Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@06:56:05 GMT

ویژگی دولت‌های شبه مدرن چیست؟

تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۴۷۶۰۳

ویژگی دولت‌های شبه مدرن چیست؟

یک پژوهشگر، با اشاره به برجسته‌ترین ویژگی‌های دول شبه مدرن گفت: در دولت‌های شبه مدرن نظام «بایدونباید» به‌جای «هست و نیست» حاکم است و دولت، به نقد جامعه  و سپس هدایت آنان به سمت مقصدی مشخص می پردازد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، محسن حسام مظاهری، نویسنده و پژوهشگر اجتماعی تشیع و آیین‌های شیعی در نشست «دولت شبه مدرن ایرانی و مناسک عزاداری» که سوم مهرماه در موزه عصارخانه شاهی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: بعد از جنگ جهانی اول، کشورهای موسوم به جهان سوم به اقتباس از دولت‌های مدرن پرداختند؛ زیرا هم  کشورهای غربی دنبال بسط این موضوع بودند و هم نخبگان کشورهای در حال پیشرفت به این اتفاق‌نظر رسیده بودند که شاید این نوع دولت، راه گشایی برای مشکلات جهان‌سومی‌ها  باشد اما آنچه در عمل رخ داد، یک اقتباس  ظاهری از پدیده مدرن بود؛ بدون توجه به پیش‌زمینه‌ها و ویژگی‌هایی که جوامع مقصد داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی، این دولت‌ها را شبه مدرن نامید و ادامه داد: یکی از ویژگی‌های دولت‌های شبه مدرن این است که بین حکمرانی سنتی و حکمرانی مدرن، معلق است و نسبت دولت با عرصه عمومی این تعلیق را ایجاد می‌کند.

نویسنده کتاب «رسانه شیعه» تصریح کرد: در دولت مدرن، نسبت دولت با عموم نسبتی تام است به این معنی که دولت، نماینده اکثریت جامعه است و بر اساس قرارداد اجتماعی، تابع منافع عوام است ولی دولت در جوامع شبه مدرن در همه وجوه، نماینده عرصه عمومی نیست. اگرچه این دولت‌ها اشکال مردم‌سالاری به شکل مدرن  را مثل صندوق رأی، انتخابات و... دارند اما صندوق رأی، تعیین‌کننده حاکمیت ملت نیست و از اجزای دیگری متأثر است.

مظاهری خاطرنشان کرد: نخستین دولت شبه مدرن ایرانی اوایل مشروطه پایه‌گذاری شد، زیرا نخبگان  معتقد بودند که الگوی سنتی مبتنی بر حکومت فردی باید دگرگون شود و جامعه ایران نیاز به تغییرات جدی دارد. همین امر زمینه‌ساز ایجاد یک دولت شبه مدرن شد.

وی افزود: دوره رضاشاه نیز یک نمونه دولت شبه مدرن ایرانی بعد از مشروطه است. رضاشاه، از زمانی که سردار سپه بود با همراهی و پشتیبانی بعضی از نخبگان، پروژه دگرگونی و مدرن سازی ایران به شکل آمرانه را کلید زد.

این پژوهشگر، نخستین ویژگی دولت شبه مدرن را ماهیت ایدئولوژیک آن دانست و گفت: خاصیت ماهیت ایدئولوژیک، کنترل شهروندان است و به همین دلیل در دولت‌های شبه مدرن شاهد حکم‌فرمایی چنین دیدگاهی هستیم.

وی افزود: دولت‌های شبه مدرن دارای نظام «بایدونباید» هستند نه نظام «هست و نیست». دولت در چنین وضعیتی به نقد جامعه می‌نشیند، جامعه را به وضع مطلوب هدایت، بازسازی و بهسازی می‌کند و آن را  به سمت چشم‌انداز و  هدف برنامه‌ریزی‌شده  خود پیش می‌برد ولو با قهر و زور، درحالی‌که در دولت مدرن، رسالت و وظیفه دولت، هدایت جامعه نیست.

نویسنده کتاب «فرهنگ سوگ شیعی» سرکوب لایه‌های خرد را یکی دیگر از ویژگی‌های دولت شبه مدرن دانست و اظهار کرد: در دولت شبه مدرن تکثیر قدرت وجود ندارد. برای مثال زمانی که رضاشاه به منصب شاهی رسید با استفاده از سرکوب لایه‌های زیرین مثل عشایر یک قدرت مرکزی را پایه ریخت و ایرانی با هویت جعلی تشکیل داد.

مظاهری همچنین تأکید کرد که رئوس همه دولت‌های شبه مدرن از عناوین و القابی مثل «پیشوا» و «پدر»، «تاج‌دار» استفاده می‌کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری منطقه اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۴۷۶۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چیلیندری مدرن میراثی از دیتونا : بهترین مثال برای وقتی که درست می سازی و 50 سال بعد هم جوابه! (+تصاویر)

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: یک فراری که احتمالا ندیده اید! (+عکس)

دیگر خبرها

  • 18 چرخ با ظاهری جدید و مدرن: ببینید چه تغییری کرده‌اند!
  • مهاجرت پرستاران از بخش دولتی به خصوصی/ مشکلات پابرجاست
  • واکنش ۲ امام جمعه به مسمومیت الکلی پزشکان
  • قشر ضعیف جامعه در گرانی های افسارگسیخته تحت فشار است
  • چیلیندری مدرن میراثی از دیتونا : بهترین مثال برای وقتی که درست می سازی و 50 سال بعد هم جوابه! (+تصاویر)
  • با استقرار دولت سیزدهم، توجه ویژه‌ای به جامعه کارگری شد
  • یک فعال کارگری : دولت رئیسی هم نه تنها مشکلی از مشکلات کارگران حل نکرد، بلکه روز به روز به مشکلات آنها اضافه کرد
  • دولت رئیسی روز به روز به مشکلات کارگران اضافه کرد
  • دائمی شدن قراردادهای کار در دستور کار دولت
  • تصویب دائمی شدن قراردادهای کار در کمیسیون اصلی دولت