Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-02@02:12:44 GMT

کم‌فرزندی عامل به‌خطرافتادن سلامت جامعه

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۲۳۶۴۲

کم‌فرزندی عامل به‌خطرافتادن سلامت جامعه

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، گفتنی است با رشد شهرنشینی و همچنین اشتغال به‌کار همزمان والدین شاهد کاهش تمایل به فرزندآوری در خانواده‌ها هستیم که می‌تواند تاثیر بسزایی در نوع عملکرد‌ها و کاربردهای خانواده داشته باشد، به‌گونه‌ای که بنا به گفته روانشناسان خانواده امروز این بنیان مهم و تاثیرگذار دیگر از کاربرد و کارکرد سابق برخوردار نیست که این مهم می‌تواند پیامدهای منفی بسیاری را نیز به دنبال داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هشداری که باید جدی گرفت

افزایش تمایل جوانان به زندگی مجردی می‌تواند از مهمترین پیامدهای منفی کاهش فرزندآوری در خانواده‌های ایرانی باشد، چراکه باید به خاطر داشت این نوع زندگی می‌تواند زمینه‌ساز بروز آسیب‌های اجتماعی یا مشکلات روحی و روانی شدید در افراد شود.طبق تحقیقات صورت‌گرفته جوانانی که به صورت مجردی زندگی می‌کنند در مقایسه با سایر جوانان با مشکلات بیشتری مواجه هستند؛ باید به‌خاطر داشت که تربیت و نظارت صحیح والدین بر امور مهم فرزندان می‌تواند مسیر مطلوب را برای آنها ترسیم کند.

کاهش روابط خانوادگی

کاهش فرزندآوری در خانواده‌های ایرانی خود می‌تواند عاملی برای کاهش روابط میان اعضای خانواده و همچنین کاهش همبستگی میان آنها باشد، به‌گونه‌ای که بنا به گفته کارشناسان در گذشته خانواده از همدلی و همبستگی بیشتری برخوردار بود که این مهم به‌یقین می‌توانست باعث کاهش اختلافات خانوادگی یا مشکلات میان اعضای فامیل و مواردی از این دست شود؛ اتفاقی که برکات زیادی را هم برای خانواده و هم برای جامعه در پی داشته است. از این‌رو برخی روانشناسان می‌گویند کمرنگ‌شدن نقش و کارکرد خانواده خود عامل کاهش آستانه تحمل افراد و همچنین درگیری میان اعضای خانواده است.

افزایش احتمال ابتلا به افسردگی

باید در نظر داشت که یکی دیگر از پیامدهای منفی کم‌فرزندآوری در خانواده‌ها را می‌توان احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌های روحی و روانی مانند افسردگی دانست. از سوی دیگر باید خاطرنشان کرد که تغییر سبک زندگی افراد و همچنین پیروی از الگوهای نامناسب خود نقش بسزایی در کاهش فرزندآوری در جامعه دارد تا جایی که امروزه در بسیاری خانواده‌ها تحت عناوین مختلفی مانند ادامه تحصیل، نداشتن زمان کافی یا مواردی از این دست افراد از فرزندآوری سر باز می‌زنند که این خود به‌یقین می‌تواند آینده جامعه را تحت‌تاثیر پیامدهای منفی بسیار قرار دهد. هرچند در این فرصت باید متذکر شد که افزایش رفاه‌طلبی خود می‌تواند نقش بسزایی در کاهش تمایل افراد به کم‌فرزندآوری یا نداشتن فرزند داشته باشد تا جایی که طبق تحقیقات میدانی صورت گرفته برخی از افرادی که تمایل به فرزندآوری ندارند مهمترین دلیل خود را همین عامل عنوان کرده‌اند که این خود می‌تواند مبین باورهای غلط رایج در جامعه باشد. انتظار می‌رفت در سایه ارائه آموزش‌های صحیح قبل از ازدواج این معضل نیز تا حد زیادی در جامعه کمرنگ شود تا شاید از این طریق بتوان آینده بهتری را برای جامعه متصور شد، در غیر این صورت پیش‌بینی آینده امری بسیار سخت و پیچیده خواهد بود.

بحران سالمندی و افزایش کم‌فرزندآوری

همان‌گونه که می‌دانیم به دلیل کاهش چشمگیر فرزندآوری در خانواده‌های ایرانی در چندسال آینده با بحران سالمندی مواجه خواهیم شد؛ بحرانی که به‌یقین می‌تواند تبعات و آثار منفی گسترده‌ای را با خود به همراه داشته باشد که شاید علت اصلی این امر را در کاهش تمایل افراد به فرزندآوری بتوان جست‌و‌جو کرد. بنابراین کارشناسان معتقد هستند که مهمترین راهکار برای مقابله با بحران فرزندآوری و همچنین کاهش پیامدهای منفی آن ایجاد انگیزه و تمایل برای فرزندآوری در خانواده‌ها است؛ اتفاقی که تا به امروز چندان در مورد آن برنامه‌ریزی یا اقدامات کارشناسانه لازم انجام نشده است.

در نهایت...

انجام فرهنگ‌سازی‌های لازم و همچنین ارائه آموزش‌های مناسب خود می‌تواند تاثیر بسزایی در افزایش تمایل افراد به فرزندآوری داشته باشد، چراکه این تغییر سبک زندگی بیشتر به‌علت الگوهای نامناسب در زندگی افراد و همچنین کاهش نقش و کارکرد خانواده صورت گرفته است. باید یاد آور شد که ادامه‌داشتن این روند خود می‌تواند برای جامعه پیامدهای منفی بسیاری مانند کاهش حمایت و مسائلی از این دست را به دنبال داشته باشد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: افسردگی زندگی مجردی کم فرزندی روابط خانوادگي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۲۳۶۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند

به گزارش خبرگزاری مهر، شهلا نوری، با بیان اینکه نرخ باروری در سال‌های اخیر به میزان قابل‌توجهی کاهش‌یافته است، اظهار کرد: میزان فرزندآوری از هفت فرزند در سال ۱۳۵۸ به ۱.۸ فرزند در سال ۱۳۹۰ رسیده است.

وی با بیان اینکه به‌صورت مقطعی تا سال ۱۳۹۵ میزان نرخ باروری افزایش یافت، مطرح کرد: طی سال‌های اخیر مجدداً روند فرزندآوری کاهش یافت، تا جایی‌که نرخ باروری در استان همدان به ۱.۵۷ رسید.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: نرخ باروری در درازمدت بر نرخ رشد جمعیت تأثیر می‌گذارد و یا حتی موجب منفی‌شدن رشد جمعیت و پدیده سالخوردگی و پیری جمعیت می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر به علت کاهش نرخ باروری شاهد پدیده پیری جمعیت در کشور هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه همدان چهارمین استان سالمند در کشور است که درصد سالمندان و جمعیت بالای ۶۰ سال در آن زیاد است.

نوری افزود: در صورت ادامه‌دار بودن روند کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری پیش‌بینی می‌شود که تا ۳۰ سال آینده یک‌چهارم جمعیت کشور سالمند و پیر باشند.

وی یادآور شد: یکی از عوامل مؤثر در کاهش فرزندآوری افزایش سن ازدواج و تأخیر در زمان بارداری است به‌گونه‌ای‌که تأخیر در بارداری نخست موجب افزایش ناباروری شده و می‌تواند مشکلات متعددی را به دنبال داشته باشد.

نوری با بیان اینکه فاصله زیاد بین ازدواج تا تولد نخستین فرزند را از عوامل مهم تأثیرگذار کاهش نرخ باروری در کشور دانست و گفت: عوامل مختلفی همچون فاصله‌گذاری بین تولد فرزندان، افزایش سن ازدواج، تک‌فرزندی، افزایش میزان ناباروری و … بر کاهش نرخ باروری و افزایش پدیده پیری جمعیت در کشور تأثیر می‌گذارند.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه برخی مطالعات حاکی از آن است که ۲۰ درصد خانواده‌ها تک‌فرزند هستند، تصریح کرد: نرخ ناباوری طی سال‌های اخیر در استان همدان ۱۵ درصد گزارش شده است.

وی با اشاره به سقط‌جنین عمدی و یا غیرعمدی، افزایش میزان طلاق، تغییرات سبک زندگی، روند روبه‌رشد شهرنشینی و … هم بر پدیده پیری جمعیت و کاهش فرزندآوری تأثیر گذاشته است، گفت: شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزو عوامل تأثیرگذار بر کاهش نرخ باروری هستند، اگرچه بیشتر میزان عدم تمایل به فرزندآوری در طبقات بالای اجتماعی و درآمدی به ثبت رسیده است.

نوری با بیان اینکه مرکز بهداشت مهمترین مکان برای ارائه آموزش‌های عمومی در زمینه فرزندآوری و جوانی جمعیت است، گفت: مشاوره قبل ازدواج، آموزش‌های حین ازدواج در راستای رضایتمندی از زندگی زناشویی، آموزش مهارت روان‌شناختی در راستای افزایش مهارت‌های زندگی و فرهنگ‌سازی در رابطه با ازدواج به‌موقع از مجموعه اقدامات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی در حوزه جوانی جمعیت است.

وی با اشاره به مشاوره فرزندآوری در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی همدان اذعان کرد: سال گذشته ۱۸۷ هزار و ۴۳۰ مشاوره فرزندآوری در راستای بارداری سالم، فرزندآوری طی دو سال اول ازدواج و… برای مادران گروه هدف به ثبت رسیده است.

کد خبر 6092444

دیگر خبرها

  • کاهش ۹ درصدی نرخ بیکاری در جامعه ایثارگری کشور
  • تسریع در اجرای قانون جوانی جمعیت نیازمند همراهی جدی دستگاه‌هاست
  • نرخ فرزندآوری در مادران جوان صعودی شد
  • آموزش یک جامعه با اخلاق از خانه و خانواده آغاز می‌شود
  • نیروی جوان جامعه عامل پیشرفت های آتی خواهند بود/ شرایط وام فرزندآوری تسهیل شود
  • دغدغه رهبر انقلاب پیرامون فرزندآوری و ازدواج مجرّدان
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت
  • نقش تاثیرگذار ماماها در جوانی جمعیت و فرزندآوری
  • نقش ماماها در جوانی جمعیت و فرزندآوری کلیدی است
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند