Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا از البرز، بانوی مددجوی البرزی با تلاش و پشتکار خستگی‌ناپذیر و حمایت تسهیلاتی کمیته امداد امام خمینی(ره) توانست ضمن خودکفایی، چرخ زندگی ۲۲ نفر دیگر را به حرکت در آورد.

او درباره سرنوشت و زندگی خود چنین می‌گوید: در زندگی مشکلات زیادی متحمل شدم، در سن ۱۸ سالگی با پسرعمویم ازدواج کردم، همسرم در یک شرکت مشغول کار بود اما به دلیل بدهی و عدم توانایی در تسویه حساب با طلبکاران راهی زندان شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

من ماندم با دو فرزند کوچک و بار سنگین یک زندگی، بنابراین تصمیم گرفتم دستم را روی زانوی خودم بگذارم و برای نجات از این وضعیت تلاش کنم، بر اساس علاقه‌ام به یک مرکز فنی و حرفه‌ای مراجعه کردم و دوره آموزش عروسک‌دوزی را گذراندم و پس از مدتی در یکی از فرهنگسراهای شهرداری کرج به‌عنوان مربی آموزشی مشغول به‌کار شدم، در خانه هم عروسک می‌دوختم و برای فروش به مغازه‌ها می‌بردم.

وی ادامه داد: زندگی من این‌گونه می‌گذشت تا اینکه همسرم از زندان آزاد شد ولی به‌علت نداشتن تعهد اخلاقی و اعتیاد ناگزیر پس از ۱۸ سال زندگی مشترک ناموفق از همسرم جدا شدم و حضانت فرزندانم را نیز برعهده گرفتم. آن زمان بود که با توصیه یکی از آشنایان به کمیته امداد مراجعه کردم و با دریافت یک وام قرض‌الحسنه ۱۰۰ میلیون ریالی چرخ خیاطی صنعتی خریدم و کارم را وسعت دادم.

این مددجو می‌افزاید: سال گذشته و بعد از تمام شدن اقساط وام اول دوباره از کمیته امداد وام درخواست کردم و ۲۰۰ میلیون ریال دیگر نیز دریافت کردم، با این مبلغ یک کارگاه بزرگ اجاره کردم و کارم را بیش از قبل توسعه دادم.

این کارآفرین البرزی با اشاره به اینکه هم‌اکنون ۲۲ نفر شامل ۱۲ کارگر در کارگاه و ۱۰ کارگر دیگر نیز در منزل برایش کار می‌کنند، افزود: اغلب کارگران زنان سرپرست‌ خانوار هستند.

وی که اکنون به‌عنوان کارآفرین و صاحب‌کار در البرز فعالیت می‌کند، هر روز به دلیل دریافت سفارش کار بین کرج و تهران رفت وآمد می‌کند و به تازگی قرارداد همکاری با یک کارخانه تولید عروسک منعقد کرده است.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن اجتماعی مددجو کمیته امداد سرپرست خانوار عروسک دوزی تسهیلات قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۶۳۷۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!

فریدون عباسی در ارزیابی این پیشنهاد اظهار داشت: بنده کلا نسبت به طرح‌ها نظر مثبتی ندارم. بنزین ماده‌ای است که در خودرو استفاده می‌شود، چرا باید به افراد بنزین داده شود؟ در هیچ جای دنیا مشکلی بنزین ندارند، سوخت در جایگاه‌ها وجود دارد و مردم مصرف می‌کنند، چون هزینه‌ها در کشور‌های دیگر واقعی است سوخت هم مثل بقیه کالا‌ها است در کشور ما بیش از حد به این موضوع پرداخته می‌شود، بنزین نباید ابزاری برای بهم زدن آرامش مردم شود.

به گزارش اقتصادآنلاین، وی با بیان اینکه تخصیص بنزین به افراد به جای خودرو در راستای اعطای یارانه بیشتر به اقشار کم‌درآمد نیست، افزود: باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که شاید کسی نمی‌خواهد خودرو داشته باشد یا گواهینامه ندارد و یا ترجیح می‌دهد از وسیله نقلیه عمومی استفاده کند، بنابراین لزومی ندارد سوخت به افراد اختصاص داده شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: بهتر است به اصلاح نظام حقوق و دستمزد بپردازیم و ارجح‌تر است که ارزش پول ملی را حفظ و تورم را کنترل کنیم و نسبت به افزایش درآمد کسانی که درآمد ثابت دارند و حقوق‌بگیر هستند اقدام کنیم تا میزان حقوق دریافتی این افراد با تورم سازگار باشد نه اینکه هر سال کمتر از میزان تورم افزایش دستمزد داشته باشیم.

وی تاکید کرد: مشکل کشور در سهمیه‌بندی بنزین نیست، بنزین نباید سهمیه‌بندی شود جز در موارد بحران مثل زمان جنگ آشکار؛ اکنون در جنگ اقتصادی هستیم و بنزین با کارت سوخت در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ما باید همین شیوه تخصیص بنزین با کارت را درست اجرا کنیم یعنی هر شخصی با کارت شخصی سوخت را دریافت کند، قیمت هم مشخص باشد و اگر کسی بخواهد بنزین بیشتری مصرف کند باتوجه به اینکه کشور امکان تولید بنزین به میزان تقاضا را ندارد بنزین را با نرخ وارداتی دریافت کند.

عباسی خاطرنشان کرد: واردات بنزین ارزبر است بنابراین هر شخصی بخواهد بنزین بیشتری به مصرف برساند باید قیمت وارداتی یعنی هزینه واردات، حمل نقل و هزینه جایگاه باید در این نرخ گنجانده شده و قمیت واقعی را پرداخت کند و کسی هم مصرف کمتری دارد بنزین تولید داخل را با نرخ یارانه‌ای که دولت در نظر گرفته دریافت کند.

دیگر خبرها

  • فردا آخرین مهلت دریافت مرحله سوم طرح فجرانه کالابرگ است
  • فردا، مهلت پایانی مرحله سوم طرح فجرانه کالابرگ
  • ۲ هزار مددجوی کمیته امداد از خدمات پزشکی بهره مند شدند
  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد کشور: ۲۰ درصد افراد جامعه نیازمند دریافت خدمات روانشناختی هستند
  • زمینه فعالیت مشاغل خانگی را در اصفهان تقویت می‌کنیم
  • روایت خبرنگار صداوسیمای لرستان از کوچ عشایر
  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟
  • پرداخت حق بیمه بیش از ۲ هزار زن سرپرست خانوار هرمزگانی
  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!
  • حق بیمه بیش از ۴ هزار مددجوی کمیته امداد ماهانه پرداخت می‌شود