Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-06@20:16:13 GMT

نیما معلم درک و نگاه نو در شعر است

تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۵۱۳۹۷

نیما معلم درک و نگاه نو در شعر است

به گزارش خبرگزاری مهر، در واپسین روز از آخرین اردوی بانوان دورۀ هفتم آفتابگردان‌ها، علی داودی دربارۀ «حقایق و دقایق شعر نو» سخن گفت.

داوودی پیش از هر چیز سه پرسش، پیرامونِ چیستی و چرایی شعر سپید و سهم ما در شعر سپید مطرح کرد و افزود: به‌سادگی نمی‌شود پاسخ داد که شعر سپید چیست. نوعا احمد شاملو را مبدع آن می‌دانند اما پیش از او دیگری نیز در این حیطه نوشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داودی ادامه داد: در تعریف آن گفته‌اند که شعر سپید، شعری است که شعر نیست، و این گریزی رندانه است. نباید تعریف خودمان را از شعر سپید داشته باشیم، این شعر اتفاق جدیدی است و انسان امروز، انسان گذشته نیست و بایستی مطابق و مناسب با امروزِ انسان، شعری جدید بسراید.

این شاعر با بیان اینکه شعر سپید گونه‌ای از شعر نو و نوظهور است، اظهار داشت: شعر بخشی از زبان است و انسان خلق‌الله. خدا در حین آفرینش، زبان را به انسان بخشید. در تعریف قدما، شعر، کلامی است موزون، مقفا و مخیل، که منطبق بر این تعریف خیلی از شاعران در تاریخ درخشیدند.» او در ادامه گفت: «برخی بر این تعریف ان قلت آوردند؛ لذا تغییر در این تعریف، به واسطۀ تفاوتی است که شکل گرفته. تعریف قدیم، سعدی را به ما داده و تعریف جدید نیما و شاملو را.

خالق مجموعه‌شعرِ «گاهی حواست نیست»، با اشاره به اینکه این تفاوت، ماحصل اتفاقات قرن‌های اخیر و رنسانس است، افزود: رنسانس جایگاه انسان را تغییر داد و نسبت انسان را با جهان مشخص کرد. انسان دانست که زمین مرکز زمین نیست و بین بی‌شمار کره قرار دارد و این مساله بر زندگی او تاثیر گذاشت. به همین نسبت انسان درگیر زندگی جدیدی شد که به آن زندگی مدرن می‌گویند و اقسام تکنولوژی و فناوری بر ابعاد مختلف زندگی و حتی شعر او اثر گذاشتند.

داودی این اتفاقات را موجب تحول در شعر سنتی و قدمایی بر شمرد که به واسطۀ ارتباطات و تاثیرات از دنیا، دورۀ تحول شخصی نیز در سرزمین ما با عنوان دورۀ مشروطه به وجود آورد.

وی همچنین گفت: وقتی از مشروطه حرف می‌زنیم، در کنار بحث قانون‌گذاری و مسائل سیاسی، همیشه ادبیات فصل برجسته‌ای در ذهن ماست. در همین شرایط نیما ظهور می‌کند و می‌شود نیمای نظریه پرداز.

 وی ادامه داد: نظرات نیما دربردارندۀ مسائل و مفاهیمی است که شاید در جوامع دیگر کشف و بیان آن برعهدۀ فلاسفه باشد. برای همین عده‌ای معتقدند در سرزمین ما شاعر به وجود می‌آید، نه فیلسوف. نیما انسان‌شناس و جامعه‌شناس است و شاملو براساس این گفتۀ او که شعر باید به لحن گفتار نزدیک باشد، عنوان کرد که چطور می‌شود خوشحالی و غم را با آهنگ مشخصی گفت؟ پس، از تعریف کهن شعر، موزون بودن را حذف کرد.

شاعر مجموعه‌شعر «چاپ بیروت» در ادامۀ سخنان خود نظریات نیما را پر از ایده‌ها و زمینه‌ها و نکات مختلف ادبی و هنری خواند و افزود: آن‌چه نیما به ما تعلیم می‌دهد، درک نو و نگاه نو است. مقفا بودن بخشی است که نیما آن را هدف گرفت و شاملو موزون بودن را مورد هدف قرار داد.

داودی شعر را حادثه‌ای زبانی دانست که همۀ عناصر و موارد دیگر به واسطۀ زبان در آن ظهور و بروز پیدا می‌کند. او گفت: کشفی که به واسطۀ نگاه شکل گرفته باعث انتقال مفهوم مورد نظر ما می‌شود و شعر سپید، اگر هیچ کدام از امتیازات شعر سنتی و هنرمندی شاعران بزرگ را نداشته باشد، حداقل ما را راهنمایی می‌کند که به نگاه و درک جدیدی از زندگی پیرامون خود برسیم.

در ادامه، علی داودی تعدادی از اشعار سپید نسبتاً مشهور شاعران سپیدسرایی همچون سید علی صالحی، بهزاد زرین‌پور، طاهره صفارزاده، سیدحسن حسینی، گروس عبدالملکیان، رضا براهنی، بیژن نجدی، علی موسوی‌گرماروی، شمس لنگرودی، علیرضا قزوه، منوچهر آتشی، علی‌محمد مودب و یداله رویایی را خواند و دربارۀ خوبی یا بدی شعر سپید، به طور کلی، اضافه کرد: هیچ اثری پیدا نمی‌شود که بشود آن را با دیگری مقایسه کرد؛ چون هر شاعر بر بخشی از امکانات شعری متمرکز است. ساختار شعر و عناصری که در هریک به کار رفته، در جای درستی استفاده شده. مثلا گروس در شعرِ «دختران شهر... » می‌خواهد بگوید که همه از موقعیت خود ناراضی هستند، اما مستقیما به نتیجه نمی‌رسد و می‌گوید: «کدام پل در کجای جهان شکسته است/ که هیچکس به خانه‌اش نمی‌رسد؟» او دربارۀ شعر منوچهر آتشی گفت: «آتشی، در فرهنگ ما جایگاه ویژه‌ای دارد، او برخلاف شاملو که متاثر از کتاب مقدس و فرهنگ مسیحیت شعر می‌گفت، از عناصر ملی و بومی استفاده کرد، مثل بیژن نجدی.

داودی ضمن بیان این نکته که نباید شاعری را به واسطۀ چهار شعر خوب، شاعر خوبی معرفی کرد، معیار خوب بودن شعر سپید را انسجام آن دانست و گفت: انسجام اثر یعنی تناسب، و اینکه چه آرایه‌هایی در شعر آمده یا آیا تصویر، موسیقی زبان و عاطفه توانسته با شعر همراه باشد یا خیر. این خود تفاوت شعر سپید را با نثر مشخص می‌کند. در شعر زبان به سمت نشانه در حرکت است. آن‌چه که زبان را از نشانه و معنا تهی می‌کند شعر نیست.

این شاعر در پایان صحبت‌های خود گفت: بهانۀ شعر نو این است که ما شاعر این روزگار هستیم و نباید مثل بعضی از شاعران قدیمی از روی شعر شاعران کهن مضمون برداریم، بلکه باید با نگاهی تازه شعر بگوییم و از بت‌سازی بپرهیزیم. چرا که صرفا تحصیلات عالی یا مطالعۀ بالا، اتفاق هنری به وجود نمی‌آورد.

پس از پایان این کلاس کارگاه نقدی با حضور سید وحید سمنانی و حسنا محمدزاده برگزار شد و به نقد آثار بانوان شاعر پرداختند.

در آخر، گواهینامۀ پایان دورۀ هفتم آفتابگردان‌ها به دختران شاعر تقدیم شد.

کد خبر 4699021

منبع: مهر

کلیدواژه: علی داوودی نیما یوشیج شعر کتاب و کتابخوانی ترجمه ادبیات ادبیات جهان بازار نشر رایزنی فرهنگی نقد کتاب گردشگری معرفی کتاب عید غدیر خم معرفی نشریات دفاع مقدس جنگ تحمیلی آزادگان جنگ تحمیلی فرهنگ عمومی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۵۱۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلم «انسان ســـاز» است/ ترسیم مثلث «عشق، ایمان و اراده»

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: معلمان اهمیت به سزایی در جامعه دارند تا جایی که شغل شأن را با شغل انبیا قیاس می‌کنند یعنی آگاهی بخش، انسان ساز؛ اهل معرفت و اهل ایمان و کسانی که در وجودشان می‌توان همراهی عشق، ایمان و اراده را شاهد بود.

معلمی در تربیت نسل آینده بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل تأثیر آن را می‌توان بسیار زیاد دانست و در نتیجه این شغل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که اگر معلمی یک فرد را به درستی تربیت نکند، یک نسل را می‌تواند تحت تأثیر قرار دهد.

اظهار نظر درباره اهمیت شغل معلمی بسیار است اما امروز قرار است از منظر تربیت نسل آتی، انسان سازی، اهمیت شغل معلمی، الگوهای معلمی، فرهنگ و رسالتی که معلمان دارند به شغل معلمی و آموزگاری بپردازیم شغلی که گرانقدر و گران سنگ است و البته بسیار تأثیر گذار.

کادر سازی اهمیت دارد

نماینده ولی فقیه در استان سمنان در گفت وگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه معلمی نوعی عشق غیر قابل توصیف می‌طلبد، گفت: در کنار عشق و علاقه باید برای معلمان ویژگی‌هایی هم داشته باشند چرا که گاهی بیان یک کلمه توسط یک معلم می‌تواند سرنوشت دانش‌آموز را تغییر دهد.

حجت الاسلام مرتضی مطیعی با بیان اینکه ما امروز در بدنه آموزش و پرورش مان نیاز داریم که کادرسازی از معلمان به خوبی صورت گیرد، ابراز کرد: تربیت نیروهای متخصص و متعهد برای اینکه در آینده به معلمان خوبی بدل شوند یکی از نیازهای امروز جامعه است که آموزش و پرورش باید به آن توجه داشته باشد.

وی با بیان اینکه معلمان باید چهره‌های بی بدیلی مانند استاد شهید مطهری را الگوی خود قرار دهند، افزود: شهید مطهری جریان‌شناس خوبی بود یعنی با بصیرت و نگاهی که داشت متوجه همه جریانات روز بود و همه را مورد رصد قرار می‌داد لذا امروز معلم ما باید این طور باشد.

ویژگی‌های بارز شهید مطهری

امام جمعه سمنان با بیان اینکه «دشمن شناسی» از ویژگی‌های بارز شهید مطهری بود، گفت: مطهری منشأ تحولات بزرگ فکری در جامعه اسلامی بود و لذا این شهید گرانقدر به مثابه یک الگوی خوب برای معلمان به خصوص معلمان تازه وارد و جوان‌تر، می‌بایست تبیین شود.

مطیعی با بیان اینکه معلمان باید از خودشان بپرسند که شهید مطهری چه ویژگی‌هایی داشت، ابراز کرد: تداوم راه شهید مطهری یکی از مهمترین موضوعاتی است که امروز باید مجموعه آموزش و پرورش و معلمان ما به یاد داشته باشند.

وی همچنین به ضرورت تبیین اهمیت دین داری، خداشناسی و معرفت بالله بین جوانان و دانش آموزان از سوی معلمان و آموزش و پرورش شد و بیان کرد: دین برای تمام امور دنیوی و اخروی انسان برنامه دارد و لذا باید نسل جوان معرفت خود را نسبت به مسائل اسلامی بیشتر کند که معلمان و آموزش و پرورش در این موضوع کمال تأثیر را دارند.

تربیت نیروی مؤمن و انقلابی

امام جمعه آرادان نیز در گفت وگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه معلمان مأموریتی بسیار حساس دارند، گفت: تربیت نیروی انسانی مؤمن، متدین، اهل معرفت، ولایتمدار و بصیر و همیشه در صحنه از جمله مهمترین رسالت‌های معلمان و جامعه آموزش و پرورش محسوب می‌شود.

حجت الاسلام جلیل شریفی نیا با بیان اینکه مأموریت معلمان در قبال تربیت انسان و انسان سازی، بسیار حساس است، تاکید کرد: تعلیم و تربیت مهمترین وظیفه معلمان است و امیدواریم که با تاسی و الگوگیری از بزرگانی مانند شهید مطهری که اسوه بصیرت، زمان شناسی، معرفت شناسی و … بودند در این رسالت موفق باشند.

وی با بیان اینکه معلمان به واسطه اینکه انسان سازی می‌کنند، تحول زا هستند و این تحولات در جامعه بعضاً بسیار اهمیت دارد، افزود: ممکن است معلمی با یک کلام سخنی را بر زبان بیاورد که آینده یک دانش‌آموز متحول شود و لذا باید گفت معلمی یکی از مهمترین مشاغل است.

معلمی از مهمترین مشاغل

حجت الاسلام احمد نظری مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل دینی نیز در گفت وگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به اینکه معلمی یکی از مهمترین مشاغل و حرفه‌ها است، تاکید کرد: یکی از مهمترین موضوعاتی که شغل معلمی را تا این میزان گران قدر می‌کند، انسان سازی است.

نظری با بیان اینکه جایگاه معلم بسیار در سیستم آموزشی و فرهنگی کشورمان بالا است، افزود: باید این جایگاه والا قدر دانسته و در راستای تقویت آن بکوشیم لذا بر این عقیده هستیم که در سند تحول آموزش و پرورش، می‌بایست معلم در محوریت قرار گیرد.

وی با بیان اینکه معلمان به خصوص معلم‌های جوان‌تر شهید مطهری را الگوی خود قرار دهند، تاکید کرد: شهید مطهری نمونه و الگو و اسوه یک معلم در تراز انقلاب اسلامی در تمام ابعاد از تربیت، معرفت، بصیرت، شناخت و… محسوب می‌شود.

شغل انبیا (ع)

یک معلم بازنشسته اما در گفت وگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه معلمی را شغل انبیا می‌دانند زیرا کار انبیا بیدار کردن مردم از خواب، آگاهی بخشی، تربیت و در نهایت تغییر در زندگی شأن بود، گفت: به معنای ساده‌تر انبیا برای انسان سازی آمدند و معلمان هم انسان سازهای امروز جامعه هستند.

محمد رحیمیان با بیان اینکه کمتر شغلی به حساسیت و اهمیت معلمی وجود دارد، بیان کرد: یک معلم ۳۰ سال کار می‌کند در این ۳۰ سال دست کم سالی ۷۰ دانش‌آموز را تربیت می‌کند و این یعنی هر یک معلم می‌تواند حال و آینده دو هزار و ۱۰۰ خانواده ایرانی را تحت تأثیر خود قرار دهد و اگر این دانش آموزان خودشان صاحب فرزند و همسر شوند در نهایت شاهد هستیم که یک معلم در ۳۰ سال کار خود بر زندگی ۹ هزار نفر انسان در یک جامعه تأثیر گذاشته است.

وی با بیان اینکه کمتر شغلی در دنیا وجود دارد که چنین تأثیرگذاری را داشته باشد، ابراز کرد: معلم باید خوش رو، آگاه، متقی، بدون غرور و تعصب و البته بصیر باشد و دانش آموزان را نسبت به مسائل ایران عزیز، آگاه ساخته و آنان را حساس بار بیاورد.

توصیه‌هایی به نسل جوان

این معلم بازنشسته که در زمانی سمتی نیز در آموزش و پرورش داشته تاکید می‌کند: معلم می‌تواند یک نسل را در میدان، پای کار و مسئولیت پذیر بار بیاورد و در عوض می‌تواند یک نسل را سرخورده، تنبل و فاقد مسئولیت پذیری بار بیاورد، گفت: معلمی نه تنها بر افراد بلکه بر جامعه تأثیرگذار است.

رحیمیان بیان کرد: توصیه ما به تمام معلمان به خصوص جوان‌تر ها این است که خودشان اهل آگاهی، مطالعه و حساس نسبت به مسائل کشورمان و دین اسلام باشند و تلاش کنند که این حساسیت را به نسل آتیه ساز ایران هم منتقل سازند نسلی که بتواند برای ایران افتخار آفرینی کند.

وی افزود: تنها موضوعی که باید در انتها بگویم این است که هرگز معلمان مناطق محروم را فراموش نکنید معلمانی که بدون چشم داشت با سختی‌های فراوانی به کلاس‌های درس می‌روند و فداکاری و ایثاری می‌کنند که با هیچ پولی جبران نمی‌شود. از دولت می‌خواهیم که قدردان این معلمان بوده و به مسائل معیشتی آنها بپردازد وگرنه این معلمان انگیزه‌هایشان را کم کم از دست می‌دهند درست است که معلمان عاشق کارشان هستند اما فشارهای زندگی نمی‌گذارد که روی کارشان تمرکز داشته باشند.

به گزارش مهر، سخن از اهمیت شغل معلمی تمامی ندارد و در نتیجه تلاش کردیم که تنها بخش کوچکی از اهمیت این شغل به خصوص در زمینه انسان سازی و تأثیر یک معلم بر آینده کشور و جامعه نگاهی بیاندازیم، معلمانی که اسوه و الگوهایی برای همه ما محسوب می‌شوند.

کد خبر 6097024

دیگر خبرها

  • رسالت معلم تربیت انسان در طراز مقام توحیدی است
  • واکنش جالب معلم عربی محمد بحرانی به خاطره ای که تعریف کرد | ویدئو
  • معلم؛ روایتگر تاریخ و مظهر فرهنگ
  • واکنش جالب معلم عربی محمد بحرانی به خاطره‌ای که بحرانی از او در برنامه تعریف کرد (فیلم)
  • ببینید | واکنش جالب معلم عربی محمد بحرانی به خاطره‌ای که بحرانی از او در برنامه تعریف کرد
  • معلم میراث‌ دار انبیا در تعلیم و تربیت و انسان‌سازی
  • ۵۷۰ هزار معلم به نظام رتبه بندی اعتراض کردند
  • معلم «انسان ســـاز» است/ ترسیم مثلث «عشق، ایمان و اراده»
  • معلّمان، قافله‌سالاران کاروان روشنگری
  • جایگاه میرنوروز از نگاه ملی مغفول مانده است