Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهش «آسیب‌شناسی فعالیت‌های هدایت و راهنمایی دانش‌آموزان و تدوین رویکردهایی برای استعدادیابی ورود به علوم انسانی»؛ از سوی اباصلت خراسانی(مجری طرح) انجام شده و از طریق دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شد.

به گزارش ایسنا، ضرورت وقوع تحول در علوم انسانی موجود، به یکی از دغدغه‌های معاصر تبدیل گشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آنجا که علوم انسانی علوم تمدن‌ساز و انسان‌ساز است، یکی از راه‌های گرایش به سمت علوم انسانی، استفاده از برنامه‌های راهنمایی و مشاوره در مدارس است. از طریق برنامه‌های راهنمایی و مشاوره، دانش‌آموزان با این علوم آشنایی پیدا می‌کنند و همین امر هم باعث گرایش دانش‌آموزان به علوم انسانی است که نتیجه آن هم این است که نگاه‌ها به سمت علوم انسانی رفته و وابستگی ما به غرب در این علوم کمتر شده است.

یکی از برنامه‌هایی که  نقش مهم و سازنده­‌ای در پیشگیری و حتی حل مشکلات علوم انسانی در ابعاد گوناگون ایفا کرده است، راهنمایی و مشاوره در نظام آموزش و پرورش و بالطبع در جامعه است. مهمترین هدف راهنمایی، ارائه اطلاعات مفید و سازنده از طرف مشاور است تا وی ضمن شناخت بهتر از خود و امکانات اطراف، بتواند تصمیمات مناسب و معقولی اتخاذ و اجرا کند.

بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر، آسیب‌شناسی فعالیت‌­های هدایت و راهنمایی دانش‌آموزان و تدوین رویکردهایی برای استعدادیابی ورود به علوم انسانی است.

مهمترین سؤالات این پژوهش به شرح زیر بیان شده است:

-آسیب‌های فعالیت‌های هدایت و راهنمایی دانش آموزان،

-رویکردهای لازم برای استعدادیابی ورود به علوم انسانی،

-معیارهای استعدادیابی ورود به علوم انسانی با توجه به آسیب‌شناسی فعالیت‌های هدایت و راهنمایی دانش آموزان.

در بخش مربوط به پژوهش «آسیب‌شناسی فعالیت‌های هدایت و راهنمایی دانش‌آموزان و تدوین رویکردهایی برای استعدادیابی ورود به علوم انسانی »؛ در مورد نوع و شیوه این پژوهش هم آمده است: روش این پژوهش به لحاظ هدف، هم بنیادی، هم کاربردی و هم توسعه‌­ای است.

در بخش مربوط به یافته‌های این پژوهش، فعالیت‌های اصلی برای هدایت و راهنمایی دانش‌آموزان به شرح زیر بیان شده است:

برنامه‌ریزی و توسعه امر راهنمایی، راهنمایی و مشاوره، ارزشیابی شاگرد، کمک به برنامه‌ریزی تحصیلی و حرفه‌­ای شاگردان و والدین آنها.

گسیل داشتن شاگردان: شامل فعالیت­‌های فرعی فراهم کردن فهرستی از مراجع و مؤسسات مربوط به نیازمندی‌های شاگردان، گسیل دادن شاگرد نیازمند به مراجع مربوط، آگاه‌سازی شاگرد، والدین و مدیر مدرسه برای ارجاع به این مؤسسات و پیگیری امر ارجاع و گسیل شاگردان،

کمک به والدین که شامل، فعالیت‌های فرعی آگاه‌سازی والدین از وظایف مشاور و اهداف و برنامه‌های راهنمایی و مشاوره، کمک به والدین برای شناسایی توانایی­ها، علایق، استعدادها و ... فرزندان خود و آگاه‌سازی والدین از قوانین و مقررات، فرصت­های شغلی و تحصیلی و ...

 مشورت و همکاری با کارکنان مدرسه،

 بررسی و تحقیق که، شامل فعالیت­های فرعی پیگیری وضع فارغ‌التحصیلان، تهیه آزمون‌های لازم، همکاری با مراکز راهنمایی و مشاوره در سایر مناطق و نواحی، ارزشیابی خدمات راهنمایی و مشاوره در مدارس، تعیین ارتباط آزمون­های پیشرفت تحصیلی، یافتن شیوه‌های جدید و کاربردی مشاوره، ارتباط با مراکز علمی جهت هدایت دانش‌آموزان و استفاده از افراد متخصص جهت کمک به دانش آموزان.

همچنین در بخش یافته‌های این پژوهش به زبان آماری بیان شده است: یکی از محدودیت‌های مؤلفه برنامه‌ریزی و توسعه امر راهنمایی، عدم توجه دانش‌آموزان به امر راهنمایی و مشاوره است، که پس از اولویت‌بندی آسیب‌های فعالیت برنامه‌ریزی و توسعه امر راهنمایی مشخص شد که از نظر مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان، این آسیب با میانگین رتبه 6.99 در رتبه چهارم و از نظر دانش‌آموزان، این آسیب با میانگین رتبه 6.67 در رتبه پنجم آسیب‌های  فعالیت برنامه‌ریزی و توسعه امر راهنمایی قرار دارد.بر این اساس این آسیب برای مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان،  نسبت به دانش‌آموزان، جدی‌تر است.

یکی از نکات بسیار مهم و کلیدی در موضوع مشاوره، بحث رازداری و محرمانه بودن اسرار دانش آموزان است. کمبود فضا و امکانات برای امر راهنمایی و مشاوره، یک محدودیت عمده به حساب می‌آید. پس از اولویت‌بندی آسیب‌های فعالیت راهنمایی و مشاوره مشخص شد که از نظر مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان، این آسیب با میانگین رتبه 5.40 در رتبه ششم و از نظر دانش‌آموزان، این آسیب با میانگین رتبه 5.56 در رتبه چهارم آسیب‌های فعالیت راهنمایی و مشاوره است و اینکه دانش‌آموزان این آسیب را نسبت به مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان، جدی‌تر می‌دانند و همین امر موجب بروز ندادن اطلاعات از سوی دانش‌آموزان است.

بروز ندادن اطلاعات از سوی دانش‌آموزان هم خود یک محدودیت دیگر برنامه‌های راهنمایی و مشاوره است که پس از اولویت‌بندی آسیب‌های  فعالیت راهنمایی و مشاوره مشخص شد که از نظر مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان، این آسیب با میانگین رتبه 5.50 در رتبه چهارم و از نظر دانش آموزان، این آسیب با میانگین رتبه 5.24 در رتبه هشتم آسیب‌های فعالیت راهنمایی و مشاوره قرار دارد و این نشان می‌دهد که مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان این آسیب را نسبت به دانش‌آموزان، جدی‌تر می‌دانند.

همچنین اشاره شده است که مشاوره گروهی تأثیرات بسیار بزرگی بر افراد تحت مشاوره می‌گذارد و به همین خاطر هم مورد توجه قرار نگرفتن مشاوره گروهی یک محدودیت است، که پس ازاولویت‌بندی آسیب‌های فعالیت راهنمایی و مشاوره مشخص شد که از نظر مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان، این آسیب با میانگین رتبه 5.09 در رتبه نهم و از نظر دانش‌آموزان، این آسیب با میانگین رتبه 5.39 در رتبه ششم آسیب‌های فعالیت راهنمایی و مشاوره است و این نشان می‌دهد  که دانش‌آموزان این آسیب را نسبت به مدیران، مشاوران، معلمان و معاونان، جدی‌تر می‌دانند.

همچنین در ادامه پژوهش بیان شده است که، مشاور در تلاش خود به منظور آماده کردن دانش‌آموزان در ارتباط با ایجاد فرصت‌های تحصیلی و شغلی و به منظور رشد مطلوب و خود-رهبری در آنان می‌تواند به موارد زیر اهتمام ورزد:

الف. دانش آموزان را نسبت به علایق، استعدادها، نمره‌های پیشرفت تحصیلی آن­ها و نتایج آزمون­های مختلف در ارتباط با فرصت‌های تحصیلی و شغلی کنونی و آتی جامعه و همچنین شرایط احراز آن­ها آگاه کند،

ب. اطلاعات لازم درباره حرفه‌ها و مشاغل و نحوه ورود به آن­ها، و همچنین قوانین استخدامی را از طریق مشاوره‌های فردی، گروهی و بازدیدهای علمی در اختیار آنان قرار دهد.

این پژوهش ادامه می‌دهد، دانش‌آموزان در دوره متوسطه در سنین رشد و بلوغ و دارای فعالیت زیادی هستند. مشاوران می‌توانند از طریق قرار دادن دانش‌آموزان در موقعیت‌های مسأله‌دار، آن­ها را در موقعیت واقعی زندگی قرار دهند تا بتوانند تجارب زندگی واقعی را کسب کنند، البته مشاوران مدارس باید توجه داشته باشند که نباید در جریان مشارکت دادن دانش آموزان از آن­ها غفلت ورزند. زیرا ممکن است دانش آموزان با مسائل و مشکلاتی روبرو شوند که توانایی حل آن­ها را نداشته باشند.

همچنین می­توان با برگزاری کارگاه­های آموزشی برای دانش‌آموزان، آن­ها را در مورد مسائلی همچون مدیریت زمان، افت تحصیلی، پیشرفت تحصیلی و ... و مزایا و معایب هر یک از آن­ها آگاه ساخت.

این آگاه‌سازی دانش‌آموزان باعث می‌شود که ابعاد مثبت و منفی هر فعالیت را درک کنند و بر مبنای آن نیز بتوانند مناسب­‌ترین تصمیم را اتخاذ کنند.

بنا بر اعلام مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، همچنین دانش‌آموزان نیز می‌توانند در زندگی واقعی خود هم از این تجارب استفاده کنند. از دیگر فرصت­‌های پیش روی برای انجام فعالیت راهنمایی و مشاوره، جمع‌آوری اطلاعات به صورت جامع و کامل در مورد دانش‌آموزان است. اگر مشاوران مدارس بتوانند از منابع مختلف و معتبر برای شناخت دانش‌آموزان استفاده کنند و بتوانند این اطلاعات را به خوبی تعبیر و تفسیر کنند، مطمئناً می‌توانند راهنمایی‌های درستی را به دانش‌آموزان عرضه کنند.

از دیگر فرصت‌ها جهت ارائه راهنمایی و مشاوره مناسب، آموزش مشاوران از طریق برگزاری کارگاه‌های آموزشی است. برگزاری کارگاه‌های آموزشی و آموزش مشاوران باعث به روز شدن وآگاهی بیشتر مشاوران می‌شود و مشاوران می‌توانند روش­های نوین راهنمایی و مشاوره و راهکارهای جدید را بیاموزند و در عمل نیز آن را پیاده سازند.

فراهم ساختن زمینه‌های لازم جهت مشاوره گروهی نیز از نقاط قوتی است که می­توان برای انجام فعالیت راهنمایی و مشاوره از آن بهره جست. اگر مشاوران بتوانند که دانش‌آموزان و والدین آن­ها را از مزایای مشاوره گروهی آگاه سازند، می‌توانند از طریق مشاوره گروهی زمان و وقت خود را مدیریت کنند و کارایی خود را بالا ببرند. همچنین دانش‌آموزان نیز می‌توانند از تجارب سایر دانش‌آموزان نیز بهره‌مند شوند و بتوانند در تصمیمات خود بهتر عمل کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: علوم انسانی مشاوره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۰۰۱۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحلیلی راهبردی جهت پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، اهمیت دوره کودکی و نوجوانی در رشد افراد از یک سو و افزایش میزان رفتار‌های پرخطر در طی بلوغ از سوی دیگر، لزوم مراقبت از دانش آموزان را در کانون توجه قرار داده است. طراحی راهبرد‌ها و برنامه‌های مؤثر می‌تواند منجر به پیشگیری از رفتار‌های پرخطر و آسیب‌های اجتماعی و رشد مثبت دانش آموزان شود. در این راستا یکی از راهکار‌های موجود جهت رسیدن به رویکردی جامع در راستای مراقبت از دانش آموزان، رجوع به تجارب جهانی در این حوزه است.

 دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در گزارشی با عنوان «تحلیلی راهبردی جهت پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی: مرور تجارب جهانی با تأکید بر رویکردها، راهبرد‌ها و برنامه‌های پیشگیری و کنترل» بیان می‌کند که برای مطالعه آسیب‌های اجتماعی و مداخله به‌منظور پیشگیری از آنها باید به مدرسه توجه ویژه‌ای داشت، چراکه در جهان امروز انسان‌ها بخش زیادی از زندگی‌شان را به‌عنوان دانش‌آموز جهت کسب دانش و مهارت‌های مختلف در آن سپری می‌کنند. دانش‌آموزان همچنین به‌دلیل تجربه تغییر و تحولات رشدی و اجتماعی نظیر بلوغ و ورود از محیط خانه به اجتماع و مدرسه بیشتر تحت‌تأثیر آسیب‌های اجتماعی هستند. 

* آسیب‌های اجتماعی نوظهور

این گزارش مطرح می‌کند که همچنین دسترسی آسان به فضای مجازی در طی سال‌های اخیر برای دانش‌آموزان باعث ایجاد آسیب‌های اجتماعی نوظهور در میان آنان شده‌است. شواهد پژوهش‌های این حوزه نشان‌می‌دهد میزان «رفتار‌های پرخطر» و «آسیب‌های اجتماعی» در میان دانش‌آموزان رو به افزایش بوده است. اگر علل و عوامل این رفتار‌ها به‌خوبی شناخته نشود و برنامه‌های مبتنی‌بر شواهد برای مراقبت اجتماعی از دانش‌آموزان در دستور کار قرار نگیرد، نه‌تن‌ها دانش‌آموزان در معرض آسیب‌های متعدد قرار می‌گیرند، بلکه کارکرد مدارس مختل و دانش‌آموزان در معرض آسیب قرار می‌گیرند و انواع هزینه‌ها به جامعه تحمیل می‌شود. 

* مدارس بستر برنامه‌های پیشگیری از آسیب

در این گزارش آمده است که مدارس به‌عنوان بستر برنامه‌های پیشگیری از این آسیب‌ها شناخته‌شده‌اند؛ چراکه آنان به جمعیتی گسترده از دانش‌آموزان، والدین و کارکنان مدرسه دسترسی دارند. همچنین مدارس کارآمدترین و نظام‌مندترین ابزار‌های موجود برای ارتقای سلامت فیزیکی، روانی و اجتماعی کودکان را در اختیار دارند. این گزارش به‌عنوان بخشی از سلسله گزارش‌های «آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان»، به بررسی علل این آسیب‌ها و راهبرد‌ها و برنامه‌ها برای پیشگیری، کنترل و کاهش آنها با مرور تجارب جهانی پرداخته شده‌است. 

* عوامل خطری که دانش آموزان را تهدید می‌کند

این گزارش توضیح می‌دهد که بررسی‌های انجام شده در این گزارش نشان‌می‌دهد با توجه به مراحل رشد کودکان و نوجوانان در نهاد‌های جامعه‌پذیری، عوامل خطر متعددی آنها را تهدید می‌کند. شناخت عوامل خطر به‌لحاظ رشد درجه‌بندی شده؛ بدین معنی که در هر مرحله از رشد کودکان چه عواملی آنها را در معرض خطر قرار می‌دهد به تشخیص مسئله یعنی علل و سازوکار‌های آسیب‌پذیری اجتماعی دانش‌آموزان و طراحی راهبرد‌های مؤثر کمک می‌کند. دو رویکرد برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی عبارتند از رویکرد سلامت عمومی و رویکرد رشد‌مدار. بر‌مبنای این رویکرد‌ها به‌ویژه رویکرد رشد‌مدار، راهبرد‌هایی نظیر ساختاری، فرایندی، تحصیلی، مراقبتی، محیطی و... و برنامه‌های مختلفی به‌منظور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی این دوره و کنترل آنها ارائه شده‌است. 

در این گزارش مطرح می‌شود که مرور این راهبرد‌ها و برنامه‌ها نشان‌می‌دهد که آنها دارای چند ویژگی مهم به این شرح هستند که به‌لحاظ رشد درجه‌بندی شده هستند، یعنی با توجه به دوره رشد کودکان و نوجوانان راهبرد‌ها و برنامه‌های مختلفی را تدارک دیده‌اند همچنین لایه‌بندی شده هستند و با توجه به میزان خطرپذیری دانش‌آموزان مداخلات متفاوت و متناسبی به آنها ارائه می‌شود؛ در همین زمینه باید گفت آنها توجه ویژه‌ای به دانش‌آموزان در معرض خطر دارند، از سنین پایین و قبل از تولد شروع می‌شوند، به دوره‌های گذار و تغییرات زندگی نظیر ورود از محیط خانه به اجتماع یا مدرسه توجه دارند، عناصر مختلفی نظیر والدین، کارکنان مدرسه و دانش‌آموزان را مشارکت می‌دهند، تنها معطوف به دانش‌آموزان نیستند، بلکه به ارتقای کیفیت نهاد‌های جامعه‌پذیری آنها همچون خانواده و مدرسه نیز می‌پردازند، مبتنی‌بر شواهدند و ارزیابی‌های مختلفی از نتایج آنها صورت گرفته است، با توجه به ویژگی‌های مدارس منعطف هستند و به‌لحاظ هزینه و فایده مقرون‌به‌صرفه هستند، یعنی سرمایه‌گذاری به‌منظور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در این سال‌ها نه‌تن‌ها هزینه نیست، بلکه در بلندمدت منافع متعددی را به‌همراه دارد و منجر به توسعه انسانی می‌شود. 

* برنامه‌های مراقبت از دانش‌آموزان در دنیا

این گزارش ادامه می‌دهد که برنامه‌های مراقبت از دانش‌آموزان در دنیا ابعاد گسترده‌ای از قبیل ویژگی‌ها و اجزای نهاد مدرسه و خانواده را در برمی‌گیرند و این برنامه‌ها پیوستگی مناسبی را برای مراقبت از دانش‌آموزان در برابر اشکال مختلف آسیب‌های اجتماعی دارند. همچنین با توجه به دسترسی آسان به فضای مجازی در طی سال‌های اخیر برای دانش‌آموزان و تشدید و رؤیت‌پذیر شدن آسیب‌های اجتماعی نوظهور در میان آنان به نظر می‌رسد انجام مطالعه‌ای در راستای تبیین ابعاد این حوزه نیز ضروری است که این موضوع در گزارش بعدی در دستور کار است. 

این گزارش در ادامه مطرح می‌کند که با توجه به مراحل رشد کودکان و نوجوانان در نهاد‌های مختلف جامعه‌پذیری و با توجه به میزان خطرپذیری آنها راهبرد‌های مختلفی نظیر ساختاری، فرایندی، شناختی، حمایتی، مراقبتی و... و به همین ترتیب برنامه‌های مختلفی به‌منظور پیشگیری از رفتار‌های پرخطر و آسیب‌های اجتماعی در میان آنان پیش‌بینی شده‌است. 

مرکز پژوهش‌های مجلس در این گزارش پیشنهاد می‌کند که نظام سیاستگذاری کشور در حوزه آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی لازم است به این موارد توجه کند که با توجه به دوره رشد دانش‌آموزان راهبرد‌ها و برنامه‌های متناسب با نیاز‌های آنها را ارائه کنند و لازم است برنامه‌ها و مداخلات لایه‌بندی شوند و براساس درجه خطرپذیری دانش‌آموزان میزان مختلفی از مداخلات را پیشنهاد کنند. همچنین به نهاد‌های جامعه‌پذیری دانش‌آموزان (خانواده، مدرسه، محله و همسالان) و کیفیت آنها نظیر ویژگی‌های ساختاری و رویه‌ای آنها نیز توجه داشته‌باشند. بر این اساس، این آموزه‌ها می‌تواند در امر سیاستگذاری در عرصه آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی به‌ویژه در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان (۱۳۹۹) و آیین‌نامه اجرای ماده (۶) آن و همچنین سند ائتلاف ملی مراقبت اجتماعی از دانش‌آموزان (۱۳۹۴) مورد توجه و بهره‌برداری قرار گیرد. 

 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کسب ۱۲۹ رتبه توسط دانش آموزان در جشنواره نوجوان سالم
  • تدریس رشته ایرانشناسی در بیش از ۱۵ دانشگاه کشور
  • تحلیلی راهبردی برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی
  • تحلیلی راهبردی جهت پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزی
  • تحصیل ۲۵۰ دانشجوی استعداد درخشان در دانشگاه علامه‌طباطبائی
  • روش تربیتی معلم‌ها پیامبرگونه و محبت‌محور است
  • فعالیت‌های پرورشی در مدارس تقویت خواهد شد
  • معلم مولد نیروی انسانی و گران‌ترین ثروت است
  • همایش تجلیل از سفیران معروف
  • مهمترین کار معلم تبیین حقیقت در کنار علم و دانایی است