Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا از قم، حجت‌الاسلام مهدی مهریزی، عضو هیئت علمی دانشگاه قرآن و حدیث شامگاه چهارشنبه 17 مهر در نشست علمی «بررسی ابعاد دینی و اجتماعی کودک همسری»در موسسه مفتاح کرامت قم گفت: کودک همسری در 4 حوزه قابل بررسی است، یکی اینکه آیا کودک همسری امری جایز به جهت فقهی است یا خیر؟ دوم اگر جایز است کودک به چه کسی گفته می‌شود؟ سوم چه کسانی می‌توانند این عقد را اجرا کنند؟ بعد از اجرا آیا دختر و پسر حق فسق عقد دارند یا خیر؟ .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: الزحیلی از فقهای اهل سنت در کتاب الفقه الاسلامی و ادله، آورده‌ است که پدر یا جد او مجاز نیستند کودکان را با اجبار به عقد یک‌‍دیگر درآورند؛ علاوه بر الزحیلی فقهای دیگری نیز از اهل سنت در این زمینه مخالفت خود را اعلام کردند.

استاد دانشگاه قران و حدیث گفت: آیت‌الله صانعی از فقهای شیعه اعلام کرده‌است: ازدواج کودک اگر برای استمتاع باشد جایز نیست زیرا استمتاع در دوران کودکی از دختر حرام است لذا قصدی که منجر به انجام این امر باشد نیز جایز نیست بنابراین ایشان ازدواج دختربچه را مطلق جایز اعلام نکرد بلکه منوط به شرط می‌داند.

مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به «وَاللَّائِي يَئِسْنَ مِنَ الْمَحِيضِ مِنْ نِسَائِكُمْ إِنِ ارْتَبْتُمْ فَعِدَّتُهُنَّ ثَلَاثَةُ أَشْهُرٍ وَاللَّائِي لَمْ يَحِضْنَ وَأُولَاتُ الْأَحْمَالِ أَجَلُهُنَّ أَنْ يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا؛ زناني از شما كه از عادت ماهانه ماءيوسند، اگر در وضع آن‌ها (از نظر بارداري) شك كنيد، عده آنان سه ماه است، و همچنين آنها كه عادت ماهانه نديده‏ اند، و عده زنان باردار اين است كه بار خود را بر زمين بگذارند، و هر كس تقواي الهي پيشه كند خداوند كار را بر او آسان مي‏سازد. سوره الطلاق/4» بیان کرد: در کتابی با استناد به آیه 4 سوره طلاق و «أَنْكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنْكُمْ؛ مردان و زنان بی‌همسر خود را همسر دهید، همچنین غلامان و کنیزان صالح و درستکارتان را؛ اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌سازد؛ خداوند گشایش‌دهنده و آگاه است! آمده‌ است که می‌توان کودکان را به عقد یک‌دیگر درآورد.

وی در ارتباط با ادله‌هایی که موافقان کودک همسری به آن استناد می‌کنند، ادامه داد: دومین ادله‌ای که ذکر شده استناد بر سیره پیامبر و صحابه است و همچنین ادله سوم را مصلحت می‌داند که گاهی اوقات شرایط خواستگار مناسب است و لذا امر ازدواج کودک ایرادی ندارد.

وی افزود: در کتاب وسائل الشیعه آمده‌: که پدر و جد می‌توانند صغیر و صبیه را به عقد درآورند، در باب 45 نکاح در همین کتاب به منع دخول قبل از 9 سالگی دلالت دارد و همچنین در باب23 آمده‌است: دختر در منزل پدر حیض نشود. این ادله‌های موجود که موافقان کودک همسری به آن استناد می‌کنند را می‌توان نقادی کرد.

استاد دانشگاه قرآن و حدیث در انتقاد از ادله مصلحت گفت: معمولا هیچ گاه مصلحت کودکان اقتضا نمی‌کند که در سن کم ازدواج کنند، برای مثال می‌گویند صیغه محرمیت در کودکی خوانده شود و این امر مصلحت برای کودکان است در شرایطی که صیغه موقت در سن پایین فقط آسودگی خاطر خانواده را از لحاظ محرمیت فراهم می‌کند پس مصلحت خانواده است نه کودک.

مهریزی در انتقاد از استناد به ادله سیره پیامبر در خصوص کودک همسری ادامه داد: کودک همسری در سیره پیامبر نبوده‌است زیرا سیره فعل مکرر است نه فعلی که فقط در چند مورد محدود اتفاق بیفتد؛ همچنین در مورد سن ازدواج عایشه هم بسیار تحریفات وجود دارد پس در مواردی که از نظر تاریخی شک و شبهه وجود دارد نمی‌توان به آن استناد کرد.

مجتهد فقه باید مجتهد قرآن و حدیث باشد

وی گفت: کسی که می‌خواهد فقیه و مجتهد باشد اگر پیش از آن مجتهد در قرآن و حدیث نباشد، مجتهد واقعی بر فقه نیست زیرا فقه، زاده قرآن و حدیث است و لذا کسی که عالم بر تفسیر و فهم قرآن و حدیث نباشد، فقه قران و سنت ندارد بنابراین مجتهد در فقه باید پیش از آن مجتهد در قرآن و سنت باشد تا بتواند در حوزه فقه و فقاهت استنباط کند لذا کسانی که می‌خواهند در فقه و فقاهت استنباط کنند باید پیش از آن بر قرآن و سیره احاطه داشته باشند.

مهریزی با اشاره به فواید ازدواج از نگاه قرآن کریم، گفت: بقای نسل، آرامش و سکونت، تکمیل و تکامل(مشارکت در حیات مادی و معنوی) از نگاه قرآن کریم کارکردهای ازدواج به شمار می‌رود بنابراین با استناد به این کارکردها آیا ازدواج کودک این کارکردها را دارد؟این کارکردها بر خلاف کارکردهای قرآنی ازدواج است .

وی تصریح کرد: آرامش دختربچه در عروسک و پسربچه در ماشین بازی است هچنین از نظر قوای جنسی و جسمانی قابلیت بقای نسل نیز ندارند پس این ازدواج چرا باید جایز باشد؟ کودک همسری خارج از کارکردهای قرآنی ازدواج است.

مهریزی تاکید کرد: ازدواج یک معاهده است نه معامله و زمانی که پدر کودکی را به عقد دیگری درمی‌آورد او را ابزار یا مالی تلقی و با آن معامله می‌کند بنابراین سنگ بنای اولیه در ازدواج را به اشتباه، معامله می‌دانند که کودک همسری به وجود می‌آید.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا قم کودک همسری خبرگزاری قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۱۰۷۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ظرفیت‌های یک نمایشگاه در احیای قرآن/ «حراج باران» برگزار می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی نگارخانه ترانه باران، این روزها فرهنگسرای نیاوران میزبان نخستین نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی «روایت باران» است که تا پایان اردیبهشت آثار بیش از ۱۷۰ هنرمند هنرهای قرآنی را بر روی دیوار برده است.

محمد خراسانی‌زاده مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در بازدید از این نمایشگاه درباره فعالیت بخش خصوصی در عرصه هنرهای ایرانی و اسلامی، گفت: از نگارخانه ترانه باران به عنوان بخش خصوصی که نمایشگاه «روایت باران» به همت آن برگزار شده تشکر می‌کنم و لازم می‌دانم که به این نکته اشاره کنم که خانم کاظمی دولابی همت خود را در این نمایشگاه برای احیا و عرضه آثار هنر اسلامی و هنرهای قرآنی گذاشته و این موضوع بسیار مهمی است.

وی ادامه داد: ماجرای هنر اسلامی ما این است که حتی عنوان آن را هم ایرانی‌ها نام‌گذاری نکردند، قبل از ما غربی‌ها متوجه این گنجینه و این معدن ارزشمند شدند و این قابلیت کم نظیری که ما در هنرمان داشتیم و داریم اتفاقی است که متاسفانه این روزها کمتر در فضای هنری نگارخانه‌ها و نمایشگاه‌های هنری دیده می ‌شود و اینکه به نام قرآن کریم و با پرچم هنرهای قرآنی چنین آثار فاخری به نمایش درآمده، قابل توجه است. از این استقبال چشمگیری که هنرمندان داشتند لذت بردم و خدا را شکر می‌کنم که در شرایطی که بسیاری فکر می‌کنند ماجرای توجه به قرآن در کشور ما کمرنگ شده، اینچنین هنرمندان با جان و دل، با نوآوری و خلاقیت و با تمام وجود خلق اثر می‌کنند.

مدیرکل هنرهای تجسمی تصریح کرد: اینکه بخش خصوصی بدون رویکردهایی که گاهی ممکن است در فضاهای حاکمیتی یا دستگاه‌های عمومی وجود داشته باشد، این‌چنین از درون می‌جوشد و به صورت خودجوش کار می‌کند، افتخار دیگری است و امیدوارم چنین مجموعه‌هایی و چنین تشکل‌هایی توسعه پیدا کنند و فعالیت‌شان در داخل ایران و فراتر از مرزهای ایران هر روز پررنگ‌تر شود.

وی در پاسخ به این پرسش که قطعاً حمایت‌های بخش دولتی می‌تواند در کنار فعالیت‌های بخش خصوصی حامی هنرمندان عرصه قرآنی باشد، توضیح داد: دقیقا همین طور است. طبیعی است که وظیفه حاکمیت است که در این عرصه ورود پیدا کند و اگر ظرفیتی وجود دارد در این حوزه قرار گیرد، مجموعه فرهنگسرای نیاوران نیز برای برگزاری نمایشگاه «روایت باران» زیرساخت را در اختیار گذاشت که این امر می تواند بخشی از این حمایت ها باشد. هر ظرفیت دیگری که در فرهنگسراها، موزه‌ها و نگارخانه‌های وابسته به دستگاه حاکمیتی وجود دارد، حتما باید در فضای کاری خودشان این اولویت را مدنظر قرار دهند و اگر توان و ظرفیتی دارند در این عرصه دریغ نکنند. چرا که وقتی دشمن ما محکم ایستاده تا قرآن را کمرنگ کند یا به قرآن اهانت کند، یا فضایی ایجاد کند که کم‌کم قرآن فراموش شود، حتما ابزار هنر و فضای هنر بهترین مسیر برای یادآوری و نمایش دوباره و احیای قرآن خواهد بود.

خراسانی زاده درباره این مهم که بخشی از حمایت‌های دولت می‌تواند در بخش اقتصاد هنر به ویژه در بخش هنرهای ایرانی و اسلامی باشد، گفت: یکی از اتفاقات خوبی که رقم خورد کمک به ادامه مسیر برگزاری «حراج باران» بود که چند سال قبل شروع شده بود اما چند سالی دچار وقفه شد. در این راستا چند جلسه داشتیم و گفت‌وگو کردیم و مانعی که در این زمینه وجود داشت، برطرف شد و ما در حال حاضر قول تایید اولیه مجوز برگزاری حراج را داده‌ایم و منتظر هستیم که آثار فراهم و این حراج برگزار شود و بسیار علاقمندیم که چنین حراج‌هایی در کل کشور برگزار شود، چراکه واقعاً هر کدام از کلانشهرهای ما که پیشینه و دیرینه ارزشمندی در حوزه هنرهای اسلامی دارند می‌توانند برای خودشان چنین بازارهایی را چه در عرصه حراج و چه در عرصه هنربازارها اعم از اکسپو و آرت فر داشته باشند که حتماً استقبال می‌کنیم.

کد خبر 6091833

دیگر خبرها

  • ثبت نام چهارمین دوره حفظ قرآن کریم دختران در آذربایجان شرقی
  • زندگی با آیه ها یک فعالیت هم افزا با حضور دستگاه های مختلف بود
  • ظرفیت‌های یک نمایشگاه در احیای قرآن/ «حراج باران» برگزار می‌شود
  • حضور قاری افغانستانی در بیست و نهمین جشنواره بین المللی قرآن و حدیث
  • ثبت‌نام لیگ قرآنی «ضحی» در گیلان آغاز شد
  • تجلیل از نخبگان قرآنی در استان البرز
  • مشارکت ۳۲۵ نفر در مسابقات قرآنی شرکت گاز خراسان جنوبی
  • آغاز ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی حفظ نور رضوی
  • اختتامیه جشنواره قرآن و حدیث در تانزانیا برگزار می شود
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟