Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-05-02@22:41:15 GMT

دیوار بلند ناآرامی/ نگاهی به فیلم “دیوار آبی”

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۱۰۲۹۱

شهر تهران از دیرباز موضوع فیلم های مستند متعددی بوده است؛ با رویکرد های مختلف اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، جمعیت شناختی، زیست محیطی و غیره. این‌بار با فیلمی روبه‌رو هستیم که می  کوشد بنای یکی از عظیم‌ترین سازه های ترافیکی شهر تهران را موضوع خود قرار دهد؛ پل صدر. فیلم از عنوانی کنایی چون «دیوار آبی» برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیواری به رنگ آبی، یعنی رنگ دیواره خارجی پل، که قرار است آرامش ایجاد کند، حال آن‌که در عمل دیواری است رفیع در برابر شمار قابل توجهی از واحد های مسکونی آن ناحیه و آرامش‌زدا! عنوانی با طنزی تلخ در اشاره به سازه ای که ظاهرا به قصد بهبود نقل و انتقالات شهری و ایجاد آرامش بنا شده، ولی در عمل به ضد خود عمل می کند.
فیلم مصاحبه محور است و کارشناسان معماری، شهرسازی و مدیریت به نقد این سازه و پیامدهای مضر آن می پردازند. برخی نیز بر این باورند این سازه عظیم که شهردار تهران و دیگر بانیانش از احداث آن با لحنی غرورآمیز در دست یابی به یک فناوری نو داد سخن می دهند، هیچ پیامد مثبتی بر کاهش ترافیک شهری نداشته و بی هیچ توجهی به طرح جامع شهر تهران تهیه و اجرا شده است.
فیلم نخست از تقابل دو دیدگاه سخن می گوید. دیدگاهی که اصولا مخالف ایجاد بزرگراه ها و تونل ها و گشایش هر معبری در راستای کاهش بار ترافیک است، چراکه آن را به مثابه  دعوتی در استفاده از وسیله نقلیه شخصی و بیرون آوردن آن ارزیابی می کند و معتقد است حتی اگر این راه جدید در زمان احداث، تاثیر اندکی بر کاهش ترافیک منطقه داشته باشد، دیر یا زود بسته خواهد شد، چراکه تولید و ورود بی‌رویه خودرو به خیابان های تهران نه ضابطه مند است و نه می تواند ضابطه مند باشد. تعریض  خیابان‌ها هم محدودیت های خاص خود را دارد و در دراز مدت عملی است. این دیدگاه تنها راه برون رفت از این مشکل را گسترش ناوگان حمل‌ونقل جمعی – اعم از ریلی یا غیرریلی- می داند.
دیدگاهی دیگر با تکیه بر حق مالکیت و رفاه شخصی و در عین حال ضعف کمّی ناوگان مربوط در پاسخ‌گویی به نقل و انتقال های درون شهری، محدودیت اعمال‌شده بر تردد وسایط نقلیه را برنتابیده و معترض آن است.
فیلم در روند نامنظم و ناموزون روایتی که از این معضل ارائه می دهد، سه مؤلفه را به هم می آمیزد؛ اعتراض ساکنان حوالی پل صدر، باور شهردار وقت تهران و دیگر مجریان پروژه  پل صدر و بالاخره دیدگاه کارشناسان شهرسازی که با تکیه بر طرح جامع شهری و اصولی که به آن معتقدند، منطقا درست به نظر می رسد. در این میان جای خالی دیدگاه دفاعی مجریان شهری در برابر نقد کارشناسان به‌شدت محسوس است. ولی مشکل فیلم «دیوار آبی» که به‌شدت پراکنده و آشفته است، این نیست. مشکل «دیوار آبی» از آن‌جا آغاز می شود که در مواجهه با موضوع فیلم به پژوهشی جدی دست نزده و با رویکردی تحلیلی موضوع را مطرح نمی کند. موضوع را در پرتو نگاهی به‌شدت سطحی بازتاب داده و نظم و نسقی فیلمنامه-ای که پراکندگی‌های آن را به وحدت و انسجامی پذیرفتنی بدل سازد، در آن دیده نمی شود. به‌راحتی و با توجه به تعدد صحنه هایی که بی هیچ منطق و کارکردی در فیلم جای داده شده اند و نیز روند ناموزون روایت، می توان «دیوار آبی» را فیلمی یافت که در مرحله مونتاژ شکل گرفته است. اما ضعف تدوین و محرومیتش از سبک و ساختاری تدوینی نیز باعث شده کاستی های فیلم به صورتی چشم‌گیرتر خود را آشکار سازد. به عنوان نمونه، می توان به پلان‌های متعددی اشاره کرد که بی هیچ کارکردی و صرفا به عنوان مفری در برون رفت از مشکل نقطه گذاری فیلم به کار گرفته شده اند. چنین رویکردی از یک سو ربط منطقی پلان‌ها و صحنه های فیلم و از سویی دیگر، پیوستگی روایی فیلم را با کاستی مواجه ساخته است.
تجربه «دیوار آبی» از مشکلی جدی حکایت دارد؛ مشکلی که هر مستندساز کم‌تجربه را وامی دارد در مواجهه با معضلی اجتماعی و تنها بر اساس بازتاب نمودهای آشکار آن معضل دست به ساختن فیلمی بزند که جز شناختی کلی و عمومی از آن ذهنیتی ندارد. صرف ابراز نارضایتی ساکنان محله مجاور پل صدر، بروز آلودگی صوتی، پرترافیک بودن خیابان‌های آن محدوده که امکان تنفس را برای اهالی دشوار کرده است و حتی دیدگاه های کارشناسانی که به نوعی اجرای پروژه  پل صدر را تخلفی آشکار در نادیده گرفتن طرح جامع تهران ارزیابی کرده، قادر نیست مخاطب را به شناختی تحلیلی اجتماعی از پروژه  پل صدر برساند.
مجموعه  کاستی های یادشده، به‌ویژه در حوزه  تدوین، به این می انجامد که گاه سازندگان فیلم فراموش می کنند موضوع اصلی فیلم پروژه  پل صدر است، پس به مباحثی ورود می کنند که اگرچه در حوزه  فعالیت های شهرداری است، اما ارتباط چندانی با موضوع اصلی فیلم ندارد. نابودی باغ های تهران و احداث مراکز خرید عظیم، احداث دریاچه غرب تهران که در محاصره برج های بزرگ قرار گرفته، پروژه  احداث اتوبان شهید شوشتری و… اگرچه حاکی از سوءمدیریت شهرداری است، ولی چون در ارتباط با محوریت پل قرار نمی گیرد، به حاشیه ای بدل می شود که جای متن نشسته است. این کاستی وقتی اهمیت خود را آشکار می سازد که می‌بینیم در بررسی موضوع اصلی فیلم موارد مهم متعددی از قلم افتاده اند. به عنوان نمونه، کارشناسان پروژه فارغ از ابعاد غلوآمیز و تبلیغی احداث پل، چشم اندازی از کارکرد و تاثیر مثبت آن برابر ما ترسیم نمی کنند. مخاطب از مطالعاتی که ضرورت ساخت پل را در دستور کار قرار داده، بی‌اطلاع باقی می ماند. برچسب ها: دیوار ، بلند ، ناآرامی

منبع: خرداد

کلیدواژه: دیوار بلند ناآرامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۱۰۲۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقرار هزاران نیروی پلیس در برلین

مقامات امنیتی آلمان که به شدت نگران وقوع ناآرامی‌ها در اعتراضات به مناسبت روز کارگر هستند، هزاران نیروی پلیس را در پایتخت مستقر کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه پاسایرنویه پرسه در مطلبی از فراخوان بسیاری از تشکل ها و اتحادیه ها برای برگزاری اعتراضات گسترده به مناسبت اول ماه می (روز کارگر) خبر داده و نوشت: مانند هر سال، پلیس در برلین و هامبورگ با عملیات چالش برانگیزی روبرو می شود.

نهادهای امنیتی در برلین و هامبورگ در حالت آماده باش هستند. انتظار می رود تظاهرات های متعدد دوباره در هر دو شهر در اول ماه مه برگزار شود. تنها در برلین، پلیس اعلام کرد که بیش از 5500 افسر در حال انجام وظیفه دارد، از جمله نیروهایی از سایر ایالت های فدرال هم برای کمک به این شهر اعزام شده‌اند.

عصر روز گذشته اولین راهپیمایی های اعتراضی برگزار شد که عمدتاً توسط گروه های زنان چپ در هر دو شهر سازماندهی شد. در برلین، گاهی اوقات مواد آتش‌زا و تخم‌مرغ در اعتراضاتی در منطقه Friedrichshain پرتاب می‌شد. به گفته سخنگوی پلیس، هیچ افسر پلیس مجروح و هیج معترضی دستگیر نشده است.

تظاهرات سالانه اول ماه مه در پایتخت آلمان هم اعلام شده است که به گفته برگزارکنندگان، این بار نیز از مسیر Sonnenallee در Neukölln برگزار می شود که از جمله به دلیل مغازه ها ورستوران های سبک عربی خود معروف است. به گفته پلیس، این مسیر به طور خاص با توجه به جنگ غزه انتخاب شده است تا هرچه بیشتر تظاهرکنندگان طرفدار فلسطین را نیز به خود جذب کند.

پلیس برلین امیدوار است که این اعتراضات تا پایان به صورت مسالمت آمیز برگزار شود. اما انتظار ناآرامی هایی را نیز دارد. علاوه بر نیروهای پلیس قوی، وسایل نقلیه پاکسازی، ماشین های آب پاش، یک هلیکوپتر پلیس و تیرهای چراغ برق برای روشن کردن خیابان ها، به ویژه در کروزبرگ و نوکولن، در دسترس قرار گرفته اند. از سال 1987، ناآرامی های مکرر توسط گروه‌های خودمختار چپ، به‌ویژه در کروزبرگ در این روز صورت گرفته است.

همچنین انتظار می‌رود که تظاهرات‌هایی با حضور گروه‌های خودمختار جناح چپ در هامبورگ برگزار شود. از جمله، اتحاد آنارشیستی "1 می سیاه-قرمز" از گروه خودمختار چپ فلور سرخ برای تظاهرات فراخوان داد.

سخنگوی پلیس روز گذشته با اشاره به چندین تظاهرات بزرگ در این شهرها گفت: فردا وضعیت تجمع بسیار پیچیده‌ای داریم.

اتحادیه پلیس اعلام کرد که امسال "موضوعات زیادی" وجود دارد که معترضان می توانند از آنها برای مشروعیت بخشیدن به اقدامات خشونت آمیز استفاده کنند. از جمله، وضعیت غزه و اقدامات مربوط به دستگیری دانیلا کلته، تروریست RAF، نقش مهمی ایفا می کند. سخنگوی پلیس گفت که انتظار می رود تعداد زیادی از تظاهرکنندگان حامی فلسطین نیز در روز چهارشنبه به خیابان ها بیایند.

در بیانیه پلیس آمده است: در صورت نقض محدودیت‌های تجمع و یا ارتکاب جرم، پلیس به طور مستمر و فوری وارد عمل می‌شود. این اقدامات شامل فریاد زدن برخی شعارها، سوزاندن عروسک ها یا پرچم ها و نمایش پرچم انجمن های ممنوعه است. در فراخوان تظاهرات اول ماه مه در شامگاه چهارشنبه، برگزارکنندگان گفتند: از اوکراین، تا یمن و کنگو، تا کردستان و فلسطین - همه جا بمب‌ها بر سر کارگران و فرزندانشان می‌بارد.

"نانسی فایزر"، وزیر کشور فدرال آلمان هم پیش از این نسبت به ناآرامی ها در شهرهای آلمان هشدار داده بود. فایزر به شبکه تحریریه آلمان گفت: اگر شورش، اعمال خشونت آمیز و نفرت از یهودیان در خیابان های ما در حوالی اول ماه مه رخ داد، پلیس باید فوراً اقدام سختی انجام دهد.

نهادهای امنیتی بخصوص نگران جو متشنج ناشی از درگیری های خاورمیانه، به ویژه جنگ در نوار غزه هستند. فایزر گفت: «ما قاطعانه به مخالفت با هرگونه تلاش برای اجرای درگیری‌ها در خاورمیانه در خیابان‌هایمان ادامه خواهیم داد». به گفته وی از آغاز طوفالن الاقصی جنبش مقاومت حماس علیه اسرائیل 159 افسر پلیس تنها در برلین در چنین تظاهراتی مجروح شده‌اند. این مقام آلمانی به صراحت گفت: "ما آن را نمی پذیریم. ما حاکمیت قانون را اجرا خواهیم کرد."

تقویت دفاع نظامی و غیرنظامی در دستورکار آلمانتشدید انتقادها از خشونت پلیس آلمان علیه حامیان فلسطینیان

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جزئیات پروژه چهارباغ/ فاز نخست تیرماه افتتاح می‌شود
  • عوارض آزادراه تهران-شمال در اختیار محیط زیست
  • آغاز احداث متروی رباط کریم
  • احداث متروی رباط کریم؛ اجرای طرح بعد از تملک اراضی
  • آغاز احداث متروی رباط کریم/اجرای طرح بعد از تملک اراضی و هماهنگی با متروی تهران و تأیید نقشه‌ها
  • میزگرد نگاهی به هشت چالش تاریخی؛ پروژه کوروش درخدمت اسرائیل؟
  • آغاز احداث مترو رباط کریم در امتداد خط یک مترو
  • آغاز احداث مترو رباط کریم
  • استقرار هزاران نیروی پلیس در برلین
  • احداث تقاطع سه سطحی در میدان فتح/ تکمیل شاخه غربی بزرگراه یادگار امام (ره) ترافیک غرب تهران را کاهش می‌دهد