Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ در جوامع امروزی از آموزش به عنوان اصلی‌ترین مولفه رشد یک اجتماع یاد می‌کنند و متفکران حاضر در این جوامع نیز اعتقاد دارند توسعه و پیشرفت در گرو آموزشی صحیحی است که در اختیار نسل‌های مختلف در حال پرورش قرار می‌گیرد.

در کشور ما نیز مبحث آموزش از دیرباز همواره مورد توجه قرار داشته و فعالیت‌ها و تلاش‌های فراوانی نیز در این راستا صورت گرفته اما گاها برخی از سیاست‌های غلط که وارد سیستم آموزشی شده مورد اعتراض منتقدین قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جمله انتقاداتی که در این راستا وجود دارد مبحث محتوای کتب درسی است که برخی از فعالان و کارشناسان حوزه آموزش اذعان دارند محتویات کتاب‌های درسی سنخیتی با سیستم آموزشی در کشور ندارد و باعث سرگردانی دانش آموزان می شود.

در این رابطه با مهدی بهلولی، کارشناس آموزشی، به گفتگو نشستیم.

بهلولی در خصوص وضعیت حال حاضر محتوای کتب درسی و مرتبط بودن آن سیستم آموزشی کشور به خبرنگار برنا گفت: وضعیت کتب درسی و محتوای آن در شرایط فعلی به شکلی است که نمی‌توان به صورت دقیق در مورد آن اعلام نظر کرد و گفت به صورت کامل مورد تائید است و یا هیچ سنخیتی با سیستم آموزشی کشور ندارد برای مثال در برخی از دروس شاهد هستیم درون مایه کتاب‌ها و محتوایی که باید به دانش آموز ارائه شود طی چند سال اخیر به شکل گسترده‌ای تغییر یافته و تا حدودی نیز توانسته  که آموزش صحیحی را برای دانش آموزان به همراه داشته باشد اما در برخی دیگر از دروس به این شکل نیست و محتوایی که باید آموزش را برای دانش آموزان به همراه داشته باشد، ندارد و مانند سابق آموزگار محور است و مورد انتقاد فعالین این حوزه قرار دارد.

او ادامه داد: در این رابطه با حوزه‌ای گسترده‌ای مواجه ایم و باید نظرسنجی‌هایی از تمام معلمان که به صورت تخصصی دروس را در مدارس تدریس می‌کنند صورت گیرد تا خود آن‌ها نیز نظراتی را در این رابطه ارائه دهند، البته همانطور که گفته شد طی چند سال اخیر با رویکردی جدید در خصوص برخی از دروس و محتوای کتاب‌های منتشر شده مرتبط با آن ها مواجه بوده‌ایم به شکلی که روش تدریس را به شکل جدی دچار تغییر و تحولاتی کرده اما فاصله‌های فراوانی با استاندارهای مدنظر داریم که باید هرچه سریع‌تر گام‌های مثبتی در این راستا برداشته شود.

این کارشناس آموزشی با اشاره به این موضوع که برخی از دروس هیچ کاربردی در سطح آموزش کشور ندارد و دانش‌آموزان نیز نسبت به آن‌ها بی میل هستند گفت: متاسفانه می‌بینیم در برنامه آموزشی کشور برخی از دروس وجود دارد که از لحاظ افزایش بار علمی و سطح سواد در بین دانش آموزان هیچ تاثیری را ندارد و مورد اقبال جامعه دانش آموزی کشور نیز قرار نمی‌گیرد و فقط بخشی از زمان آموزشی را به خود اختصاص می‌دهد، در نتیجه این موضوع نیز عاملی شده برای گریزان شدن دانش آموزان از کلاس درس و محتوای کتبی که هیچ علاقه‌ای به آن ندارند. در این راستا باید متولیان امر آموزش به دنبال تدوین کتب جدیدی باشند که بتواند دانش آموزان را با خود همراه سازد و مورد استقبال آنان واقع شود.

بهلولی در ادامه نیز اشاره‌ای به سیستم آموزشی برخی از کشورها داشت و تصریح کرد: طی چندین سال اخیر نظام آموزشی برخی از کشورها به‌خصوص کشورهای اروپایی همراه با تغییر و تحولاتی بود به شکلی که ساختار جدید آموزش با اقبال عمومی بیش از حد دانش آموزان مواجه شد، در این روش و ساختار جدید شاهد هستیم که مباحث درسی و کتب تدوین شده تماما بر اساس مبحث دانش آموز محوری است به شکلی که دانش آموز به راحتی می‌تواند با آن ارتباط برقرار کند همچنین دیگر مانند گذشته با تمرکز روی یک درس کتب تدوین نشده بلکه کتاب‌های جدید بر اساس مباحث درون رشته‌ای نوشته شده و دانش آموز در کنار فراگیری یک درس تخصصی به راحتی می‌تواند با باقی مباحثی که در دروس مرتبط وجود دارد آشنا شود.

این کارشناس آموزشی در پاسخ به این سوال که مرتبط نبودن محتوای کتب درسی با سیستم آموزشی کشور و ناکارآمدی آن‌ها به چه میزان در نشر و پخش کتاب کمک آموزشی در مدارس تاثیرگذار بوده نیز عنوان کرد: در این رابطه نمی‌توان با قاطعیت گفت که به دلیل عدم ارتباط مابین محتوای کتب درسی و سیستم آموزشی پای کتاب‌های کمک آموزشی به مدارس باز شده، بلکه مبحثی که مورد توجه این است که اساس تالیف کتب کمک آموزشی برپایه و محور تست‌زنی و آزمون بوده که بیشتر نیز دارای جنبه‌های تجاری است.

بهلولی در خصوص علل اصلی ورود کتاب های کمک آموزشی به مدارس گفت: فرهنگ حکم‌فرما بر سیستم آموزشی ما به این شکل است که از ابتدای ورود به مقطع ابتدایی و تا اتمام مقطع دبیرستان همگی در فکر ورود به دانشگاه و از سر راه برداشتن سدی بزرگ تحت عنوان کنکور هستند، پس به سمت تست‌زنی و انجام عملیات آماده سازی برای حضور در کنکور حرکت می‌کنند، موسسات تالیف کتاب‌های کمک آموزشی نیز تمامی محتوای خود را بر اساس چنین معیارهایی منتشر می‌کنند و تست‌زنی قسمت جدانشدنی این کتاب‌هاست، پس باید انتظار داشت کتب کمک آموزشی به راحتی به مدارس ورود پیدا کنند.

این کارشناس در پایان نیز با اشاره به بهترین روش آموزش برای دانش آموزان تصریح کرد: در شرایط حال حاضر بهترین روش برای تدریس و همچنین تدوین و تهیه کتاب، سبک دانش آموز محوری است به شکلی که دانش آموز نهایت آرامش را در کلاس درس داشته باشد و بتواند مفاهیم را درست درک کند و علاقه خود را نسبت به محتوایی که در کتب درسی موجود است نشان دهد. همچنین مبحث کلاس‌های عملی نیز بیش از هر چیزی باید مورد توجه قرار گیرد تا دانش آموز با فضای آزمایشگاهی آشنا شود و خود نیز بتواند در این خصوص اعلام نظرهایی را انجام دهد.

خبرنگار: امجد عبدی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: توسعه و پیشرفت جامعه دانش آموز دانش آموزان کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۶۰۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش کلاس‌های پرتراکم؛ از سردرگمی تا توقعات نابه‌جا از معلمان

فرهاد شکیبایی، معاون آموزشی یک دبستان غیردولتی در پاسخ به این سوال که آیا در مدرسه شما کلاس‌هایی با تراکم جمعیتی 45 نفره تشکیل می‌شود، به خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، گفت: در مدرسه ما نه اما چنین کلاس‌هایی در مدارس دولتی وجود دارد.

وی علت تشکیل کلاس‌هایی با تراکم جمعیتی 45 نفره را کمبود معلم و فضای آموزشی دانست و ادامه داد: وزارت آموزش و پرورش به‌صورت مداوم اعلام می‌کند که تعداد معلمان کافی نیست. سال ۱۴۰۲، ۵۰ هزار معلم از طریق آزمون استخدامی و ۲۵ هزار نفر از طریق دانشگاه فرهنگیان استخدام شدند و این وزارتخانه درصدد است تا ۱۴۰۳، ۷۲ هزار معلم استخدام کنند.

معلمان در کلاس‌های 45 نفره بیش‌تر از دانش‌آموزان سردرگم می‌شوند

این معاون آموزشی با اشاره به گله‌مندی والدین و معلمان، مطرح کرد: والدین و به‌ویژه معلمان از تشکیل کلاس‌های 45 نفره نارضایتی خود را اعلام می‌کنند و معلمان همیشه بابت این موضوع در برنامه‌ریزی‌ها، سردرگم هستند. توقعات بسیار نابه‌جایی از معلمان در راستای افزایش کیفیت تحصیلی دانش‌آموزان انتظار می‌رود و ازدحام کلاس‌های مدرسه نیز این توقعات را نابه‌جاتر می‌کند.

شکیبایی با بیان اینکه پیشنهادهایی در خصوص ارتقای کیفیت تحصیلی در کلاس‌هایی با تراکم جمعیتی 45 نفره دارم، ادامه داد: تنظیم درست توقعات جزء اولین راهکارهاست و به معنای این است که باید توقعات خود را به مناسب‌ترین شکل برسانیم.

این معاون آموزشی با اشاره به اینکه معلمان باید در کلاس درس درباره ارائه تکالیف و مدیریت کلاس اختیار تام داشته باشند، اظهار کرد: کلاس‌هایی با تراکم 45 نفر، خارج از استاندارد محسوب می‌شود؛ بنابراین انتظار اداره کلاس درس براساس استانداردهای تعیین‌شده توسط وزارت آموزش و پرورش کمی بی‌انصافی است.

مشارکت والدین در مدیریت کلاس‌های پرجمعیت موثر است

وی مشارکت اولیا را در اداره کلاس‌های 45 نفره مهم تلقی کرد و ادامه داد: والدین برای حضور دانش‌آموزان در کلاس درس باید به معلمان کمک‌های ویژه‌‌ای ارائه کنند. اگر توقع ارائه نتایج از پیش مشخص شده از معلمان به کمترین میزان خود برسد، معلمان انگیزه پیدا می‌کنند تا راهکارهای خلاقانه و مناسب را با دلسوزی دریابند.

این معاون آموزشی ادامه داد: یکی از مسائل مهم به‌ویژه در دوره ابتدایی این است که معلم نسبت به احوالات روحی و روانی، آموزشی و شناختی اشراف جامع داشته باشد؛ لذا این اشراف و توجه لحظه‌به‌لحظه به دانش‌آموزان می‌تواند تاثیرات خیلی مثبتی در دوره تحصیلی دانش آموزان داشته باشد.

شکیبایی با بیان اینکه دانش آموزان روحیه بسیار حساسی دارند، اضافه کرد: کوچکترین حرکات معلم می‌تواند بر روحیه دانش آموزان اثر مثبت یا سو داشته باشد.

وی افزود: اشراف معلم باعث می‌شود که حرکات، بازخورد، منش و رفتار معلم با دانش‌آموز منطبق بر واقعیت احوال دانش‌آموز و رشددهنده باشد. به عبارت دیگر، اگر بازخورد معلم می‌خواهد برای دانش‌آموز رشددهنده باشد، باید از احوالات دانش‌آموز آگاه و تسلط کامل هنگام پاسخ‌دهی داشته باشد.

این معاون آموزشی ادامه داد: رشددهندگی به این معنا نیست که همیشه دانش‌آموز مورد تایید قرار بگیرد، بلکه گاهی اوقات باید دانش آموز پاسخ عدم تایید را از معلم دریافت کند و این موضوع به رشد و بالندگی آن کمک ویژه‌ای می‌کند.

معلمان باید اشراف کامل به احوالات دانش‌آموزان داشته باشند

شکیبایی با بیان اینکه پاسخ معلم به دانش آموز باید مهربان؛ اما قاطعانه باشد، ابراز کرد: گاهی اوقات دانش‌آموزان نیاز دارند که پاسخ مهربان و بدون قطعیت دریافت کنند. به عبارت دیگر، شرایط ایجاب می‌کند که دانش آموزان پاسخ باب میل خود را دریافت کنند. اشراف معلم به رفتار دانش آموزان پاسخ درست و مناسب را به صورت طبیعی تنظیم می‌کند.

وی با اشاره به اینکه اشراف کامل بر احوالات دانش‌آموز با تعداد بالای دانش‌آموزان در کلاس مختل می‌شود، توضیح داد: این اختلال به بدترین شکل ممکن بر پیشرفت تحصیلی کودکان تاثیر می‌گذارد. همچنین رسیدگی‌های آموزشی، تصحیح برگه‌های امتحانی دانش‌آموزان و... با مشکلات بسیار زیادی مواجه می‌شود.

شکیبایی با بیان اینکه معلمان در کلاس‌های پرتراکم معمولا نیمی از وظایف خود را به خانواده‌ها واگذار می‌کنند، ادامه داد: اما خانواده‌ها در جایگاهی نیستند که معلم کودکان خود باشند و نسبت به انجام کار آگاهی لازم را ندارند؛ بنابراین بین خانواده‌ها و دانش آموزان درگیری پیش می‌آید. درواقع، این اتفاق می‌تواند مهم‌ترین وجه مادر یعنی مادری کردن را زیر سوال ببرد.

این معاون آموزشی خاطرنشان کرد: زمانی که رابطه مادر و فرزند به رابطه شاگرد و معلمی، تبدیل شود، اتفاقات خوشایندی پیش نمی‌آید، زیرا رابطه شاگرد و معلم یک رابطه همراه با تشنج و اختلال است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • طراحی سؤالات امتحانات نهایی فقط از کتب درسی است
  • واژه ای به نام سمپاد به گوشتان خورده است ..
  • قابل توجه دانش‌آموزان دهم، یازدهم و دوازدهم؛ سؤالاتی که در امتحان نهایی طرح می‌شود
  • چه نوع سؤالاتی در امتحان نهایی طرح می‌شود؟
  • چالش کلاس‌های پرتراکم؛ از سردرگمی تا توقعات نابجا از معلمان
  • چالش کلاس‌های پرتراکم؛ از سردرگمی تا توقعات نابه‌جا از معلمان
  • سوالات امتحانات نهایی دانش‌آموزان چطور طراحی می‌شود؟
  • سوالات امتحانات نهایی چگونه طراحی می‌شود؟
  • هشدار درباره افت درسی و ترک تحصیل دانش‌آموزان
  • سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان