Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- آذر مهدوان: «شبی ناگهانی خواهیم آمد شاید فردا و یا شاید امروز» این بخشی از جمله ای بود که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه قبل از حمله به شرق فرات گفته بود. هرچند حمله او در قالب عملیات «چشمه صلح» شب هنگام انجام نشد اما در روز روشن هم ناگهانی و غافگیر کننده بود.

در حالی که حملات ترکیه به خاک سوریه وارد نهمین روز خود شده است و علی رغم واکنش منفی جامعه جهانی نسبت به این اقدام همچنان  تجاوز اردوغان به خاک سوریه ادامه دارد، اما مشخص نیست که پایان این درگیری ها چه خواهد بود؛ توافق نیروهای ارتش سوریه با «قسد» گامی مثبتی بود که جامعه سوریه هم امیدوار کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرفی هم انتقاد از این اقدام اردوغان در داخل ترکیه توسط احزاب مختلف و پافشاری برای محقق شدن دیدار میان دولت اردوغان و بشار ارسد شرایط را برای رئیس جمهور ترکیه تنگ ترکرده است.

در خصوص عملیات «چشمه صلح» و اهداف اصلی اردوغان در سوریه خبرنگار مهر گفتگویی با «مهمت علی گوللر» از روزنامه نگاران مطرح ترکیه انجام داده است.

وی از نویسندگان روزنامه جمهوریت وابسته به حزب جمهوری خلق ترکیه است. در ادامه مشروح این گفت رو از نظر می گذرد:

*عملیاتهای «شاخه زیتون» و «سپر فرات» در مساحتی ۲ تا ۳ هزار کیلومتری بود اما مساحت منطقه عملیاتی چشمه صلح چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار کیلومتر است. با این حساب آیا امکان موفقیت ترکیه وجود دارد؟

قطعا سخت خواهد بود اما احتمال می دهم ارتش ترکیه  از پس این عملیات بربیاند ولی بهترین راه حل این بحران ائتلاف ارتش ترکیه با ارتش سوریه است.

*کردها معتقد هستند مدت زمان این درگیری ها طولانی خواهد بود. آیا بدون همراهی آمریکا ما شاهد درگیری ها طولانی مدت خواهیم بود؟

با اینکه آمریکا سلاح های نظامی ومهمات در اختیار کردها می گذارد اما شانس مقابله آنها در مقابل ارتش ترکیه کم است. برای همین هم ترامپ بهترین راه را در خروج از منطقه دید.

این شاید درسی باشد برای کردها که همراهی با آمریکای امپریالیست نتیجه ای جز خون و اشک چشم نخواهد داشت. آمریکا با توجه به منافع خودش وارد ائتلاف با کردها می شود در شرایط دیگر آنها را تنها می گذارد.

کردها شبیه همین شرایط را در عراق هم تجربه کرده اند. برای همین کردها بجای همسویی با یک امپریالیست باید در مسیری مشترک با هموطنان خود، ایرانی ها و ترک ها پیش بروند و روند مصالحه را در پیش بگیرند. این خواسته تمامی کشورهای همسایه است. برای ممانعت از دخالت آمریکا در منطقه باید همکاری و سازش بین ترک، کرد، عرب و ایرانی ایجاد شود.

*اخیرا در مقاله هایتان بر دیدار مقامات دولتی ترکیه و سوریه تاکید کرده اید. با توجه به شرایط کنونی به چه میزان این امر شدنی است؟

اول اینکه تجزیه سوریه به معنای تجزیه ترکیه است. اگر چنین اتفاقی بیافتد تاثیر مخرب آن را در ایران و عراق هم خواهیم دید. زیرا تغییر مرزها بر هر چهار همسایه تاثیری منفی خواهد داشت. امنیت هر چهار کشور مذکور در گروی امنیت یکدیگر است برای همین هم تمامیت ارضی و سیاسی سوریه متضمن امنیت ترکیه، ایران و عراق است.

در شرایط موجود مهم ترین خطر در سوریه تشکیل کریدور کردی یا به معنای درست تر کریدور آمریکایی در شمال شرقی سوریه است.

دلیل استفاده از کلمه کریدور آمریکایی این است که یکی از اهداف اصولی آمریکا ایجاد کریدور از دریای خلیج فارس تا مدیترانه است. یک کریدور انرژی برابر است با ایجاد اختلاف در میان کشورها که نتیجه  آن هم کریدور امنیت اسرائیل است.

حال برای از بین بردن اولین قسمت از این کریدور نیازمند همکاری دولت ترکیه و سوریه است که این کم هزینه ترین راهکار برای ترکیه خواهد بود. از طرفی حاکمیت کامل ارتش سوریه در خاک خود تشکیل این کریدور را برای آمریکا سخت تر می کند.

دوم اینکه برقرای ارتباط میان میان ترکیه و سوریه مانع مهمی بر حضور آمریکا در خاک این کشور شده و موجب خروج کامل این کشور از سوریه می شود.

سومین دلیل را هم باید در این مساله یافت که سرگیری روابط میان آنکارا و دمشق باعث می شود اختلافات سیاسی حل شود. زیرا یکی از فاکتورهای لاینحل ماندن اختلافات سیاسی حکومت حزب عدالت و توسعه است که مخالف دولت دمشق است.

* با این شرایط احتمال دیدار مقامات دولت سوریه و ترکیه وجود دارد؟

این احتمال کمی سخت به نظر می رسد اما امکان ناپذیر هم نیست. زیرا افکار عمومی در جامعه ترکیه در جهت دیدار دولت آنکارا با مقامات دولتی دمشق است که البته این تاکید را در نشست آنکارا توسط حسن روحانی و ولادیمر پوتین مشاهد کردیم.  

*برخی تحلیل گران بر این باورند که نقشه منطقه امن چه با حضور آمریکا چه بدون حضور آمریکا از نظر سیاسی، اجتماعی و نظامی طرح مطلوبی نیست. تحلیل شما چیست؟

اول باید پرسید حزب عدالت وتوسعه به چه دلیلی از این نقشه حمایت می کند؟ دور کردن تروریست ها از مرزها و ایجاد امنیت برای بازگردانندن مهاجران سوری از اهداف این حزب است. آیا ایجاد امنیت در عمق ۳۰ کیلومتر و دور کردن آن ها از این مساحت باز هم آن تروریست ها را در مرز این منطقه امن مستقر نخواهد کرد؟ قطعا خواهد کرد!

برای همین ترکیه به منطقه امن نیاز ندارد به همسایه ای امن نیاز دارد یعنی همسایه ای که امنیت در داخل آن کشور به طور کامل حاکم باشد. ترکیه منطقه امنی که می خواهد ایجاد کند در اصل امن نخواهد بود در آن سوی مزرهای منطقه دوباره غیر امن خواهد بود. اما اگر ارتش سوریه حاکمیت کامل در خاک خود ایجاد کند دیگر مرزهای ترکیه را هیچ عنصر تروریستی تهدید نخواهد کرد. 

ضمن این که در توافق آدانا در سال ۱۹۹۸ میلادی به مساله همکاری نظامی دو کشور تاکید شده است و می توان طبق آن پیش رفت.

 از طرفی دولت اردوغان قصد دارد مهاجران عرب را در میان کردها سکنی دهد که این هم موجب ایجاد بحران هایی در آینده خواهد شد زیرا این مهاجران دوست دارند به شهر و روستاهای خودشان باز گردند نه منطقه ای که اردوغان تعیین کرده است.  

*با این تفاسیر مهاجران سوری حاضر نخواهند شد به منطقه امن بروند؟

نمی دانم اما درسترین راه سکنی دادن این مهاجران در روستا وشهرهای خودشان است نه منطقه ای دیگر.

* دلیل اصلی عملیات «چشمه صلح» اردوغان چیست؟ آیا او واقعا به تمامیت ارضی سوریه احترام می گذارد؟

مهم ترین دلیل عملیات «چشمه صلح» محو کردن کریدور کردی  تحت حمایت آمریکا است. ولی پشت پرده این عملیات هدف های دیگری نیز وجود دارد

در بیانه نشست آنکارا هم دیدیم که هر سه کشور بر یکپارچگی خاک سوریه تاکید داشته اند. اما عملکرد ترکیه متناقض این مساله است. ایجاد ارتش ملی سوری توسط دولت اردوغان و تاسیس سه دانشگاه در خاک سوریه با ادعاهای اردوغان در خصوص حفظ تمامیت ارضی سوریه کاملا متفاوت است. زیرا ایجاد دو ارتش برای یک کشور برابر با ایجاد دو دولت برای یک کشوراست.

* نتیجه عملیات «چشمه صلح» چه خواهد بود؟

ارزیابی من این است که نتیجه این عملیات به سمت ترکیه خواهد بود. اما اگر با همکاری سوریه انجام شود کم تر خون می ریزد و به لحاظ اقتصادی هم برای ترکیه بهتر خواهد بود. گروه های ی-پ-گ و پ-ک-ک در سوریه تا این حد گسترده نبود. ولی از زمان حضور ائتلاف به رهبری آمریکا این نیروها در سوریه گسترده شدند.

اگر دولت دمشق به طور کامل بر خاک خود حاکمیت کند قدرت این  پ-ک-ک و ی-پ-ل هم تضعیف خواهد شد ترکیه هم دیگر مورد تهدید این گروه قرار نمی گیرد.

هزاران سال است که کرد، ترک و عرب در کنار هم زندگی کرده اند. بی شک کردها سختی زیاد کشده اند اما ائتلاف با یک کشور امپریالیست چاره ساز مشکلاتشان نخواهد بود.

کد خبر 4748535

منبع: مهر

کلیدواژه: ترکیه سوریه رجب طیب اردوغان سوریه ترکیه ایالات متحده آمریکا عراق دونالد ترامپ عربستان سعودی رژیم صهیونیستی فلسطین روسیه رجب طیب اردوغان ایران فرانسه کردهای سوریه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۸۲۱۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای ترکیه درباره شرط حماس برای کنارگذاشتن سلاح

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، «هاکان فیدان»، وزیر امور خارجه ترکیه در سخنانی به شرط گروه مقاومت اسلامی حماس برای کنار گذاشتن اقدامات مسلحانه اشاره کرد و گفت: «حماس به ما اطمینان داده است که در صورت اعلام تشکیل دولت فلسطین، سلاح‌های خود را کنار می‌گذارد.»

به گفته فیدان؛ اگر از فاجعه فعلی در غزه درس عبرت نگیریم و به راه حل تأسیس کشور فلسطینی دست نیابیم، این آخرین جنگ غزه نخواهد بود و جنگ‌ها و اشک‌های دیگری در انتظار ما خواهد بود.

وزیرخارجه ترکیه همچنین افزود: «مسئله فلسطین را تنها بر دوش کشورهای عربی نمی‌گذاریم، بلکه مسئولیت خود را در قبال آن بر عهده خواهیم داشت.»

پیش از این نیز، هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی (OIC) در گامبیا اعلام کرده بود که آنکارا پذیرش و حمایت فزاینده از فلسطین از طرف کشورهای دیگر را برای اسرائیل مضر می‌داند و آمادگی خود را برای به کارگیری تمام امکانات ممکن به منظور اعمال فشار به اسرائیل را اعلام می‌کند.

وی دراین‌باره گفت: مردم ما از این اجلاس انتظار نتایج ملموسی دارند. به رسمیت شناختن فلسطین از سوی دولت‌های بیشتری ضربه مهمی به اسرائیل وارد می‌کند. علاوه بر این، ما باید تمام تلاش خود را برای تضمین عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل انجام دهیم.

فیدان با تاکید بر تصمیم آنکارا در اول ماه مه برای حمایت از اقدام قانونی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دادگاه کیفری بین‌المللی، تاکید کرد که ترکیه از همه کانال‌های دیپلماتیک برای اطمینان از مواجهه اسرائیل با عواقب استفاده خواهد کرد.

در همین زمینه، ییلماز تونچ، وزیر دادگستری ترکیه، روز شنبه از کریم خان دادستان دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) خواست تا تحقیقات درباره جنایات «اسرائیل» در غزه را تکمیل کند.

وی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: ناکامی [کریم خان] دادستان دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) در تکمیل تحقیقات و طرح شکایت علیه جنایات علیه بشریت ارتکابی در فلسطین، باعث تشدید فاجعه غزه و تداوم کشتار کودکان می‌شود. تأخیر در این پرونده مهاجمان اسرائیلی را تشویق می‌کند، اعتبار حقوق بین‌الملل را از بین می‌برد و دیوان کیفری بین‌المللی را خنثی می‌کند.

پنج‌شنبه گذشته پس از ادعای تل‌آویو مبنی بر اینکه آنکارا نیز مانع دسترسی کشورهای ثالث به بنادر ترکیه جهت تجارت با اسرائیل شده است، ترکیه روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی به طور کامل به حالت تعلیق درآورد.

بلومبرگ به نقل از دو مقام ترکیه‌ای آگاه به امور مدعی شد که تمام صادرات و واردات ترکیه به مقصد و از مبدا اسرائیل، تعلیق شده است.

یسرائیل کاتز، وزیر خارجه صهیونیست‌ها به طور جداگانه مدعی شد که آنکارا همچنین اقدام به ممانعت از واردات و صادرات مرتبط با اسرائیل در بنادر ترکیه کرده است. وی با متهم کردن آنکارا به نقض توافقات تجاری با تل‌آویو، گفت که به «وزارت خارجه اسرائیل دستور داده است تا با تمرکز بر سایر کشورها، به‌دنبال جایگزین باشند.»

وزیر خارجه صهیونیست‌ها درباره اینکه کدام بنادر ترکیه از مراودات تجاری با تل‌آویو ممانعت به عمل آورده‌اند، شفاف‌سازی نکرد. به گفته یک منبع دیپلماتیک به المانیتور، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در حال حاضر تأثیرات تصمیم ترکیه درباره توقف صادرات را تأیید کرده است.

ترکیه در ماه آوریل اعلام کرد این کشور تا زمان اعلام آتش‌بس در نوار غزه، صادرات طیف گسترده‌ای از محصولات خود را به اسرائیل محدود خواهد کرد. براساس اعلام وزارت تجارت ترکیه، این محدودیت ۵۴ محصول مختلف شامل آهن، سنگ مرمر، فولاد، سیمان، آلومینیوم، آجر، کود شیمیایی، تجهیزات ساختمانی و همچنین سوخت موشک و هواپیما را شامل می‌شود.

کد خبر 6097740

دیگر خبرها

  • همکاری ایران و آژانس تحت تأثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار نگیرد
  • اردوغان: اسرائیل توافق آتش‌بس در غزه را بپذیرد
  • چرا ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد؟ | هدف اردوغان از اقدام دیرهنگام
  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟
  • ادعای ترکیه درباره شرط حماس برای کنارگذاشتن سلاح
  • کشته‌شدن ۴ تروریست پ‌ک‌ک در سوریه و عراق
  • مواضع متناقض سران غربی در برابر اتفاقات اخیر آمریکا + فیلم
  • تاکید اسد بر موضع باثبات سوریه در مسئله فلسطین و مقاومت
  • پایان روابط تجاری ترکیه ـ اسرائیل/ اردوغان در جنگ غزه به دنبال چیست؟
  • اردوغان: هدفمان مجبور کردن نتانیاهو به آتش بس است