Web Analytics Made Easy - Statcounter

حنیف غفاری کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اهداف طرح ابتکار «صلح هرمز» اظهار کرد: این ابتکار برگرفته از قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل متحد در مورد جنگ تحمیلی علیه ایران بوده و یک اصطلاح حقوقی محسوب می شود؛ چراکه در بند هشتم آن موضوع همکاری کشور‌ها برای تامین امنیت منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان مطرح شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

او ادامه داد: به طور حتم الزامات راهبردی بر این موضوع صحه می گذارد که امنیت منطقه نباید به دست بازیگران فرا منطقه‌ای به خصوص نیرو‌های آمریکایی و اروپایی تامین شود. همین مستند حقوقی و الزام راهبردی در مجموع باعث شد که جمهوری اسلامی ایران موضوع ابتکار صلح هرمز را مطرح کند. این ابتکار در وهله اول باید به طرح جامعی تبدیل و سپس جنبه اجرایی پیدا کند. کشور‌های جمهوری اسلامی ایران، عراق و شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس هشت کشوری هستند که در این طرح دخیل خواهند بود.

بیشتر بخوانید:اگر طرح "صلح هرمز" عملیاتی شود، منطقه شاهد آرامش و امنیت پایداری خواهد بود


غفاری عنوان کرد: تحقق این طرح  نیازمند پیش شرط‌هایی است که مهم ترین آن قطع وابستگی امنیتی کشورهایی مانندعربستان، بحرین و امارات به بازیگران فرامنطقه‌ای بویژه ایالت متحده آمریکا است.اصلی‌ترین الزام تحقق این طرح پایان دخالت بازیگران فرا منطقه‌ای در تعریف مناسبات امنیتی کشور‌های حوزه خلیج فارس است. موضوع مهمی که باید مد نظر  نظر قرار بگیرد،  دو اصل بازدارندگی و همکاری در حوزه بین الملل است که هر کدام تعاریف جداگانه‌ای دارد .

او اضافه کرد: مطابق اصل بازدارندگی کشور‌هایی مانند عربستان سعودی، امارات و بحرین که عامل بحران در منطقهبه شمار  هستند و مصادیق آن  کشور‌هاییاند که پدید آورنده جنگ یمن بوده که  به خصوص از چهار سال پیش امنیت منطقه را تهدید کرده اند. آنها  باید نسبت به اصل بازدارندگی ، اصلاح رفتار‌ها و استراتژی‌های خود در منطقه پایبند باشند تا طرح صلح هرمز بتواند نتیجه مطلوب را کسب کند.

غفاری تصریح کرد: موضوع بعدی اصل همیاری است، کشور‌هایی که در این طرح  مشارکت خواهند داشت نسبت به تامین امنیت جمعی منطقه ،باید خود را در قالب یک مجموعه  متعهد ببینند. اگر این چنین موضوعی به طور کامل انجام شود که به نظر می‌رسد پیش زمینه‌های آن در حال انجام شدن است که در جریان سفر اخیر آقای روحانی و ظریف به نیویورک مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و برخی کشور‌ها از جمله کویت، عمان با آن موافقت کردند در این صورت ما شاهد خواهیم بود که یک طرح کاملا کاربردی که به نفع تمام کشور‌های منطقه خواهد بود در نهایت اجرایی شود.

این کارشناس سیاست خارجی افزود: در صورتی که کشور‌هایی از جمله عربستان سعودی و متحدانش همچنان  تمایل خود را در قبال جریان‌های سیاسی بیگانه حفظ کنند وکماکان به رفتار ناهنجارانه خود در منطقه ادامه دهند، در آن صورت این طرح قادر نخواهد بود به نتیجه مطلوب دست یابد. اولین موضوعی که  در ابتدا مهم و اصولی  برای هر چه بهتر عملیاتی شدن این طرح به نظر می‌رسد، ایجاد درکی مشترک از آن و در وهله دوم تعریف ضمانت‌های اجرایی معین برای عملیاتی شدن این طرح  خواهد بود.

او بیان کرد: باید گفت این طرح گامی است که به تازگی اجرا شده و مسلما تحقق نهایی آن به طول خواهد انجامید، ولی چشم انداز روشنی در این خصوص وجود دارد که بازیگران منطقه به دور از دخالت‌های بیگانه خود تامین امنیت منطقه را خود بر عهده بگیرند.

غفاری در مورد اصول این طرح خاطرنشان کرد: علاوه بر اصول،  پیش فرض‌هایی در این مورد وجود دارد که در ابتدای امر جمهوری اسلامی ایران سعی می‌کند پیش فرض‌ها و پیش شرط‌های ورود به بحث را به خوبی تبیین کند، این موضوع باید در نظر گرفته شود که این طرح هنوز در مرحله ابتکار است و به یک طرح جامع تبدیل نشده در خصوص تبدیل شدن آن به یک طرح جامع باید مذاکراتی دو جانبه و سپس هشت جانبه میان کشور‌های منطقه انجام شود و بعد کشور‌ها هر یک سهم خود را در این اقدام جمعی و در تحقق امینت منطقه را در نظر بگیرند. نکته بعدی حذف مولفه‌هایی است که به این روند لطمه می‌زند. بنابراین ؛ ما با دو مسئله مواجه هستیم که دو اصل اند. یکی اصل گذار از مناسبات امنیتی غیر معمول حاکم بر منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز که نتیجه دخالت بیگانگان است و دوم  عملیاتی کردن ابتکار جمهوری اسلامی ایران و تبدیل آن به یک طرح راهبردی که در نهایت منجر به منظومه امنیتی خواهد شد که ضامن حفظ ثبات منطقه باشد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: خلیج فارس تنگه هرمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۰۴۹۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم انجام کار مطالعاتی دقیق بر روی پل‌ها و جاده‌ها

 محمد کرمی در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران سیستان و بلوچستان که در فرمانداری شهرستان چابهار برگزار شد، بیان کرد: به‌واسطه پیش‌بینی‌ها و اقدامات پیشگیرانه‌ای که پیش از وقوع سیلاب اخیر انجام شد، بحمدالله کمترین آسیب جانی را داشته‌ایم.
 
 وی افزود: در سیلاب اخیر حجم بسیار بالایی از آب در قسمت سرریز سد کهیر با ارتفاع ۳ متر به وجود آمد که به حمدالله اکنون حجم ورودی آب بسیار کم شده است.
 
 استاندار تصریح کرد: متأسفانه ما شاهد محدوده‌ای به وسعت حدود ۳۲۰ کیلومتر منطقه درگیر سیلاب بوده‌ایم و چون این مناطق به‌صورت دشت است؛ خسارت‌ها نیز کاهش یافت. اما اگر این منطقه به صورتی بود که آب باید از یک محدوده خاص عبور کند یقیناً ویرانی‌های گسترده به بار می‌آمد.
 
 وی ادامه داد: خوشبختانه کارهای بسیار خوبی طی این مدت در محدوده درگیر سیلاب در جنوب استان انجام شده اما باید کارهای باقیمانده نیز با سرعت مضاعف پیگیری و انجام شوند.
 
 کرمی بیان کرد: دو بالگرد جدید ارتش نیز در حال افزوده‌شدن به گروه مجهزهای حاضر در منطقه است تا علاوه بر گروه‌های جهادی که در اختیار ستاد اجرایی هستند، با تلاش مضاعف هرچه زودتر از این بحران عبور کنیم.
 
 وی افزود: باید مباحث آبرسانی با سرعت پیگیری شوند و گروه مجهزهای موجود در منطقه نیز با تأمین نیروی انسانی و امکانات از سایر استان‌ها تکمیل شوند تا روستاهای دارای تنش آبی مشکلاتشان کاسته شود.
 
 استاندار تأکید کرد: اعتبارات لازم برای افزودن دستگاه‌های راه‌سازی به راهداری داده شده است و این موضوع به اطلاع فرمانداران منطقه نیز قرار داده شده است.
 
 وی ادامه داد: نکته بسیار حائز اهمیتی که در سیلاب گذشته هم بر آن تأکید شده است؛ آن است که باید از آب‌های حاصل از باران‌های این چنینی استفاده مفیدی و لازم صورت گیرد.
 
 کرمی یادآور شد: ما دو اولویت مهم در امر سدسازی «سد کاجو» و «سد قصر قند» را در منطقه دنبال می‌کنیم چرا که با ساخت این سدها بخشی از آب حاصل از باران‌های سیلابی واپایش می‌شوند.
 
 وی افزود: بر همین اساس بخش مطالعاتی سدهای حوزه جنوب انجام شده و به رئیس‌جمهور محترم ارائه شده است همچنین در بخش هوتگ‌ها به دنبال استفاده مفید از آنها برای ذخیره و جلوگیری از خسارات ناشی از سیلاب‌ها هستیم.
 
 استاندار گفت: به‌هیچ‌وجه پذیرفتنی نیست که ما هر ساله در این منطقه شاهد توزیع پتو، سبد کالا و لوازم‌خانگی و مهم‌تر از آن ویرانی زیرساخت‌ها، کشاورزی و منازل مردم باشیم؛ چراکه این واقعاً امری مشکل است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • لزوم حمایت از جامعه کارگری برای تحقق شعار سال
  • لزوم ارائه برنامه از سمت شرکت‌های تعاونی روستایی برای تحقق شعار سال
  • لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید
  • چین: صلح در منطقه با تحقق عدالت برای فلسطینی‌ها محقق می‌شود
  • سمینار «خلیج‌فارس؛ بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» برگزار می شود
  • لزوم اتحاد بین دستگاه‌های اجرایی برای تحقق توسعه لرستان
  • لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم
  • استفاده از ظرفیت های منطقه ویژه اقتصادی بانه
  • تحقق ۷۹ درصدی درآمد شهرداری قم در فروردین
  • لزوم انجام کار مطالعاتی دقیق بر روی پل‌ها و جاده‌ها