Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@21:24:43 GMT

سنگینی سایه تهدید اتمی بر سر جهان

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۳۹۵۱۱

سنگینی سایه تهدید اتمی بر سر جهان

روز جهانی مقابله با آزمایشات هسته‌ای با هدف آگاهی افزایی و آموزش افراد در مورد پیامدهای فاجعه بار آزمایش تسلیحات هسته‌ای برای بشر، محیط‌ زیست و زمین، از سوی سازمان ملل متحد تعیین شده است. هدف از گرامیداشت سالیانه این روز توقف آزمایشات هسته‌ای و برقراری صلح و امنیت در سراسر کره خاکی است. کارشناسان، صاحب‌نظران و سازمان‌های مربوطه از این روز به عنوان فرصتی برای به اشتراک گذاشتن دیدگاه‌های خود در مورد مسأله تسلیحات و آزمایشات هسته‌ای با جهانیان، استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاریخچه آزمایش هسته‌ای

نخستین آزمایش هسته‌ای در ژوئیه سال ۱۹۴۵ میلادی با پرتاب یک بمب پلوتونیومی بر فراز صحرای آلاموگوردوی آمریکا آغاز شد. از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۹۶ بیش از دو هزار آزمایش هسته‌ای در جهان انجام شد. آزمایشات هسته‌ای عموما بر مبنای واسطه یا مکانی که در آن انجام شده به سه دسته آزمایشات اتمسفری، آزمایشات در زیردریا و آزمایشات زیرزمینی، تقسیم می‌شوند.

در نخستین روزهای انجام آزمایشات هسته‌ای حتی به پیامدهای فاجعه بار این آزمایشات بر زندگی بشر توجهی نمی‌شد چه رسد به خطرات ناشی از ذرات رادیواکتیو به جای مانده از آزمایش‌های اتمسفری. حال جامعه جهانی سال‌هاست که خواستار ممنوعیت انجام آزمایشات هسته‌ای با هدف تضمین جان افراد و حفاظت از محیط زیست شده است؛ خواسته‌هایی که انگار قدرت‌های حق به جانب جهانی گوش خود را به روی آن‌ها بسته‌اند.

سازمان ملل متحد در اواخر سال ۲۰۰۹ میلادی در جریان شصت و چهارمین مجمع عمومی خود پیش‌نویس یک قطعنامه را علیه انجام این آزمایشات تصویب کرد تا میزان آگاهی افراد را در مورد تهدیدات و خطرات ناشی از تسلیحات هسته‌ای افزایش دهد. این نهاد بین‌المللی امید داشت تا از این طریق کشورهای عضو را به حرکت به سوی ایده خلع سلاح هسته‌ای ترغیب کند.  

روز جهانی مقابله با آزمایشات هسته‌ای هر ساله به مناسبت تعطیل شدن یکی از بزرگترین مراکز انجام آزمایشات هسته‌ای در قزاقستان (محوطه سمیپالاتینسک) در تاریخ ۲۹ اوت (۷ شهریور) سال ۱۹۹۱، در چنین روزی گرامی داشته می‌شود. گرامیداشت این روز نخستین بار در ماه اوت سال ۲۰۱۰ میلادی آغاز شد. هر ساله در چنین روزی گردهمایی‌ها، کنفرانس‌ها، نمایشگاه‌ها و سخنرانی‌هایی با این مضمون در سراسر جهان برگزار می‌شود.

لاف هسته‌ای آمریکا و رژیم صهیونیستی

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران سال گذشته به مناسبت روز جهانی مقابله با آزمایشات هسته‌ای در حساب توییتری خود نوشت، «تنها بمب‌های هسته‌ای موجود در منطقه ما متعلق به اسرائیل و آمریکا هستند. اولی یک متجاوز همیشگی و آن یکی، تنها استفاده‌کننده از تسلیحات اتمی. بخاطر داشته باشید که ایران از سال ۱۹۷۴ خوستار منطقه عاری از سلاح اتمی شده است».

آمریکا و رژیم صهیونیستی که دائما فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران را در قالب تلاش برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای تعبیر و محکوم کرده و ایران را به انواع و اقسام تحریم‌ها تهدید می‌کنند، خود بزرگترین تهدید اتمی برای جهان امروز هستند.

آمریکا بود که با هدف قدرت‌نمایی در پایان جنگ جهانی دوم نخستین بمباران اتمی جهان را انجام داد. سران این کشور در ۶ اوت ۱۹۹۵، یک بمب اتمی موسوم به «پسربچه» (Little Boy) را بر فراز شهر هیروشیما در ژاپن پرتاب کردند. این بمب در فاصله ۶۰۰ متری در آسمان منفجر شده و ۶۰ درصد از شهر را به کلی نابود کرد و بین ۷۰ تا ۱۰۰ هزار نفر را از بین برد. به فاصله سه روز، بمب اتم دیگری به فراز شهر ناکازاکی روانه شد که ۴۰ هزار کشته و ویرانی‌های جبران ناپذیری برجای گذاشت. در جریان این بمباران‌ها که ظرف سه روز انجام شدند، بیش از صد هزار نفر بلافاصله کشته و شمار زیادی از افراد نیز در نتیجه اثرات مخرب تشعشعات رادیواکتیو جان خود را از دست دادند. با توجه به این فاجعه فراموش نشدنی، پرونده سیاه آمریکا در حوزه استفاده از تسلیحات اتمی بر کسی پوشیده نیست.

از طرف دیگر بنابر گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم، رژیم صهیونیستی نیز به طور تخمینی بین ۷۵ تا ۴۰۰ کلاهک هسته ای دارد که همواره آن را تکذیب می کند. 

در زمان حاضر هشت کشور در جهان جنگ‌افزار هسته‌ای دارند. از این تعداد تنها پنج کشور آمریکا، روسیه، انگلستان، فرانسه و چین به سبب عضویت در  پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای از حق برخورداری از این تسلیحات برخوردارند. با این وجود از زمان به اجرا درآمدن این پیمان در سال ۱۹۷۰ تاکنون سه کشور هند، پاکستان و کره شمالی که عضو آن نیستند به انجام آزمایشات هسته‌ای علنی دست زده‌اند.

تلاش‌های سازمان ملل متحد و دیگر چهره‌ها و نهادهای فعال در زمینه توقف آزمایشات هسته‌ای و نابودی کامل جنگ افزارهای اتمی در جهان تاکنون راه به جایی نبرده است و گویی قدرت‌های جهان با وجود شعارهایی که از تلاش برای برقراری صلح و امنیت در جهان سر می‌دهند، حاضر نیستند از این ابزار مرگبار تهدید و ارعاب خود دست بکشند. 

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بمباران هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۳۹۵۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای

به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در پاسخ به پرسشی درباره ادعاهای رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران چند هفته تا دستیابی به اورانیوم با غنای لازم برای تولید سلام هسته ای فاصله دارد، گفت: ما از تلاش های گسترده آژانس بین المللی انرژی اتمی برای تعامل با ایران در مورد مسائل دیرینه مربوط به تعهدات پادمانی ایران قدردانی می کنیم.

این مقام وزارت خارجه آمریکا افزود: ما به حمایت از مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تلاش‌هایشان ادامه خواهیم داد. ما همچنین به مشورت نزدیک با تروئیکای اروپا و سایر شرکا در این مورد ادامه خواهیم داد.

پاتل تصریح کرد: رئیس جمهور آمریکا به وضوح گفته است که ما تمام تلاش خود را می کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نمی کند. اما ارزیابی‌ای درباره اظهارات گروسی ندارم که ارائه کنم.

وی بار دیگر گفت: اما مطمئناً از تلاش‌های او (گروسی) برای تعامل با حکومت ایران در رابطه با تعهدات پادمانی آنها قدردانی می‌کنیم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تازگی در گفتگو با شبکه آلمانی دوویچه وله با تکرار ادعاهای سیاسی و تحریک‌آمیز درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان مدعی شد که ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد.

رافائل گروسی در گفت‌وگو با دویچه‌وله افزود: این بدان معنا نیست که ایران در این مدت زمان، سلاح هسته‌ای خواهد داشت. هرچند غنی‌سازی اورانیوم در سطح بالا مایه نگرانی است، اما نمی‌توان به این نتیجه مستقیم رسید که ایران دارای سلاح هسته‌ای است. "یک کلاهک هسته‌ای فعال، به چیزهای دیگری به‌غیر از تولید مواد شکافت پذیر نیاز دارد."

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرد: همچنین به تدابیر جبرانی ایران تحت برجام اشاره و ادعای کاهش دسترسی‌های آژانس به مراکز اتمی ایران را تکرار کرد. وی مدعی شد: «من بارها به همتایان ایرانی خود گفته‌ام که ما دسترسی و دید لازم را که به اعتقاد من باید ضروری باشد، نداریم و این مساله باعث گمانه‌زنی (درباره برنامه اتمی ایران) می‌شود.»

او مدعی شد: "وقتی همه اینها را کنار هم می گذارید، مطمئناً با علامت سوال های زیادی روبرو می شوید." گروسی همچنین با تکرار ادعاهای سیاسی پادمانی درباره فعالیت‌های اتمی کشورمان افزود که این مساله محور مذاکرات وی با مقام های ایران است.

گروسی نزدیک به پنج سال است که ادعاهایی را به واسطه اطلاعات و ادعاهای غیرمستند علیه برنامه هسته‌ای کشورمان مطرح می‌کند. این ادعاها ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هسته‌ای ایران در اختیار رسانه‌ها و مقامات آژانس قرار می‌گیرد.

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.

در پی این توافق (موسوم به بیانیه ۴ مارس) جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در ارتقاء همکاری‌های خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشته‌اند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفت وگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفت وگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.

مدیرکل آژانس درباره تهدید ادعایی اسرائیل برای تجاوز به تاسیسات اتمی ایران تصریح کرد که چنین اقدامی «خلاف مقررات بین‌المللی» و «ممنوع» است. وی با اشاره به ادبیات مشابه وزیر کابینه رژیم صهیونیستی درباره حمله اتمی به غزه افزود: من معتقدم عادی سازی ادبیات در مورد سلاح های هسته‌ای، کاملاً تاسف بار است. ما پیمانی تحت عنوان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای داریم که از بروز جنگ اتمی و شرایطی که غیرقابل کنترل باشد جلوگیری می‌کند.

او درباره برخی گزارش‌های ادعایی پیرامون مذاکرات پشت پرده میان ایران و آمریکا برای از سرگیری اجرای توافق سال ۹۴ هم گفت: این سووال را باید ایالات متحده و ایران پاسخ دهند اما آژانس همواره بر لزوم گفت‌وگو تاکید کرده است.

گروسی ادامه داد: چیزی که من به آن علاقه دارم گفت‌وگوی میان ما، یعنی آژانس و ایران است، زیرا موارد زیادی وجود دارد که باید روشن شود و به همین دلیل است که به زودی به تهران سفر خواهیم کرد. او با تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه اتمی کشورمان مدعی شد که پیام او در این سفر، این است که ایران باید برای حل وفصل مسائل پادمانی بیشتر همکاری کند.

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران تاکید که دارد که همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب توافقنامه‌ جامع پادمانی جریان دارد و این سازمان باید بدون جانبداری، مسائل باقیمانده را حل و فصل کند.

دیگر خبرها

  • «دودا» هیچ اختیاری درباره استقرار تسلیحات اتمی آمریکا ندارد
  • پیام زلنسکی در سالگرد فاجعه اتمی چرنوبیل
  • حمله جنگنده ها و موشک های روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی/ تهدید روسیه به نابود کردن تسلیحات هسته ای آمریکا در لهستان
  • روسیه: هر سلاح اتمی‌ای وارد لهستان شود، آن را هدف مشروع تلقی می‌کنیم
  • روسیه: هر سلاح اتمی‌ای وارد لهستان شود، آن را هدف مشروع تلقی می کنیم
  • تولید ۶۳ میلیارد کیلووات ساعت برق هسته‌ ای طی یک دهه در نیروگاه اتمی بوشهر
  • دست یاری صنعت هسته‌ای به صنعت نفت
  • آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم
  • ادامه جنگ اوکراین در سایه تحریم و تهدید روسیه
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای