Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-28@11:39:10 GMT

چشم‌انداز مبهم جنگ قدرت و بن‌بست سیاسی در لیبی

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۳۰۹۸۸

چشم‌انداز مبهم جنگ قدرت و بن‌بست سیاسی در لیبی

به گزارش ایکنا؛ اعتراضات در لیبی در اوایل سال 2011 میلادی در شهر البیضا به دلیل شرایط نابسامان اجتماعی شروع شد.

9 ماه پس از آغاز تظاهرات، قذافی در اکتبر 2011 به قتل رسید که زمینه را برای مناقشات بیشتر فراهم کرد.

پس از آن، گروه‌های مختلف نظامی و سیاسی در این کشور برای رسیدن به قدرت و تصاحب میدان‌های نفتی با همدیگر به منازعه و درگیری پرداختند که موجب کشته شدن تعداد زیادی از شبه‌نظامیان و مردم عادی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند توافق‌های مختلفی با میانجیگری سازمان ملل میان طرف‌های درگیر در این کشور انجام شد، اما بعد از مدتی این توافق‌ها به دلایل گوناگون لغو و درگیری‌ها دوباره آغاز شده است.

آغاز درگیری‌ها

لیبی از اوایل سال 2011 صحنه اعتراضات مردمی به حکومت شد. این اعتراض‌ها در چهاردهم ژانویه 2011 در شهر البیضا کلید خورد، اما هفدهم فوریه را به نام روز «انقلاب لیبی» می‌شناسند؛ روزی که «یوم الغضب» (روز خشم) نام داشت.

10 روز پس از روز خشم، یعنی در 27 فوریه 2011، «شورای ملی انتقالی» در «بنغازی»، دومین شهر بزرگ لیبی که مقر اصلی مخالفان حکومت بود، تشکیل شد و یک ماه بعد «دولت موقت» به ریاست مصطفی عبدالجلیل، وزیر دادگستری جداشده از حکومت قذافی شکل گرفت.

9 ماه بعد از آغاز اعتراض‌ها قذافی به قتل رسید که زمینه را برای مناقشات بیشتر فراهم کرد. در ژوئیه 2012، انتخابات «مجمع ملی عمومی» یا همان «پارلمان»‌ برگزار و یک ماه بعد قدرت از شورای ملی انتقالی به مجمع ملی منتقل شد.

                                                           معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی                                                

عملیات کرامه و ائتلاف فجر لیبی

در سال 2014 خلیفه حفتر،‌ از فرماندهان نظامی که نیرویی به نان «ارتش ملی لیبی» را تشکیل داده عملیاتی به نام «کرامه» را برای حمله به گروه‌های شبه‌نظامی تندرو در بنغازی انجام داد. در مقابل گروه‌هایی مانند «انصار الشریعه»، «اتاق انقلابیون لیبی» و «درع لیبیا الوسطی» ائتلافی به نام «فجر لیبی» برای مقابله با این عملیات تشکیل دادند. این ائتلاف سرانجام دولتی به نام «دولت نجات» به ریاست «عمر الحاسی» در طرابلس تأسیس کرد.

                                            عمر الحاسی، رئیس ائتلاف فجر لیبی                                           

درگیری‌ها در لیبی، به خاطر اختلافات قبیله‌ای، منطقه‌ای، سیاسی و حتی مذهبی روی داده است. هر ائتلافی در لیبی مؤسسات حکومتی و نظامی را برای خودش ایجاد کرده که سبب تقسیمات مختلفی در این کشور شده‌اند.

توافق و تشکیل دولت وفاق ملی

درگیری‌ها در لیبی ادامه داشت تا اینکه سرانجام برای پیدا کردن راه‌حلی در زمینه پایان دادن به مناقشات و تشکیل دولتی واحد، «برناندینو لئون»، فرستاده اسبق سازمان ملل همراه با «مارتین کوبلر» توافقی میان مجلس نمایندگان در طبرق و مجمع ملی عمومی در طرابلس برقرار کردند. این توافق سیاسی شامل همه طرف‌های درگیر در لیبی بود که در سال 2015 امضا شد تا به جنگ داخلی در لیبی پایان داده شود.

این توافقنامه منجر به تشکیل دولت وفاق ملی، مجلس نمایندگان، شورای عالی دولت و جلب حمایت بین‌المللی شد. دولت وفاق ملی بعد از آن برای تشکیل یک حکومت متحد و دارای ثبات با موانع زیادی روبه‌رو شده است.

                            خلیفه حفتر، رئیس ارتش ملی و فایز السراج، رئیس دولت وفاق ملی                         

توافق تا جایی پیش رفت که چهار ماه بعد از امضای آن، اعضایی از دولت در طبرق(شرق) در پنجم آوریل 2016 به طرابلس رفتند که تحت کنترل مجمع ملی و شبه‌نظامیان فجر لیبی بود، اما اختلافات نه تنها به پایان نرسید بلکه تا امروز ادامه پیدا کرده و دولت موقت در طبرق با دولت وفاق ملی (شورای ریاستی) در طرابلس هنوز دچار اختلاف هستند.

گروه های ارتش ملی وابسته به خلیفه حفتر و «دولت وفاق ملی» به ریاست فایز السراج، همچنان بر سر دسترسی به منابع نفتی و تسلط قدرت در لیبی در حال مبارزه هستند. به همین دلیل در سال 2018 شرکت ملی نفت لیبی بزرگترین میدان نفتی این کشور (الشراره) را به دلیل نگرانی های امنیتی بست. اگرچه این گروه‌های درگیر برای برگزاری انتخابات در دسامبر 2018 توافق کردند، اما «غسان سلامه»، فرستاده سازمان ملل به لیبی اعلام کرد که این انتخابات به تعویق انداخته شد.

آژانس پناهندگان سازمان ملل تخمین می‌زند که در نتیجه درگیری‌ها در لیبی، 217 هزار نفر آواره شده‌ا‌ند و تقریباً 1.3 میلیون نفر به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.

اقدام حفتر برای تصرف طرابلس

در این میان خلیفه حفتر چهارم آوریل 2019 (15 فروردین 1398) به «ارتش ملی لیبی» دستور داد، به سوی طرابلس (غرب کشور) حرکت کنند. این دستور، نیروهای دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج مستقر در طرابلس و برخی گروه‌های مسلح در غرب لیبی از جمله «شورای نظامی مصراته» را به حال آماده‌باش درآورد و السراج دستور داد تمام ورودی و خروجی‌های پایتخت مسدود و وضعیت با پروازهای شناسایی رصد و در صورت لزوم، اقدام نظامی انجام شود.

پس از دستور حفتر، نیروهای وابسته به دولت طبرق در شرق لیبی، برای اولین بار وارد مناطق غربی و بدون درگیری وارد شهر غریان در منطقه الجبل غربی در 100 کیلومتری طرابلس شدند، اما ناظران سیاسی می‌گویند حفتر به خوبی می‌داند که موانع بزرگی مثل نیروهای مسلح در مصراته را بر سر راه دارد.

                                               خلیفه حفتر، رئیس ارتش ملی لیبی                                    

 حضور نیروهای تندرو

حضور نیروهای وابسته به داعش و تندرو در لیبی که در سال 2015 کنترل شهر ساحلی سرت را به دست گرفتند، مناقشات در این کشور را پیچیده تر کرده است. در جولای سال 2018 نیروهای ارتش ملی لیبی اعلام کردند که شهر «درنا»، آخرین پایگاه نیروهای وابسته به داعش در شرق این کشور را پس گرفتند اما شبه‌نظامیان وابسته به داعش عملیات را در سراسر لیبی انجام دادند و در سال 2018 به وزارت امور خارجه این کشور حمله کردند.

فعالان مدنی

اخیراً گروهی از فعالان لیبی در شرق این کشور برای مخالفت با جنگ چندماهه خلیفه حفتر برای تصرف پایتخت این کشور ظهور یافته‌اند. «احمد شاركسی»، فعال 29 ساله و مهندس نفت كه هم‌اكنون در تونس در تبعید به سر می‌برد، یكی از هماهنگ‌كنندگان جامعه لیبی برای همكاری مدنی بود که شامل یك شبكه كاملاً مخفی از فعالان در شهرهای شرقی لیبی از جمله «بنغازی»، «اجدابیا» و «بیدا» بودند. آنها با هر دو گروه نظامی خلیفه حفتر و گروه‌های مسلح که او در حال جنگ با آنهاست، مخالف هستند.

شاركسی می‌گوید: ما حکومت شبه‌نظامیان را در طرابلس نمی‌پذیریم، همچنین با تلاش حفتر برای تحمیل کردن دولت نظامی مخالفیم. ما صدای سوم هستیم.

این افراد شامل وکلا، کارگران، دانشجویان و مهندسان می‌شوند. آنها جلسات مخفی‌ای را با یکدیگر برگزار و سعی می‌کنند گاهی اوقات برای پخش این پیغام‌ها در یکی از کانال‌های ماهواره‌ای ظاهر شوند.

مخالفت با جنگ و درگیری

بسیاری از فعالیت‌ها و جلسات این گروه از فعالان لیبی به صورت پنهانی انجام می‌شود و کمپین‌های هشتگی به عنوان مثال «جنگ راه‌حل نیست» به راه می‌اندازند. این گروه حتی یک صفحه فیسبوکی نیز ندارند و نگران هستند که نیروهای وابسته به حفتر در شرق از این فرصت برای ردیابی و بازداشت فعالان استفاده کنند.

«حسن تاتاناکی»، یکی از کسبه لیبی در این زمینه می‌گوید: به طور قطع مردم با این شرایط و مداخلات نظامی در طرابلس مخالف هستند. در «سرینایکا» مردم نمی‌توانند آزادانه نظرات خود را بیان کنند، چون محیط آنها به شدت کنترل می‌شود و تعدادی زیادی از افراد زندانی شده‌اند.

شارکسی پس از انتشار یک ویدئو که در آن به حمله خلیفه حفتر به طرابلس انتقاد کرد و در لیبی اعتراضات زیادی را در پی داشت، مجبور شد که از تونس فرار کند. او در این ویدئو خطاب به حفتر می‌گوید: چرا مانع آرزوهای ما برای تشکیل یک کشور باثبات می‌شوید. آیا ما به اندازه کافی جنگ و کشتار نداشتیم؟ دیگر جنگ را نمی‌خواهیم.

وی از ساکنان شرق لیبی به خاطر حمایت از خلیفه حفتر برای حمله به طرابلس انتقاد کرد،‌ حمله‌ای که به مدت چهار ماه طول کشید و در آن 1100 نفر کشته و ده‌ها هزار نفر نیز آواره شده‌اند. 

سرکوب مخالفان

در 17 جولای (26 تیر) سال جاری، نیروهای وابسته به خلیفه حفتر «سیهام سرکیوا»، یک فعال لیبیایی و نماینده سابق پارلمان را پس از اینکه او در یک شبکه تلویزیونی از جنگ انتقاد کرد، ربودند و در جریان حمله به خانه‌اش، به سمت شوهر و پسر 14 ساله‌اش تیراندازی کردند.

                                              سیهام سرکیوا، فعال لیبیایی و نماینده سابق پارلمان                              

خلیفه حفتر با حمایت امارات، عربستان سعودی، روسیه و فرانسه عملیات خود را برای کنترل طرابلس از دست دولت لیبی در چهارم آوریل (15 فروردین) آغاز کرد و به حامیانش وعده پیروزی سریع داد، اما شبه‌نظامیان در غرب لیبی علیه او متحد و از حمایت تسلیحاتی ترکیه برخوردار شدند. اکنون این درگیری‌ها در حومه طرابلس، پایتخت لیبی با مشکل مواجه شده و به بن‌بست رسیده است.

گردآوری از حیدر عبداللهی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا خبرگزاری بین المللی قرآن لیبی خلیفه حفتر معمر القذافی درگیری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۰۹۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار

به گزارش «تابناک»، سید حمید حسینی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفت وگو با مهر گفت: زمانی که شوک یا تنش سیاسی در کشور رخ می‌دهد مردم نه از روی نیاز بلکه به علت نگرانی از افزایش قیمت دلار در آینده اقدام به خرید ارز می‌کنند، درگیری‌های سیاسی ایران و منطقه خاورمیانه باعث افزایش موقتی نرخ دلار شد؛ البته این موضوع به ایران محدود نمی‌شود بلکه درگیری سیاسی در هر کشوری باعث ایجاد التهاب در بازارهای مالی آن کشور می‌شود.

وی افزود: رشد قیمت دلار در بازار غیررسمی به عملکرد بانک مرکزی ارتباط چندانی ندارد؛ چون این بانک بیشتر بر رفع نیازهای قانونی از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران تمرکز دارد.

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به این موضوع که افزایش نرخ دلار صرفاً سیاسی است و به عملکرد اقتصادی دولت و بانک مرکزی مرتبط نیست، اظهار داشت: از گذشته تاکنون بازارسازی و فضاسازی وجود داشته به طوری که عده‌ای با سواستفاده از شرایط ایجاد شده اقدام به نرخ سازی می‌کنند و با دامن زدن به التهابات منافع بسیاری به دست می‌آورند.

حسینی در پاسخ به این پرسش که برای آینده دلار چه چشم‌اندازی را تصور می‌کنید، بیان کرد: در کنار مسائل سیاسی ایجاد شده، درآمدهای ارزی نیز نقش مهمی در کنترل نرخ ارز دارند؛ چون در سال گذشته نیز وضعیت درآمدهای ارزی دولت خوب بود؛ درواقع بازار ارز سال ۱۴۰۲ را نسبتاً با ثبات طی کرده و اگر دولت امسال نیز بتواند درآمدهای ارزی پایدار نسبتاً خوبی داشته باشد احتمال دارد نوسانات نرخ ارز به حداقل برسد.

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در پایان تاکید کرد: بانک مرکزی نیاز واردکنندگان را با نرخ نیما پاسخ می‌دهد؛ بنابراین به طور طبیعی نباید افزایش نرخ در بازار غیررسمی اثری بر قیمت‌ها داشته باشد و از بُعد دیگر دولت کالابرگ الکترونیک را راه اندازی کرده تا یارانه به مصرف کننده نهایی برسد و نوسانات نرخ دلار روی قیمت کالاهای اساسی اثری نگذارد.

دیگر خبرها

  • تدوین سند هوش مصنوعی باید مبتنی‌بر تمدن نوین اسلامی باشد/ پیش بینی بودجه ۵ همتی برای هزینه در هوش مصنوعی
  • جاده پُر دست انداز یکی از روستا‌های فومن
  • سکوت جامعه آرامش قبل از طوفان است /حکومت پس از جنبش مهسا به رویه سابق برگشت / زندگی گراها فاقد توانمندی برای ایجاد سامانه های جدید قدرت هستند
  • (ویدئو) آینده مبهم خودروهای نمادین؛ جیپنی‌ها به آخر خط رسیدند
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • هروی: حاکمیت باید در انتخابات ۱۴۰۴ اندکی نرمش نشان دهد /برای حل مشکلات اقتصادی، درهای کشور برای تعامل با بیرون باز شود
  • فلاحت پیشه: هم گشت ارشاد حجاب ناموفق بود هم گشت ارشاد مدیران
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • امام جمعه اردبیل: وعده صادق، قدرت ایران را قبولاند
  • تعهد پاکستان برای اجرایی کردن خط لوله صلح/ پارادایم جدید از قدرت اقتصادی ایران در آسیا