Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@02:55:50 GMT

کوچ قاچاقچیان کتاب به شهرهای توریستی

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۸۰۳۰۱

کوچ قاچاقچیان کتاب به شهرهای توریستی

به دنبال اقدامات کارگروه صیانت از حقوق ناشران، مولفان و مترجمان در برخورد با قاچاقچیان کتاب که از پاییز سال گذشته شروع شد، از آغاز سال ۱۳۹۸ بازار نشر با اندکی آرامش روزها را سپری می‌کند.
 
فعالیت‌ها، دامنه گسترده‌ای داشت؛ از کشف و شناسایی انبارهای قاچاق تا پلمب چاپخانه‌ها و صحافی‌هایی که در چاپ کتاب به قاچاقچیان کمک می‌کردند و همچنین تعدادی کتابفروش که متاسفانه ویترین خود را به فروش این کتاب‌ها اختصاص داده بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجم کتاب‌های کشف و ضبط شده از قاچاقچیان به‌حدی وسعت و گسترش داشت که گاهی تیراژ نسخه‌های قاچاق برخی آثار پرفروش از تیراژ اصلی کتاب‌های ناشران هم بیشتر بود و این موضوع فروش کتاب‌ در کتابفروشی‌ها را با افت شدید روبه‌رو می‌کرد؛ درحالی‌که نسخه‌های قاچاق در بازار دستفروشان کتاب با قیمتی بسیار پایین به فروش می‌رسید.
 
از سوی دیگر برخورد با دستفروشان کتاب و ورود جدی نیروی انتظامی به این عرصه، فعالیت بخش زیادی از شبکه توزیع این قاچاقچیان را مختل کرد و اکنون در تهران پس از ماه‌ها کشمکش به آرامش نسبی دست پیدا کرده است اما به نظر می‌رسد دامنه فعالیت این قاچاقچیان به خارج از مرزهای تهران رسیده و شهرهای دیگر هم درگیر این موضوع شده‌اند.

شهرهای توریستی مقصد جدید قاچاقچیان کتاب

اگر اهل سفر در فصل تابستان باشید و از شمال غربی ایران به عنوان یکی از توریستی‌ترین نقاط دیدنی ایران دیدن کرده باشید، با حجم گسترده دستفروشان کتابی روبه‌رو خواهید شد که به شکل وسیع به عرضه کتاب‌های قاچاق مشغول‌اند. به عنوان مثال در شهرهای پرمسافری همچون سرعین، اردبیل، ارومیه و تبریز تعداد زیادی دستفروش در نقاط پرتردد بساط فروش کتاب راه‌انداخته‌اند.

کتاب‌های تقلبی در بساط این دستفروشان با تخفیف ۵۰ درصدی به‌فروش می‌رسند. اگر به بقعه شیخ‌ صفی‌الدین اردبیلی رفته باشید، چهار ضلع دارد که هر چهار ضلع این بقعه چهار دستفروش بساط کتاب‌های قاچاق پهن کرده‌اند و به‌راحتی کتاب‌های کپی شده ناشران را می‌فروشند. البته خبرها حاکی از این است که فروش کتاب‌های قاچاق در شهرهای دیگری مثل شهرهای شمالی یا دیگر شهرهای پرمخاطب مثل شیراز، همدان و زنجان هم دیده شده است. بااین‌حساب به‌نظر می‌رسد قاچاقچیان کتاب عطای کار در تهران را به لقایش بخشیده‌اند و به شهرهای توریستی کوچ کرده‌اند.
 
برنامه‌ریزی دقیق و منظم قاچاقچیان کتاب در این زمینه اما نکته‌ای جدی و قابل تامل است؛ این افراد در یک بازه زمانی به‌خوبی خلاء ویترین کتاب در تهران را شناسایی و با شارژ دستفروشان کتاب در تهران و عرضه گسترده کتاب، جیب‌های خود را پرپول کردند و اکنون کمبود ویترین در استان‌ها و شهرهای مختلف را هدف جدید خود قرار داده‌اند تا با تکیه بر بازارهای جدید به سود برسند.
 
در فصل تابستان که عموم خانواده‌ها به علت تعطیلی مدارس به سفرهای تابستانی می‌روند؛ شهرهای خوش آب و هوا در اولویت خانواده‌ها قرار دارد و چه بازاری مهیاتر و فراهم‌تر از این شهرها برای فروش کتاب‌های قاچاقی که اکنون به دلیل پیگیری‌های کارگروه صیانت و نظارت جدی نیروی انتظامی -خصوصا در تهران- با مخاطراتی همراه است. رفتار قاچاقچیان کتاب در شناسایی و انتخاب کتاب‌های پرفروش و پرمخاطب و تولید آن‌ها با یک سوم بهایی که ناشران اصلی معمولا برای چاپ یک کتاب هزینه می‌کنند، نشان‌دهنده ریشه دواندن این داروی مسموم در خون صنعت نشر است.

 به نظر می‌رسد اکنون بحث قاچاق کتاب به موضوعی ملی تبدیل شده و برخورد با آن نیازمند عزمی ملی است وقوه قضائیه در راس آن باید با حکم‌های متقن و بازدارنده زمینه را برای فعالیت سودجویان و قاچاقچیان کتاب کاهش دهد تا کمتر کسی رغبت کرده به فعالیت در این زمینه اقدام کند؛ همچنی عزمی جدی در نیروی انتظامی برای همکاری بیشتر و بهتر با صنف برای شناسایی متخلفان و انبارهای قاچاقچیان کتاب و برخورد با افرادی که به سردسته قاچاقچیان کتاب معروف‌اند.
 
هرچند در این میان نباید از فعالیت‌های فرهنگی و آگاه‌سازی مردم برای جلوگیری از فروش کتاب‌های قاچاق یا کتاب‌هایی با تخفیف‌های غیرمتعارف غافل شد. ورود صدا و سیما و سایر رسانه‌های دیداری و شنیداری به خصوص فضای مجازی که این‌روزها مخاطبان گسترده‌ای دارند در بحث‌های تبلیغاتی باید جدی گرفته شود؛ زیرا کار قاچاقچیان در تهران یا سایر استان‌ها زمانی به پایان می‌رسد که مخاطبی نداشته باشند.

منبع :خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)

کد خبر 453614 برچسب‌ها کتاب - نهادها، مناسبت‌ها و جوایز

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۸۰۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی

علی گلشن نویسنده کتاب‌های کودک و نوجوان معتقد است باید برای کتاب‌های الکترونیکی فرهنگ‌سازی مناسبی انجام شود و در کنار آن حق مولف نیز در نظر گرفته شود.

به گزارش ایسنا، در آستانه برگزاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، علی گلشن، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفت‌وگویی درباره وضعیت چاپ و نشر کتاب این حوزه اظهار کرد: کتاب‌ها چاپ می‌شوند، اما به دلیل هزینه‌های چاپ و گرانی کاغذ، ناشران زیر بار چاپ کتاب‌هایی که همراه با ریسک هستند و یا پیش‌بینی می‌شود که فروش خوبی نداشته باشند، نمی‌روند. بنابراین بیشتر آثار ترجمه را انتخاب می‌کنند یا کتاب‌هایی که در سطح بین‌المللی دیده شده‌اند و یا جوایزی را از آن خود کرده‌اند تا فروش آنها تضمین‌شده باشد.

او ادامه داد: تا جایی که اطلاع دارم کتاب‌های تالیفی کمتر مورد توجه واقع می‌شوند، چرا که کتاب‌ها چاپ اول خود را پشت سر می‌گذارند، ولی با توجه به قیمت بالای کتاب از فروش چندانی برخوردار نخواهند بود. در واقع باید گفت گرانی کاغذ و چاپ به تولید آثار صدمه زده است و از سوی دیگر این گرانی روی سبد فرهنگی خانواده نیز اثر گذاشته و به نوعی سهم کتاب برای بچه‌ها در خانواده‌های سطح متوسط به کمترین میزان ممکن در چندین سال گذشته رسیده است.

نویسنده کتاب «گوزن زرد ایرانی» همچنین با اشاره به اینکه این وضعیت در تهران به این‌گونه است و شهرهای دیگر وضعیت بدتری دارند، گفت: دسترسی به کتاب خوب بسیار کاهش یافته است. من حداقل درباره آثار خودم که چاپ کانون پرورش فکری هستند و قیمت مناسب‌تری دارند این را می‌دانم. کتاب‌های کانون به دلیل قیمت مناسبی که دارند بیشتر مورد توجه هستند، اما در تجدید چاپ کتاب‌ها نیز با توجه به قیمت‌های جدید و نسبت به تلاش کانون برای ارائه قیمت مناسب، اما شاهد تحمیل هزینه بالایی به خانواده هستیم.

گلشن بیان کرد: از سوی دیگر کتاب‌های کودک با توجه به قیمت‌هایشان امروز تبدیل به یک کالای لوکس شده‌اند و هر کسی به سمت آن نمی‌رود. در صورتی‌که همیشه شعار ما این بوده که کتاب برای همه است و همه باید توان خرید داشته باشند. در همه جا حتی روستاها، کودکان حق دارند که دسترسی به کتاب‌های خوب داشته باشند. اما الان این اتفاق به شکلی رقم خورده که کتاب‌های خوب به تعداد محدود و صرفا برای یک قشر خاص قابل خرید است و این بسیار دردناک بوده و باعث ناراحتی است.

این نویسنده اظهار کرد: با ناشران که صحبت می‌کنم آنها می‌گویند هزینه چاپ برای ناشران بالاست و چاره‌ای نیست اما در پایان ضرر این خروجی به کودکان وارد می‌شود. ای کاش راهکاری پیدا شود تا ناشران بتوانند با هزینه بهتری دست به چاپ بزنند و کتاب با قیمت مناسبی در اختیار عموم به‌ویژه کودک و نوجوان قرار گیرد.

او در ادامه به استقبال از کتاب‌های دیجیتال اشاره کرد و افزود: این روزها بسیاری به سمت تهیه نسخه پی‌دی‌اف یا الکترونیکی کتاب‌ها رفته‌اند که این هم راهکاری است، اما مگر می‌شود همه کتاب‌ها را به این شکل در اختیار مخاطب قرار داد؟ چرا که هم زمان‌بر است و هم این که همه افراد دسترسی به فضای مجازی و اینترنت ندارند که بخواهند این کار را انجام دهند. در پایان این آثار هم باید خریداری شوند، اما در مناطق روستایی و یا شهرهای دیگر اینترنت و دسترسی به ابزار دیجیتال محدود است و بچه‌ها باز هم امکان استفاده از آثار را ندارند. ضمن این‌که فرهنگ استفاده از کتاب‌های الکترونیک و دیجیتال در کشور ما وجود ندارد و بیشتر تمایل‌مان به سمت استفاده از کتاب‌های فیزیکی و تورق آن است.

گلشن در ارتباط با تاثیر کتاب‌های دیجیتال روی مطالعه نیز گفت: یک قشر خاص دسترسی به این امر دارند و به طور کلی نمی‌توان این را تایید کرد. استفاده از کتاب‌های دیجیتال صرفا در تهران و شهرهای بزرگ وجود دارد. اما در شهرهای کوچک‌تر این گونه نیست، چرا که دسترسی وجود ندارد. باید برای هر چیزی فرهنگ‌سازی شود. باید برای کتاب‌های الکترونیکی نیز این فرهنگ‌سازی انجام شود. من وقتی با بچه‌ها در مراکز کانون یا شهرهای مختلف صحبت می‌کنم، می‌گویند ترجیح ما این است که یا کتابی را نخوانیم یا اگر هم می‌خوانیم فیزیکی باشد، اگر قرار است پای رایانه باشیم علاقه‌مند به بازی هستیم تا این‌که کتاب بخوانیم. بنابراین هنوز این فرهنگ در جامعه ما ایجاد نشده است و خیلی از آن استقبال نمی‌کنند.

او در پایان سخنان خود اظهار کرد: چاپ کتاب برای نویسندگان به نوعی منبع درآمد است و برای هر چاپ کتاب ناشر باید به نویسنده مبلغی پرداخت کند. می‌توان گفت تجدید چاپ کتاب برای نویسنده مانند بیمه عمر است که در طول سال این درآمد از آثار حاصل می‌شود. وقتی این آثار الکترونیکی هستند و در فضای مجازی منتشر می‌شوند دیگر این اتفاق رخ نمی‌دهد و یا خیلی کم پیش می‌آید. در نتیجه نویسنده از دریافت حق چاپ محروم می‌شود و همین امر نیز موجب شده تا نویسندگان با دیجیتالی شدن کتاب موافق نباشند. از جمله خود من، چرا که این نویسنده است که متضرر می‌شود و این اتفاق خوبی نیست.

سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مصلای امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای خراسان رضوی کشف شد
  • کشف بیش از ۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز دوغارون
  • کشف ۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز‌های خراسان رضوی
  • کشف بیش از ۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای خراسان رضوی
  • بیش از ۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای خراسان رضوی کشف شد
  • کشف محموله پرندگان کمیاب و میمون از قاچاق در مرز بلوچستان
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • ناکامی قاچاقچیان در جابه جایی ۳۸۴ کیلو تریاک
  • ضربه ۳ هزار میلیاردی پلیس به قاچاقچیان سوخت
  • کشف ۳ میلیون لیتر سوخت قاچاق در هرمزگان