Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-07@17:25:41 GMT

فشار تضاد دخل و خرج بر دوش خانوارهای روستایی

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۸۴۳۵۱

به گزارش سرویس اقتصادی جام نیـوز،  در این بین خانوارهای روستایی هرمزگان با شکاف منفی ۵ میلیون و ۵۱۷ هزارتومانی بدترین وضعیت را دارند.برای خانوارهای شهری نیز استان کرمانشاه تنها استانی است که تراز منفی درآمد و هزینه دارد. مقدار این شکاف برای خانوارهای شهری استان کرمانشاه ۲۶۴ هزار تومان در سال است. نتایج دیگر نشان می‌دهد سرعت رشد هزینه نسبت به درآمد برای خانوارهای روستایی بیشتر از مقدار همین سرعت برای خانوارهای شهری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

فشار مضاعف بر خانوارهای روستایی

جزئیات آمار بودجه خانوار در سال ۹۷ منتشر شده است. با انتشار جزئیات این آمار با اینکه متوسط درآمد کل خانوارهای شهری و روستایی همچنان از هزینه‌های آنها بالاتر است اما نتایج تحلیل داده‌ها نشان می‌دهد سرعت رشد درآمد در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ از سرعت رشد هزینه ناخالص خانوارهای این دو گروه کمتر است. هزینه ناخالص ارزش تهیه کالای موردنظر بدون کسر فروش دست دوم از همان کالاست.

 

درآمد کل خانوارهای شهری در سال ۹۷ به حدود ۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده که نسبت به سال قبل حدود ۵/ ۱۸ درصد رشد داشته است. با نگاهی به رشد هزینه‌ها می‌توان به این نتیجه رسید که خانوار شهری نسبت به سال قبل چه وضعیتی دارد. هزینه کل ناخالص خانوارهای شهری در سال ۹۷ در حدود ۴۰ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان است که نسبت به سال قبل ۱/ ۲۰ درصد افزایش داشته است.

 

با توجه به اینکه مقدار رشد هزینه ناخالص نسبت به سال ۹۶ بیشتر از درآمد خانوار شهری افزایش داشته است، می‌توان نتیجه گرفت که حرکت تراز دخل‌وخرج خانوار شهری در جهت منفی بوده است و به عبارتی میزان پولی که برای خانوار پس از کسر هزینه‌ها می‌ماند کاهش پیدا کرده است.  این آمار برای خانوارهای روستایی وضعیت بدتری نسبت به خانوارهای شهری دارد. آمار خانوارهای روستایی بیان می‌کند که متوسط درآمد سالانه یک خانوار روستایی در سال ۹۷ به ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزارتومان رسیده است که ۵/ ۱۵ درصد از سال ۹۶ بیشتر است.

 

اما در مقابل رشد هزینه کل ناخالص خانوارهای روستایی با ۲/ ۲۰ درصد افزایش به ۲۱ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان رسیده است. تفاوت رشد هزینه نسبت به درآمد برای خانوارهای روستایی ۷/ ۴ واحد درصد است و این درحالی است که تفاوت مقدار رشد هزینه و درآمد برای خانوارهای شهری ۶/ ۱ واحد درصد است. نتایج نشان می‌دهد سال ۹۷ فشار بیشتری بر خانوارهای روستایی آورده است و پیکان تراز دخل‌وخرج آنها را بیشتر به سمت منفی سوق داده است.

 

سهم انواع هزینه‌ها

هزینه‌های خوراکی و دخانی در سال ۹۷ برای خانوارهای شهری به مقدار ۹ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان است که ۴/ ۲۳ درصد از کل هزینه‌های خانوارهای شهری در سال گذشته را تشکیل داده است. ۵/ ۷۶ درصد هزینه‌های خانوار شهری مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی است. کفه ترازوی سهم هزینه‌ها برای خانوارهای روستایی به سمت هزینه‌های خوراکی و دخانی سنگینی می‌کند. ۸ میلیون و ۲۴ هزارتومان معادل ۸/ ۳۶ درصد از کل مخارج خانوارهای روستایی به هزینه‌های خوراکی و دخانی تعلق دارد و ۱/ ۶۳ درصد باقی‌مانده معادل ۱۳ میلیون و ۷۷۲ هزارتومان صرف هزینه‌های غیرخوراکی شده است.

 

بالا بودن سهم هزینه‌های خوراکی و دخانی برای خانوارهای روستایی حاکی از ضعیف بودن سفره این خانوارهاست که بیشتر آن به کالاهایی اختصاص یافته است که از کشش قیمتی پایینی برخوردار هستند و هر خانواده‌ای در هر شرایط اقتصادی مجبور به تهیه آن است و برای این کار ملزم به کم کردن هزینه‌های دیگر است.

 

شکاف بیشتر در خانوارهای شهری

در بخشی دیگر، آمار وضعیت متوسط هزینه و درآمد کل خانوارهای شهری و روستایی به تفکیک استان‌ها منتشر شده است. شکاف متوسط هزینه و درآمد کل خانوارهای شهری و روستایی استان‌های کشور نشان می‌دهد که در بین استان‌های کشور، اختلاف بین بالاترین و پایین‌ترین متوسط هزینه و درآمد به چه مقدار است. آمار نشان می‌دهد که شکاف متوسط هزینه کل برای خانوارهای شهری ۳۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است درحالی‌که این شکاف برای خانوارهای روستایی ۲۲ میلیون و ۱۶۰ هزار تومان است. به عبارتی مقدار این شکاف برای خانوارهای شهری ۵۶ درصد بزرگ‌تر از خانوارهای روستایی است.

 

در مورد شکاف متوسط درآمد کل نیز مقدار تفاوت خانوارهای پردرآمد و کم‌درآمد برای خانوارهای شهری به مقدار چشمگیری بیشتر از مقدار این شکاف برای خانوارهای روستایی است. شکاف متوسط درآمد کل برای خانوارهای شهری ۳۷ میلیون و ۵۵۹ هزارتومان است و برای خانوارهای روستایی مقدار این شکاف ۲۸ میلیون و ۲۴۴ هزار تومان ثبت شده است.

 

به عبارتی شکاف درآمدی برای خانوارهای شهری ۳۲ درصد بیشتر از مقدار همین شکاف برای خانوارهای روستایی است. به‌طور کلی نتایج نشان می‌دهد مقدار شکاف در دخل‌وخرج برای خانوارهای شهری استان‌های پردرآمد و کم‌درآمد از میزان این اختلاف برای خانوارهای روستایی بیشتر است.

 

منبع درآمدی شهری و روستایی

در سال گذشته ۴/ ۳۴ درصد از منابع درآمدی از کل خانوارهای شهری از طریق مشاغل مزد و حقوق‌بگیری به‌دست آمده است درحالی‌که ۷/ ۳۰ درصد از خانوارهای روستایی درآمدشان را از این طریق به‌دست آورده‌اند. سهم مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی همان‌طور که قابل پیش‌بینی است برای خانوارهای روستایی به مقدار قابل‌توجهی بیشتر از خانوارهای شهری است.

 

۹/ ۳۱ درصد از خانوارهای روستایی درآمد خود را از طریق مشاغل آزاد کشاوری و غیرکشاورزی به‌دست می‌آورند درحالی‌که تنها ۱۷ درصد از خانوارهای شهری از این طریق امرار معاش می‌کنند. سهم منابع متفرقه برای خانوارهای شهری ۶/ ۴۹ درصد و برای خانوارهای روستایی ۴/ ۳۷ درصد است. منابع متفرقه شامل اجاره بهای مسکن شخصی، حقوق بازنشستگی و سایر درآمدها است.

 

ترین‌های درآمد و هزینه در استان‌ها

با توجه به متوسط هزینه کل یک خانوار شهری در سال ۹۷ استان‌های تهران با ۵۸ میلیون و ۴۶۷ هزار تومان و استان البرز با ۴۳ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان دو استانی هستند که در کشور بیشترین هزینه‌ها را داشته‌اند. استان‌های کرمان با متوسط سالانه هزینه کل خانوار شهری به مقدار ۲۳ میلیون و ۷۴۱ هزار تومان و خراسان جنوبی با ۲۴ میلیون و ۱۴۳ هزار تومان کمترین مقدار هزینه در بین استان‌های کشور را دارا هستند.

 

از لحاظ درآمد کل یک خانوار شهری نیز مجددا استان‌های تهران با ۶۴ میلیون و ۳۰ هزار تومان و استان البرز با ۵۰ میلیون و ۱۷ هزار تومان پردرآمدترین استان‌ها و استان‌های آذربایجان غربی با ۲۶ میلیون و ۴۷۱ هزار تومان و سیستان‌وبلوچستان با ۲۸ میلیون و ۴۶۹ هزارتومان کم‌درآمدترین استان‌های کشور در حوزه شهری هستند. بررسی خانوارهای روستایی نیز موید آن است که استان‌های البرز و مازندران در هر دو بخش هزینه و درآمد بالاترین رقم را در بین استان‌ها به ثبت رسانده‌اند، همچنین دو استان سیستان‌وبلوچستان و کرمان پایین‌ترین آمار را در درآمد و هزینه خانوارهای روستایی در بین استان‌های کشور دارند.

 

بیشترین تغییرات به تفکیک استان

کرمانشاه استانی است که بیشترین افزایش هزینه خانوار شهری در سال گذشته را تجربه کرده است. هزینه متوسط خانوارهای شهری کرمانشاهی با ۷/ ۳۹ درصد افزایش نسبت به سال ۹۶ درحالی رقم خورده است که متوسط درآمد این استان نسبت به سال قبل ۸/ ۳۷ افزایش داشته است و درنتیجه مطلقا سفره خانوارهای این استان که دو سال پیش درگیر زلزله نیز بودند کوچک‌تر شده است. استان مازندران با رشد ۶ درصدی هزینه‌های خانوار شهری‌اش کمترین رشد هزینه‌ها را ثبت کرده است که البته با توجه به رشد ۳/ ۴ درصدی درآمد که رکورددار کمترین رشد در بین استان‌ها است وضعیت خانوارهای این استان نه تنها بهبود نداشته است؛ بلکه بدتر نیز شده است. استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳/ ۴۶ درصد افزایش درآمد برای خانوار شهری رکورددار رشد درآمد در سال ۹۷ بوده است.

 

استان‌های با تراز منفی

استان کرمانشاه تنها استانی است که در کشور هم‌تراز خانوارهای شهری آن و هم خانوارهای روستایی آن منفی است. مقدار متوسط هزینه سالانه خانوار شهری کرمانشاهی بیشتر از مقدار متوسط درآمد است؛ اختلافی به اندازه ۲۶۴ هزار تومان. تراز دخل‌وخرج خانوار شهری برای بقیه استان‌ها مثبت است.

 

اما تراز دخل‌وخرج ۶ استان برای خانوارهای روستایی در ناحیه منفی قرار دارد. استان هرمزگان بدترین اوضاع را در شاخص دخل‌وخرج خانوار روستایی دارد. مقدار هزینه‌های متوسط سالانه خانوار روستایی در استان هرمزگان ۵ میلیون و ۵۱۷ هزارتومان بیشتر از متوسط درآمد روستایی است. بعد از هرمزگان، استان‌های خراسان رضوی با ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، سیستان‌وبلوچستان با شکاف یک میلیون و ۱۶ هزار تومانی، مرکزی با ۶۷۷ هزار‌تومان، کرمانشاه با ۵۴۳ هزار تومان و چهارمحال و بختیاری با شکاف۲۹۴ هزار تومان، استان‌هایی هستند که مخارج خانوارهای روستایی آنها از درآمدشان بیشتر است.

 

 

اقتصادنیوز

2025

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: خانوارهای روستایی وزارت کار روستا اقتصاد جام نیوز بودجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۸۴۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه و رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی گفت: وقتی مردم بودجه شهرداری را تأمین می‌کنند انتظار دارند که نتیجه و تأثیر آن را در زندگی خود ببینند و اگر اینچنین باشد موجب مشارکت مردمی گسترده خواهد شد.

احد یوسفی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در آذربایجان‌غربی اظهار کرد: اگر به فرهنگ و مقوله‌های فرهنگی در تمامی حوزه‌ها توجه کرده و ویترینی نگاه نکنیم بسیاری از مسائل و مشکلات کشور حل خواهد شد.

وی افزود: مدیریت شهری، سازمانی بسیار گسترده است و در تمامی مسائل زندگی و خانوادگی شهروندان تأثیرگذار است و مردم همواره درگیر با فعالیت‌های شهرداری هستند و از همین رو مقوله فرهنگ و فرهنگ‌سازی بسیار مهم بوده و توجه به این موضوع موجب پایین آمدن هزینه‌هایی می‌شود که خود شهروندان آن را پرداخت می‌کنند.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه و رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی گفت: وقتی مردم بودجه شهرداری را تأمین می‌کنند انتظار دارند که نتیجه و تأثیر آن را در زندگی خود ببینند و اگر اینچنین باشد موجب مشارکت مردمی گسترده خواهد شد.

یوسفی ادامه داد: اولین کمیسیون تقویم اجرایی برنامه‌های سال ۱۴۰۳ مکتوب شده و تمامی برنامه‌های ملی، مذهبی و بومی-محلی احصا و تثبیت شده و چشم‌انداز یک‌ساله در مدیریت شهری مشخص است و تلاش داریم که از موازی کاری دوری کرده و اقدام به هم‌افزایی با سایر دستگاه‌ها کنیم.

وی تصریح کرد: تعدادی از جشنواره‌ها مانند سیب و انگور به علت مصادف شدن با ایام محرم و صفر به مدت چند سال برگزار نشدند اما امسال به‌صورت ویژه به آن‌ها پرداخت خواهد شد.

یوسفی با اشاره به برنامه‌های آینده مدیریت شهری عنوان کرد: در دانشگاه‌های ارومیه ۲۰۰۰ دانشجوی خارجی تحصیل می‌کنند و با مشارکت دانشگاه و شهرداری ارومیه ویژه برنامه‌ای با حضور خانواده‌ها و سفرای کشورهایی که دانشجویان از آن هستند در مردادماه برگزار خواهد شد.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه خاطرنشان کرد: نتوانسته‌ایم ارومیه را آن طور که شایسته است معرفی کنیم و در این راستا باید از تمامی ظرفیت‌ها مانند اقتصادی و گردشگری و رسانه‌ای نسبت به شناساندن شهر اقدام تا شأن و جایگاه ارومیه را بتوانیم حفظ کنیم.

یوسفی عنوان کرد: تلاش داریم برخی رویدادهای محلی ارومیه همانند جشنواره‌های بیدمشک و انگور و سالروز حماسه دوم بهمن را در تقویم رسمی کشور ثبت و جانمایی کرده و این ایام را در سطح ملی برگزار کنیم و قطعاً به اقتصاد شهر کمک خواهد شد.

وی با بیان افزایش ۱۱۰ درصدی بودجه شهرداری ارومیه در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل خاطرنشان کرد: عمده این افزایش‌ها در ردیف‌های بودجه عمرانی، خدمات شهری، نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی و ماشین‌آلات سنگین شهرداری است و بخش ویژه هم مقوله فرهنگی است تا به دغدغه‌های شهروندان بتوانیم جواب دهیم که ورزش نیز در ذیل بودجه ۱۷۰ میلیارد تومانی فرهنگی آورده شده است.

یوسفی افزود: در مدیریت پسماند و تفکیک از مبدأ با مشکل فرهنگی و نهادینه کردن فرهنگ این حوزه روبه‌رو هستیم که نیازمند فرهنگ‌سازی برای استفاده از ثروت خاموش هستیم که با مشارکت مردم به دست می‌آید.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه تصریح کرد: در نگه‌داشت فضای سبز چنانچه مشارکت و نگه‌داشت شهروندان نباشد موجب افزایش هزینه‌های مدیریت شهری خواهد شد.

وی ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد تماس‌های تلفنی با سامانه ۱۲۵ آتش‌نشانی مزاحمت تلفنی است و این موضوع جز دغدغه‌های فرهنگی مدیریت شهری است چرا که این سامانه نباید مشغول باشد تا در حوادث به سرعت وارد عمل شود.

یوسفی گفت: باید مردم را برای شهری که برازنده نام ارومیه در هر بعدی است آماده کنیم و سپس برای گردشگران برنامه‌ریزی کنیم چرا که اگر در این امر موفق باشیم گردشگران نیز خواهند آمد.

وی با اشاره به نتایج فصل گذشته تیم والیبال شهرداری ارومیه افزود: در سایه حمایت هواداران فصل گذشته نتایج را به آن‌ها مدیون هستیم و تیم شهرداری ارومیه توانست از جایگاه والیبال شهر دفاع کند.

یوسفی اظهار کرد: اقدامات لازم و مجوزات قانونی برای دو سال آینده اخذ شده و ساختار اصلی تیم فصل قبل حفظ و نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را مرتفع و ترمیم خواهیم کرد.

وی افزود: حمایت از ورزش‌های همگانی و بسترسازی برای این ورزش‌ها رسالت اصلی شهرداری‌ها است و امسال در تمامی رشته‌های ورزشی و در بحث همگانی کردن ورزش حمایت مدیریت شهری را شاهد خواهیم بود و خواهیم کوشید تا شهر ارومیه به عنوان یک شهر ورزشی در سطح کشور بشناسانیم.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه خاطرنشان کرد: بودجه شهرداری از جیب شهروندان تأمین می‌شود و شهروندان هرچقدر در عوارض نوسازی، پسماند و سایر موارد مشارکت داشته باشند شاهد توسعه و عمران شهری خواهیم بود و بدون مشارکت مردم مدیریت شهری مفهومی ندارد.

کد خبر 750578

دیگر خبرها

  • برخورداری ۸۷ درصدی خانوارهای روستایی شهرستان پیرانشهر از راه آسفالت
  • ساخت ۱۲۸ هزار مسکن مهر بدون آورده متقاضیان+ فیلم
  • ساخت ۱۲۸ هزار مسکن مهر بدون آورده متقاضیان
  • ۱۲۸ هزار واحد مسکن مهر در حال ساخت است/ تامین یک میلیون قطعه زمین روستایی تا تابستان
  • مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود
  • هزینه ۳۵ درصد وجوه سیب‌زمینی انبار شده در اردبیل پرداخت شد
  • ۲۰ شرکت برتر تولید کننده تسلیحات نظامی در سال ۲۰۲۴؛ از Rheinmetall تا Leonardo
  • هزینه ۳۰۰ میلیارد تومانی بسیج سازندگی استان برای اجرای هزار و ۳۰۰ پروژه عمرانی
  • هزینه ۳۰۰ میلیارد تومانی بسیج سازندگی استان برای اجرای یک‌هزار و ۳۰۰ پروژه عمرانی
  • نیمه پنهان مالیات‌ستانی