Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-04@23:36:20 GMT

نظام آموزش عالی ساماندهی می شود

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۱۸۲۰۰

نظام آموزش عالی ساماندهی می شود

منصور غلامی عصر سه شنبه در نشست با نماینده ولی فقیه در چهارمحال و بختیاری و امام جمعه شهرکرد افزود: در وزارت علوم چندین برنامه در دست اجرا است که بحث ساماندهی آموزش عالی کشور یکی از مهمترین این طرحهاست.

به گفته وی، طرح اولیه ساماندهی نظام آموزشی اکنون تدوین و آماده شده است و در استان ها یکی دو دانشگاه بزرگ به عنوان محور قرار گرفته است و سایر دانشگاه های استانها، از نظر حمایتی و هدایت با محوریت این دانشگاه ها فعالیت می کنند و ماموریت های خاصی به دانشگاه ها داده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تاکید کرد : این وزارتخانه به دنبال اجرای طرح ساماندهی نظام آموزشی با کمترین عارض و چالش است و برای اجرای آن از ظرفیت کار کارشناسی و دانشگاهی صورت گرفته است.

به گفته وی، قرار نیست همه دانشگاه های کشور به عنوان دانشگاه بزرگ معرفی شوند و خالی ماندن ظرفیت هایی برخی از دانشگاه به عنوان یک عارضه تبدیل شده است.

وزیر عتف یادآور شد: در سالهای گذشته به دلایل مختلف مراکز دانشگاهی ایجاد شده است که در برخی از استانها حدود 40 مووسسه غیر دولتی وجود دارد و این غیر از مراکز پیام نور ، فنی و حرفه ای ، علمی کاربردی است و این تعدد و تراکم به گونه ای از که اکنون برای برخی مووسسات با نبود داوطلب روبرو هستند.

به گفته وی، تعدد و تراکم که بیشتر باشد به عنوان یک معضل ، تعداد داوطلب نیز کمتر می شود و یک میلیون و 400 هزار نفر صندلی ایجاد شد که تعداد داوطلبان ورود به دانشگاه به یک میلیون و 156هزار نفر در امسال رسید و سال گذشته این آمار کمتر است یک میلیون بود که دلیلش این بود که تعدادی از داوطلبان پارسال پشت کنکور مانده بوند، امسال در آزمون سراسری دانشگاه ها شرکت کردند.

وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری ادامه داد : دانشگاه آزاد اسلامی و پیام نور اکنون دارای ظرفیت خالی برای پذیرش دانشجو هستند و دانشگاه های غیر دولتی دارای صندلی خالی برای داوطلبان است که هزینه های این دانشگاه باید از طریق جذب دانشجو تامین شود.

غلامی، کیفی سازی دانشگاه ها را از دیگر برنامه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عنوان کرد و گفت : در این زمینه کیفی سازی دانشگاه تقویت می شود و بخشی که دولتی است مورد حمایت قرار می گیرد و بخش غیر دولتی نیز باید استانداردهای وزارت علوم را رعایت کند.

این عضو کابینه دولت دوازدهم افزود: یکی از برنامه های دولت در وزارت علوم این است که دانشگاه هایی که دستگاه های دولتی ایجاد کرده اند را تعطیل کرده است که از جمله واحدهای علمی کاربردی که دستگاه های دولتی ایجاد کرده بودند و برخی از باب هدف به عنوان اخذ مدرک برای کارمندان دستگاه های اجرایی برای ارتقا شغلی فعالیت داشتند.

وی گفت : وزارت علوم تاکید دارد که مووسسات دانشگاهی غیر دولتی باید در کنار صنعت ، تعاونی و مشاغل این گونه ایجاد شود و به کارکنان این بخش ها آموزش های لازم را ارائه دهند.

غلامی تاکید کرد : رشته های فنی و حرفه ای در دانشگاه فنی و حرفه ای با ایجاد جاذبه ها برای داوطلبان ، مورد حمایت قرار می گیرد تا داوطلبان فقط به دنبال گرفتن مدرک لیسانس و فوق لیسانس نباشند و با دریافت مدرک کاردانی فنی و حرفه ای ، مهارت لازم برای ورود به بازار کار را اخذ کنند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در حوزه آموزش و عالی گرایش داوطلبان به رشته های پزشکی بیشتر شده است ، گفت: سال گذشته 64 درصد داوطلبان کنکور به سمت رشته های پزشکی گرایش پیدا کردند و در حالی که به دلیل ظرفیت های محدود این رشته ها ، قبولی ها کمتر است ، که این مساله ممکن از ناشی از هدایت بدخانوادهها به سمت این رشته ها باشد.

غلامی گفت : این مساله باعث می شود استعداد رشته های علوم پایه به سمت این بخش بروند و کمتر به سمت رشته های دانشگاه علوم پایه گرایش داشته باشند و ابتکارات و اختراعات و اکتشافات کمتر مورد توجه دانشجویان قرار گیرد.

وی  بیان داشت : تقویت رشته های علوم پایه از سیاست های وزارت علوم در ساماندهی نظام آموزش عالی دانشگاه ها است تا نظم و انضباط جدیدی در این حوزه در استانها ایجاد شود ، هر چند با مقاومتی های روبرو می شود.

غلامی ، ارتباط دانشگاه با صنعت را یکی از برنامه های وزارت علوم دانست و گفت :تلاش شده است رویکرد دانشگاه ها در این زمینه تقویت شود و این ارتباط از سوی دانشگاه ها و بخش صنعت با استقبال همراه شده است.

به گفته وی، در حوزه اجتماعی و فرهنگی نیز فعالیت های مطلوبی صورت گرفته است و مسائل اجتماعی دانشگاه ها به مسوولان ارشد نظام نیز طی نامه های جداگانه ای ارسال شده است تا دانشجویان بهتر درس بخوانند و کرسی های آزاد اندیشی ، مناظره های مختلف با حضور صاحب نظران با حداقل تنش ها انجام می شود و سرنوشت یک دانشجو و استاد برای این وزارتخانه مهم است.

غلامی ، توجه به مساله عفاف و حجاب را از برنامه های دانشگاه ها عنوان کرد و گفت : مساله عفاف و حجاب در دانشگاه ها از سوی دانشگاه ها مورد توجه قرار می گیرد.

به گزارش ایرنا، در سفر وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری به چهارمحال و بختیاری ، جشن 4 سالگی دانشگاه شهرکرد ، افتتاح طرحهای عمرانی هفته دولت ، کتابخانه مرکزی و سایت دانشگاه مورد بهره برداری قرار گرفت.

2097

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت دلار حقوق زنان نقل و انتقالات لیگ برتر آموزش عالی بازار کار علوم تحقیقات و فناوری فنی و حرفه ای کارشناسی قیمت خودرو قیمت دلار حقوق زنان نقل و انتقالات لیگ برتر امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۱۸۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت لایحه بودجه حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور (۱۷): حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری» بیان می‌کند که بررسی لوایح بودجه سالیانه یکی از مهم‌ترین ابزار‌های مجلس شورای اسلامی در جهت نظارت بر عملکرد دولت و دستگاه‌های اجرایی در راستای اهداف و تکالیف قانونی آنهاست. همچنین، بررسی و تصویب لوایح بودجه موجب شفافیت مالی دولت و شفاف شدن برنامه‌ها و اولویت‌های دولت است. به‌این‌ترتیب، نظارت مجلس بر سیاست‌ها و اولویت‌های دولت در حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین حوزه‌های پیشران اقتصاد و صنعت در دنیای امروز، دارای اهمیت بسزایی است. 

* لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ 

این گزارش توضیح می‌دهد که لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ برخلاف سال‌های گذشته، به‌موجب ماده (۱۸۲) قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در دو مرحله و دو بخش شامل ماده‌واحده و جداول تفصیلی مشتمل‌بر ارقام بودجه به‌همراه پیوست‌های مرتبط ارائه شده است. البته لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به‌صورت ناقص ارائه شده و فاقد فصول هزینه‌ای در جدول شماره ۲ و حذف جدول ۶ ماده‌واحده در‌خصوص امور و فصول ده‌گانه و پیوست شماره ۴ درخصوص ارائه برنامه‌ها بر‌حسب برنامه و فعالیت است که شفافیت لایحه بودجه را به‌شدت کاهش می‌دهد و نظارت‌پذیری آن را با تردید مواجه می‌کند.

این گزارش ادامه می‌دهد که با‌این‌حال، هرچند با حذف جدول ۶ ماده‌واحده و عدم ارائه برنامه قابل ارزیابی برای دستگاه‌ها، امکان بررسی اعتبارات این حوزه از منظر امور، فصول و برنامه دستگاه‌های مختلف در بدو امر از بین رفته است، اما می‌توان با بررسی اعتبارات دستگاه‌های اصلی حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری تا حدودی از وضعیت آنها به‌لحاظ توانایی در پرداخت هزینه‌های مختلف و انجام وظایف آگاهی یافت و از این مسیر مجلس می‌تواند درخصوص تصویب، اصلاح یا عدم تصویب لایحه تصمیم‌گیری کند؛ لذا باید افزود بدون بررسی لوایح بودجه سالیانه که منطقاً باید برش‌های یک‌ساله از برنامه‌های توسعه باشند، نمی‌توان میزان اجرا یا اهتمام دولت‌ها به‌اجرای برنامه‌های توسعه را سنجید.

* عدم امکان بررسی فصول آموزش عالی و پژوهش

در این گزارش آمده است که با ارائه نشدن جدول ۶ ماده‌واحده و پیوست شماره ۴ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ و ارائه نشدن فصول هزینه‌ای در جدول ۲، امکان بررسی فصول آموزش عالی و پژوهش و سهم آنها از امور آموزش و پژوهش و نیز سهم آنها از مصارف بودجه عمومی کشور و محاسبه سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص ملی امکان‌پذیر نیست و بررسی سیاست‌ها و اولویت‌های دولت در این زمینه به‌سختی انجام‌پذیر است. 

این گزارش بیان می‌کند که ارائه نشدن پیوست ۴ که حاوی اعتبارات پیش‌بینی شده بر‌حسب برنامه‌ها و فعالیت‌های دستگاه‌های مختلف است، شفافیت بودجه را کاهش داده است. برای نمونه امکان تفکیک برنامه‌های خدمات آموزشی، پژوهشی و درمانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‌ها و سایر مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به آن وجود ندارد و تصویب چنین لایحه‌ای همراه با ابهام خواهد بود. 

* انطباق ضعیف لایحه با برنامه هفتم پیشرفت

در این گزارش آمده است که لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ دارای انطباق ضعیفی با برنامه هفتم پیشرفت است که در مجلس شورای اسلامی در حال رفع ایرادات شورای نگهبان است. برای مثال این لایحه از تکالیفی نظیر حمایت از دانشجویان مستعد و ممتاز متقاضی تحصیل در رشته‌های اولویت‌دار کشور موضوع بند «ب» ماده (۹۶) و ارتقا و بهبود علوم پایه و علوم انسانی موضوع تبصره «۲» ماده (۹۷) برنامه هفتم پیشرفت غفلت کرده است. 

این گزارش ادامه می‌دهد که هزینه امور پژوهشی «شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت» نسبت به مصوب سال ۱۴۰۲ کاهش‌یافته، در‌حالی‌که مجموع اعتبارات این دستگاه‌ها بالغ‌بر ۱۷ درصد نسبت به‌مصوب سال ۱۴۰۲ رشد داشته است. همچنین بررسی اعتبارات وزارت علوم و دانشگاه‌ها و سایر مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی وابسته به آن و میانگین رشد ۳۵ درصدی این اعتبارات در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نسبت به مصوب سال ۱۴۰۲ حاکی از ناتوانی دانشگاه‌های دولتی کشور در تأمین هزینه‌های خود از‌جمله هزینه رفاهیات دانشجویی، پژوهشی و فرهنگی و ... است. همان‌طور که در سال ۱۴۰۲ این اتفاق افتاد و دولت به‌ناچار برای جبران کمبود اعتبارات آنها تخصیص بودجه را ۱۱۰ درصد و برای برخی از دانشگاه‌ها بالاتر از ۱۱۰ درصد انجام داد.

* بررسی ترکیب اعتبارات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر مراکز آموزشی، پژوهشی

این گزارش توضیح می‌دهد که بررسی ترکیب اعتبارات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر مراکز آموزشی، پژوهشی و رفاهی وابسته به آن در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که وابستگی هزینه‌های دستگاه‌های فوق به اعتبارات عمومی نسبت به مصوب سال ۱۴۰۲ (که ۷۳ درصد برآورد شده بود)، ۴ درصد کاهش پیدا کرده است. اما در مقابل درآمد اختصاصی این بخش به میزان میانگین ۳ درصد رشد داشته است. این بدین معناست که رویکرد دولت، کاهش سهم اعتبارات عمومی در بودجه دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و سوق دادن آنها به‌سمت درآمد‌های اختصاصی است.

مرکز پژوهش‌های مجلس در این گزارش پیشنهاد می‌دهد که ۲۰۰ میلیارد تومان از درآمد اختصاصی ردیف ۱۱۳۵۰۰ (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) و انتقال آن به ستون درآمد اختصاصی ۱۴۰۳ ردیف ۱۱۳۵۰۲ به نام صندوق رفاه دانشجویی با توافق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انتقال یابد. همچنین سهم (۴۰۰ میلیارد تومان) جهاد دانشگاهی از اعتبار ردیف «تعمیر و بازسازی فضا‌های فیزیکی دانشگاه‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جهاد دانشگاهی» به شماره طبقه‌بندی (۵۵۰۰۶۸) تفکیک شده و با توافق طرفین به ردیف ۱۱۳۶۲۰ ذیل جهاد دانشگاهی منتقل شود. 

این گزارش ادامه می‌دهد که سنجه‌های عملکردی دستگاه‌های سیاستگذار در جدول (۲-۷) متناسب با هدف‌گذاری جدول ۲۱ ماده (۹۳) قانون برنامه هفتم پیشرفت و سایر احکام مندرج در فصل ۲۰، از‌جمله افزایش سهم آموزش‌های مهارتی و حرفه‌ای، حمایت از دانشجویان مستعد و ممتاز متقاضی تحصیل در رشته‌های اولویت‌دار کشور و ارتقا و بهبود علوم پایه و علوم انسانی اصلاح و ردیف ردیف متفرقه «طرح‌های نوآورانه جهاد دانشگاهی» به شماره طبقه‌بندی (۶۵-۵۵۰۰۰۰) اصلاح شود. 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کلید پنجاه و یکمین آزمون دستیار پزشکی فردا منتشر می‌شود
  • اعلام معرفی پذیرفته شدگان مرحله اول مصاحبه دکتری تا دهه اول خرداد
  • صالحی عمران: نیازمند نظر کارفرمایان صنایع در تدوین برنامه‌های درسی هستیم
  • وضعیت لایحه بودجه حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری
  • شیب داوطلبان ورود به دانشگاه در رشته‌های علوم انسانی بالاست/ کشور با خطر کمبود تکنسین مواجه است
  • لزوم تلفیق نظام‌های تربیتی و فناوری در دانشگاه‌ها
  • دانشگاه تهران مأمور تدوین نظام‌نامه دانشگاه تمدن‌ساز شد
  • دکتر جهان‌بین: دانایی که منجر به توانایی نشود، مورد اقبال مردم نخواهد بود
  • دانایی که منجر به توانایی نشود مورد اقبال مردم نخواهد بود
  • اعمال مصوبه فوق العاده خاص کارکنان نظام سلامت از امسال