادین نفتی ایران و حتی جهان است که با کشور عراق مشترک است.

٢- ٩٠ درصد نفت خام میدان آزادگان از لایه سروک تولید می‌شود. ضریب بازیافت اولیه در میدان آزادگان جنوبی در لایه سروک ۵.۱ (پنج و یک دهم) درصد و ضریب بازیافت اولیه آزادگان شمالی در این لایه ۴.۵ (چهار و نیم) درصد است. این، یعنی ما با تکنولوژی فعلی در اختیارمان و شرایط موجود تنها می‌توانیم ۴.۵ (چهار و نیم) و ۵.۱ (پنج و یک دهم) درصد از نفت دو بخش میدان نفتی آزادگان را استخراج کنیم.

٣- مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی نفت می‌گوید: «ضریب بازیافت اولیه اندک در میدان آزادگان کمتر از نصف ضرایب بازیافت اولیه رایج در سایر میدان‌های مشابه شرکت ملی نفت ایران است.» ضریب بازیافت لایه سروک در محدوده اهواز ۱۰ درصد است که این رقم برای میدان‌های بنگستانی حوزه آغاجاری و گچساران به حدود ۲ برابر (حدود ٢٠ درصد) می‌رسد. دقت کنید که داریم درباره یکی از بزرگ‌ترین میادین نفتی ایران سخن می‌گوییم. مقایسه با جهان و منطقه به کنار، ضریب بازیافت در میدان آزادگان، نصف سایر میادین ایران است! چرا؟!

٤- نسبت نفت خامی که از یک میدان نفنی برداشت می‌شود به کل ذخیره میدان را «ضریب بازیافت مخازن نفتی» می‌نامند. عموما نمی‌توان کل دخیره نفت در جای میدان‌های نفتی را استخراج کرد بنابراین آمار میادین نفتی را با دو واژه مطرح می‌کنند. «مقدار نفت درجا» که بیانگر نفت موجود در میدان است و «مقدار نفت قابل استحصال» که بیانگر میزان نفتی است که با استفاده از تکنولوژی‌های در اختیار می‌توان برداشت کرد.

٥- اگر ضریب بازیافت از میادین نفتی ایران تنها یک درصد افزایش یابد، ۷ میلیارد بشکه به نفت خام قابل استحصال کشور افزوده می‌شود. یعنی معادل تولید پنج سال نفت خام به میزان روزانه ۴ میلیون بشکه و حدود ۳۵۰ میلیارد دلار درآمدزایی.

٦- متوسط ضریب بازیافت جهانی نفت حدود ۳۵ درصد است. برای آزادگان چقدر بود؟ ۴.۵ (چهار و نیم) و ۵.۱ (پنج و یک دهم) درصد. حالا خودتان مقایسه کنید که با ثروت ملی چه می‌کنیم! اینها ممکن است به چشم امروزمان نیاید اما در آینده بخشی از منابع ارزی کشور به استخراج این نفت وابسته است. باید به نسل‌های آینده هم پاسخگو باشیم.

٧- برای هر نوع راه‌حلی در خصوص حفاظت از منابع ملی نفت در میدان‌های مشترک، توافقات دولتی سطح بالا با همسایگان لازم است. به‌طور مثال در شرایط فعلی، برای میدان آزادگان می‌توان از عراقی‌ها خواست تا زمانی که ایران در تحریم سرمایه‌گذاری در صنعت نفت است، طرفین به‌طور مشترک اما با امکانات ملی خودشان و بر اساس یک برنامه مشترک از میدان آزادگان بهره‌برداری کنند. هر چند به خاطر قراردادهای عراق با شرکت‌های بین‌المللی و تحریم نفتی ایران تحقق این مورد بسیار سخت است. شاید حتی بتوان از عراقی‌ها خواست میزان تقریبی ذخایر ایران در میدان آزادگان را برداشت‌های خود از این میدان در نظر بگیرند و به نوعی از ذخایر ایران برداشت نکنند. هر چند از امکان پذیرش چنین درخواستی اطمینان ندارم اما به هر حال راه غیر قابل بررسی نیست. باید اقدام کرد و با تاکید بر حسن همجواری مباحث را به دقت با عراقی‌ها پیش برد.

٨- برای افزایش ضریب بازیافت، تکنولوژی و فناوری روز، سرمایه مناسب و مدیریت صحیح می‌خواهیم. همه اینها هم بستر مناسب می‌خواهد. امروز تامینش نکنیم فردا حسرتش را می‌خوریم. خاصه در میدان نفتی مشترک آزادگان معلوم نیست با توسعه برداشت نفت در طرف همسایه‌مان، فردا به میزان امروز، نفت آزادگان را در اختیار داشته باشیم. حواس‌مان هست؟!

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ميدان نفتي میدان آزادگان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۵۲۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باتری‌های لیتیومی از پسماندهای خطرناک شیمیایی فلز لیتیوم تولید شد

فردین علیزاده، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان فعال در زمینه بازیافت پسماندهی خطرناک صنعتی و مستقر در پارک علم و فناوری تربیت‌مدرس، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره خطوط تولید «باتری‌های لیتیومی» گفت: ایده تولید باتری‌های لیتیومی، به‎عنوان یک محصول بازیافتی، از جایی آغاز شکل گرفت که بازیافت لیتیوم به‌عنوان یک فلز خطرناک برای محیط‌زیست، مسئله حیاتی تلقی شد.

وی در همین راستا افزود: لیتیوم داراری فلزاتی سنگینی از جمله کُبالت و نیکل است که پسماند آن برای طبیعت، بسیار خطرناک بوده و به یک روش اصولی برای بازیافت نیازمند است.

علیزاده درباره ابداع شیوه نوین بازیافت فلز لیتیوم توسط متخصصان این شرکت دانش‌بنیان توضیح داد: تکنولوژی مورد استفاده توسط تیم متخصصان که در نهایت لیتیوم را به باتری، تبدیل می‌کند، هیچ‌گونه پساب مضر و خطرناکی برای طبیعت ندارد.

این فناورحوزه مواد شیمیایی به فناوری‌های به‌کار گرفته‌شده در فرآیند تولیدباتری‌های لیتیومی اشاره کرد و ادامه داد: زمانی که مواد شیمیایی اساس کار یک چرخه تولید قرار می‌گیرند، نمی‌توان گفت از یک فناوری خاصی استفاده کرده‌ایم.

وی افزود: در فرآیند تولید باتری‌های لیتیومی، عوامل موثری مانند دما، زمان و مواد شیمیایی گوناگون، تاثیرگذار هستند که تعیین فرمول تولید و نحوه چگونگی به‌کارگیری آنها، توسط کارفرما تعیین می‎شود.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درخصوص کاربرد باتری‌های لیتیومی در صنایع گوناگون اضافه کرد: این باتری‌های لیتیومی، برای صنایع تولید اسباب‌بازی، خودرو‌های الکترونیکی و تولید گوشی موبایل و به‌طورکلی هر صنعت یا چرخه تولیدی که نیاز به باتری دارد، می‌توان از باتری‌های لیتیومی بازیافتی استفاده کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شهرک بازیافت در قم احداث می‌شود
  • قدردانی از معلمان حامی محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری
  • تجلیل از معلمان حامی محیط‌زیست در چهارمحال و بختیاری
  • واحد سیار فرآورشی آزادگان جنوبی تعمیر شد
  • سبزتر شدن فضای سبز حاشیه بزرگراه آزادگان تهران
  • راهکارهای اقتصاد دایره‌ای برای بهینه‌سازی مدیریت پسماند
  • از اثر دانینگ کروگر چه می‌دانیم؟
  • باتری‌های لیتیومی از پسماندهای خطرناک شیمیایی فلز لیتیوم تولید شد
  • آنچلوتی: سخت بود چون همه حواس‌ها به بایرن است
  • تلاش برای افزایش ضریب حفاظت گوزن زرد در ارسنجان