Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا؛ در هفته‌ای که گذشت بخش اول و دوم مصاحبه گیتی قاسمی را از نظر گذراندید. در بخش سوم این گفت‌وگو گیتی قاسمی از تصمیماتی که برای آینده حرفه‌ای خود دارد می‌گوید. او تأکید دارد که به هیچ‌عنوان نمی‌خواهد نقش‌های کمدی تکراری را بازی کند و از تبدیل شدن به یک تیپ مشخص می‌خواهد فاصله بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بازی‌های اغراق‌شده و گل‌درشتی که امروز در فیلم‌ها و سریال‌ها می‌بینیم به نظر شما نشأت گرفته از کم‌سوادی و کم‌توانی بازیگران است یا این ضعف نشأت گرفته از کارگردان‌های ما است؟ 

مجموعه عواملی مانند متن، لحن اثر، کارگردانی تحلیل نقش و در نهایت اجرای آن توسط بازیگر، با کیفیت نهایی اثر رابطه مستقیم دارد. ولی به عنوان بازیگر معتقد هستم؛ بازیگر به کمک هوش بالا می‌تواند نقش خود را جذاب و باور پذیر و تاثیرگذار بازی کند. کمتر کارگردانی پیدا می‌شود از این توانایی استقبال نکند. در واقع این مقوله یک رابطه دو طرفه بین کارگردان و بازیگر است.

به‌عنوان مثال من در مواجهه با خبری شوکه شده‌ام، ممکن است بهترین واکنش این باشد که فقط نگاه یا سکوت کنم اما چیزی که امروز در فیلم‌ها به نمایش میگذارند عربده کشی یا حتی خودزنی است. فکر میکنم الان به جز تعداد اندکی از فیلم‌ها این مسأله مورد توجه کارگردان‌ها نیست. من دست آنهایی که سازنده فیلم‌های کمدی که مردم آنها را شاید کمدی‌های سخیف می‌نامند، می‌بوسم چراکه سر مخاطب کلاه نمی‌گذارند و با صداقت به مخاطب می‌گویند فیلم ما شاد و شاید رقص‌دار است مانند تئاتر سپید و لاله‌زار، تکلیف مخاطب با اینگونه فیلم‌ها مشخص است و آنها نمی‌خواهند سر مخاطب کلاه بگذارند.

در سریال «سال‌های دور از خانه» گل درشتی و درشت بازی کردن توسط برخی از بازیگران مشاهده می‌شود که اگر از کارگردان دلیل این شکل از بازی را بپرسیم، آن را تعمدی در جهت تیپ‌سازی می‌داند. نظر شما درباره این مسأله چیست؟ چراکه شاید تیپ‌سازی و شاید بازی‌های گل‌درشت در آثار کمدی مسأله‌ای مرسوم باشد.

تیپ سازی و گاهی اوقات کاریکاتوری بازی کردن به لحن متن باز می‌گردد، البته کاراکترهای سریال«سال‌های دور از خانه» تیپ کاراکتر بودند که در راستای شخصیت‌پردازی متن حرکت می‌کردند. در زندگی روزمره در اطراف‌مان افرادی که حرکات و تکه کلام‌های منحصر به فرد و حتی شاید در مواقعی اغراق‌آمیز دارند را می‌بینیم.

در ساخت یک اثر از انسان‌هایی که ویژگی های زیستی مخصوص به خودشان را دارند الگوبرداری کرده‌ایم. ولی از آنجایی که در یک اثر خود زندگی به نمایش گذاشته نمی‌شود، بلکه چکیده زندگی همراه با عنصر مهمی به نام تخیل به نمایش گذاشته می شود. اگر هنرمند هر شخصیت را واقعی و باورپذیر ارائه کند مخاطب آن را باور می کند.برای مثال ادوارد دست قیچی را می‌توان نام برد، ما در زندگی واقعی انسانی با این مشخصات را نمیبینیم اما چگونه است که ادوارد دست قیچی را باور میکنیم؟ آیا چیزی جز تخیل و شخصیت پردازی فانتزی درست و اجرای آن به باورپذیرترین شکل می‌باشد؟ علت این موضوع این است که هنگامی که در لحن اثر خلق شده یکپارچگی وجود داشته باشد باورپذیر می شود.

به نظر شما باتوجه به اینکه مجید صالحی قبل از کارگردانی سریال «سال‌های دور از خانه بودن» بازیگر کمدی فیلم های متعددی بوده، بازیگر بودن او سر صحنه به شما در ایفای نقش کمک کرد یا خیر؟

به نظرم بله همین‌طور است، نمی خواهم راجع به تخصص کارگردانی نظر دهم چراکه سر رشته‌ای در این کار ندارم ولی بازیگر بودن کارگردان بخصوص در آثار کمدی بسیار کمک کننده و موثر است و از طرفی خود مجید صالحی بسیار شخصیت طناز و خوش فکری دارد و این ویژگی ها بسیار کمک کننده بود.

با توجه به اینکه اکثر آثاری که بازی کردید فیلم‌هایی جدی بودند و این اولین تجربه شما در ژانر کمدی بود از بازی در سریال «سال های دور ازخانه » چه حسی دارید؟

بسیار خوشحال هستم که توانستم قسمت دیگری از توانایی بازیگری خودم را در قالب کاراکتر جذابی نشان بدهم و در ژانر کمدی و در مواجهه با مخاطب گسترده‌تری خودم را محک بزنم.

در سریال و پشت صحنه‌ها شاهد این هستیم که اتفاقات زیادی سر صحنه و حین فیلمبرداری رخ داده و به نظر می‌رسد ماجرا روی کاغذ آنقدر قدرت و قوت نداشته است، این مسأله درست است؟

مراحل دورخوانی و تمرین‌ها در واقع به نوعی مرحله سرپا کردن متن است که علاوه بر پیش تولید قبل از ضبط هر سکانس هم انجام می‌شد و از آنجایی که نویسندگان سال‌های دور از خانه دست کارگردان را برای تغییرات جزئی و مناسب باز گذاشته بودند. مجید صالحی هم اگر خلاقیتی در بامزه‌تر شدن سکانس‌ها در راستای هدف فیلمنامه از ما می‌دید استقبال می‌کرد اما در اصل متن نوشته شده با کیفیت و درست نوشته شده بود.

اگر گروه تصمیم به ساخت فصل جدید سریال «سال‌های دور ازخانه» را داشته باشند با آن‌ها همکاری می‌کنید؟

با توجه به تجربه شیرین قبلی انگیزه اولیه برای همکاری مجدد را دارم اما کسی از آینده خبر ندارد همه چیز در زمان و مکان خود قابل بررسی است؛ اگر سر پروژه و فیلم دیگری نباشم و شرایط زمانی‌ام با کار تطابق داشته باشد با کمال میل تمایل به همکاری دارم.

بازی در این سریال  که در ژانر کمدی بود تاثیر به سزایی در دیده شدن شما به نسبت باقی کارهایی که بازی کرده بودید داشته است اما خطری شما را تهدید می‌کند که قطعا خود شما بهتر می‌دانید اگر در ژانر کمدی باشید تا آخر در همین ژانر باقی می‌مانید، ما بازیگرانی داشتیم که وارد این ژانر شده و تا آخر در آن مانده‌اند، شما چه تصمیمی دارید؟

به نظر من اگر کاراکتری را درست نوشته باشند و نقش را به بازیگری که برایش خوب بازی کردن دغدغه است بسپارند و بازیگر هوشش را برای واقعی بازی کردن آن نقش به کار بیندازد غیرممکن است شخصیت‌ها را شبیه به هم بازی کند و  قطع به یقین هیچ کاراکتری شبیه کاراکتر دیگری نیست منتهی کمی هوش می‌خواهد تا فرد به عمق مسأله پی ببرد، باید برای نقش شناسنامه ساخت، باورش کرد و از درون به آن نزدیک شد.

اما تیپ‌سازی در آثار کمدی در همه جای دنیا اتفاقی مرسوم است، مثلاً جیم کری یا مستر بین سال‌های سال است که تیپ خاصی را ساخته و در فیلم‌ها و قصه‌های مختلف تکرارش می‌کنند. اینگونه تیپ‌سازی اتفاقی رایج است، چرا در ایران بازیگران سعی می‌کنند این تیپ‌سازی را نداشته باشند؟

ساختار تولید آثار نمایشی در سینما و تلویزیون ایران تفاوت آشکاری با نمونه‌های آمریکایی و انگلیسی دارد. سیستم تولید آثار نمایشی ما هنوز به لزوم تولید آثار و شخصیت‌های دنباله‌دار شاید نرسیده و این شرایط تولیدی است و زیاد به انتخاب بازیگران مربوط نمی‌شود در قبل از انقلاب نمونه بارز این آثار مجموعه فیلم‌های صمد آقا بود که بسیار هم پر مخاطب بود.

در نهایت این مخاطب است که با استقبال خود باعث می‌شود تا جریانی تداوم داشته یا نداشته باشد و آیا مطمئن هستیم جیم کری در فیلم‌های جدی که کار کرده است درخشیده؟ من نمی‌دانم ولی شاید او استعداد خودش را در این گونه کارها دیده و در این زمینه موفق عمل کرده است. مثال دیگری مستر بین است که همیشه در کارهای کمدی حضور داشته است و هیچگونه کار جدی در کارنامه هنری‌اش وجود ندارد. او همواره درآمدش هم از این ژانر بوده و به این نتیجه رسیده که مردم اینگونه دوستش دارند و حتی ممکن است اگر در کار جدی ایفای نقش کند به موفقیت آنچنانی دست پیدا نکند.

مردم ما به‌خاطر شرایط سختی که در زندگیشان دارند بسیار بی حوصله هستند و تحمل چیزهای تکراری را ندارند و زمانی که ببینند چیزی تکراری است از آن فرار می‌کنند. در همین حال بازیگر وقتی 4 بار یک نقش را بازی می‌کند و متوجه می شود برای پنجمین بار مخاطبی ندارد می گوید خودم را بدبخت این اتفاق نکنم و در این نقش نمانم و از طرفی جای دیگری بازیگر جاه‌طلبی دارد و می‌گوید وقتی می‌توانم و استعداد کافی را دارم نقش‌های دیگر را که با این کاملا تضاد دارد را به باورپذیرترین شکل ممکن ارائه دهم.

ازطرفی کمدین‌های ما اشتباه بزرگی که دارند این است که در تمام کارهای کمدی یک مدل بازی می‌کنند اصلا اشکالی ندارد که کمدی کار کنند اما همان کارهای کمدی را به مدل های مختلف می‌توانند بازی کنند این برای بازیگر خوب نیست و مخاطب هم بعد از چند کار دیگر پیگیر آثار او نخواهد شد.

امروز می‌بینیم که بازیگران تئاتر بسیاری به سینما وارد می‌شوند و کارگردان‌ها نیز از این مسأله استقبال می‌کنند. به نظر شما ورود بازیگران تئاتر امروز به چه شکل است، آیا تئاتر به کمک سینما آمده یا سینما باعث می‌شود بازیگران تئاتر دیده شوند؟

بازیگری در آثار دراماتیک محدود به مدیوم خاصی نیست البته لازم است بازیگر با توجه به امکانات و محدودیت‌های آن حوزه ایفای نقش کند. بدیهی است عرصه‌های تلویزیون و سینما برای بازیگران به دلیل گستردگی مخاطب می‌تواند درآمدزاتر باشد و از طرفی تجربه صحنه تئاتر برای بازیگران سینما می‌تواند در ورزیده‌تر شدن توانایی‌های آنها تاثیرگذار باشد.

به عنوان سوال آخر، وضعیت در دستمزدهای تئاتر را چگونه می‌بینید؟

نسبت به گذشته بهتر شده اما تقسیم کار بین همه عادلانه نیست بسیاری از دوستانم که بازیگران خوبی هستند بیکارند و عده‌ای مدام  مشغول به کار، این باز میگردد به خصوصی‌سازی تئاتر که شرایط کار را سخت کرده است.

خبرنگار: مینا سجادی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ایران تلویزیون خصوصی سازی زمان و مکان سینما و تلویزیون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۷۸۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موافق اجرای نمایش در سالن‌های خصوصی نیستم/ اقتصاد تئاتر رضایت‌بخش نیست

داود زارع گاریزی، که این روز‌ها تهیه‌کنندگی نمایش «طلوع خونین» کاری از مسعود طیبی را برعهده دارد در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: طیبی را از حدود ۵ سال پیش و به واسطه حضور در کلاس‌های بازیگری و بیان و بدن او می‌شناسم و از نزدیک با نمایش‌ها و اجرا‌های وی آشنا شدم. او متنی با عنوان «انتقام سیاوش» داشت که من دوست داشتم آن را روی صحنه ببریم. این متن مدرنیزه شده سیاوش شاهنامه بود و از ویژگی‌های جالبی برخوردار بود که با ایرادات مرکز هنر‌های نمایشی عنوان اثر به «طلوع خونین» تغییر کرد.

وی درباره میزان موفقیت این اثر در اجرا تشریح کرد: گروه اجرایی نمایش «طلوع خونین» با اعتقاد بر اینکه باید چراغ تئاتر روشن نگه داشته شود برای اجرای این اثر زحمات زیادی کشیدند و بازیگران چیزی حدود ۱۰ماه به تمرین اثر پرداختند ولی با توجه به شرایط جامعه، تئاتر ما آنچنان که باید حمایت نشد. من از شرایط جامعه ناراضی هستم و با اینکه تولید، تبلیغات و اجرای یک اثر نمایشی هزینه‌های بسیار گزافی دارد، اما هیچ ارگانی از تولید تئاتر حمایت نمی‌کند و جامعه هنری هم پشتیبان و حامی یکدیگر نیستند. این شرایط به گونه‌ای است که حتی وقتی از بازیگرانی که به واسطه تئاتر به جایگاه و نامی رسیده‌اند، دعوت می‌کنیم برای دیدن اثر به سالن‌های نمایشی نمی‌آیند.

این تهیه کننده تئاتر ادامه داد: علی‌رغم اینکه عاشق تئاتر هستم و دوست دارم به عنوان تهیه‌کننده از نمایش و فعالیت جوانان حمایت کنم، اما دلم پر از درد است و نمی‌دانم نمایش بعدی را تولید کنم یا نه؟ تا کی می‌توان ادامه داد و در بحث فروش متحمل ضرر و زیان شد؟

وی درباره کمک ارگان‌های دولتی بیان کرد: هر ارگان دولتی یک واحد فرهنگی دارد و طبیعتا برای خانواده‌های کارمندان و نیرو‌های خود یک بسته فرهنگی دارند و می‌توانند از تخفیف‌های نمایش‌ها بهره‌مند شوند و از طریق آوردن خانواده‌های هنردوست به سالن‌ها از تئاتر حمایت کنند.

زارع گاریزی درباره اجرای نمایش «طلوع خونین» در تماشاخانه ایرانشهر اظهار کرد: ۲۰درصد از فروش یک اثر نمایشی مختص سالن است، که نسبت به سالن‌های خصوصی که ۴۰ تا ۵۰درصد از فروش نمایش را طلب می‌کنند، بسیار شرایط مساعدتری دارند. همچنین نوع سالن و امکانات فضای نمایش و موقعیت جغرافیایی و دسترسی آن برای مخاطب اهمیت زیادی دارد. من موافق اجرای نمایش در سالن‌های خصوصی نیستم، چون هزینه‌های گزافی از گروه‌های نمایشی گرفته می‌شود. اما تماشاخانه ایرانشهر یکی از سالن‌های خوب دولتی با امکانات و دیسیپلین خوبی است و من از اجرای نمایش در این سالن راضی هستم. دراین تماشاخانه از نمایش «طلوع خونین» هم به لحاظ تبلیغاتی و هم از نظر احترام به گروه اجرایی و مخاطب حمایت خوبی شد و امکان بسیار خوبی برای گروه نمایش مهیا شد.

وی ادامه داد: مرحوم آتیلا پسیانی قبل از فوت خود اشاره کرد که از تئاتر باید حمایت شود و هنرمندان نباید از تئاتر فاصله بگیرند، اما متاسفانه برخی هنرمندان وقتی وارد عرصه تئاتر می‌شوند، دستمزد‌های نجومی می‌گیرند و چون اقتصاد تئاتر رضایت‌بخش نیست هزینه مضاعفی برای تهیه کننده اثر و کم شدن رغبت برای تولید از حمایت تئاتر می‌شود.

این تهیه کننده تئاتر «طلوع خونین» گفت: در این اجرا علیرضا جلالی‌تبار، هیچ بحثی نسبت به میزان دستمزد با ما نکرد. او تئاتر را دوست دارد و فردی بسیار حرفه‌ای و باشخصیت است و فقط به تئاتر و اجرا فکر می‌کند و من از نحوه برخوردش نکات زیادی را آموخته‌ام.

وی در پایان اظهار کرد: ما می‌توانستیم در کار فروش بهتری داشته باشیم، ولی تبلیغات هزینه گزافی دارد و گروه «طلوع خونین» بیش از ۱۵۰میلیون صرف طراحی و ساخت اقلام تبلیغاتی کرده در حالی که فروش نمایش تا الان ۱۶۰میلیون تومان به رسیده است. جدای از این هزینه دستمزد بازیگران و عوامل و طراحی‌ها و ... چیزی حدود ۶۵۰میلیون هزینه داشت. با اینکه از گروه نمایشی‌ام بسیار راضی هستم و افراد کارشان را به نحو احسن انجام داده‌اند، اما این میزان فروش در مقابل این حجم تلاش برای من دلشکستگی ایجاد کرد. از تئاتر ما حمایت نشد تا گروه نمایشی دیده شوند.

نمایش طلوع خونین تا اواخر هفته آینده، هر شب ساعت ۲۱:۰۰ در سالن استاد ناظرزاده کرمانی روی صحنه است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خصوصی‌سازی سرخابی‌ها نیاز به مراقبت بیشتری دارد/ بهترین نسخه اقتصادی برای فوتبال ایران رقم خورد
  • (ویدئو) ماجرای خدمتی که عباس کیارستمی در دهه ۷۰ به سینمای ایران کرد چه بود؟
  • موافق اجرای نمایش در سالن‌های خصوصی نیستم/ اقتصاد تئاتر رضایت‌بخش نیست
  • «مست عشق» فیلم قابل قبولی نیست/ فروش بالا نمی‌تواند دلیل بر کامل بودن یک اثر باشد
  • از رکوردها تا یک تفاهم‌نامه تئاتری و...
  • ثبت رکورد پرمخاطب‌ترین روز سال برای «ملت» و «باغ کتاب»
  • عاشقانه شمس و مولانا رکورد کمدی‌ها را زد/تغییر ناگهانی دبیر اقوام
  • استقبال بیش از ۱۸ هزار مخاطب از سینما‌های تصویر شهر
  • از سینمای متفکر به فیلم های کمدی رسیدیم
  • زور سرمایه به هنر نمی‌رسد