Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@13:54:21 GMT

کتاب های صوتی و کتابخوانی

تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۹۷۲۰۰

کتاب های صوتی و کتابخوانی

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، یکی از دلایل عدم استقبال کافی از کتاب‌های صوتی، محدودیت‌های مربوط به استفاده از آن‌ها در طی سال‌های گذشته بوده است. اما امروزه به دلیل افزایش تعداد تلفن‌های همراه هوشمند و امکانات بی‌نظیری که بدین ترتیب برای مخاطبین فراهم شده است محبوبیت کتاب صوتی و همچنین تمایل بیشتر ناشرین به انتشار کتاب در قالب کتاب‌های گویا به شدت افزایش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

با افزایش محبوبیت کتاب‌های صوتی، بسیاری از ناشران کتاب‌های چاپی، نگران آینده کسب و کار خود هستند. اغلب ناشران معتقدند که کتاب‌های صوتی اندازه بازار فروش کتاب‌های چاپی را کوچک تر می‌کند و بدین ترتیب آمار فروش کتاب به شیوه سنتی در حال کاهش است. اما آیا به راستی کتاب صوتی می‌تواند جایگزین کتاب‌های چاپی و علت کاهش فروش آن‌ها باشد؟ و آیا وجود کتاب های صوتی می تواند بر میزان سرانه کتابخوانی تاثیر بگذارد یا خیر؟

برای پاسخ به این سوالات و بررسی بیشتر موضوع، با دامون آذری، مدیر عاملیک شرکت فعال در حوزه کتاب های صوتی  به گفت و گو نشستیم.

وضعیت کتاب های صوتی نسبت به کتاب های چاپی

آذری در خصوص وضعیت کتاب های شنیداری نسبت به کتاب های چاپی گفت: ما به طور تجربی فعالیتمان را از 6 سال پیش شروع کردیم. اوایل که می خواستیم در زمینه کتاب های صوتی فعالیت کنیم در واقع دو مشکل عمده داشتیم. یک مشکل این بود که ناشران کتاب های چاپی خیلی مایل به همکاری در زمینه کتاب های صوتی نبودند و از بابت کتاب های صوتی نگرانی داشتند و این ابهام برایشان وجود داشت که با انتشار کتاب های صوتی از میزان فروش کتاب هاب چاپی کاسته شود و یکسری مشکلات دیگر. بنابراین ناشران کاغذی چندان مایل به همکاری با ما نبودند و از طرفی فرهنگ کتاب های صوتی چندان بین مردم جا نیفتاده بود و مردم اساسا با مزایای کتاب های صوتی آشنا نبودند. برای مثال استفاده از کتاب های صوتی در مترو ، پیاده روی، قبل از خواب و... زیاد مطرح نبود. منتها اتفاقی که افتاد این بود که به مرور زمان ناشران کتاب های کاغذی با کتاب های صوتی آشتی کردند و متوجه شدند کتاب های صوتی هیچ آسیبی به کار آنها نمی زند. از طرفی مردم هم با کتاب های صوتی آشنا شدند و جزو برنامه های مطالعاتی خود قرار دادند.

وی افزود: اگر بخواهیم سیر چند سال اخیر را مد نظر داشته باشیم باید بگوییم در هر مورد چه همکاری ناشران کاغذی و چه در زمینه استفاده مردم یک نمودار صعودی داشتیم. هر چند با استانداردهای جهانی هنوز خیلی فاصله داریم ولی اتفاقی که حداقل در این چند سال رخ داد رشدی بود که در زمینه استفاده از کتاب های صوتی شده است.

آذری افزود: نکته ای که مهم است به آن توجه کنیم این است که اساسا فروش کتاب های صوتی تاثیری بر فروش کتاب های کاغذی ندارد و گویی مخاطبان دو گروه جدا هستند. تجربه ما نشان داده معمولا کسانی که علاقمند به کتاب های کاغذی هستند به سمت کتاب های صوتی نمی روند و آنهایی که عادت به شنیدن و استفاده از کتاب های صوتی دارند عموما به دنبال کتاب های کاغذی نمی روند و این دو تاثیری بر یکدیگر نمی گذارند.

استقبال مردم از کتاب های صوتی

آذری در خصوص میزان استقبال مردم از کتاب های صوتی گفت: استقبال روز به روز بیشتر می شود ولی با استانداردهای جهانی خیلی فاصله دارد. می شود گفت بیشترین کتاب هایی که مردم به آنها علاقه نشان می دهند رمان و بعد مدیریت و موفقیت و توسعه فردی و بعد ژانرهای دیگر نظیر تاریخ، ادبیات و فلسفه. اما موفق ترین نوع رمان ها هستند. معمولا در میان کتاب های کاغذی هم پر فروش ترین کتاب ها رمان ها هستند. اینکه چه گروه هایی مخاطب این کتاب های صوتی هستند باید گفت عموما کتاب های صوتی برای دو گروه بزرگسال و کودک تولید می شود. اما عمده بزرگسالانی که این کتاب ها را مطالعه می کنند جزو اقشار جوان هستند و در واقع افرادی هستند که می دانند چگونه با اپلیکیشن های مختلف و وب سایت های دیگر کار کنند.

تاثیر کتاب های صوتی بر وضعیت اقتصادی

آذری در خصوص تاثیر کتاب های صوتی بر وضعیت اقتصادی گفت: هر چقدر فروش کتاب های صوتی بیشتر باشد ناشران بیشتر سود می کنند. عمده شرکت های کتاب های صوتی به سود دهی مناسب نرسیدند و کماکان دارند روی فعالیت شان سرمایه گذاری می کنند. از منظر ناشران کاغذی هم عمدتا هزینه ها را ناشر کاغذی متقبل نمی شود و تماما ناشران صوتی متحمل می شوند. بنابراین برای ناشر کاغذی هیچ ضرری ندارد و حتی سودی هم می برند.

تاثیر کتاب های صوتی بر میزان سرانه کتابخوانی

آذری در خصوص تاثیر کتاب های صوتی بر میزان سرانه کتابخوانی گفت: یک مزیت کتاب های صوتی این است که می توان از آنها در زمانی استفاده کرد که به صورت عادی نمی شود از کتاب های عادی استفاده کرد برای مثال در مترو و یا جاهای شلوغ و یا محل رفت و آمد و تحصیل و یا حتی موقع انجام دادن کاراهای خانه می توان از این کتاب ها استفاده کرد. بنابراین این امر قطعا با این شیوه می تواند به افزایش میزان سرانه کتابخوانی ما کمک کند.

وی افزود: از طرفی مزیت دیگر این کتاب ها در سهل الوصول بودن آنها است. شما اگر بخواهید یک کتاب کاغذی تهیه کنید حتما باید به کتابفروشی بروید تا آن را تهیه کنید اما کتاب های صوتی چون عمدتا در بستر پلت فورم ها و اپلیکیشن هایی است که در فضای اینترنت ارائه می شود خیلی راحت می توان به آنها دسترسی پیدا کرد. این دو مزیت در کنار مزایای دیگر کتاب های صوتی قطعا بر میزان سرانه کتابخوانی تاثیر می گذارند.

موانع و مشکلات در زمینه کتاب های صوتی

آذری در خصوص موانع و مشکلات موجود در زمینه کتاب های صوتی گفت: ما برای شروع کار دو مشکل داشتیم یکی ناشران بودند که بد گمان بودند و در این زمینه همکاری لازم را نداشتند و بعد مردم بودند که خیلی با کتاب های صوتی و مزایای آن آشنا نبودند هر چند این وضعیت ها روز به روز بهتر می شد. ولی در حال حاضر کماکان نمی توانیم بگوییم که کتاب های صوتی در وضعیت مطلوبی قرار دارند. هنوز هم بسیاری از مردم اساسا با کتاب های صوتی و ویژگی های آن آشنایی ندارند و این مستلزم تبلیغات گسترده در این زمینه است. برای مثال صدا و سیما می تواند در این زمینه نقش موثری داشته باشد.

آذری افزود: در واقع فرهنگ استفاده از کتاب های صوتی هنوز در کشور ما به میزان مطلوب جا نیفتاده است. مساله دوم مساله مجوزهای کتاب های صوتی است. اتفاق عجیب و غریبی که در کشور ما می افتد این است که ممکن است یک کتاب کاغذی مجاز باشد اما نسخه صوتی آن مجاز نیست. یعنی پیش آمده کتابی که کاملا مجاز است با ناشران صحبت می کنیم و از گوینده قول همکاری می گیریم و بحث میکس و موسیقی و... را هماهنگ می کنیم. اما وزارت ارشاد به این نسخه صوتی به دلایل غیر منطقی مجوز نمی دهد و این یک مشکل بسیار بسیار بزرگ برای صنعت کتاب های صوتی است و اگر این مشکل حل نشود این صنعت قطعا تعطیل خواهد شد. معنا ندارد کتاب مجاز باشد اما نسخه صوتی آن مجاز نباشد. چون نسخه های صوتی عین نسخه های چاپی هستند

وی افزود: یکی دیگر از مشکلاتی که در زمینه کتاب های صوتی وجود دارد این است که در نمایشگاه های کتاب صورت کتاب های صوتی نمی توانند شرکت کنند. البته مجموعه ما یعنی آوا نامه و برخی دیگر چند سالی است که در نمایشگاه کتاب شرکت می کنند منتها باید یک پروسه خیلی خیلی طولانی برای گرفتن غرفه را انجام دهند که بارها پیش آمده پیشمان شوند و نخواهند ادامه دهند. بنابراین در نظر گرفتن سازو کاری برای این امر لازم و ضروری است.

آذری در آخر گفت: از طرفی اساسا فرهنگ کتاب های صوتی باید در جامعه جا بیفتد. برای مثال اگر یک دانش آموز دبیرستانی بخواهد کتاب رمان بخواند معمولا خانواده به وی پیشنهاد می کند که بهتر است به جای خواندن رمان تست کنکور بزند و اساسا فرزندان ما در سنین مدرسه با مقوله کتاب آشنا نمی شوند. ادامه رفتارهای این چنینی سبب می شود ایرانیان عمدتا کتاب خوان نشوند و سرانه کتاب خوانی در ایران کاهش پیدا کند. قاعدتا اگر در کشوری تعداد کتاب خوان ها بیشتر باشد تعداد کتاب گوش کن ها هم بیشتر می شود.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتاب صوتی ناشران کاغذی کتابخوانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۹۷۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شمارش معکوس آغاز نمایشگاه کتاب تهران و درگذشت پل آستر

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب:در مطالعه و مرور اخبار این هفته حوزه کتاب و ادبیات به بررسی ۹ خبر مهم پرداخته‌ایم که از این تعداد سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی تهران ۶ خبر را به خود اختصاص داده است.

در این میان درگذشت پل آستر و انتشار پوستر نمایشگاه کتاب از مهم‌ترین اخبار این هفته بودند.

قرنطینه شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه،تغییر مهمان ویژه نمایشگاه کتاب، ورود نخستین محموله کتاب‌های خارجی نمایشگاه کتاب به کشور، انتشار فراخوان جایزه جهانی کتاب سال، دعوت دو هزار مسوول برای حضور در نمایشگاه کتاب، افزایش یارانه اعتباری خرید کتاب برای طلاب و دانشجویان،آغاز تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه کتاب همگی از جمله دیگر اخبار مهمی هستند که در این گزارش به مرور آن‌ها پرداختیم.

مشروح این گزارش را در ادامه می‌خوانیم:

قرنطینه شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه

به نقل از گاردین، احتمال می‌رود مواد شیمیایی که برای ایجاد رنگ در جلدهای سبز زمردی کتاب‌های قرن نوزدهمی استفاده شده‌اند، حاوی مواد سمی باشد و کتابخانه ملی فرانسه با شناسایی این کتاب‌ها، آن‌ها را قرنطینه کرده است.

به این منظور کتابخانه ملی فرانسه ۴ عنوان کتاب قرن نوزدهمی را که تصور می‌شود روی جلد سبز زمردی آنها با آرسنیک پوشانده شده باشد، از قفسه‌های خود حذف کرد.

تغییر مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران

علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در فضای مجازی «یمن» را به عنوان مهمان ویژه این رویداد معرفی کرد.

رمضانی در این پیام نوشت: «علی رغم تلاش جامعه فرهنگی هند، نظر به ادامه محدودیت اتباع این کشور در ایران پس از عملیات وعده صادق و اتمام فرصت رفع محدودیت بعد از دیدار اخیر سفیر هند، حضور این کشور منتفی و یمن مهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران خواهد بود»

ورود نخستین محموله کتاب‌های خارجی نمایشگاه کتاب به کشور

اسماعیل جانعلی‌پور مدیر کمیته ناشران خارجی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از ورود نخستین محموله کتاب‌های خارجی به وزن ۲۴ تن از مقصد کشور لبنان به تهران خبر داد.

وی افزود: یکی از بخش‌های اصلی کمیته ناشران خارجی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مساله تمشیت امور مربوط به واردات کتاب و تسهیل امر ورود کتاب به کشور، تببین آیین‌نامه‌های مرتبط با این موضوع و نظارت بر محتوای کتاب‌های وارداتی به نمایشگاه است. کمیته نظارت و ارزیابی محتوایی در مجموعه ناشران خارجی این فعالیت‌ها را انجام می‌دهد.

انتشار فراخوان جایزه جهانی کتاب سال

فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران توسط خانه کتاب و ادبیات ایران منتشر شد. مهلت ارسال آثار این جایزه تا ۳۱ شهریور است.

سی‌ودومین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با هدف شناسایی و معرفی کتاب‌های ارزشمند در دو حوزه مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، در سه بخش تألیف، ترجمه و تصحیح که برای نخستین‌بار طی سال گذشته میلادی (۲٠۲۳) به زبان‌های گوناگون در کشورهای مختلف (غیر از ایران) چاپ شده است، در بهمن‌ماه ۱۴٠۳ برگزار می‌شود.

درگذشت پل آستر

پل آستر نویسنده مشهوری که ۳۴ عنوان کتاب در کارنامه دارد و تقریباً بیشترشان به فارسی ترجمه و منتشر شده‌اند، بر اثر ابتلا به سرطان در ۷۷ سالگی از دنیا رفت.

وی علاوه بر کتاب‌هایی چون «سه گانه نیویورک»، فیلمنامه نویس «دود» وین وانگ و کارگردان فیلم «لولو روی پل» بود.

آستر با انتشار اولین کتابش با عنوان «اختراع انزوا» با تحسین منتقدان روبه رو شد.

دعوت دو هزار مسوول برای حضور در نمایشگاه کتاب

محمدحسین آزادبخت رییس کمیته مراسم و میهمانان ویژه با بیان اینکه این دوره از نمایشگاه از نظر ابعاد مختلف با دوره‌های پیشین تفاوت‌های جدی دارد، گفت: تلاش دست‌اندرکاران ستاد برگزاری بر این است که یک نمایشگاه متفاوت‌تر و درخور مردم در اردیبهشت برگزار شود.

رییس کمیته مراسم نمایشگاه کتاب گفت: از ابتدای اردیبهشت تاکنون بیش از دو هزار و ۳۰۰ مسوول و چهره‌های مختلف برای حضور در سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران دعوت کرده‌ایم.

انتشار پوستر سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب

اعلان (پوستر) سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با طراحی صابر شیخ رضایی به‌تازگی توسط مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران منتشر شده است. شاکله اصلی اعلان را تصویر کتاب‌های متعددی که در حال ایجاد یک سازه معمارانه هستند، تشکیل داده که این اثر تلاشی برای انتقال محتوا و ساخت تصویر با شکلی جدید و بیانی بین المللی و کمینه نگر شرقی ولی بدون استفاده مستقیم از عناصر سنتی تصویری فرهنگ و هنر ایرانی است.

افزایش یارانه اعتباری خرید کتاب برای طلاب و دانشجویان

محمد خلج مدیر کمیته اداری و مالی گفت: معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای سیاست‌های ترویج کتاب و کتابخوانی و حمایت از نشر کشور، اقدام به توزیع یارانه اعتباری خرید سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برای اعضای هیئت علمی، دانشجویان و طلاب سراسر کشور می‌کند.

وی با اشاره به سقف یارانه اعتباری خرید کتاب ویژه دانشجویان، طلاب و اعضای هیات علمی افزود: سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب ۷۰۰ هزار تومان است که از این مقدار ۴۲۰ هزار تومان سهم مشارکت دانشجویان و طلاب بوده و ۲۸۰ هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. همچنین سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای اعضای هیئت علمی ۸۰۰ هزار تومان است که از این مقدار معادل ۴۰۰ هزار تومان سهم عضو هیات علمی و ۴۰۰ هزار تومان نیز برعهده معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود.

آغاز تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه کتاب

طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده تحویل غرفه‌های خودساز این دوره از نمایشگاه به ناشران از روز گذشته پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز شده است و برخی از ناشران کار غرفه سازی خود را آغاز کرده‌اند.

ناشرانی که غرفه سازی ندارند نیز می‌توانند از روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت غرفه‌های خود را طبق نقشه مشخص شده دریافت کنند.

کد خبر 6095442 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • کتابخانه ای به گستره صدا
  • ناشران بخش مجازی نمایشگاه سی‌وپنجم نسبت به آماده‌سازی پنل مجازی‌ اقدام کنند
  • اعلام فرصت ناشران بخش مجازی نمایشگاه کتاب برای آماده‌سازی پنل
  • در بخش مجازی نمایشگاه کتاب ۱۴۰۳ چه خبر است؟
  • ۱۸ اردیبهشت؛ آخرین مهلت آماده‌سازی پنل مجازی‌ نمایشگاه سی‌وپنجم کتاب
  • افزایش فضای نمایشگاهی و تعداد ناشران در نمایشگاه کتاب
  • شمارش معکوس آغاز نمایشگاه کتاب تهران و درگذشت پل آستر
  • تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آغاز شد
  • آغاز تحویل غرفه‌های ناشران نمایشگاه کتاب
  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی