Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@07:51:05 GMT

ماندگاری نغمات مذهبی با موسیقی ایرانی

تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۰۶۸۷۷

ماندگاری نغمات مذهبی با موسیقی ایرانی

همانگونه که گوشه‌های دقیق ردیف موسیقی ایرانی توانسته در غنای موسیقی مذهبی و ماندگاری نغماتی از آن تاثیر بسزایی داشته باشد، در دوران‌های بسیار که ممنوعیت گریبان موسیقی را گرفته بود بواسطه مجالس تعزیه (شبیه خوان ها)، نوحه خوانان، روضه خوانان و ... موسیقی توانست اصالت و هویت خود را حفظ و به آیندگان انتقال یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه از تاریخ بر می آید بیانگر آن است که ریشه‌های موسیقی عزاداری در ایران در قبل از اسلام وجود موثری داشته ، مانند کشته شدن سیاوش، یادبود کشتن بردیا، حماسه بیژن و ... اما در واقع تمام آن عزاداری‌ها از  مراسم کربلا شکوفایی و پویایی موثر گرفته و طول و عرض تاریخ ایرانیان را سرشار از غم خود کرده است.

از جهاتی نیز می توان غم وجودی موسیقی ایران را متاثر از گذر از ظرف زمانی موسیقی‌های عزاداری و مرثیه دانست که البته باید به این نکته توجه کرد که در هر غم حقیقی، پویایی و سرزندگی نهفته است و شاید بتوان این تصور را نقد کرد چرا که در جایی که روایت و مصیبت‌ها و سوگ‌ها بیان می شوند موسیقی بیشتر حالت حماسی و عاشقانه به خود می گیرد تا حزن و اندوه.

به طور مثال بسیاری از آهنگ‌های مراسم عزاداری و سینه زنی وقایع کربلا در شهرهای جنوبی ایران که دارای سابقه فرهنگی کهن می باشند دارای تحرک و پویایی است مانند نمونه‌ای از این عزاداری‌ها که فواصل آن در مقام راست است که وزن و سرعت آن به تدریج تند می شود و مانند قسمت رهاوی رنگ شهر آشوب شور است.

بسیاری از مراسم خاص شهرهای مختلف نیز منطبق بر ردیف دستگاهی میباشد مانند سینه زنی در جنوب با گوشه "حسینی" در دستگاه نوا، مراسم سینه زنی یزد با قسمت "نهفت" در شهرآشوب نوا،

نوعی دیگر از مراسم عزاداری جنوب با "رنگ دلگشا" در دستگاه سه گاه، مراسم سینه زنی لرستان با گوشه "آواز" در دستگاه ماهور، عزاداری آذربایجان با دستگاه همایون و یا مراسم عزاداری تهران با "رنگ حربی" در دستگاه بیات ترک. 

فرشید ذاکری کارشناس موسیقی : بواسطه مجالس تعزیه موسیقی توانست اصالت و هویت خود را حفظ کند

حتی در ردیف موسیقی گوشه‌هایی وجود دارد که به نام روضه خوان‌ها عجین شده است مانند گوشه "حیدری" یا "حاج حسنی" یا "بیات درویش حسن" و نوحه‌هایی وجود دارد که به نظر می رسد به واسطه تطبیق با ردیف موسیقی دستگاهی هنوز رواج داشته و در تن و جان رسوخ کرده است مانند:

امشبی را شه دین در حرمش مهمان است              مکن ای صبح طلوع، مکن ای صبح طلوع

که در دستگاه چهارگاه خوانده می شود

یا نوحه معروف شام غریبان که در آواز دشتی خوانده می شود:

امشب زمین کربلا از خون گلستان است      شام غریبان است، شام غریبان است

جسم حسین بی کفن افتاده عریان است         شام غریبان است، شام غریبان است

یا نوحه بسیار معروف که در دستگاه شور دشتی خوانده می شود:

باز این چه شورش است که در خلق عالم است   باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است

یا نوحه ماندگاری که در افشاری خوانده می شود:

بر مشامم می رسد هر لحظه بوی کربلا            کربلا یا کربلا، کربلا یا کربلا

بر دلم ترسم بماند آرزوی کربلا                     کربلا یا کربلا، کربلا یا کربلا

در اصطلاحات رایج در فضای حرفه‌ای مداحی که می توان از آن به عنوان فرهنگ مداحی نام برد به مداحان اهل فن که به ردیف دستگاهی موسیقی مسلط هستند اصطلاح " دستگاه خوان " و اجرای برنامه مداحی با استفاده از ردیف دستگاهی را " ردیف خوانی " می گویند. یکی از متبحرترین مداهان اهل بیت که با پایبندی به دستگاه های موسیقی آثار جاودانی خلق کرده است مداح آذری سلیم موذن زاده است.

اما از دیگر مراسم  بسیار مهم مذهبی که توانست حفظ کننده موسیقی ردیف دستگاهی ایران باشد و به طبع آن آراسته به زیور زیبایی شناسانه ردیف دستگاهی گردید تعزیه یا شبیه خوانی است که نمایش و صحنه آرایی وقایع سوزناک کربلا است که در واقع حلقه اتصال تئاتر، موسیقی، ادبیات و مذهب است.

در تعزیه جملات توسط شبیه خوان‌ها خوانده می شود که به دو دسته موافق خوانی و مخالف خوانی تقسیم می گردد که اولی سوزناک، اندوهگین و سنگین، و دومی خشن، ناموزون و آمرانه است که هر کدام در دستگاه خاصی خوانده می شود. 

در تعزیه بعضی از دستگاه ها نقش کلیدی و مهمی دارند مانند دستگاه نوا و دستگاه چهارگاه. به عنوان مثال شبیه خوان‌ها هنگام صحنه جنگ کربلا در دستگاه چهارگاه که حالت حماسی دارد می خوانند و یا شبیه حر در دستگاه نوا اجرا می کند. یا در سوال و جوابهای تعزیه تناسب مقام‌ها رعایت می شود مثلا اگر طرفی در شور می خواند طرف مقابل هم در شور جواب می دهد. البته باید به هنر مرکب خوانی تعزیه خوان‌ها و تعزیه گردان‌ها در تغییر دستگاه‌ها و تغییر مایه نغمات اشاره کرد که این نشان از تبحر آنان است.

باید دانست که در همه هنرها معنا حرف اول را می زند. درموسیقی هم اول معناست بعد اجرا کردن. معنویتِ وجودیِ ردیف موسیقی دستگاهی توانست پیوند عمیق و ناگسستنی با موسیقی مذهبی پیدا کرده و علاوه بر مصونیت در محدودیت های ناگزیر تاریخی، توانست رنگ و زیبایی عمیقی به نغمات مذهبی بخشیده و آن ها را ماندگار کند.

فرشید ذاکری ، مدرس و کارشناس موسیقی 

۶۱۱۳

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت دلار حقوق زنان نقل و انتقالات لیگ برتر ادبیات اهل بیت عزاداری مداحان موسیقی قیمت خودرو قیمت دلار حقوق زنان نقل و انتقالات لیگ برتر امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۰۶۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پخش صدای علیرضا قربانی قبل از مسابقه حساس فوتبال !

به گزارش همشهری آنلاین، شامگاه گذشته (۷ اردیبهشت) پرونده رقابت‌های دور یک هشتم نهایی جام حذفی فوتبال باشگاه‌های کشور با صعود سپاهان و حذف پرسپولیس بسته شد. یکی از حساس‌ترین رویداهای فوتبالی شب گذشته بازی پرسپولیس و آلومینیوم اراک بود که اتفاقا به میزبانی اراکی‌ها برگزارشد.

بسیاری از علاقمندان فوتبال در این شب پر هیجان ورزشی راهی استادیوم شدند تا تیم مورد علاقه خود را تشویق کنند. معمولا در همه دنیا رسم بر این است که قبل از بازی‌های فوتبال برای حاضران در استادیوم موسیقی‌های پر هیجان پخش می‌کنند تا تماشاچی با فضا همراه شود و رخوتی در استادیوم ایجاد نشود؛ گاهی هم بسته به اهمیت بازی خوانندگان مطرح پاپ به استادیوم دعوت می‌شوند تا قبل از شروع بازی شور و هیجان مضاعف به تماشاچی تزریق کنند.

اما شب گذشته در ورزشگاه امام خمینی (ره) اراک بدون توجه به تمام این موضوعات برای حاضران موسیقی نواحی و آواز علیرضا قربانی (خواننده کلاسیک ایرانی) پخش شد؛ آن هم در شرایطی که نه مخاطب برای شنیدن آواز ایرانی حاضر شده است و نه آواز ایرانی قرار است به فضای استادیوم هیجان ببخشد!

درست است که موسیقی برای عده زیادی از مردم تنها جنبه سرگرمی دارد اما نباید از تاثیر موسیقی بر ذهن غافل شد. اینکه در تمام این سال‌ها موسیقی ورزشی مناسبی برای چنین رویدادهایی ساخته نشده است، قطعا جای بحث مفصل دارد اما کاش برگزارکنندگان مسابقه شب گذشته فقط کمی به اثربخشی موسیقی مهیج برای مخاطب فوتبالی احترام می‌گذاشتند و با کج‌سلیقگی نه جایگاه موسیقی ایرانی را تنزل می‌بخشیدند و نه حوصله تماشاچیان فوتبال را سر می‌بردند!

کد خبر 847416 منبع: ایسنا برچسب‌ها كنسرت موسيقى ویژه ورزشی موسیقی - چهره - ساز - آلبوم - اجرا خواننده - علیرضا قربانی

دیگر خبرها

  • پارک شهدای سنندج به پاتوق فرهنگی تبدیل می‌شود
  • دوقلوهای آواز ایرانی در شهر اصفهان به روی صحنه می‌روند
  • پخش صدای علیرضا قربانی قبل از مسابقه حساس فوتبال !
  • اتفاق باورنکردنی که باعث شد مورایس مسلمان شود | او گفت می‌خواهم مسلمان شوم، باید از کجا شروع کنم؟ | ماجرای مشاور مذهبی با آشنایی کامل به زبان انگلیسی
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • فعالیت ۲۹ موکب همدان در ایام اربعین در نجف و کربلا
  • پاسداشت ادبیات، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • آواز علیرضا قربانی در استادیوم فوتبال؛ جدی می‌فرمایید؟
  • سنندج؛ خاستگاه فرهنگ و هنر اصیل ایرانی
  • داستان تیتراژ سریال دلیران تنگستان